Perfecte aardappelen gekookt

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column, Ronald van Veen
Tags: ,
14 juli 2018

Heb zojuist aardappelen perfect gekookt. Opgezet in koud water, wat van dat Thaise zeezout erbij dat ik kocht onderweg naar het zuiden van Thailand. Pracht resultaat, goed van texture, en kruimig. En dat met die Thaise knollen.

Pardon?

Ja hoor, klopt, ik zou het hier, op deze plek, inderdaad weer over belangrijkere dingen kunnen hebben, over de huidige Thaise politieke situatie bijvoorbeeld en de meningen van die politiek correcten die ik gemakshalve maar weer dominees en schoolmeesters noem.

Ik kan het natuurlijk ook hebben over die vermaledijde Prayut die maar zo de macht greep. En al die Thai dan die daar hun (corrupte) inkomen uit halen? Om maar niet te spreken van de blokkades bij de verschillende financiële instituten waar rekeningen geopend zijn door illegale gokbedrijven, fraudeurs en mensenhandelaren.

Wat zegt u? Wat er gaat gebeuren met die andere corruptors?

Die politici en andere Thaise notabelen, zoals hoge politiechefs die in prachtige villa’s wonen waarvan iedere Thai weet dat die nooit betaald kunnen worden van het salaris dat zij verdienen. Ik vroeg het aan mijn Thaise  vriend Supreecha, toevallig ook een gewaardeerd lid van de Thaise politie. Makkelijk zat zei hij, corruptie is verboden in Thailand dus bestaat het niet.

Ook vroeg ik hem wat tot die extra drukte heeft geleid bij het politiehospitaal waar vele dienders zich melden die kampten met RSI-achtige klachten aan arm en schouderspieren. Diagnose? Gebrek aan de stereotiepe eenzelfde ‘arm door het portierraam strekkende’ beweging. Oorzaak? Afgelopen maandag 10.000 bekeuringen uitgedeeld. Motief: ‘Wij moeten de militairen toch eens een keer tonen dat wij loyaal zijn met het Thaise volk.’

Maar daar ga ik vandaag niets over zeggen. Er zijn belangrijkere zaken. Google bijvoorbeeld maar eens op de zoekterm ’aardappelen koken’ 303.000 hits in 0,47 seconden.

Ik heb jarenlang gezocht naar de ideale manier om aardappelen te koken met die Nederlandse eigenheimers. Het lukte nooit. Zelf mijn moeder niet, terwijl zij toch elke ochtend in staat was een fantastische Brintapap op de tafel te zetten.

Maar nu komt het: mijn moeder was niet de enige. Er waren en er zijn nog steeds ontelbare Nederlanders die hun aardappelen opzetten zonder zeezout. Ik kan daar slechts één ding over zeggen: fout, fout, fout! Ten eerste worden de aardappelen niet gaar. Ten tweede duurt het de ene dag langer voordat het water kookt dan de andere. Waardoor dat komt weet ik ook niet.

Sorry, Twitter piept. P. uit Y. meldt zich uit.

Generaliseren is ook een kunst, brieste hij. Verder kijken dan mijn neus lang is mij kennelijk niet gegeven. Hij zal mij kritisch blijven volgen. Hoe krijgt dat enggeestig domineetje het uit zijn strot.

Eigenheimers 20 minuten, bintjes 17 minuten, en opperdoezers niet langer dan 16 minuten en 28 seconden laten koken. Dat is het enige wat ik u nog te melden heb.

Ik moet als de wiedeweerga mijn koffers pakken. Ik ga naar Japan emigreren, vooral omdat ze een democratisch gekozen regering hebben die nimmer en nooit door militaire coups worden afgezet. Al moet ik eerlijk toegeven dat de wetenschap dat er daar geen Nederlandse kolonie is mijn besluit eveneens licht beïnvloedde.

Heerlijk.

Ingezonden door Ronald van Veen

3 reacties op “Perfecte aardappelen gekookt”

  1. Cornelis zegt op

    Heerlijk, Ronald! Dat geldt in ieder geval voor je tekst – die aardappels moet ik nog even testen…….

  2. ruud zegt op

    Ik vrees, dat de aardappels in Japan schaars zijn.
    U zult moeten leren walvis-biefstuk te bakken als vervanging.

  3. Henk zegt op

    Keukenzout is NaCl en zeezout is…….NaCl


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website