Van Bangkok op weg naar Pattaya vraag ik mij af wat er in het voormalige vissersplaatsje anders zou zijn dan een jaar geleden. In ieder geval de Skyline zo blijkt, steeds meer hoge gebouwen verschijnen er aan de horizon.

Wij strijken neer op onze vertrouwde stek op Soi Boakaow. Deze buurt spreekt mij aan omdat er vooral expats rondlopen en veel minder toeristen. Het zijn nogal markante persoonlijkheden die je er tegenkomt. Wanneer ik naar zo’n doorleefde kop kijk, zie je dat het mensen zijn met een verhaal. Avonturiers, zeevarenden, oud-militairen, bikers, gelukzoekers, voortvluchtigen, vrouwenjagers en andere types die zich niet willen aanpassen aan de maatschappij. De maatschappij moet zich maar aanpassen aan hun. Ze hebben de rust gevonden in Pattaya, een smeltkroes van nationaliteiten en onaangepaste figuren, waar zij zichzelf kunnen zijn zonder dat iemand zich er aan stoort. Ik kan er van genieten.

Tot mijn vreugde is er in Pattaya niet veel veranderd. Leng Kee serveert nog steeds heerlijke ‘roasted duck’, de Bamboo bar en de Beer Garden aan het begin bij Walking Street ogen vertrouwd. En deze beroemde straat zelf is er ook nog steeds, gelukkig maar. Wel zie je nieuwe etablissementen verschijnen die soms ook weer even snel verdwijnen.

Als muziekliefhebber kom ik in Pattaya en zeker op Walking Street aan mijn trekken. Overal live-bandjes die leuke muziek maken. De Hot Tuna Bar was zaterdagavond een verademing omdat Lam Morison er speelde. Dit is de Thaise Jimi Hendrix en de beste man is werkelijk fenomenaal op zijn gitaar. Ga er kijken want dat moet je gezien en gehoord hebben.

Wat verder nog opvalt is dat de Russen grotendeels uit het straatbeeld zijn verdwenen. Je ziet links en recht nog wel een Russische tent maar veel minder dan voorheen. Het lijkt alsof de Indiërs in dat gat zijn gesprongen. Tony’s disco is van Russische danstent nu getransformeerd naar een Indiase discotheek. De schoorsteen moet immers wel blijven roken.

Leuk is ook de Isaanse danstent rechts aan het begin van Walking Street (zie foto hierboven). Het bekende beeld van schaars geklede dames op een podium die hopeloos uit de maat huppelen en een band die de Isaanse songs oorverdovend over het publiek uitstort. Mijn vriendin vond het prachtig en swingde mee, tja toen kon ik natuurlijk niet achterblijven. Het bleef nog lang onrustig die nacht…

Een bezoekje eerder die dag aan Tony’s Gym op Soi Boakaow gaf ook verrassende inzichten. Ik had mijn sportkleding meegenomen naar Thailand dus de sportschool lonkte. Voor 120 baht mocht ik gebruik maken van de apparatuur die mij minsten 40 jaar oud leek. Maar alles werkte naar behoren en ik kon er prima trainen. De aanwezigen bij deze Gym zal je ook niet overal aantreffen. Er liep een groep spierbundels rond die gezamenlijk zeker goed waren voor 200 jaar aan gevangenisstraf, desondanks was de sfeer gemoedelijk en wordt iedere bezoeker met respect behandeld.

Gisteravond met mijn lief een bezoekje gebracht aan Megabreak. Daar even met Bert (Gringo) gezellig bijgekletst onder het genot van een biertje. Vervolgens toch maar weer even naar Walking Street.

Zuid-Pattaya blijft in mijn ogen uniek in de wereld. Waar tref je zoveel vertier aan op een paar vierkante kilometer? Als je van uitgaan en muziek houdt moet je zeker Pattaya bezoeken. De sfeer is er gemoedelijk en gezellig, ik vermaak mij er dan ook prima.

Nog een nachtje en wij vertrekken richten Hua Hin.

9 reacties op “Pattaya een jaar later: Dag Russen, welkom Indiers”

 1. Mee Farang zegt op

  Een heel aanlokkelijk geschreven verslag, Khun Peter.
  Het is alweer vijf jaar geleden dat ik in Pattaya was.
  Maar je geeft me zin om er binnenkort nog eens een bezoekje te brengen.
  Die Isaan-tent was toen nog heel kleinschalig.

 2. epie zegt op

  Klopt, echt veel minder Russen, mag van mij wel zo een paar jaar duren, wat een verschil dat ze er bijna niet zijn, maar vind Pattaya achteruit gaan qua druk verkeer smerig zwemwater, en in de walkingstreet effe een barretje bezoeken waar je relaxed effe wat drinkt en naar een bandje luistert zonder dat de ‘ober’ op een meter afstand staat te wachten tot je glas leeg is en gelijk een nieuw aanbied en dit aldoor,irriteert op de duur.
  Nee dit jaar naar Hua Hinn geweest voordat Pattaya aangedaan werd en dit beviel ons goed maar t’zal met onze leeftijd te maken hebben 50+ ‘ers.

 3. Peter Gardien zegt op

  Mooi verhaal hoor en ermee eens ook. Wat een goed nieuws, minder Russen. Pattaya zal erdoor opfleuren. Ik ken Thaise hoteleigenaren en uitbaters van kroegen en restaurants die verheugd zullen zijn. Wat een arrogant volk en zeer respectloos naar de Thai en hun cultuur. Dit bericht geeft mij weer moed en zin om snel Pattaya weer eens te bezoeken.

  • vhc zegt op

   Ja, en nu met een koers van 1 rub/ 0,45 thb zullen ze nog wel even weg blijven. 🙂

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik vraag mij altijd af waarom sommige mensen altijd in wisselkoersen denken.
    Het valt me gewoon op….. niks meer niks minder…

    • vhc zegt op

     Economische terugval en de daling van de roebel is de reden dat er nog maar weinig russen naar Thailand komen. Niks meer niks minder.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Of ze hebben andere landen ontdekt….
      Ik meen me te herinneren dat er een tijd geleden (is al wel wat geleden) een dreiging was van de Russische reisbureaus om Thailand te weren uit hun aanbod ?

 4. job zegt op

  klopt inderdaad, “never a dull moment” in Pattaya.
  Elk jaar weer veranderingen en verbouwingen, zoals nu de ontwikkeling van het enorme winkelcentrum schuin tegenover het bekende Thai Garden Resort.
  Kortom, Pattaya blijft verbazen! Een bezoek zeker waard.

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  “Avonturiers, zeevarenden, oud-militairen, bikers, gelukzoekers, voortvluchtigen, vrouwenjagers en andere types die zich niet willen aanpassen aan de maatschappij. De maatschappij moet zich maar aanpassen aan hun. Ze hebben de rust gevonden in Pattaya, een smeltkroes van nationaliteiten en onaangepaste figuren, waar zij zichzelf kunnen zijn zonder dat iemand zich er aan stoort. Ik kan er van genieten.”

  Ja Khun Peter…… dit kan tellen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website