Onwetenschappelijk onderzoek naar de gogobars in Soi Cowboy

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
15 september 2014

Ik ben gek op onwetenschappelijke onderzoeken. Heb eens een vergelijkend onderzoek gedaan naar de roltrappen van de BTS, de bovengrondse, en MRT, de ondergrondse metro.

Het was me namelijk opgevallen dat de MRT-trappen sneller rollen dan de BTS-trappen en vroeg me af: hoezo? Ik zal u niet vermoeien met het resultaat, want dat is uitermate onwetenschappelijk verantwoord.

Lopend door Soi Cowboy, een van de drie bekendste hoerenstraatjes in Bangkok, vroeg ik mij af of de naam van een gogobar iets zegt over de aard van het bedrijf dat er wordt uitgeoefend. Dit zijn de namen van de bars, in willekeurige volgorde: Corner (2x), Cocktail club, Suzie Wong, Tilac, Moonshine Joint, Cockatoo, Deja Vu, Cowboy 2, Baccara, Rawhide, Country Road, Insanity, Toy Bar, Kiss, Lighthouse, Spice girls, Dollhouse, Shadow bar, Midnite, Sahara en Rio. Ik kan er een paar hebben gemist, maar dit zijn wel de belangrijkste.

Coctail bar

Toen ik nog regelmatig een stoute jongen was, kwam ik in de Cocktail club. Een smalle ruimte met rechts een lange bank en links achter de bar een verhoging waarop de bar girls, zoals ze eufemistisch worden genoemd, zich aan palen stonden te vervelen.

Het moest ons mannen verleiden ze bij ons te noden, een drankje aan te bieden om vervolgens te constateren dat het Engels dat ze zeiden te spreken, zich beperkte tot de riedel: What your name, where you come from, how old are you, you have children, you buy me drink, I want come with you en in een later stadium de mededeling dat moeder in het ziekenhuis ligt en broertje niet naar school kan omdat er nog schoolgeld is verschuldigd.

Vandaar dat de bar Deja Vu (de accentjes ontbreken) van mij een prijsje krijgt. Ik heb het (bijna) allemaal wel gezien en ik kom er niet meer.

En mocht ik er ooit nog een keer neerstrijken, dan vraag ik de barkeeper: heb je ook een meisje dat haar bek houdt? Ze mag in mijn hand kriebelen en desnoods in mijn broek zitten, als ze mij maar niet verveelt met dit uit het hoofd geleerd standaardpraatje. En nee, ze gaat niet met mij mee. Ik ga lekker naar mijn kamer, kruip achter mijn laptop en schrijf een mooi stuk voor Thailandblog. Daarop kan ik klaarkomen.

In de Cocktail club kwam de uitbater altijd bij me zitten. Een gezette man die elke keer vroeg of ik een leuke landgenoot voor hem wist. Let wel: niet alleen een landgenoot, maar het moest ook nog een leuke zijn. Alsof ik die ken. Hij bedelde altijd om een drankje, maar toen ik hem vroeg wanneer hij mij eens een drankje aanbood – ik was ten slotte een soort van stamgast – was meneer in zijn wiek geschoten en nadien negeerden we elkaar.

Insanity

De naam, die met kop en schouders boven alle andere namen uitsteekt, is Insanity. Inderdaad: het is allemaal gekkigheid, krankzinnigheid. De namen Dollhouse en Toy bar zijn ook wel toepasselijk, want de meeste meiden zijn poppetjes. Je komt er weinig dikkerdjes en ouderen tegen.

Dollhouse betekent poppenhuis, maar schrijf het als dolhuis, dan laat het zijn ware gezicht zien. Een dolhuis was in vroeger tijden namelijk een inrichting voor de opvang van geesteszieken en die patiëntengroep werd heel ruim genomen: lijders aan epilepsie, asocialen, oproerkraaiers, verslaafden, dementerenden enzovoort. De bedenker van Insanity zat er niet ver naast.

Dick van der Lugt

Dick’s vorige onwetenschappelijk onderzoek naar reacties en paginabezoeken (op Thailandblog) stond op 20 april op Thailandblog.


Ingezonden mededeling

‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’: 43 unieke verhalen over het land van de Glimlach, foto’s en een leuke quiz. Het langverwachte nieuwe boek van stichting Thailandblog Charity verschijnt binnenkort. De opbrengst gaat naar een nader te bepalen goed doel ten bate van kinderen en vluchtelingen. Bestel nu, klik hier. Ook als E-book verkrijgbaar. (Foto François la Poutré)


12 reacties op “Onwetenschappelijk onderzoek naar de gogobars in Soi Cowboy”

 1. Samee zegt op

  Had eerlijk gezegd een iets uitgebreider onderzoek verwacht.
  Waar is de bier het goedkoopst en waar moet je zijn voor een goed gesprek?

  • chris zegt op

   thuis, bij moeders pappot….

  • B zegt op

   SAMEE ,

   Een goed gesprek in soi cowboy ?? Is dat een strikvraag haha …

   voor goedkoop bier moet je bij cheap Charlys bar zijn , sukhumvit soi 11 .

   of de cheapast bar in Nana plaza ,sukhumvit soi 4 alle dranken ook sterke 69 bath .

 2. Jan Hegman zegt op

  @Dick Als je daar nog een keertje neerstrijkt dan zou je het liefst een meisje willen dat haar bek houdt? Dan zou ik als ik jou was voor Insanity gaan, want tussen de lijders aan epilepsie, asocialen, oproerkraaiers, verslaafden, dementerenden is vast ook wel een doofstomme te vinden. Maar waarom zou je er nog neerstrijken, zoals je zelf zegt je komt toch wel aan je gerief als je achter je laptop weer een mooi stuk voor Thailandblog schrijft, en gezien het feit dat je heel veel mooie stukken paar jaar schrijft zit het ook wel goed met je moyenne.

 3. Henk zegt op

  Prachtig , kort en krachtig.
  Er valt ook nog wel iets leuks te vertellen over “afterskool” , daar houden ze dus wel hun mond !

 4. Erik zegt op

  Allemaal leuk geschreven artikels voor dat boek . Maar hoe kan je dat boek eigenlijk bestellen ?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Erik Sorry. Onder de posting stond de verkeerde IM. Die heb ik nu gewijzigd. Bestellen doe je via de link https://www.thailandblog.nl/bestelwijzeexotisch-bizar-en-raadselachtig-thailand/

 5. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  @ Dick.

  Heb weer ongelooflijk van je verhaal genoten… meesterlijk geschreven… ben ook in soi Cowboy geweest, en als ik me hopelijk niet vergis komt de naam van de eerste oorspronkelijke bar van een Amerikaan…

  En eenThaise die haar mond houdt??? Dat is een utopie Dick… ze zeggen altijd: you talk to much, maar liggen tegelijkertijd uren aan de gsm met hun vriendinnen te kletsen…

  En met respect, over doofstommen en andere mindervaliden gesproken… ik heb nog nooit in mijn leven zoveel blinden gezien als hier in Pattaya, en allemaal met een begeleider en een muziekje erbij.
  Ik verdenk Pattaya stiekem ervan dat ze er hier een verzameling van aanleggen!!!

  En wat betreft het Engels van een Bargirl… ze hebben hier bijna allemaal een boekje, de grootte en de dikte van een pakje Marlboro… English for bargirls… de inhoud ga ik je besparen, maar je weet zeker wat ik bedoel… hebben ze allemaal… heb er foto’s van genomen, want dat gelooft in België niemand!!!

  Ik zie al uit naar je volgende column…

  Gemeende groet… Rudy …

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rudy van Goethem Het boek waar je op doelt, heet ‘Get Rich Quick English for Bar Girls’ en bevat 279 zinnen, die de bargirl kan gebruiken om bijvoorbeeld te vertellen dat je een mooie man bent, dat je een leugenaar bent, dat ze met je mee wil, dat haar moeder ziek is, van welke standjes ze houdt. Ook om te informeren van welke standjes jij houdt, wat je favoriete gerecht is en wat je van Thaise mensen vindt.

   • Rudy Van Goethem zegt op

    Hallo.

    @ Dick.

    Het is een boekje ter grootte van een pakje Marlboro… heb er eentje…

    Maar had beter moeten weten dat iemand als jij dat niet kent… was een domme vergissing van me, maar alle vergissingen zijn dom ten opzichte van een Thailand specialist als jij…

    Denk dat je het boekje ook hebt 55555

    Gemeende groet… Rudy …

 6. chrisje zegt op

  hoi dat boekje is wel niets dunner dan een pakje sigaretten.
  heb het eens in handen gehad, is eigenlijk een handleiding voor nieuwe Barlady’s.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Chrisje.

   Ik heb zo’n boekje omdat mijn Thaise vrouw in een beerbar gewerkt heeft, waar ik haar buiten gehaald heb, maar dit even terzijde…

   Een handleiding is veel gezegd, het is eerder een boekje met standaard zinnen die ze kunnen gebruiken… maar wat velen vergeten, is dat de meeste barlady’s en met respect, want ik ken er veel, gebrekkig Engels spreken, maar totaal geen Engels kunnen lezen… ze hebben allemaal dat boekje, mijn vrouw heeft er ook eentje, maar zij heeft ook tientallen schriftjes waarin ze Engelse zinnen en woorden neerpende en dan de Thaise vertaling opzocht… de meesten doen die moeite niet…

   De meesten kennen een paar zinnen, die wij hier allemaal kennen, maar als je hen vraagt: lees eens voor, horen ze het donderen in Keulen, in dit geval Bangkok 😉

   Maar nog eens, de meesten zijn heel lieve dames, en moeten nu eenmaal hun familie steunen, want de broers doen het niet…

   Vriendelijke groet… Rudy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website