‘Nooit meer Oerend Hard’

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Column
Tags: , ,
20 december 2015

Gisteren ben ik met een aantal vrienden naar het afscheidsconcert van Normaal geweest. Het heeft niets met Thailand te maken, ik vertel het omdat er in Thailand ook een aantal expats zullen zijn die herinneringen hebben aan de muziek en de concerten van deze Achterhoekse band. Normaal heeft immers de afgelopen 40 jaar een stempel gedrukt op de Nederpopcultuur in ons landje.

Zelf ben ik geen fan van het eerste uur. De keuze om naar het laatste concert te gaan is vooral ingegeven door jeugdsentiment. In mijn jonge jaren bezochten wij de concerten van Normaal wanneer ze in Beekbergen in een feesttent optraden. Meestal een orgie van bier en harde muziek, maar ach je bent jong, opstandig en dan moet het ruig.

Boerenrock

Normaal, als grondlegger van de boerenrock, begon in 1973. Werd opgericht door Bennie Jolink (Buizen Beernd) en Jan Manschot (Brekken Jan Schampschot). In 1977 hadden zij hun eerste hit: Oerend Hard. De tournees die zij organiseren heten ‘veldtochten’ en bestonden uit concerten die vaak in (grote) feesttenten worden gegeven.

Bier, vrouwen, muziek, feestvieren en motorcrossen, voor Normaal is het høken. Het boerenbestaan is hard, af en toe moet de druk van de ketel, dat kan prima bij een optreden van de rockende Achterhoekers. Wie kent niet de liedjes: Alie, Mamma woar is mien pils?, Net as gisteren, Deurdonderen, Niet noar huus toe goan en Hiekikkowokan. Maar de tand des tijds doet zijn werk. Bennie Jolink wordt 70 jaar, heeft last van astma en hangt zijn gitaar aan de knotwilgen. Het laatste optreden van de band was gisteren in het GelreDome in Arnhem.

Al vroeg in de middag kwamen wij aan in Arnhem om daar in de binnenstad de kroegen in te duiken die reeds bevolkt werden door Normaal fans van het eerste uur. Je pikt ze er zo uit t-shirt, spijkerjasje en sommige op klompen. Het dialect verraad de afkomst. In Apeldoorn werd in mijn jeugdjaren veel dialect gesproken, dat kan ik daarom goed verstaan. Wij noemden het destijds ‘boers praten’.

Stadion

Eenmaal in het GelreDome was de sfeer opperbest. Vooral het gerstenat vloeide rijkelijk. Opvallend genoeg geen Grolsch, de nationale drank in de Achterhoek, er werd Heineken getapt en dat is toch vloeken in de kerk.

De GelreDome was afgeladen vol. Het was bijzonder leuk om de fans te aanschouwen. Rijkelijk uitgedost op een manier die staat voor wat ze zijn. Zo zag ik een oudere man in een keurig net kostuum maar wel met een pet en gele klompen aan zijn voeten. Jongeren in een blauwe overall en vele anderen met ontbloot bovenlijf. Welkom bij Normaal, wij gaan høken.

Na het voorprogramma met Rowwen Hèze en De Kast begint het aftellen. De bekende kukelende haan is de start van het Ajuu de Mazzel concert. Bennie Jolink opent spectaculair door op een ronkende crossmotor door de lucht te zweven. De menigte gaat uit zijn dak en het bier wordt in de lucht gegooid.

Volkslied van de Achterhoek

Wanneer Jolink het podium bereikt heeft en van zijn motor afstapt, wordt hij luidkeels begroet door de fans. “Boeren! Boeren!”, klinkt het uit de kelen van 33.000 toeschouwers in het stadion. Hier kunnen zij zichzelf zijn, trots op hun afkomst.

Voor de pauze vond ik het concert uitstekend, na de pauze zakte het wat in. Het is geen geheim dat Jolink de laatste jaren wat afstand nam van het ruige karakter van de muziek. Dat was na de pauze ook te merken. De rustige nummers haalde het tempo uit het optreden.

Gelukkig maakte de nummers Deurdonderen en Oerend Hard wel veel goed. Tussendoor voor de laatste keer ook het befaamde volkslied van de Achterhoek: Vrouw Haverkamp. De tekst blijft natuurlijk legendarisch:

Vrouw Haverkamp, Vrouw Haverkamp

wat heb i-j grote titten

hoe wet i-j dat, hoe wet i-j dat

ik heb ze zelf in mien handen had

ik heb ze op en neer zien goan

ik heb ze oaverend zien stoan

Vrouw Haverkamp, Vrouw Haverkamp

wat heb i-j grote titten

Normaal sluit af met de ‘Ballade van de muzikant’, geschreven door mede-oprichter Jan Manschot die in 2014 is overleden aan een hersentumor.

Op het einde van het concert hangt er een enorme boerenschemerlamp boven het podium. Bennie Jolink trekt aan het touwtje. Het is uut.

Nooit meer Oerend hard…

 

[youtube]https://youtu.be/rVRJSn9QaYc[/youtube]

6 reacties op “‘Nooit meer Oerend Hard’”

 1. Gringo zegt op

  Ik ben een Tukker, nauw verwant aan de Achterhoeker, in Thailand en vindt het leuk, dat er even aandacht wordt besteed aan het fenomeen Normaal.

  Het sfeertje op de video lijkt mij prima, maar of ik in de mensenmassa had willen staan, ik denk het niet!

  Inderdaad zeer slordig, dat er geen Grolsch bier werd verkocht!

 2. Andre zegt op

  Misschien dat je van Grolsch arggresief wordt en van HEINEKEN gewoon met de motor naar huis kan.

 3. Wim zegt op

  Denk met weemoed terug aan het seizoen waarin ze hun 25 jarig jubileum vierden, heb toen voor hun de videoproducties mogen doen, dag en nacht aan het monteren en presenteren tijdens de optredens door het gehele land met o.a als hoogte punt de jubileum show in Lochem waar veel bekende Nederlandse artiesten aan deelnamen. Je was één van hun en er werd geen verschil gemaakt welke functie je er ook vervulde en dat was het mooiste, geen arrogant gedoe, geen sterallures of wat dan ook. Jammer genoeg moest ik het bij één seizoen laten en dat is waarom ik er vanuit Chiang Mai nog eens aan denken moet, je was één en al creativiteit met hun en dat kan alleen maar als je een partner hebt die je dat ook gunt, dat geluk had ik destijds helaas niet zodat, met pijn in m’n hart, ik afscheid van ze genomen heb. Normaal is niet alleen een boerenrockgroep, nee het is veel meer, hôken en angoan maar wel met respect en een hart voor het platte land en zijn bewoners, het boerenvolk !

 4. Evert zegt op

  Wim, dat vind ik mooie woorden: “Normaal is niet alleen een boerenrockgroep, nee het is veel meer, hôken en angoan maar wel met respect en een hart voor het platte land en zijn bewoners, het boerenvolk !”

 5. Jack G. zegt op

  Ik ben bang dat vrouw Haverkamp zingen in Thailand niet goed zou aflopen voor de mannen van Normaal. Een paar maanden terug de docu gezien bij de VPRO en als je zag hoeveel pillen en pufjes Bennie nodig had om weer te kunnen ademen dan is het wel een goede keuze. Veel optredens gezien in Noord-Holland en het liedje Rokjes blijft toch wel 1 van mijn favorieten. Optredens in NH waren berucht en gevaarlijk als je de wilde verhalen mag geloven. De politie trok zich terug ergens in Limburg en kwamen weer tevoorschijn als iedereen weer thuis was. Ik heb dat gevoel eigenlijk nooit gehad dat er teveel spanning op stond. Als Bennie riep dat het zo niet kon dan luisterde iedereen. Wel 1 keer opgekeken toen mijn ex wel erg meedeed met vrouw Haverkamp.

 6. John zegt op

  Geen Grolsch?? Da kann toch nie of wel dann…onmeunige dikke …als semi tukker uut hoksebarge ne gemeante en n doarp in t zuudn van Tweante.

  Heb ze in mijn jongere jaren live meegemaakt..prachtig. Bier en tieten! Al die grote zuipende boeren..met de tractor het veld op…naar de grote tent. Nodige vechtpartijen die erbij hoorden destijds.

  Bestaat er zoiets in Thailand?? Niet die onmeunige dikke …dan he!! Stukke uut de rugge drukken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website