‘Een miljoenste van een miljardste millimeter’

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
15 februari 2016

Ik herinner het mij als de dag van gisteren, maandag 14 september 2016. Ik speelde een belangrijk toernooi poolbiljart in Megabreak Poolhall hier in Pattaya en in dat toernooi speelde ik de sterren van de hemel.

Ik won alle partijen en ook de zege in de finale kon mij nauwelijks ontgaan. Alles verliep vlekkeloos, tot aan de laatste bal, die gepot moest worden. Fluitje van een cent, ik hoefde met de stootbal de laatste bal maar licht te raken om hem te laten verdwijnen in de pocket. Ik zou gewonnen hebben, maar wat gebeurde er? Om voor vriend en vijand onverklaarbare redenen miste ik dit schot en ik verloor!

Een dergelijke teleurstelling had ik nog nooit meegemaakt en ik heb er dagen niet van geslapen. Ik bleef maar piekeren wat ik dan in hemelsnaam fout had gedaan. De video tientallen malen bekeken, maar ik kon niet ontdekken waarom het was mislukt.

Mysterie opgelost

Deze week werd mijn mysterie opgelost en wel uit voor mij onverwachte hoek. Afgelopen donderdag vonden er in de VS, Amsterdam en Italië persconferenties plaats, waar Amerikaanse en Europese fysici en astronomen bevestigden, dat het heelal zo nu en dan rilt als een waterbed waar een klap op is gegeven. Maandag 14 september 2015 is de aarde voor het eerst in de geschiedenis aantoonbaar getroffen door zo’n minieme ruimterilling, veroorzaakt door twee elkaar opslokkende zwarte gaten anderhalf miljard lichtjaar hier vandaan.

Einstein

De ontdekking, gedaan met twee reusachtige laseropstellingen in Washington en Louisiana, wordt meteen gezien als het hardste bewijs ooit voor de algemene relativiteitstheorie van Einstein uit 1915. Einsteins theorie voorspelt dat ruimte en tijd als een waterbed kunnen trillen als er een voldoende harde klap op wordt gegeven. Zulke trillingen, voorspelde Einstein ook, breiden zich met de lichtsnelheid uit, als de kringen na een steen in de vijver. Afstanden tussen punten kunnen daardoor meetbaar variëren.

Een miljoenste van een miljardste millimeter

Gravitatiegolven zijn een buitengewoon subtiel verschijnsel, dat enorme installaties vergt om het op te merken. De gebruikte detectoren op de prairies van Hanford, Washington en in Livingstone, Louisiana registreerden de golf van 14 september, die slechts 0,2 seconden duurde, waarbij de spiegels in de detectoren bij de piek ongeveer een miljoenste van een miljardste millimeter minder van elkaar stonden dan de norm.

Dat is exact de afstand waarmee mijn stootbal de laatste bal miste die dag.

Ten slotte

Beste lezers, het verhaal van die biljartballen is natuurlijk flauwekul. Ik heb het gebruikt om dit verhaal te verbinden aan Thailand. Ik vind het echte verhaal over de ontdekking echter zo enorm boeiend, dat ik het onder de aandacht wilde brengen. Lees bijvoorbeeld het uitgebreide artikel hierover van De Volkskrant: www.volkskrant.nl/4242828

Ik weet niets van astronomie, maar het verhaal geeft een klein beetje inzicht in wat er zich afspeelt in het heelal. Interessant, huiveringwekkend en je beseft maar weer eens wat voor nietige wezens wij zelf zijn!

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “‘Een miljoenste van een miljardste millimeter’”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De persconferentie van 11 februari jl. van de National Science Foundation (de belangrijkste financier van de experimenten) is op Youtube te vinden.
  .
  https://youtu.be/_582rU6neLc
  .
  Op zich is het geen ‘schokkende’ ontdekking, aangezien geen zinnig mens nog aan de relativiteitstheorie twijfelde en de zwaartekrachtsgolven daardoor voorspeld werden.
  .
  Het is met name interessant omdat je deze golven kunt gebruiken om als het ware te zien wat er feitelijk gebeurde. Zoals we ook lichtgolven gebruiken om iets waar te nemen.
  Voor zover het lichtgolven betreft zijn we inmiddels wel zo’n beetje uitgekeken, want als we heel ver (terug) kijken, kijken we tegen een heelal aan wat een zodanig hoge dichtheid heeft dat we daar niet verder doorheen kunnen kijken. De zwaartekrachtsgolven hebben daar geen last van.
  .

 2. ruud zegt op

  Volgens mij kun je met biljarten voor geld spelen.
  Ik vraag mij af, of ze die tafel binnenkort in beslag komen nemen.
  Bovendien kun je hem ook als kaarttafel gebruiken.
  Met Blackjack bijvoorbeeld.

 3. psm zegt op

  “Ik herinner het mij als de dag van gisteren, maandag 14 september 2016. Ik speelde een belangrijk toernooi poolbiljart in Megabreak Poolhall hier in Pattaya”

  Het is met Gringo “Back to the future” 🙂

  “Maandag 14 september 2015 is de aarde voor het eerst in de geschiedenis aantoonbaar getroffen door zo’n minieme ruimterilling, veroorzaakt door twee elkaar opslokkende zwarte gaten anderhalf miljard lichtjaar hier vandaan.”

  Of hij moet last hebben van één of andere mug, je weet maar nooit 🙂

  • Gringo zegt op

   Ja hoor, groot gelijk, een tikfoutje, slim opgemerkt, maar moet je daar nu een hele reactie over schrijven?

   Steek je energie eens in het zelf schrijven van een verhaaltje voor thailandblog.ml

   • psm zegt op

    Sorry Gringo,

    Was dit dan geen reactie met gevoel voor humor?

    Het was mijn bedoeling wel, want een tikfout is “toujours” mogelijk.

    Mijn verhaaltje waarom je vroeg, zou dan ook nooit of te nimmer bij thailandblog zijn geraakt 🙂

    .ml

    Als we nog eens in Thai Garden zijn, tracteer ik je op een lekker “pintje bier” of iets anders.

    Hopelijk komt er dan geen zwartekrachtgolf langs, de tafeltjes aan het zwembad zijn niet gekend om stabiel te zijn. 🙂

    Laat het echter wel wezen, ik heb rechtstreeks gekeken naar de aankondiging van de ontdekking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website