Mijn computer is U/S

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
13 november 2013

Terwijl ik zit te mijmeren hoe mooi het zou zijn als mijn computer en Internetverbinding weer goed zouden functioneren, moest ik denken aan die uitdrukking uit mijn marinetijd: u/s.

Ik werkte als telegrafist in de radiohut met allerlei zenders en ontvangers. Als één van die apparaten om wat voor reden dan ook was uitgevallen, kwam er een bordje aan te hangen met grote letters U/S.”Unserviceable”, dus werd de technische dienst ingeschakeld om het euvel te verhelpen. Ook ikzelf was wel eens u/s als ik wat te veel bier had gedronken, maar dat is een ander verhaal.

Internet

Zo zit ik hier nu ook, wachten op een technoknobbel van TOT, die de computer weer keurig verbindt met Internet en dan ook nog op een hoger plan brengt. De ellende begon pakweg een week of twee geleden. Het aanzetten van de computer leverde slechts een blauw scherm op met heel veel onbegrijpelijke tekst op drie woorden na: “boot volume overloaded” of zoiets. Niets mee te beginnen, het enige wat ik kon doen was de computer uitschakelen en de leverancier bellen. Gelukkig is die leverancier een buurman, dus de computer ging mee naar de winkel en de volgende dag kwam die weer picobello terug. Het werkte.

Niet voor lang helaas, want niet lang daarna werd de Internetverbinding voortdurend verbroken. Alles uitschakelen, opnieuw starten en de verbinding kwam weer tot stand voor een poosje, totdat die opnieuw werd verbroken. Ik ben geen computertechneut, verre van dat, maar ik bedacht, dat er vier mogelijkheden waren, die de storing veroorzaakten: de computer zelf, de router, de bekabeling binnenshuis en de bekabeling buitenshuis.

Storing

Eerst maar de router dan, naar TOT voor een nieuw model, maar de storing bleef. Toen met de computer naar de leverancier voor controle en zowaar, men vond iets onregelmatigs aan de “driver”. Gerepareerd werkte het systeem weer een poosje, intussen ook de bekabeling van het aansluitpunt naar de router, telefoon en computer vernieuwd, maar ik kreeg enkele dagen geleden weer een storing, dus weer geen Internetverbinding. De melding was nu, dat het IP-nummer niet goed was, zelfs geheel ontbrak.

Nu dus wachten op de TOT-man, die “vandaag of morgen” langskomt om alles weer in optima forma te regelen. Het bovenstaande is eigenlijk voor een vreemde helemaal niet interessant, maar wat ik bedenk is, hoe onthand je kunt zijn zonder computer en zonder Internetverbinding. Het is hetzelfde als wanneer de elektriciteit uitvalt of de watertoevoer stagneert. Je hele dagelijkse routine valt in duigen en je moet improviseren.

Ik bedenk ook hoe belachelijk dat idee is, dat we volkomen van slag raken als zoiets gebeurt. Wat deden we dan toen er nog geen Internet was? Ik ben dan nog niet eens een computerfreak, die dagenlang aan het scherm gekluisterd zit, maar niettemin toch veel redelijk veel gebruik maakt van de talloze mogelijkheden. Je moet er niet aan denken als het gehele computernetwerk in Thailand eens een dag of wat zou uitvallen. Een nationale ramp wellicht voor velen, voor wie het leven geen zin meer heeft zonder Internet.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Mijn computer is U/S”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Gringo,

  Ook ik was Radiotelegrafist-Coder, maar dan bij de Belgische Marine.
  Wie weet hebben we ooit een (radio)verbinding met elkaar gehad ?
  Het bordje U/S is mij dus bekend in de radiohut.
  Alhoewel, wij gebruikten meer het bordje OOO (Out Of Order) maar wij zeggen dan ook radiostation ipv radiohut. 😉

 2. GerrieQ8 zegt op

  Hoi Gringo

  Dus mens erger je nieten en ganzenborden zit er ook niet meer in? Hier waar ik woon is er regelmatig stroomuitval. Maar als het langer duurt dan 10 minuten, dan begint het toch wel te spannen. We hebben wel kaarsjes, maar romantiek is iets waar ik nog wel eens aan herinner wordt, maar doen…….
  Geen TV, geen computer, mijn e-reader is moeilijk te lezen bij kaarslicht, dus vervelen is dan hetgeen ik dan maar het liefste doe bij gebrek aan keus. En dat regelmatig, is misschien een keer per week, maar toch. Ouders konden zich ontspannen voor de radio met de bonte dinsdag avondtrein en de familie doorsnee, maar die hebben ze hier niet en zeker niet als er geen stroom is.

 3. Sjaak S zegt op

  GerrieQ8, het wordt tijd dat je een tab aanschaft. Deze kunnen (mits volledig opgeladen) 8-12 uur gebruikt worden. Ik heb er eentje en heb daar tal van boeken op staan, maar ook films, muziek en foto’s. Zelfs een paar spelletjes. Mocht de stroom hier weer eens uitvallen, heb ik er geen moeite mee de tijd te overbruggen.
  Overdag is het wellicht geen probleem, maar wanneer het donker is en je nog niet moe bent, is dat wel een leuk alternatief.
  Een alternatief voor de watertoevoer hebben wij ook, waarschijnlijk de meesten onder ons: een aparte tank. Ok, wij hebben geen tank, maar we kunnen een dag of twee zonder water en toch iedere dag douchen met het water in een grote ton die in de badkamer staat.
  Een alternatief voor internet hebben we ook: dan moeten we maar even naar de stad of naar het naburige hotel gaan en daar (met ons tab) inloggen. Kunnen we thailandblog toch nog lezen….

 4. BramSiam zegt op

  Ik ben geen expert, maar heb toch het sterke vermoeden dat het aan de software op de computer ligt. Een driver die er niet thuis hoort o.i.d.. Misschien is het handig te kijken of met een andere computer of smartphone zich hetzelfde probleem voordoet.
  Voor GerrieQ, ik weet niet wat voor e-reader je hebt, maar bij sommige kun je een beschermhoes krijgen met ingebouwd ledlampje. Sowieso erg handig in het donker en in het vliegtuig.
  Als je leert om je de hele dag te vervelen zonder jezelf te vervelen ben je pas een echte Thai in mijn beleving, dus misschien is totale uitval van het internet toch ergens goed voor. Een idee wellicht voor de overheid. Behalve alcoholvrije dagen ook internetvrije dagen instellen. Succes allemaal met de problemen.

 5. janbeute zegt op

  Jantje heeft niet bij de Koninklijke Marine gedient .
  Wel voor zeven jaar bij de Koninklijke Landmacht , en wel bij de zware jongens namelijk de tanks .
  Alhoewel ik zeker geen computerspecialist ben , verre van dit , kan een veel voorkomende oorzaak in Thailand overhitting zijn .
  Als je pc wat jaartjes ouder wordt ontstaan er koeling problemen op je motherboard .
  Ik heb er hier bij mij in de schuur al twee staan met het zelfde probleem .
  Mijn computershop bij ons in Pasang attendeerde mij hier op .
  Start je de Pc lijkt alles normaal , maar na en bepaalde tijd sluit Windows je Pc af met een mededeling .
  Wacht je een half uur dan werkt alles weer normaal , Op het motherboard zit een zender die de temp van de procesor in de gaten houd .
  Wordt het te heet dan schakelt het systeem na waarschuwing uit .
  Komt alleen vaak voor als de Pc enkele jaren oud is en voor lange tijd gebruikt is .

  Jantje .

 6. kees1 zegt op

  Wat en lekkere foto
  Van een ernstige zwaar mishandelde computer heerlijk. Als hij bij mijn om een of andere reden de geest geeft probeer ik hem altijd weer aan de praat te krijgen. Wat me zelden lukt. Ik zit dan de hele dag te rotzooien de computer raakt steeds verder van slag. Tegen de tijd dat ik het op geef ben ik verandert
  Van een aardige man in een rot kerel die het liefst naar de schuur wil om een grote voorhamer te pakken
  en het hele ding in mekaar te raggen.
  Als dan een van de jongens langskomt is het meestal weer zo voor elkaar
  Wat doe je toch allemaal met dat ding Pa. Het is geen boormachine
  Ik doe niks ja wat moet ik anders zeggen

 7. Chris Bleeker zegt op

  “) Vele herkenbare gegevens,helaas heb ik in het midden van de marine en de ” zware ” jongens gezweefd
  Mariniers dus,…op nummer basis. Het probleem met de computer komt mij ook bekend voor,en dan mis je telkens weer iemand, die je zonder problemen ( taal ) je @#(*%^#!*%* probleem kunt voorleggen, ben wel in het gelukkige voordeel dat enkele van mijn zoons verdomd handig zijn met computers, maar dat werkt niet zo goed ,..dacht ik, in Thailand, wel dus.Na vele malen geprobeerd te hebben mijn problemen op te lossen,vond mijn jongste zoon dat het tijd werd dat ik TeamViewer8 moest downloaden en vanaf die tijd maakt hij eenmaal per mnd. als ik in Thailand ben,mijn laptop vanuit Nederland weer helemaal up to date en gebruik sindsdien een cooler onder mijn laptop ( harddisk coolers ) voeding via USB ingang,en vanaf die tijd werkt mijn computer probleemloos. Wat voor mij wel een probleem is dat de batterijen en laders een kort leven beschoren zijn in Asie door de warmte,maar om met de woorden van onze Nederlandse filosoof te spreken ” elk nadeel heeft zijn voordeel ” , “)

 8. LOUISE zegt op

  Morgen Gringo,

  Wil je van mij een pilletje voor onder je tong lenen?
  de computor op de foto kan tenminste niet uit elkaar vallen zo te zien.
  Natuurlijk is het irritant dat je comp. het niet doet.
  Hetzelfde als ik de stofzuiger pak en dat ding doet het niet.
  En die afspraken van TOT of andere wordt een mens ook gestoord van.
  Wij gebruiken al een uitdrukking, als iemand zegt hij komt met een uur, dat is dan een “”thais uur””.
  kan dus ook vanmiddag of morgen zijn.

  Wij betalen voor 10 whatever (MB he?) en krijgen maar 6 hier en voor Amerika tussen 3 en 4.
  De DSL (?) werkt hier ook heel slecht.
  Ben hier ook al een eeuw mee bezig.
  Ik ga toch maar weer eens bellen.
  Sterkte,
  LOUISE

 9. LOUISE zegt op

  HI Kees,

  Kan k me helemaal voorstellen.
  En als ik de foto van Gringo zie, heeft hij ook al een voorhamer gevonden.

  LOUISE

 10. Soi zegt op

  Veel uitval van pc en laptop bv. wordt veroorzaakt door te warm aanlopen van de harde schijf. Dit is allergemakkelijkst op te lossen door voor 2 á 300 baht een ‘coolpad’ te kopen, te koop nou ja gewoon overal! Logisch ook: de omgevingstemperatuur is al merendeels meer dan 30 graden. Dan nog de warmte die een pc of laptop zelf produdeert. De interne ventilator houdt dat niet bij, dus schakelt het apparaat zich zelf uit bij een bepaald warmteniveau. Typ op Google: ‘PC en hitte’, of iets in die trant voor meer informatie.

 11. Gringo zegt op

  Beste reageerders,

  Khun Peter is een meester in het vinden van foto’s, die de sfeer bij een posting goed aangeven. De computer, die u op de foto ziet, is gelukkig niet de mijne, zo’n heethoofd ben ik niet.

  Van die ellende met de computer wordt ik hooguit wat sikkeneurig en narrig, ook al omdat je afhankelijk bent van anderen hier in Thailand en dat gebeurt dan ook inderdaad op de Thaise manier. Bedankt voor alle goede raadgevingen, die mogelijk voor andere lezers enig nut hebben, voor mij is het paarlen voor de zwijnen gooien, want ik ben een absolute computer-onbenul

  Goed, mijn computer met Internetverbinding werkt weer prima met nu een Downloadspeed van (net gemeten) 19,21 Mbps en Upload 1,92 Mbps. Ik heb ook weer – een ander – uniek IP-nummer.

  Dat ging nog niet helemaal zonder slag of stoot. Ik vertelde, dat ik wachtte op een TOT-technicus, die binnen twee zou komen. Dat klopte, de tweede dag tegen 3 uur’s middags – ik had de hoop al opgegeven – kwamen ze, twee man sterk. Zij bleken, net als mijn vrouw, uit de Isaan te komen en dat schept een band. Ze installeerden de ONU, de versneller zal ik maar zeggen. Toen constateerden zij, dat de router, die ik net nieuw van TOT had gekregen, niet de juiste was. Gebeld met kantoor en ja, de goede was ook beschikbaar. De baliedame, die mijn vrouw te woord stond (niet uit de Isaan), zei dat de monteurs binnen twee dagen zouden terugkomen om het karwei af te maken. Dat had zij niet moeten zeggen, want zij wist niet hoe assertief mijn vrouw kan zijn. Geen sprake van, zei mijn vrouw, de mannen zijn hier en maken het karwei NU af. Ik kom zelf de goede router wel even halen (5 minuten bij ons vandaan). Op het kantoor van TOT heeft ze die dame nog eens op een niet mis te verstane wijze verteld, dat “het geen manier was”, geen service”, ik heb een farang thuis, die kwaad is”, enz. Thuisgekomen hebben de mannen, die gedwee met elke een grote fles bier gewacht hadden, de nieuwe router geinstalleerd en Klaas was Kees! Na ee flinke fooi zijn de mannen gegaan met achterlating van hun privenummer, die we altijd mochten bellen!

  Voor de technici onder u nog wat technische gegeven:
  • Ik heb een computer met een ASUS P5KPL-AM motherboard
  • De router is TP-LINK, model TL-WR741ND
  • De ONU (Optical Netwerk Unit is van NEC, model GT5506

  Zo, ik ben er klaar mee, zo lang het duurt natuurlijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website