Als ik al enige populariteit geniet op dit blog dan is het na deze bijdrage fini, over en uit. Het is van mij natuurlijk niet kwaad bedoeld en om het een beetje goed te maken zal ik afsluiten met een hopelijk nuttig en op Thailand toegespitst advies hoe af te vallen.

En om maar met de deur in huis vallen: “Onderzoekers hebben geconstateerd dat de vetzucht-pandemie die de aarde teistert o.a. terug te voeren is op bepaalde menselijke genen”. Natuurlijk hebben die onderzoekers gelijk en zelf denk ik dat het met name de genen zijn die coderen voor (een gebrek aan) wilskracht en doorzettingsvermogen. Zo, dat maakt duidelijk hoe ik erin sta.

Overigens maken die genen het natuurlijk niet onmogelijk om af te vallen, het wordt alleen moeilijker en je zal jezelf meer moeten pressen om succes te hebben.

Charly heeft onlangs van zijn dokter het advies gekregen om af te vallen en Charly is natuurlijk zo verstandig om gevolg te geven aan dat advies. Overigens heeft ook Dr. Maarten al aan diverse vragenstellers het advies gegeven om af te vallen en Charly zal dus niet alleen staan in zijn pogingen om af te vallen. Naast andere acties die Charly ondernomen heeft gebruikt hij limoensap en herbalife producten en dat was de inspiratie voor dit verhaal en ook voor de titel.

Ik zal een poging doen om te beredeneren of het gebruik van limoensap en herbalife producten en andere afslankproducten zinvol is maar voor de lezer is het wel goed te weten dat ik geen diëtistenopleiding heb genoten of biochemicus of medicus ben en ik het dus met mijn boerenverstand moet doen en dat heeft natuurlijk zijn beperkingen.

Ik zal starten met een opsomming van de mogelijkheden om af te vallen met afslankproducten:

 1. Middelen die vochtafdrijvend zijn (diuretica/plaspillen) zorgen natuurlijk voor gewichtsverlies maar dat is vaak ongezond en ook maar tijdelijk.
 2. Een andere voor de hand liggende methode is om de eetlust te verminderen zodat er minder gegeten wordt. Sommige diëten werken zo door een vol gevoel te geven en veel water drinken zou misschien ook kunnen helpen. Te veel drinken is echter ook niet goed. Afslankproducten die op die manier werken heten anti-appetizers en zijn vaak gebaseerd op kruiden. Het lijkt mij echter niet echt gezond omdat je maar moet vertrouwen op de fabrikant dat het geen kwaad kan en er een goed kruidenmengsel wordt gemaakt. Elk kruid bevat honderden of mogelijk duizenden chemische stoffen en als je die stuk voor stuk zou onderzoeken zouden ongetwijfeld tientallen/honderden ervan het predicaat “giftig” krijgen want de natuur is niet bepaald zuinig met giftige stoffen. Nu kunnen mensen dankzij miljoenen jaren van evolutie gelukkig veel hebben maar ik zou met name de nieren en de lever toch niet graag daar langdurig mee willen belasten. Een ander probleem met kruiden is, is dat het gehalte aan werkzame stoffen sterk wisselt en ook voor werkzame stoffen geldt: te veel is niet goed. En het gebruik van dergelijke middelen is natuurlijk een bekentenis dat je zelf niet in staat bent om maat te houden en waarom zou je onnodig risico lopen? Overigens bestaan er natuurlijk geneeskrachtige kruiden die echt werkzaam zijn, maar anti-appetizers kan je moeilijk geneeskrachtig noemen.
 3. Een andere mogelijkheid is om de opname van vetten en koolhydraten in het spijsverteringskanaal te blokkeren of te bemoeilijken/vertragen. Daar zijn verschillende wegen voor, bijvoorbeeld door een versnelde afvoer van de maag- en/of darminhoud. Helaas leidt dat al gauw tot diarree en bovendien zijn het met name gifstoffen en bacteriën die dat moeten bewerkstelligen. Niet aanbevelingswaardig. Een andere manier is om de opname van vetten te blokkeren door de vetten in het eten te vervangen door vetten die niet opgenomen kunnen worden. Die proeven zijn een tiental jaren geleden genomen maar helaas bleek dit te leiden tot lekkage: de sluitspier van de anus slaagde er niet in om die vetten tegen te houden. Begrijpelijkerwijs zijn die vetten nooit op de markt gekomen. Een elegantere oplossing is het gebruik van voedingsvezels, want hoewel vezels voornamelijk water vasthouden kunnen ze ook wat vetzuren, galzouten en cholesterol binden en met die vezels verlaten ook die vetten op een natuurlijke manier het lichaam zonder dat ze opgenomen worden. Helaas zet dat geen zoden aan de dijk. Een laatste mogelijkheid die ik zie is de vetten en/of koolhydraten in de voeding om te zetten in methaan. Een liter methaan heeft een verbrandingswarmte van 8 kcal en dat is vrijwel gelijk aan de verbrandingswarmte van 1 gram lichaamsvet. Maar om een kg op die manier af te vallen moet je dus 1000 liter darmgas kwijtraken en hoewel puur methaan geurloos is, darmgassen zijn dat bepaald niet.
 4. Een opvallende claim van veel afslankproducten is dat ze vet zouden verbranden. Inderdaad is dat een proces dat in de vetcellen met zogenaamd bruin vet plaats kan vinden maar helaas vindt opslag van overtollig vet juist plaats in de vetcellen met wit vet. En bovendien gebeurt die vetverbranding alleen bij pasgeborenen die nog niet kunnen rillen of op een andere manier hun lichaamstemperatuur kunnen bijstellen (zie bijv. www.houseofmed.org/articles/new-advances-in-genetic-editing-may-provide-a-cure-for-obesity). Maar mocht je er op één of andere manier toch in slagen om lichaamsvet te verbranden dan is er een groot risico – zeker in een land als Thailand – dat je oververhit raakt. Eén kg lichaamsvet levert bij verbranding 7700 kcal en omdat de verdampingswarmte van water 540 kcal/kg bedraagt moet je 14 liter water extra uitzweten en verdampen en dus ook drinken om je lichaamstemperatuur niet te laten oplopen. Als je per week 1 kg wilt kwijtraken moet je 2 liter water per dag extra drinken bovenop die paar liter die je toch al moet drinken. Daar is bijna geen beginnen aan.
 5. Een vaak genoemde claim is dat afslankmiddelen de stofwisseling (metabolisme) verhogen. Deze stofwisseling vindt in de alle menselijke cellen plaats. De functies van de stofwisseling zijn:
 • de omzetting van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie
 • het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen
 • het verwerken van afvalstoffen
 • de aanmaak (!) en het gebruik van reserves.

(andrijapajic / Shutterstock.com)

Een eenvoudige manier om de stofwisseling te stimuleren is door de vraag te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door te bewegen waardoor extra vraag naar energie ontstaat. Of door je spieren zodanig te belasten dat ze wat beschadigd raken en er bouwstoffen nodig zijn voor het herstel. Zonder die extra vraag denk ik niet dat afslankmiddelen de stofwisseling kunnen verhogen. Misschien beroept de fabrikant zich erop dat de wetenschap dat heeft aangetoond maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook bij de mens werkt. In zogenaamde in-vitro proeven zal men de groei van een celcultuur (en dus de stofwisseling) in een petrischaal vrij makkelijk kunnen beïnvloeden maar dat zegt niets over de werkzaamheid bij de mens. Zonder harde bewijzen zou ik geen waarde hechten aan een dergelijke claim. Bovendien, zou een kunstmatig versnelde stofwisseling de groei van kankercellen niet kunnen stimuleren? Ik weet het niet, maar waarom het risico lopen?

 1. Een laatste min of meer reële mogelijkheid die ik zie voor afslankmiddelen is het activeren van mensen, ze aan te zetten om te bewegen. Koffie is daarvoor een kandidaat maar pepers ook. Vandaar het gezegde “iemand een peper in z’n kont stoppen”. Deze uitdrukking is gebaseerd op een feit, namelijk dat paarden de stof vroeger tijdens paardenrennen kregen toegediend. Niet in hun achterwerk, maar op hun benen. Peper in eten heeft overigens dezelfde uitwerking. Het maakt dat mensen wat pittiger en actiever worden. Of het echt zal helpen bij de luie mens is overigens niet waarschijnlijk.
 2. Er zijn natuurlijk nog wel meer mogelijkheden, zoals het stimuleren van de groei van de darmflora (uitgescheiden bacteriënvertegenwoordigen tenslotte ook energie), lintwormen en het opwekken van de braakreflex maar die liggen allemaal niet echt voor de hand. Overigens hadden de oude Romeinen een vergelijkbare methode; zij staken een vinger in de keel, niet om af te vallen maar om opnieuw de maag te kunnen vullen.

Charly gebruikt limoensap. Inderdaad heb ik ergens op internet gevonden dat het de stofwisseling zou versnellen. Zelf denk ik dat het niet helpt. Verder gebruikt hij herbalife producten. Herbalife heeft o.a. een maaltijdvervanger in het assortiment en dat zou inderdaad kunnen helpen. Maar eigenlijk zit je er de rest van je leven aan vast en wie wil dat? Verder hebben ze pillen met 3 gram vezels. Niet al te veel want aanbevolen wordt om 40 gram per dag te consumeren. En als ik optimistisch ben dan denk ik dat die 3 gram vezels 0,1 gram vet kunnen binden en dus op de natuurlijke weg kunnen afvoeren. Dat betekent dat je na 30 jaar dagelijks een pilletje gebruikt te hebben je 1 kilo afvalt (of minder aankomt).

Verder hebben ze producten die de vetverbranding zouden stimuleren. Bewijzen lijken natuurlijk te ontbreken maar ik moet bekennen dat ik niet de moeite genomen heb om ernaar te zoeken.

Maar wat dan wel?

Meer bewegen natuurlijk en minder calorieën tot je nemen.

Wat bewegen betreft is het natuurlijk aan te bevelen om de sterkste spieren te gebruiken omdat die de meeste calorieën verbruiken (verhoogde stofwisseling). Die sterkste spieren zitten in je benen dus moet je hardlopen, wandelen of fietsen of een sport bedrijven waarbij je die beenspieren gebruikt. Voor Thailand ligt het hardlopen van lange afstanden niet voor de hand vanwege het grote risico op oververhitting. Zelfs met stevig doorwandelen moet je oppassen en je kan het beter verdelen over de dag om het risico te beperken. Fietsen kan wel omdat het zweet snel afgevoerd wordt en dus verkoeling brengt maar dat betekent veel drinken onderweg omdat je anders toch nog oververhit kan raken.

Voor de luie potentiële sporters onder ons – zoals ik – is er een andere optie om de stofwisseling te versnellen en dat is de spieren en nu ook weer met name de beenspieren te versterken en die door intensieve training ook wat te beschadigen. Door die beschadigingen is er herstel nodig en dat stimuleert de stofwisseling. En het mooie is dat dat herstel ook plaats vindt als je in je luie stoel zit. Het kost allemaal erg weinig tijd en dus is er ook geen risico op oververhitting. En bovendien: extra spiermassa gaat ook botontkalking tegen.

Ik zal een paar voorbeelden noemen:

 • Doe een serie kniebuigingen; in 1 minuut klaar. Wel snel omhoogkomen omdat het intensief/explosief moet gebeuren om voldoende effect te hebben.
 • Trek een paar sprintjes van 50 tot 100 meter. Voor de zekerheid eerst even zo’n 400 meter rustig hardlopen/inlopen. Die 400 meter moet (na enige tijd) binnen de 2 minuten te lopen zijn en die 100 meter natuurlijk dik binnen de minuut. Zelfs met tussentijds steeds zo’n 1-2 minuten uitpuffen kost het maar zo’n 10 minuten.
 • Zie je een laag muurtje? Gebruik het om te steppen of om op en af te springen. Of om je op te drukken. Opdrukken en op en af springen kost minder dan een minuut. Steppen is wat langer vol te houden.
 • Koop een paar voetbalschoenen en een voetbal en schiet die bal tegen een muurtje en blijf vervolgens een tijdje kaatsen. Ook goed voor je reactievermogen.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden en veel tijd hoeft het allemaal niet te kosten en de kans op oververhitting is dus nihil.

Natuurlijk moet je na tientallen jaren niet te hebben hardgelopen niet opeens de 100m voluit gaan lopen. Dat is vragen om problemen. Bouw het heel, heel rustig op en luister naar je lichaam. Maar spieropbouw vraagt wel om extra eiwit. Zelf neem ik elke ochtend een gekookt eitje omdat de aminozuursamenstelling van eieren optimaal is voor de mens. Per week kom ik wel aan de 10 eieren. Maar met alleen die eieren kom je er natuurlijk niet.

Naast meer bewegen en spieropbouw zal je ook matig moeten zijn met eten. Maar dan loop je wel het risico dat je van sommige essentiële voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt en dan denk ik met name aan vitamines en aan eiwit. Eet daarom gevarieerd en neem eventueel wat supplementen. En houd er rekening mee dat je je aangepaste voedingsgewoonte de rest van je leven moet volhouden. Dus niet overdrijven want je kan tientallen jaren van verwaarlozing van je lichaam toch niet in een paar maanden goed maken. Doe het dus rustig aan met afvallen en wees niet te streng voor jezelf.

Waar je wel op moet letten is dat je met name de consumptie van vloeibare energie moet beperken, dus vooral veel water drinken. Om een voorbeeld te noemen: een paar jaar geleden was ik in een Fuji restaurant en bestelde o.a. een “gezond” flesje Japanese Green Tea. Toen ik op het etiket keek bleek er bijna een halve ons suiker in dat ene flesje te zitten. Sindsdien neem ik daar dus water.

Een andere tip: schep weinig eten op je bord en neem kleine hapjes. Slik niet te snel door maar geniet van je eten.

Waar je ook voor moet oppassen is het zogenaamde jojo-effect. Door alleen minder te eten loop je het risico dat het lichaam zuiniger wordt met energie en dat zou kunnen leiden tot minder bewegen. Verder kan een eventueel eiwittekort leiden tot minder spiermassa. In beide gevallen komt de stofwisseling op een lager pitje te staan en dat zou wel eens permanent kunnen zijn. Dus niet alleen minder eten maar altijd, ALTIJD ook meer bewegen! Er is echt geen ontkomen aan.

Waarom zou je moeten afvallen en meer moeten bewegen? Iedereen weet natuurlijk wel dat overgewicht ongezond is en ik zal het dus beperkt houden. Om met een persoonlijke ervaring te beginnen: Toen ik nog in Nederland woonde woog ik 85 kg en deed weinig aan sport. In die tijd had ik ook last van lage rugpijn, soms zo erg dat ik alleen rollend mijn bed uit kon komen. Sinds ik in Thailand woon ben ik zonder daar moeite voor te doen in een paar jaar naar 78 kg gegaan en op dat gewicht gebleven. Van rugpijn heb ik geen last meer. Maar meer algemeen: mensen met overgewicht leven gemiddeld korter maar hebben juist meer belabberde laatste levensjaren, niet alleen relatief maar zelfs absoluut. Het is dus niet slim om je lichaam zo te verwaarlozen. Maar als je tevreden bent met je lichaam en de risico’s op latere leeftijd voor lief neemt, waarom zou je dan afvallen? En bovendien, al is overgewicht in het algemeen slecht voor mensen, misschien ben wel jij een uitzondering en leef je lang, gezond en gelukkig ondanks de extra kilo’s.

Maar er is natuurlijk nog een goede reden om af te vallen: wat als je bedlegerig wordt? Moet je tengere Thaise partner dan die 100 kilo farang verzorgen? Het zou mij niet verbazen als ze zei: bekijk het maar, ik pas ervoor. En gelijk heeft ze dan, althans in mijn ogen.

Ook het argument dat mensen die op relatief hoge leeftijd nog sporten en proberen hun gewicht op peil te houden zouden streven naar de eeuwige jeugd klopt natuurlijk niet. Het verouderingsproces is toch niet tegen te houden, je kan het alleen wel versnellen door je lichaam te verwaarlozen.

Wil ik suggereren dat ik met mijn 78 kg en 186 cm veel wilskracht heb? Nee natuurlijk want bij mij is het afvallen vanzelf gegaan door gunstige omstandigheden:

 • Sinds mijn pensionering heb ik tijd genoeg om te sporten en hoef ik ook niet te wachten tot het avond is of tot het weekend.
 • Tijdens mijn werkzame leven heb ik weinig zware fysieke arbeid verricht; ik ben dus nog niet versleten.
 • Het Thaise klimaat is veel gunstiger om in de buitenlucht te sporten dan het Nederlandse klimaat: weinig regen en nooit te koud.
 • Hier in Ubon op het platteland is er vrijwel geen luchtverontreiniging en op mijn fietstochten heb ik bijvoorbeeld ook geen last van bijtgrage honden.
 • We hebben zelf honden die ik vier keer per dag uitlaat. Op die manier kom ik dagelijks makkelijk aan de 10 km.
 • Ik hoef mijn korte broek maar te verwisselen voor mijn sportbroekje en mijn hardloopschoenen aan te doen en ik kan vlak voor mijn huis sprintjes trekken zonder dat ik iemand daarmee lastig val. Ook heb ik een fitnessapparaat aangeschaft en doe daar af en toe wat oefeningen op.
 • Op fietsafstand heb ik een gratis toegankelijke atletiekbaan en diverse sportvelden.
 • In Ubon is de keus aan lekkere nagerechten, gebak, bonbons en chocolade beperkt. Ik kom dus niet in verleiding om die dikmakers te kopen.
 • Binnen een straal van 15 km zijn hier gelukkig geen 7-11 winkels, McDonalds of andere verkopers van junkfood en drinks.
 • Wij gaan weinig uit eten maar mijn vrouw maakt gelukkig gezonde en lekkere gerechten. Ik kan zelf opscheppen en alleen als het erg lekker is of als we bijvoorbeeld bezoek hebben schep ik meer op dan eigenlijk goed voor mij is. Aan de andere kant geniet ik elke dag van twee koppen koffie met ruim suiker en nog ruimer slagroom. Door mijn lichamelijke activiteiten kan dat blijkbaar zonder problemen.

De meeste mensen zullen meer moeite moeten doen om gezond te leven dan ik doe. Onmogelijk zal het vrijwel nooit zijn.

Ter afsluiting nog een tweetal reacties op Bangkokpost.com op een artikel over obese Thaise jeugd en dan met name de stedelijke jeugd:

·       As a retired doctor all I can say is that they are storing up a whole heap of trouble for later life.
·       The amount of junk food being consumed by kids is out of control. This will result in a health crisis to make COVID look like a non event.

Ja, mensen zijn irrationele wezens. Wel bang voor een virusje maar niet bang voor die tientallen kilo’s lichaamsvet die we elk uur van de dag met ons mee torsen. En uiteindelijk slaan die kilo’s ook nog eens genadeloos toe. No mercy.

Succes met afvallen.

22 reacties op “Limoensap en herbalife producten”

 1. Bert zegt op

  Voor mij is er maar één dieet dat werkt bij mij, het zogenaamde HMW-dieet.
  Voor degene die zich nu afvragen hoe dat werkt.
  Heel simpel:

  HMV = Helft Minder Vreten.

 2. Andy zegt op

  Hallo Hans,
  Dank voor jou mooi en duidelijk geschreven stuk over de geldende obesitas
  Ik heb er toch weer wat van geleerd en zal enige exercitie en eetpatronen zeker ter harte nemen .
  met vr gr Andy

  • Hans Pronk zegt op

   Mooi Andy, daar doe ik het voor. Een paar jaar geleden heb ik ook al eens iets geschreven om mensen aan te moedigen om te gaan sporten, maar dat ik kreeg nooit het idee dat het resultaat had. Nu dus wel!

 3. LOUISE zegt op

  HalloHans,

  Nou, die spijker had je goed geraakt.
  En de waarheid behoefde je geen geweld aan te doen.

  Voor onze pensionering ging ik om een uur of 4 naar boven, (wij woonden boven de zaak) badkamer ritueel en dan koken.
  Balen groenten op de aanrecht en mijn eerste sakeetje ingeschonken. ( doen we nog steeds bijna dagleijks)
  Wij aten meestal Japans en dat is redelijk bewerkelijk.
  Maar 6 van de 7 dagen de zaak open, dus genoeg beweging.

  Maar toen in Thailand en dan heb je geen agenda meer van dingen die moeten en om eerlijk te zijn, moet er ook niet meer aan denken dat moeten allemaal.
  Mag wel zeggen dat we redelijk luie pensionado’s zijn.

  Dat ging ik natuurlijk merken.
  Mijn man en ik zijn beiden zeer gezonde eters en lusten alles.
  Dat helpt ook niet mee he.?

  Ik ben toen met een HERBALIFE shake in de avond begonnen en dat redt mij redelijk.
  Alleen een giga smakkerd in onze tuin gemaakt, bijna een jaar het grootste deel plat in bed en dat helpt ook niet echt voor de lijn.

  Maar een HERBALIFE SHAKE in de avond kan je zeer goed op gewicht houden.
  Wij hebben vanille en doen daar of ananas bij of banaan voor de afwisseling.

  Dus als je een keer riant uit eten bent gegaan met de nodige vloeibare versnaperingen, dan kan je dat op deze manier weer goedmaken.

  Dus straks weer een HERBALIFE en overdag aantal glazen met een eetlepel apple cider vinegar of verse limoensap en er komt gezondheid in je lijf wat de werking van veel interne lichaamsvoorzieningen helpt.
  Het best is dit met warm of lauw water te nemen.
  En op rauwe cellery te knabbelen voert ook water af.

  Nu nog proberen om onze nieuw aangeschafte tredmill/loopband dagelijks te gaan gebruiken.

  MAAR HET BLIJFT EEN LEVENSLANGE STRAF.

  iK WENS IEDEREEN SUCCES IN DEZE.

  LOUISE

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Beste Bert,

  Ik kan niet anders doen dan je adviezen ter harte nemen en een ieder aan te raden, ze te volgen. Minder eten is vaak moeilijk, maar eet alleen als je honger hebt en niet, omdat de pan nog niet leeg is, of wanneer je lekker trek hebt.
  Voor diegenen die een morbide vorm van obesitas hebben, is er altijd nog de maagverkleining.

  Vroeger is er een tijdje een vermageringspil geweest, ik meen in België, die ontkoppelaar bevatte, een stofje dat alle energie doet omzetten in warmte. Het werkte perfect, maar te perfect. Het bleek onmogelijk de werking te stoppen, met als gevolg een dodelijke afloop.

  Ook waren er pillen met een lintwormkop. Die hielpen ook goed. Was de vermagering ver genoeg gevorderd, dan was een antihelminticum, niclosamide bijvoorbeeld, voldoende om de lintworm naar buiten te krijgen. De kop moest dan nog wel even vermorzeld worden. Niclosamide heeft ook anticarcinogene en antivirale werking en werkt waarschijnlijk ook bij Covid. Helaas is het te goedkoop, om serieus te worden genomen.

 5. Ronny zegt op

  Ik eet sinds meer dan een jaar dagelijks 2 koppen Japanse Miso soup , alvorens met het gewone gerecht te beginnen. Dit heeft mij al een gewichtsverlies opgeleverd van 8 kg. En ik voel mij er goed bij, ook omdat het gefermenteerde voeding is, dus gezond. Helemaal niet zo duur. Kijk maar naar de Japanse samenleving hoe weinig mensen overgewicht hebben .

 6. Simon de Goede zegt op

  Van kleinere bordjes eten.
  Kan je hem niet zo vol scheppen.
  Het werkt echt, zeggen ze.

  • Je kan rustig 3 grote borden vol met groenten opscheppen. Daar zitten nauwelijks calorieën in.

 7. Adrie zegt op

  Bij mij werkt het montignac dieet goed, vetten en koolhydraten scheiden, zelf kies ik voor vetten en kan dan enorm afvallen, wil snel naar Thailand emigreren, weet dat ik dan makkelijk op mijn ideale gewicht kan komen.
  Geen stress meer van het werk.
  Bovendien moet je lichaam in de warmte harder werken en val je dan ook makkelijker af.
  (mits je niet aan het bier gaat !)
  Vroeger aten de mensen ook veel vet, denk aan kaantjes, vette jus, speklappen.
  Geld voor chips, candybars en limonade was er niet.

 8. Leo Th. zegt op

  Een inspirerend artikel Hans, waar voor een ieder wel voordeel valt uit te halen. Wel zet ik mijn vraagtekens bij het eten van zo’n 10 eieren per week. Afgezien van het feit dat je het risico loopt op inname van te veel cholesterol, zeker in combinatie met het eten van kaas en boter, las ik onlangs in het AD (19/11) dat Australische wetenschappers onderzoek hadden verricht naar het verband tussen het eten van één of meer eieren per dag en het ontstaan van diabetes type 2. Zij concludeerden dat het risico daarop fors toenam, maar liefst 60%, ongeacht of je het ei kookt, bakt of pocheert.

  • Hans Pronk zegt op

   Voor een hoge cholesterolinname ben ik zelf niet bang omdat ik weinig verzadigde vetten consumeer. Maar inderdaad, als je o.a. veel boter en kaas eet, dan moet je oppassen. Het verhoogde risico op diabetes wist ik niet. Ik zal eens naar nadere informatie zoeken. Bedankt!

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Het cholesterol sprookje leidt een hardnekkig leven. Cholesterol in voeding komt niet in het bloed simpelweg, omdat de moleculen te groot zijn, om de darmwand te passeren.
   Alleen de cholesterol, gemaakt door de lever, komt in het bloed.
   Het is natuurlijk wel wat ingewikkelder
   Eieren zijn een gezonde vorm van voedsel, Het breken van het record eieren eten met Pasen is echter niet zo’n gezonde bezigheid, vanwege de hoeveelheid gas, die geproduceerd wordt. Dat kan een maag/darmperforatie kan veroorzaken. Dat kwam bij ons in het dorp regelmatig voor. Sommigen aten 50 of meer eieren.

  • Hans Pronk zegt op

   Hallo Leo,
   In https://www.foodnavigator.com/Article/2020/11/16/Excess-egg-consumption-linked-with-increased-risk-of-diabetes-study staat een bespreking van de resultaten en mijn conclusie aan de hand daarvan is dat we niet bang hoeven te zijn voor een verhoogde kans op suikerziekte bij 10 eieren per week. Er is bijvoorbeeld niet gecorrigeerd voor andere factoren:
   “… those people with the highest egg consumption, had poorer diets, eating eggs alongside fast foods and deep-fried foods as well as having higher BMI, hypertension, blood lipids and therefore, not surprisingly, higher rates of diabetes.”
   Belangrijker misschien nog is, dat de British Nutrition Foundation geen limiet adviseert aan de consumptie van eieren.
   We kunnen dus gelukkig eieren blijven eten.

   • Leo Th. zegt op

    Hallo Hans, dankjewel voor de moeite. Online opzoeken stelt ons in staat om steeds meer te weten te komen maar het maakt je er ook bewust van dat veel onderzoeken elkaar tegen lijken te spreken. En natuurlijk is het menselijk dat je sneller geneigd bent om resultaten, die in jouw straatje passen als waar aan te nemen. Beslist niet persoonlijk bedoeld en ook niet m.b.t. dit onderwerp. In feite komt het er toch vaak op neer om je gezonde verstand te gebruiken. In Thailand eet ik trouwens veel meer eieren per week dan in Nederland. Begint al bij het ontbijt, zowat dagelijks een gebakken ei. In de middag toch wel 3 á 4 keer p/w een salade nicoise met een gekookt ei. En dan regelmatig op het strand als tussendoortje een paar van die kleine eitjes. Ondanks de geruststellende woorden van de door mij zeer gewaardeerde dr. Maarten en jouw verwijzing naar de link houd ik het in Nederland op 2 x p/w op een ommelet van 2 eieren en af en toe een gekookt ei in een salade. Wens jou en uiteraard alle lezers van Thailandblog veel gezondheid toe.

 9. leo bossink zegt op

  Interessant artikel Hans. Zelf ben ik sinds 2 weken met een aantal acties begonnen om van een teveel aan gewicht af te komen en om mijn lever de kans te geven zich te herstellen.
  Ik wandel nu dagelijks 20-30 minuten in de zon, door ons resort. Ik kan nu al merken dat mijn been- en kniespieren sterker worden, mede als gevolg van het om de dag slikken van een vitamine D supplement (me voorgeschreven door de dokter, 10.000 unit).
  Tevens gebruik ik dagelijks enkele Herbalife producten. Dat werkt uitstekend. In die 2 weken 3 kilo afgevallen hetgeen een stimulans is om daarmee door te gaan.
  Tot slot laat ik mijn vrouw iedere ochtend een paar limoenen van hun sap ontdoen en drink ik dat, vermengd met water, iedere ochtend op.
  Ik ben blij voor je, nu je dit artikel hebt kunnen afronden en plaatsen, hetgeen ongetwijfeld een aantal uren voorbereiding heeft gekost, dat jouw artikel door onze “medische staf” niet als geraaskal is aangemerkt.

  • Ik wil je niet ontmoedigen, maar de eerste 1 a 2 kilo die afvalt is slechts vocht. En je moet minimaal 1 jaar, op of onder je streefgewicht zitten, om te concluderen dat je blijvend bent afgevallen.

 10. leo bossink zegt op

  @Peter (voorheen Khun)
  Ik betwijfel of in mijn geval de eerste 1 a 2 kilo slechts vocht zou zijn. Ik drink namelijk ruim 2 liter water per dag (aangevuld met limoensap en wat drankjes van Herbalife), plus koffie. En dat zweet ik echt niet uit met die 20-30 minuten wandelen per dag. Maar goed, we zullen zien.
  Ik weeg me dagelijks (voor de vergelijking kijk ik naar het week overzicht) en meet dagelijks 3 x mijn bloeddruk. Ook hier zie ik verbeteringen als gevolg van het wandelen. Laat ik het dus zeggen dat ik naar mijn gevoel op de goede weg zit, maar dat het slechts een begin is dat ik heel lang moet volhouden.
  Mijn doelstellingen qua gewicht: eind van dit jaar minus 5 kilo. Eind juni volgend jaar: minus 25 kilo (inclusief de eerder genoemde 5 kilo).
  En dit allemaal als gevolg van de Health Check up bij het Bangkok Hospital. Fantastische uitvinding die Health Check up test (voor de lezers met een wat beperkter geheugen > body check is ook goed), zo lang je maar je eigen gezonde verstand blijft gebruiken.

 11. marc goemaere zegt op

  goedemorgen ,weer een zeer interresant artikel.zelf ook last van beetje last van overgewicht.
  gebruik nu al enkele maanden SHARE PLUMS en vind dit zeer goed,reinigt het lichaam en geeft blijvend een goed gevoel,je bent veel fitter.

 12. Martien zegt op

  Door geen tarweprodukten (brood ,pizza pannenkoeken ,pasta) te eten en elke dag een vroege ochtendwandeling te maken van een uur, ben ik 18 kilo afgevallen. Koolhydraten ,die ik eet ,zitten in havermout, zilvervliesrijst en aardappelen. De eiwitten komen van eieren en vers kippengehakt. ik eet voldoende groenten en heel weinig fruit. Alles wat ik drink thuis (koffie ,thee, groentesap en chocoladedrank) is suikervrij en zonder alhohol. Elke dag eet ik een paar koekjes en snoepjes. Bij heel af en toe uit eten, wijk ik van dit dieet af. Hetzelfde ,wanneer ik op vakantie ben.

 13. Cornelis zegt op

  Goed artikel, Hans, met heel veel interesse gelezen.
  Bewegen en minder – maar wèl goed – eten is mijn houding t.o.v. overgewicht. Met m’n 179 cm heb ik vele jaren rondom de 80 kg gezweefd, zo’n 81-82 in de Hollandse winter, en met wat geluk 78-79 in de zomer. Sinds ik regelmatig langere perioden in Thailand verblijf is dat structureel veranderd: nu een vrij stabiele 74 kg. Doe ik daar iets bijzonders voor? Nee, dat ging eigenlijk vanzelf, ik ben niet bewust met afvallen bezig geweest. ik slik geen pillen, en dat lijkt me met mijn eet- en bewegingspatroon ook niet nodig. Ik ben dol op groenten en fruit, eet al m’n leven lang nauwelijks vlees, snoep weinig, ben matig met witte rijst en pasta, drink maar matig alcohol en verder geen suikerhoudende dranken e.d. Dat, in combinatie met een fors aantal fietskilometers – ruim 10.000 dit jaar – en regelmatig zwemmen levert bij mij die stabiele situatie op en draagt er aan bij dat ik als 75-jarige gelukkig nog steeds van een goede gezondheid geniet.
  In mijn ogen zijn die pillen en andere afslankmiddelen op termijn geen oplossing. Minder/beter eten en bewegen is dat wel. Je valt immers alleen maar af wanneer je lichaam méér calorieën verbruikt dan dat je er ingestopt hebt.

  • Hans Pronk zegt op

   75 jaar en nog steeds aktief! Mooi zo! Volhouden want ook honderdjarigen kunnen nog een sprintje trekken en kilometers maken.

 14. Jacques zegt op

  Een heel verhaal waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Mijn ervaring is dat er mensen zijn die er voor open staan en ook velen die dit niet gaan lezen. Die laatste groep daar speelt dit gezondheidsprobleem niet of is er veelvuldig aanwezig. De voorbeelden zien we dagelijks om ons heen. Discipline en doorzettingsvermogen zijn kenmerken die mede bepalend zijn of men slaagt op dit gebied of het laat afweten. Ik prijs mij gelukkig dat sport altijd een wezenlijk deel van mijn leven heeft uitgemaakt en dat maakt het allemaal makkelijker om de hand te houden aan een gezond gewicht en levenshouding. Zoals die meneer op de getoonde begeleidende foto kennen we er velen. Zij pronken op het strand en ik vind dat onbegrijpelijk. Schaamtegevoel dat ontbreekt of een totaal ander zelfbeeld, ik weet niet niet, maar denk er het mijne van. Wellicht heeft die groep mensen andere zaken aan het hoofd. Na mijn pensionering en verhuizing naar Thailand had ik het ook even zwaar met aanpassingen aan de hitte en het heerlijke eten. Met mijn 1.91 meter lengte en toen ter tijd zo’n 97 kg aan gewicht had ik er genoeg van. BMI was te hoog dus werk aan de winkel. Voor mij volstond een maaltijd minder per dag en minder eten maar wel meer fruit en bewegen. Ook aanpassing van het voedsel en meer gezondere producten. Warm eten doe ik nu in de voormiddag. Ik rook natuurlijk niet en dronk vier biertjes per maand en daar ben ik ook mee gestopt. Er zijn veel meer drankjes die thans beter bij mij passen. Alcohol is uit den boze voor mij . Een “goedje” dat gemist kan worden, maar door velen wordt verheerlijkt. Thans zit ik op de 82 kg en dat bevalt mij veel beter. Thailand kent een behoorlijke groep mensen die aan sport doen en ook zijn er ouderen die bij marathonloopjes te vinden zijn. Ik had mij als doel gesteld om mij te gaan meten met die fanatieke oude hardlopers. Thans loop ik weer zo’n 12 kilometer in het uur en ben al een paar keer in de prijzen gevallen. Een podiumplek op mijn oude dag. Per leeftijdsgroep geldt een top 5 die de bekers verdeelt. Dit smaakt mij naar meer en gaf een doel waar ik thans lol in heb. Ik plan mijn loopjes door het hele land en plak daar gelijk wat dagen aan vast om het nodige te gaan bezichtigen. Ieder zijn meug natuurlijk, maar ik zou graag zien dat er meerdere actief gingen bewegen. Heb je lichaam lief en behandel dit met respect. Daar heb je echt baat bij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website