Een koud bezoek aan het vaderland

Door Hans Bos
Geplaatst in Column, Hans Bos
Tags:
28 mei 2015

Alsof de airco te koud stond afgesteld. Zo heb ik mij twee weken lang in Nederland gevoeld. Het was het eerste bezoek aan het vaderland in bijna drie jaar.

Na een overvolle vlucht met EVA Air ging het op Schiphol al mis. Twee controlerende marechaussees en een paar honderd wachtenden in grillige rijen. Al weken tevoren is bekend hoeveel mensen op welk tijdstip aankomen, maar daar heeft de marechaussee blijkbaar geen boodschap aan.

Een nieuwigheid voor mij: de zelfscanner voor lieden met een Europees paspoort. Het document er in en wachten op groen licht en het openen van het hek. Ik kreeg te lezen dat ik op assistentie moest wachten, maar omdat het hekje gewoon open ging, ben ik maar doorgelopen.

Op de terugreis viel mij op hoe achterhaald Schiphol is geworden, met vuile toiletten en rookruimtes, kapotte vloeren en dure eetgelegenheden. Na de controle (‘handen omhoog!) zitten de honderden passagiers in een glazen aquarium totdat het vliegtuig vertrekt. Van de aankondigingen valt geen snars te verstaan, waardoor het instappen een chaos blijft. Met alle feilen ziet Suvarnabhumi er toch een stuk beter uit. Bij terugkeer passeerde ik Immigration binnen vijf minuten.

Bij de douane was het in Nederland bij binnenkomst vervolgens uitpakken geblazen. Blijkbaar boezemde mijn verfrommelde verschijning weinig vertrouwen in. Omdat ik niets anders bij me had dan wat cadeautjes voor familie en vrienden, liet de douane mij gaan.

En koud dat het buiten was! De ruim tien graden Celsius voelden aan als een vrieskist. De dagen na aankomst liep het kwik weliswaar iets op, maar van in Hua Hin gebruikelijke temperaturen is het niet gekomen.

In de (huur)auto van Utrecht naar Den Haag viel mijn het grote aantal dikke en dure auto’s op, de vele camera’s om het verkeer in de gaten de houden en de zesbaans weg waar je niet harder mag rijden dan 100 km per uur. De dure Porsches Cayenne, Audi 6 en andere prijzige auto’s deden me afvragen of in Nederland wel sprake is van een crisis. Totdat ik bedacht dat het arme deel van het volk, de AOW’ers en steuntrekkers niet op de autoweg te vinden waren. De rijken worden immers rijker, de armen moeten de buikriem maar aanhalen totdat het bovenlijf van het onderlijf is gescheiden..

Opmerkelijk genoeg had ik moeite om rechts te (blijven) rijden. Ondanks alle ervaring reed ik als een bejaarde in het Nederlandse verkeer. Terug in Thailand stap ik met een groter gevoel van zekerheid in mijn Toyota, al moest ik na twaalf dagen vaderland toch weer wennen aan scooter en motor.

Met M., mijn eerste vriendinnetje van bijna 50 jaar geleden, maakte ik per fiets een rondgang door Den Haag, met bezoek aan onze toenmalige woonhuizen, scholen en buurten. Wat in mijn herinnering een brede trap was naar de portiekwoning van mijn ouders, bleek een steile en smalle opgang. Opmerkelijk dat ruim 50 jaar na dato nog steeds mijn naam en die van zus en broer met krijt op de muur geschreven, de tand des tijds hebben overleefd.

Al met al bevestigde het korte verblijf mijn beslissing om tien jaar geleden naar Thailand te verhuizen. Helaas met achterlating van familie en vrienden. Dat is nu eenmaal de prijs die je voor emigratie moet betalen. Maar voor mijn drie kinderen ligt elk jaar een ticket klaar om hun vader in Thailand te bezoeken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Een koud bezoek aan het vaderland”

 1. Willem P. zegt op

  Ik denk dat je met een jetlag te kampen heb. Volgens mij verwissel je beide airports. In BKK sta je ‘s ochtends vroeg uren met 500 tot 600 man in de rij bij twee chagrijnige Thaise stempelaars. Kom je bij de bagageband dan is voor de 2e maal je koffer 3/4 geopend. Smerige WC’s heb ik nog nooit gezien op Schiphol, maar ook niet in BKK. de wachtruimte en check in op BKK is is toch minder prettig dan in A’dam. Maar meningen verschillen. Het weer, ja dat is ook zo’n ding. Kwestie van wennen. Omgekeerd geef ik de voorkeur aan het Hollandse klimaat. Het is op dit moment niet te harden qua warmte in Thailand. Op kou kun je je kleden, op hitte helaas niet. De groetjes uit het 12 graden en zwaarbewolkte NL op dit moment.

 2. Wilma. zegt op

  Volgens mij is het maar goed dat je verhuisd bent naar Thailand Hans. Zoveel negatiefs over je vaderland in dat korte verhaal. Je spreekt erover of je al 100 jaar weg bent.
  Wat die controles op Schiphol betreft: prima…dat is voor zowel jouw, als mijn veiligheid,

  Vandaag in het Thailandblog de aankondiging van Schiphol airport over de aanstaande vernieuwingen. (misschien doen we, na het lezen hiervan, dan toch nog iets goeds in jou ogen).

  Heel veel geluk in Thailand.

 3. steven zegt op

  Ik als Belg vind schiphol 1 van de beste luchthavens ter wereld. Bij de luchthaven in Bangkok heb ik steeds het gevoel dat ze nog in de ruwbouw staat, als ik in de gangen loop zie ik steeds de afschuwelijke plafonds helemaal niet afgewerkt en mooi. en zo ongezellig.

 4. Rob zegt op

  Hallo Hans,

  Het valt allemaal niet mee hoor. Als ik je geestelijk kan steunen dan mail je mij maar. Sterkte. Rob

 5. quillaume zegt op

  Tjonge, wat een klaagzang zeg.
  Wat kom je eigenlijk nog doen in Nederland als alles je zo frustreert?
  Zie van je uitkeringen af en blijf in Thailand waar alles perfect is.

 6. Santoc zegt op

  Dat je als nederlander alles afvalt vind ik onbegrijpelijk.Door nederland ben je gevormt als de man die je nu bent. Ja thailand is best leuk.maar het is een gigantische chaos in dat land. Er wordt niks gekintroleerd.Auros razen met 120 km langs eet stalletjes en dan die gevaarlijke uxturns en stoplichten op snelwegen.Als je in de grote steden komt moet je een luchtmasker dragen. Men jan zeggen over Nederland wat men wilt maar daar is alles goed geregeld en in thailand niks. Alle keren duurde get in thailand 1,5 uur om er door te komen. Zowel in als uit in nederland ben ik nooit aangehouden van all 35 jaar dat vele keren in en uit nederland ging.Met alles is nederland beter. In thailand is het 8 maanden snikheet. Moet men alijd koeling gebruikeb. Tegen kou kun je jleden en voel je je nog steeds rekaxed. Tegen hitte niet. Nederland is e n blijft mijn vaderland wat ik nooit af zal vallen. Jammer dat de schrijver dit wel doet. Thaien doen zoiets niet.

 7. Joseph Jongen zegt op

  Wat fantastisch Hans dat jij in nauwelijks 2 weken hebt opgemerkt dat wij in Nederland er zo beroerd aan toe zijn. Ook al die smerige toiletten zijn jou opgevallen. De directie van Schiphol is al een onderzoek gestart naar de oorzaak. De oude vakbondsman is blijkbaar weer in je ontwaakt. In Thailand heerst geen armoede en daar is iedereen rijk en gelukkig. Neem aan dat je nooit meer naar Nederland terug gaat en blijft genieten van dat zo geweldige Thailand waar iedereen blij en gelukkig is. Het leven daar is als in een sprookje.

 8. Jan Kruiswijk zegt op

  Beste Hans,
  Jammer dat je zo over Nederland en met name, Schiphol schrijft,het is mij te veel om op te noemen,maar ik woon toch liever permanent, in Nederland.
  Ik neem aan dat je behoorlijk, in Holland de kost verdient hebt, als je ieder dubbeltje zou moeten omkeren zou je waarschijnlijk niet je kinderen jaarlijks over kunnen laten komen.
  Een beetje meer respect voor het land dat je mogelijk heden heeft geboden om te leven zoals je nu doet.
  En over Schiphol,het staan niet voor niets in de top 5 van luchthavens.
  Evengoed veel gezondheid, voor de rest van je bestaan.

 9. vinny zegt op

  Ik woon al meer dan 10 jaar in Thailand, lees elke dag deze blog en reageer zelden.
  Maar als ik er ergens een hekel aan heb is het aan de mensen die hier ook wonen en dan zo nodig hun vaderland (waar ze alles aan te danken hebben, ook hun huidige bestaan in Thailand !) moeten afkraken.
  Thailand is heerlijk, ja, dat is zo,
  Maar Nederland is ook prachtig, alleen op een andere manier,
  Het is ook amper te vergelijken, het zijn twee geheel verschillende werelden.
  Ik hou van allebei en pendel dan ook geregeld.

  Ik haal nog graag wat punten van uw schrijven aan;
  Schiphol staat op de 9 de plaats in de beste airports ter wereld, BKK airport op de 47 ste plaats.
  Op Schiphol zijn de boodschappen in het Nederlands en Engels, in BKK in het Thais en Tengels, verstond dat dan beter ?
  Rook ruimtes zijn overal goor en vies, kwestie van er niet naar binnen gaan.
  In BKK rijden mooiere auto’s rond dan in Nederland hoor, daar zie ik zelden een Ferrari of Lambo door de stad scheuren. (ja in BKK wel)
  De rijken worden rijker en de armen armer etc, en dat is volgens u niet zo in Thailand ?????

  Misschien volgende keer eens beter nadenken over een te plaatsen brief op deze site, het komt namelijk nogal ondankbaar en beter wetend over.

 10. Khun Peter zegt op

  Het voordeel van Nederland is wel dat je hier niet veroordeeld bent tot de Nederlandse expat/pensionado gemeenschap in Thailand. Die hebben jaloezie, roddelen en ruzie maken tot kunst verheven, vooral omdat ze zich kapot vervelen.
  Daar heb ik wel wat kou voor over….

 11. Wim zegt op

  Nou Hans, ik voel wel met je mee hoor. Zo negatief ben je nu ook weer niet. Vooral het weer kan me daar knorrig maken. En een beetje kritiek wordt meteen al als aanval gezien. NL-ders zijn notoire zeikerds.
  Geniet jij maar lekker (net als ik) in HH !

  • kees1 zegt op

   Moderator: Reageer op het artikel en niet alleen op elkaar.

 12. boodhaa zegt op

  @Hans
  Hans ik ben het volledig eens met jouw mening over nl. Wat Schiphol betreft kan ik volledig achter je staan zeker als je het over de kmar hebt, de arrogantie druipt er van af. Het gebouw is lek op plaatsen getuige de emmertjes die overal staan als het regent. Door de vele bouwactiviteiten is het smerig en onoverzichtelijk. Ja ouderen en lage inkomens kunnen bijna geen auto meer rijden door de hoge kosten en vereenzamen in huis zonder geraniums(te duur). Wanneer ik pensioen heb ga ik nl uit en heb mijn vrouw verteld dat zij mij dood nog niet terug mag sturen. Hoop je ooit te zien in Thailand.

 13. Willem P. zegt op

  Kan ook slecht tegen al dat gefrustreerde afgeven op NL. Via FB zie je NL’ers die in Thailand verblijven (en netto hun bruto pensioen/uitkering daar gestort krijgen), elke dag afgeven op politici, politie, Polen en ga zo maar door. Volgens mij hebben ze ongelooflijke heimwee, want ze volgen minuut tot minuut het nieuws in Nederland. Zo maskeren ze hun toch niet zo briljante avontuur om daar te gaan wonen. Als hun uitkering 3000 netto zou zijn, dan zaten ze allang weer in NL. Zo, dat lucht op.

 14. rob zegt op

  De algemene tendens van de reacties hier is zo ongeveer…blijf van Nederland af. Zal wel vaderlandsliefde of zoiets zijn. Heb daar overigens geen last van . En niet allen die in Thailand of andere landen verblijven hebben het te danken aan wat ze eventueel in Nederland zouden hebben opgebouwd. Zelf heb ik mijn leven over de hele wereld opgebouwd, vandaar ook dat als ik 65 wordt slechts recht heb op 8 procent AOW > die mogen ze ook houden.

  Hans heeft wel een paar punten, de douane op Schiphol is afgrijselijk, elke keer dat ik aankom op wordt ik er uit gepikt om mijn koffer te openen, het klimaat is een verschrikking, in Thailand mag het dan soms een chaos zijn, dat is het qua politiek klimaat en mentaliteit van de mensen in Nederland tegenwoordig ook.

  De luchthavens zelf? Die zijn om te vertrekken en aan te komen, niet om te wonen….Wachttijd is plezierig door te brengen in de airline lounges.

  En het verkeer op de wegen? In beide landen een puinhoop, en ook in Amsterdam rijden ferraries, bentleys, dure bmw’s . Jan met de pet kan daar geen auto meer betalen, alleen al de belastingdruk is waanzinnig hoog.

  Maar ieder zijn eigen mening, ook ik zit liever in Thailand, Indonesie of China.

 15. robluns zegt op

  Hans,
  Jouw verhaal heeft wat weg van een grap.
  Na het vele geklaag, al maanden , van een aantal Nederlanders over hun verblijf in Thailand,
  blijkbaar voor jou het moment de rollen maar eens om te draaien.
  Ik kan het uiteraard mis hebben.

  Doet verder allemaal niets af aan wat Thailand allemaal voor positiefs te bieden heeft, zo ook Nederland!!

 16. PeterPhuket zegt op

  Ja Hans, dat is een van de reden dat ik liever niet op Schiphol vlieg, zowel de aankomst daar, dan wel het vertrek is een grote ergernis als alleen reizende.
  Bij aankomst wordt je er meestal uitgepikt, omdat je alleen reist?
  En bij vertrek krijg je een brochure bij je paspoort gedouwd betreft pedofilie.
  Werkelijk ongelooflijk en mensonterend.
  ook het gezeur dat ik niet meer dan 10000 euro cash mag uitvoeren, werkt ergernis op. Als ik dat wil doen, heb ik wel andere methoden.
  Vlieg inmiddels al jaren, 1tot 2x/jaar via Brussel, en dat bevalt mij uitstekend.

 17. Willem P. zegt op

  Ik ben zeker 40 keer Schiphol uitgegaan en aangekomen. De laatste keer werd ik op Schiphol bij Niets aan te geven even op mijn schouder getikt. Een douane beambte in burger stelde me een paar vragen, deed de bagage een keer door de scan en ik kon weer gaan. Ik kan me dan ook niets voorstellen bij jouw verhaal over de douane op Schiphol. En over verschillen in rijkdom zou ik toch maar eens goed om je heen kijken in Azië. Jouw uitspraak hierover raakt kant noch wal.

 18. Hans Bos zegt op

  De meeste reacties waren te verwachten. Je mag je eigen nest immers niet bevuilen. Alsof een leven lang werken, belasting en AOW-premie betalen je van het recht ontneemt om iets in Nederland te bekritiseren. Zelfs het snertweer moet je maar op de koop toenemen. Ik heb zelden zulke benepen opmerkingen gelezen, grenzend aan haatmail.

  Ik heb niets meer of minder dan verslag gedaan van MIJN korte verblijf in Nederland, zonder dubbele gedachten over mijn AOW of pensioen. Dat mag blijkbaar niet, vooral in de ogen van lezers die (mogelijk tegen hun zin) in Nederland wonen en als gevolg daarvan het eigen land de hemel in prijzen. Ik neem aan dat ik na tien jaar Thailand een aardig beeld heb opgebouwd over de verschillen tussen beide landen. Dat niet iedereen het daarmee eens is? Ach Heer, vergeef het hen….

  • Willem P. zegt op

   Niet zo overdrijven Hans. Bijna haatmail? Natuurlijk mag/moet je kritisch zijn. Je neemt het woord benepen in je mond. Als iets benepen is, is dat over die WC’s. Hoor dan liever dat je iets dieper ingaat over maatschappelijke verschillen in/tussen beide landen. Nogmaals, ieder zijn meug, maar aan grenzende haatmails heb ik niet gelezen.

 19. Rob V. zegt op

  Tot nu toe alleen nog maar schone toiletten gezien op Schiphol en Swampie. De KMar lopen we (ik en mijn Thaise lieveling) ook zo voorbij, de douane heeft nog nooit de inhoud van onze koffers willen zien. De stijgers en schotten ivm de verbouwing zijn wat minder maar dat is binnenkort ook verleden tijd.

  Alleen die rondom scanners vind ik niets, maar die weiger ik dan ook te gebruiken. In plaats daarvan fouilleren ze je dan, zo gepiept. De beveiliging is dan wel wat nukkig ” bent u soms bang dat we uw prive delen kunnen zien? Nee, waarom wilt u dan niet in de scanner? ” Nou gewoon uit principe niet, het grapje dat ik het gewoon lekker vind als er iemand aan me zit zullen we wel niet op prijs stellen…

 20. Jack G. zegt op

  Ik wil Hans even bedanken voor zijn bijdrage. Hans zijn ervaring was niet echt positief en een bevestiging van zijn keuze om in Thailand te gaan wonen. Eigenlijk is dat een prachtige bevestiging die hij heeft gevonden. Hij heeft een goede keuze gemaakt. Hij is dus niet blijven zweven tussen 2 landen. Misschien is hij door onze lieve heer in het verkeerde land gedropt. Een foutje van de Ooievaar dus voor de niet-gelovigen. Ik zelf heb juist een ander gevoel als ik op Schiphol landt. Goed, ik baal altijd eventjes als we op de Polderbaan landen omdat die voor mijn gevoel ergens op het strand ligt ipv naast Amsterdam. Maar dan voel ik me weer thuis. Even langs de zelfscanepoortjes. Gelukkig zetten ze nu vaak een dame neer om de rijen die kant op te krijgen. Want wij gaan liever in de rij bij een mannetje dan een snel poortje. Als ik in de taxi op snelweg zit dan schrik ik altijd van die kleine plastic autootjes die voor mijn gevoel helemaal de kreukels ingaan bij een botsing. Maar er is ook goed nieuws over Schiphol. Ze zijn flink aan het timmeren geweest en nog aan het timmeren en er gaan een hoop zaken flink veranderen. Was ook nodig om een top 10 plaats te houden. Het toeristenburo van Amsterdam heeft een tijdje geleden een rapport gemaakt over hoe buitenlandse toeristen naar Nederland keken. Veel Nederlanders werden boos hierdoor.

 21. Santo zegt op

  We vergeven het jou ook Hans, dat je zo negatief je uitlaat.Dat is wat je kunt verwachten als je iets plaats. Wat wilt men dan. Dat andere het altijd met de schrijver eens zijn?. Je ziet dat velen het anders ervaren. Graag ook een ander zijn mening respecteren

 22. Fransamsterdam zegt op

  Ik ben het helemaal met Hans eens. Ik mijd Schiphol al jaren als de pest. De afgelopen 9 maanden 6 keer op BKK aangekomen, niet één keer een wachtrij gezien bij immigratie. Telkens minstens 10 loketten om uit te kiezen.

  Ik hoop snel weer te kunnen vertrekken.

 23. Erik Bkk zegt op

  Wat leuk ik dacht dat alleen Thais zo nationalisties waren maar wij Hollanders kunnen er ook wat van. Ik denk dat je mening gestoeld wordt door de levensfase waarin je verkeert. Ik heb altijd graag gewerkt in Nederland en zou dat in Thailand niet graag nog eens doen. Nu ik ouder ben en niet meer hoef te werken woon ik graag in Thailand en zou ik nog niet met geld toe in Nederland willen wonen. Ik zie dat niet als kritiek en heb daar voor mezelf goede redenen voor.

 24. Sjaak S zegt op

  Over Schiphol kan ik niet meepraten, want ik reis altijd via Frankfurt en Düsseldorf naar Nederland. Echter kan ik gerust zeggen dat Suvarnabhumi mijn voorkeur heeft boven de steriele Duitse luchthaven. Echter met het weer en het verkeer en de rest van het verhaal ben ik het mee eens. Wij waren na twee weken blij weer terug naar Thailand te kunnen.
  Nu zijn we in Bali. Mensen die over het verkeer in Thailand klagen, moeten eens hierheen komen. We zijn op een scooter van Sanur naar Ubud gereden. Het is een bijna ononderbroken rij van winkels die kunst verkopen. Je kunt er nauwelijks stoppen, omdat de straten zo eng zijn en het verkeer chaotischer dan hetgeen ik in Thailand ken. Kan me ook haast niet voorstellen dat Thailand op nummer twee staat bij het aantal dodelijke verkeersongelukken.
  Nederland is me te vol en te zeer geregeld. Hier op Bali is het te vol en een ongeregelde zooi.
  Thailand krijgt mijn voorkeur.
  En ik krijg mijn geld niet uit Nederland. Integendeel, ze houden daar nog steeds graag beide handen open om van mijn eerlijk verdiende centjes te profiteren.

 25. Tom zegt op

  Thailand is een fijn land. Ik kom er elk jaar maar na een maandje vakantie en reizen ben ik blij weer in NL te zijn. Mijn lieve Thaise vrouw vindt dat ook. Fris tapbier, een frisse bries en weer lekker aan de slag. Niks mis mee. De combi Nederland – Thailand is perfect voor mij. Dat de schrijver Nederland afzeikt, vind ik compleet misplaatst.

  • Khun Peter zegt op

   Daar kan ik mij wel bij aansluiten. ‘Best of both worlds’ een maandje Thailand en dan weer fijn naar huis in Nederland terug naar familie en vrienden. Het is nu lente en de natuur hier is werkelijk prachtig daar geniet ik elke keer van.

 26. sjef zegt op

  Hans Je moet ook iets positiefs zien. Jullie “Vandalisme”van 50 jaar geleden op de muur is allang verjaard haha in Thailand had je dan niet terug kunnen komen.
  grsj

 27. Yvon zegt op

  Zodra ik op Schiphol kom, begint mijn vakantie, heerlijk. Smerige toiletten heb ik niet gezien, hoewel ik daar toch wel een paar keer voor de vlucht op gebivakkeerd had. En Nederland is zo slecht nog niet. Het weer, daar kan niemand iets aan doen. Ook in Thailand baalde ik wel eens dat het weer zo warm was. Maar ik heb geleerd om niet zo negatief te kijken, er zijn altijd ergere dingen. Tel je zegeningen en wees dankbaar voor wat je nog mee kan maken. En wat ik leuk vind, ik kijk al weer uit naar de volgende vakantie naar Thailand. Hoewel de planning pas over 2 jaar is, heb ik er nu al plezier in.

 28. Jan Hoekstra zegt op

  Wel van je Nederlandse uitkering genieten in Thailand en nog zo negatief. Met alle respect, de jongens van de douane in Nederland zijn een stuk gezelliger dan de zure stempelaars op het vliegveld in Bangkok. Wat een zuur verhaal zeg, zo’n verhaal kan ik ook over binnenkomst Thailand schrijven.

 29. angelique zegt op

  Ik zelf woon nu een aantal jaar in Thailand, maar ben en blijf Nederlander 🙂 Afgeven op je vaderland zit in de meeste Nederlanders gebakken denk ik, kijk naar alle Nederlanders die geemigreerd zijn naar o.a. Canada, Australie: van NL deugt niks meer, alles is beter in het nwe land, alles is mooier, groter, luxer. Tja… the eye of the beholder 😉

  Er zijn beperkingen en tekortkomingen in Nederland… maar Nederland ZO afvallen gaat tegen mijn principes in. Ik ben er geboren, opgegroeid, getrouwd (en ja ook gescheiden 😛 ) heb er een goed leven gehad. NU geniet ik van een goed leven in Thailand, met al zn beperkingen en tekortkomingen want ja die zijn er natuurlijk ook.

 30. thailandganger zegt op

  Ik kan volledig met Hans meevoelen.
  Bestaat er in Thailand ook een een regeling voor gezinshereniging waardoor je niet meer voortdurend gescheiden van je (Nederlandse) kinderen hoeft te leven?
  Het zou je tevens jaarlijks een paar tickets schelen. Ook behoedt je dan je kinderen voor de steeds terugkerende traumatische ervaring door ze weer terug te sturen.
  Hierbij nog niet meegewogen het milieuvoordeel wat ook weer je eigen kinderen en mogelijk kleinkinderen ten goede komt (global warming).

 31. Pieter zegt op

  .
  Hallo Hans,

  Bedankt voor jou’ visie verslag.
  Zelf ga ik de 7e naar NL, voor een maand, en ben me bewust, een cultuurschok mee te maken.
  Niet alleen de weersomstandigheden, die me zullen tegenvallen maar ook alle veranderingen.
  Na lange tijd, wil ik kinderen/familie/vrienden aandoen.
  Heb ook een auto tot me beschikbaar, en dit zal ook problemen opleveren, gezien het stuur, en de rijervaringen op de andere rijstrook, in Thailand.
  Was 6 jaar geleden nog in NL, en toen vond ik al, dat alles gehaast was, mensen leken robots, met hun telefoontje in de hand, en een blik op 0
  Toen realiseerde ik me weer, waarom ik NL was ontvlucht.
  Dit zal na de 7e, wel harder aankomen.
  Ieder jaar, ga ik wel even de Thaise grens over voor een vakantie.
  En als ik geen familie had gehad, in NL, zal mijn keuze ook direct anders uitvallen.
  Ik zie hierboven, Nederlanders, verbolgen reageren?
  Ja’… zo zijn de spanningen toegenomen, en Nederland is harder geworden, met de jaren.
  Laat alles over me heen komen, en zie het wel’
  ‘Toch staat vast, dat ik blij ben, om over een maand weer naar huis te kunnen, en daarmee bedoel ik Thailand.
  En als ik weer thuis ben Hans, dan mail ik je op je privé mail, wat mijn ervaringen waren

  Groet Pieter,

  • Khun Peter zegt op

   Je schrijft over Nederland: “mensen leken robots, met hun telefoontje in de hand.”
   Nee, dat klopt zoiets zal je in Bangkok niet tegenkomen….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website