Kerst 2015 voelt enigszins vreemd aan. Dit kwam vooral door het weer. In de aanloop naar Kerst heb ik regelmatig in mijn zomerjas buiten gelopen. Soms tikte de temperatuurmeter 15 graden celsius aan. 

Ook eerste Kerstdag, die ik met familie heb gevierd, was warm. Zelfs de warmste ooit. Nooit eerder was het zo warm sinds het begin van de metingen in 1901. In de Bilt werd het gisteren 14 graden. Dat bleef ook na middernacht zo, waardoor tevens Tweede Kerstdag als warmste ooit de boeken in gaat. Volgens de voorspelling kan het vandaag op sommige plaatsen in Nederland 16 graden worden. Bizar eigenlijk.

Er zullen nog wel records blijven sneuvelen want aanstaande zondag wordt het wederom warm voor de tijd van het jaar. De verwachting is, 12 a 13 graden en dat is dan de warmste 27 december ooit. Jaarwisseling zal eveneens met hoge temperaturen verlopen, de voorspellingen gaan voor 30 en 31 december naar waarden tussen de 10 en 15 graden.

Om eerlijk te zijn, voor mij hoeft het niet. Geef mij maar een Kerst en jaarwisseling met vrieskou. Ik hou van Nederland mede om de verschillende seizoenen die we hebben. Prachtig. Bij de winter hoort in mijn beleving koud weer.

Er is wel hoop. Mogelijk dat na de jaarwisseling een koudefront Nederland zal bereiken. Van mij mag het.

Gisteren een familiedag, Tweede Kerstdag is gereserveerd voor vrienden. Eerst met z’n allen naar de bioscoop (Star Wars) en daarna gezellig gourmetten. Ik twijfel nog of ik mijn korte broek zal aantrekken… Proost!

6 reacties op “Kerst 2015 in Nederland: warm!”

 1. Rick zegt op

  Kerst is dit jaar niet alleen in Nederland historisch warm maar over de hele wereld, gisteren was in rtl nieuws nog te zien. Hoe je in New York met je T-shirt aan kon lopen op kerstdag want het was er gewoon tegen de 20 graden terwijl het daar normaal nu moet vriezen er niet zelden extreme sneeuwval is rond deze tijd. Ook in Moskou waar het soms rond deze tijd tegen de -30 kan vriezen is het gewoon warmer als normaal de temperaturen stonden de afgelopen dagen gewoon in de plus ipv. de min. Al met al moet het combinatie zijn van global warming en het natuur fenomeen El nino. Maar het blijft gewoon een teken aan de wand dat we de verkeerde kant op zijn aan het gaan op aarde.

 2. Ruud zegt op

  In New York werd het tot 21 graden op Kerstdag. Iedereen liep er in korte broek en T shirt.

 3. Arjan Schrier zegt op

  Klopt,

  En alle nee zeggers en het zal wel loslopen zeggers mogen zich achter de oren krabben. Het is een heel simpel 1 +1 = 2 verhaal het versterkt broeikaseffect dat al lang bekend is. zie bv wikipedia broeikaseffect. Laat ieder die (klein-)kinderen heeft eens nadenken wat ie voor ze kan betekenen hierin……..

  En oplossen is simpel: minder/ geen CO2 uitruften uit auto’s vliegtuigen e.d. Mijn overgroot opa kon het! Wij vast ook.
  En gelukkig zijn met wat je hebt. Heel moeilijk :-).

 4. Franky R. zegt op

  De natuur laat zich niet sturen en zeker niet door ‘de mens’…

  Het is nog altijd de mens die de seizoenen heeft verzonnen, maar wie zegt dat Moeder Aarde zich eraan dient te houden?

  Opwarming van de Aarde?

  De winter van 2014 of 2013 duurde in Nederland tot maart!!! Niet eerder sinds 1963 was het toen zo koud over een langere periode.

  Nu hebben we één ‘warme winter’ en iedereen begint over ‘opwarming van de Aarde’?

 5. janbeute zegt op

  Ook in de omgeving van Chiangmai , en dat is in het noorden van Thailand is het warmer dan normaal .
  Meestal rond deze tijd van eind November tot Februari is het hier in de avond vaak kil .
  Ik trek dan tijdens mijn dagelijkse borrel uurtje s avonds een T shirt aan .
  Maar nu zit ik hier in mijn bloote boven body zelfs te typen met draaiende fan .
  Dit jaar was zo wie zo al dagelijks warmer als voorgaande jaren in mijn direkte omgeving .
  Oudere Thai mensen zo als oa mijn schoonvader 85 jaar onder vinden dit ook .
  Zij wonen en werkten hier hun hele leven op het platteland , ook de kreet dat de zon steeds feller wordt dan in hun jonge jaren ervaren ze .
  Het klimaat is aan het veranderen , dat is zeker .

  Jan Beute .

 6. Jacques zegt op

  De temeratuur op aarde is altijd al aan grote verschillen onderhevig geweest. Denk eens aan de ijstijdperiode en alles er tussen in. Allerlei redenen zijn hieraan ten grondslag. Het is goed dat er steeds meer wereld besef komt en dat er verdragen worden gesloten. Nu nog nakomen van al die beloften. Kijk eens naar Peking, hoe men daar bij loopt met die smog, verschrikkelijk. Amerika en China zullen als grootvervuilers het meest hun best moeten doen. We zullen zien hoe het wordt in de toekomst. Voorlopig zullen die temperatuurverschillen wel aanhouden. Als de winterse temperaturen in Nederland zo aanhouden, overweeg ik nog wel eens terug te gaan in de winter. Vrieskou is aan mij niet meer besteed en een belangrijke reden voor mijn vertrek geweest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website