Het was weer zover. Ik kreeg van de Sociale Verzekeringsbank een schrijven met de uitnodiging even aan te tonen dat ik nog steeds in leven ben. Daarvoor stuurde men mij een formulier dat ik, net als voorgaande jaren, moet invullen en dan persoonlijk bij het Social Security Office (SSO) mag afgeven. Routinekwestie, niks aan de hand.

Gelukkig las ik toch nog even de meegestuurde standaardbrief door en ontdekte dat er wel degelijk een verandering in de procedure had plaatsgevonden. Tot nu toe liet het formulier door een notaris checken en ondertekenen. Gaf het dan bij het SSO aan een alleraardigste dame, die het na controle in een envelop stopte en voor mij naar Roermond stuurde. Natuurlijk werden mijn persoonlijke gegevens nog wel even in een register ingeschreven.

De gang naar een notaris hoefde niet meer, mooi! Maar omdat ik een partnertoeslag krijg, moest mijn partner ook acte de préséance in Laem Chabang geven. Nu is mijn partner, zelf spreek ik altijd van mijn Thaise vrouw, nogal nieuwsgierig en daarbij ook vasthoudend als ze echt iets wil weten. Zij verlangde een gedegen uitleg waarom zij dan wel mee moest.

Ik had haar al eens uitgelegd wat pensioen in het algemeen is (in eerste instantie vrij onbegrijpelijk voor een Thai) en wat in het bijzonder de AOW (“State pension”) is. Nu moest ik haar aan het verstand brengen, dat ik een partnertoeslag krijg.

Ik: “Luister teerak, van die AOW krijg ik maar ongeveer de helft, omdat ik met jou samenwoon. Zij gaan er van uit dat jij nog steeds werkt en dus ook inkomsten hebt.”

Zij: “Maar ik werk niet en verdien dus ook geen geld.”

Ik: “Dat klopt en daarom heb ik recht op een partnertoeslag en normaal gesproken zou het totaal van de AOW en de partnertoeslag weer ongeveer op hetzelfde neerkomen als ware ik niet met jou onder één dak.”

Zij: “Dus, het maakt eigenlijk niet uit of je wel of niet met mij samenwoont?”

Ik: “Jawel, want voor jou krijg ik niet de volledige toeslag, er wordt een korting op toegepast.”

Zij: “Een korting? Waarom? Omdat ik uit de Isaan kom of zo?

Ik: “Niet daarom mijn lief, maar omdat jij vanaf je 15de tot aan mijn pensioendatum niet in Nederland hebt gewerkt, wordt er voor elk jaar 2% van die toeslag  afgetrokken. In jouw geval is dat – keurig door het SVB uitgerekend – een korting van 42%, capito?

Zij: “Vanaf mijn 15de, hé? Hoe kan dat nou, ik kende je toen niet eens en bovendien heb ik nog nooit in Nederland gewerkt. Voordat ik je kende, wist ik niet eens dat Holland bestond, laat staan dat ik er ooit geweest ben…

Ik: “Dat maakt niet uit, schat, in ieder geval heb je dus vanaf je 15de tot aan mijn pensioendatum niet in Nederland gewerkt en dat is het enige, dat telt. Zo zijn de regels nu eenmaal in Nederland, gesnapt?

Zij: “Mai kow chai, rare lui, die Nederlanders, maar het zal wel goed zijn, als jij het zegt.”

En zo togen wij beiden naar Laem Chabang in eigen auto, gereden door haar broer. Ik zal u niet vermoeien hoe die twee samen er – ondanks mijn aanwijzingen – in slaagden tot drie maal een afslag te missen, waardoor we via SriRacha in Laem Chabang terecht kwamen. Meer onzin als mijn uitleg over de AOW en partnertoeslag kon zij niet verwerken.

Bij het SSO werden wij beiden vriendelijk door een jongeman (hé, de dame van de afgelopen jaren was vertrokken) en snel geholpen met een handtekening van hem en een stempel van het SSO. Kopie van paspoort was niet nodig en ook werd er geen kopie van het formulier gemaakt. Na inschrijving in het register kreeg ik het formulier terug en mocht het nu zelf naar Nederland opsturen.


» Laat een reactie achter


24 reacties op “Mijn jaarlijks uitstapje naar Laem Chabang”

 1. Rob Piers zegt op

  Bij ons in Hua HIn gaat het iets formeler, maar wel met hetzelfde resultaat. Omdat ik ook nog een (klein) nabestaande pensioen ontvang van de Nationale Nederlanden vroegen ook zij (ongeveer op hetzelfde tijdstip) om een levensverklaring.
  Die van de SVB heb ik toen gescand + paspoort gescand en naar de Nationale Nederlanden gemaild met de vraag of dit voldoende was. Daar werd positief op geantwoord.
  Mochten er meer mensen zijn die naast hun AOW ook nog van andere pensioenfondsen een verklaring moeten invullen (behalve van in ieder geval de ABP, want die maakt (automatisch) al gebruik van de SVB verklaring), kan wellicht ook bij die fondsen volstaan worden met een kopie van de SVB verklaring.
  De moeite van het proberen waard, want als het geaccepteerd wordt spaart dat dan weer een gang naar het Immigration Office (en geld) uit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Ton Kooij zegt op

   Beste Rob ik zit met het zelfde probleem , kan je mij vertellen waar in hua hin dat kantoor van die SSO zich bevind , bij voorbaat mijn hartelijke dank , want ik woon in Pranburi en dan moet ik naar Prachuap khiri khan , nogmaals bedankt alvast.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Khun Peter zegt op

  Ik zal u niet vermoeien hoe die twee samen er – ondanks mijn aanwijzingen – in slaagden tot drie maal een afslag te missen, waardoor we via SriRacha in Laem Chabang terecht kwamen. Meer onzin als mijn uitleg over de AOW en partnertoeslag kon zij niet verwerken.

  Heb hier erg om moeten lachen, zie het al voor me.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Christina zegt op

  Het is goed dat er gecontroleerd wordt. Er is veel misbruik van gemaakt zelf heb ik 40 jaar voor een groot pensioenfonds gewerkt. Hier een van de verhalen van een levensbewijs. Vader was overleden hebben zijn duim afgehakt en op sterk water gezet zo konden de nabestaanden jaren lang het pensioen ontvangen.
  Gelukkig moesten ze het wel terugbetalen of dat helemaal gelukt is weet ik niet. Dit is maar een van de verhalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • LOUISE zegt op

   Hallo Christina,

   Had vader met een vingerprint getekend?
   Ander begrijp ik niet die duim op sterk water.

   LOUISE

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Christina zegt op

    Ja dat was toen gebruikelijk. Ook sturen ze wel eens een krant op die dan pas gekocht maar ja door wie? Dat konden we natuurlijk niet accepteren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Leo Th zegt op

   Vandaag stond op teletekst van RTL dat in het afgelopen halfjaar al 63 miljoen euro !!!!!! aan te veel uitgekeerde zorgtoeslagen “weggelekt” is, wat wil zeggen dat de fiscus er vanuit gaat dat deze miljoenen NOOIT meer worden terugbetaald. Er stond ook nog bij dat de teller nu op 336 miljoen staat, dat definitief niet terugbetaald wordt aan teveel uitgekeerde toeslagen voor zorg, huur en kindertoeslag/opvang. Jij gelooft toch zelf niet dat in het door jou aangehaalde verhaal van de afgehakte duim ook maar één cent/bath is terugbetaald.
   Overigens een prachtig verhaal van Gringo, je moet over heel veel geduld beschikken om deze materie aan je Thaise partner te kunnen uitleggen.
   Ook het tot driemaal missen van een afslag komt mij zeer bekend voor, heb zelf ik weet niet hoeveel extra kilometers moeten afleggen omdat een afslag over het hoofd werd gezien. Ik lach er maar om en, net als Gringo, uit ik geen verwijten; komt de sfeer alleen maar ten goede.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. LOUISE zegt op

  Hallo Gringo,

  Ja, dat van die uitleg weet ik.
  Kleine kinderen vragen op een bepaalde leeftijd ook duizend keer waarom en de thai is daar ook heel goed in.
  En van afslagen missen.
  Hetzelfde met onze thaise vriending.
  Gaat die kwek open en is met van alles bezig behalve waar ze eventueel links of rechts af moet.
  En dan heb ik het over Pattaya, (zij woont hier pas zo’n 40 jaar) dat zij een “”short cut”” weet en dan echt de weg kwijtraken.
  Wij gewoon maar weer in een deuk gelegen, want je doet er toch niets aan.

  Ben jij, of iemand anders, in het gelukkige bezit van de coordinaten van de SSO?
  Wij zijn er nog nooit geweest.
  Hebben het t/m vorig jaar nog op immigration gedaan.
  Ga dit dus wel weer proberen he???

  Die tip van het SVB-formulier naar de Nationale Nederlanden vind ik ook een goede.
  Ga ik ook proberen.

  LOUISE

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. DAVID HEMMINGS zegt op

  Dan mag ik blij zijn als Belg ……… Brief van RVP (rijksdienst voor pensioenen) zijnde het formulier levensbewijs ,dit ingevuld en ondertekend met 40 bhat (voor retour aangetekend a/ mij ) opgestuurd naar Belgische Ambassade . Afgestempeld en ondertekend formulier retour ontvangen , en gescand via email naar RVP pensioendienst Brussel dienst levensbewijzen verzonden , en bevestiging van ontvangst tevens gekregen …mogen niet klagen van deze dienst (zowel Be Ambassade als RVP ) …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Robbie zegt op

  Vorig jaar liet ik mijn Bewijs van in leven bij Immigration in Jomtien afstempelen. Volgens de begeleidende brief van de SVB mocht ik toen mijn afgestempelde papieren opsturen baar de SSO in Laem Chabang. Maar omdat ik me toch als pensionado hier “verveelde” (leuke stelling van de week, Khun Peter 😉 ) besloot ik dat formulier persoonlijk naar Laem Chabang te brengen. Geen problemen gehad, de SSO zond het naar Roermond en ik kreeg een kopie mee.

  Inmiddels 1 jaar later woon ik samen en krijg ik voor mijn vriendin partnertoeslag. In de brief van de SVB stond dat Immigration niet meer het formulier mocht afstempelen. De enige mogelijkheden waren de SSO en het Consulaat op de Ambassade in Bangkok. Via internet moest ik een kantoor van de SSO in de buurt van Pattaya opzoeken. Op de site van de SSO staat een volledig overzicht van alle kantoren. En wat bleek nu? Laem Chabang stond niet meer op de lijst! Het dichtstbijzijnde kantoor is nu in Chonburi!

  Omdat ik vorige week toch met mijn vriendin naar het Consulaat van de NL Ambassade in BKK moest i.v.m. een aanvraag voor haar Schengenvisum, (VSF Global zetelt aldaar) besloot ik met haar dezelfde dag ook ter plekke dat Bewijs van leven te laten legaliseren. Volgens de brief van de SVB MOET je partner persoonlijk meekomen om te bewijzen dat ook zij in leven is. Dus handig dat wij samen daar waren.
  Maar wie schetst mijn verbazing dat het Consulaat haar niet eens wilde zien. Persoonlijk aanwezig zijn zou absoluut onnodig zijn!!! Wat wordt hier toch weer langs elkaar heen gewerkt. Enfin, wij kregen het gelegaliseerde formulier mee, dat ik thuis eerst kopieerde en vervolgens zelf met EMS naar Roermond moest sturen.
  Volledigheidshalve, omdat recentelijk een lezer daar een vraag over stelde:
  Het paspoort met visum van mijn vriendin kwam vandaag na precies 7 dagen bij ons in de brievenbus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Gringo zegt op

   Toen ik voor de eerste keer – vier jaar geleden – papieren van de SVB voor mijn AOW kreeg, zat daar een lijst van alle SSO kantoren in Thailand bij. Laem Chabang stond daar niet in vermeld, maar onze collega blogschrijver Dick Koger onthulde – ik meen op dit blog – ooit het bestaan daarvan.

   Het is er nog steeds, zoals in bovengenoemd verhaal omschreven. Mocht toch nog blijken, dat ik bij de Keuringdienst van Waren geweest ben en dat de handtekening van de ambtenaar slechts mijn houdbaarheidsdatum met een jaar verlengt, dan hoor ik dat wel van de SVB.

   Als de SVB gaat piepen zal dat niet alleen bij mij zijn, want in het register van AOW-ers bij de SSO was ik nummer 54 dit jaar.

   @Louise: Het SSO kantoor zit op de eerste etage van het Talay Thong Building, zoek via Google en je krijgt een keurige plattegrond te zien. In het gebouw de trap naar de eerste verdieping, dan het kantoor aan de rechterkant – er staat geen SSO op de deur – naar binnen en melden bij de receptioniste. .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • rebell zegt op

    Hallo Hans. De SVB stuurdt je de formulieren altijd (?) in de maand dat je verjaardag hebt. Zie a.u.b. mijn bericht verder beneden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • rebell zegt op

   Het bewijst, dat de linker hand niet weet wat de rechter moet doen. ? eIdereen (SBV-Ambassade-SSO) doet maar iets onder het motto-het zal wel goed zijn. ik denk. een foutje van de ambassade ?. Want als je een levensbewijs moet=wilt afgeven lijkt het mij zo handig als de -levende- persoon er ook bij is ?.

   Ik verwonder mij in Thailand al lang niet meer over niets. Maar het blijft wel leuk. Jammer als je kilometers maakt in goede geloven en het dan weer niet in orde is. Als ik ergens naar toe ga, gaat mijn hele map met dokumenten mee. Alles in kopie vorm. Mij verrassen ze niet meer-maar ik hun, omdat ik alles bij me heb.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. rebell zegt op

  Het bewijst, dat er verschillende versies bestaan, hoe je wat, waar en hoe mag of moet doen. En er bestaan nog meer versies op welke manier de expat deze papierwinkel oplost. Daar heeft een ieder zijn eigen verhaal en allemaal hebben ze het beste. De normaalste procedure is, naar de SSO gaan + partner. Alles invullen = laten invullen. Dan maak ik er kopien van en stuur het originaal aangetekend naar Roermond.

  Kopien maken is belangrijk, omdat ook in Roermond het al gebeurd is, dat delen van het geheel -verdwenen-waren, = zogenaamd; niet aangekomen. Zou best eens kunnen, dat de postbode van te voren de helft er uit haald ?.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Erik zegt op

  Zwitserleven aanvaardt de SSO brief mits niet ouder dan zes maanden.

  Rebell, ik heb de gewoonte op IEDER stuk papier en alle bijlagen naar ‘Roermond’ mijn BSN te noteren, dat nummer dat vroeger ‘fiscaal nummer’ heette.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. Gringo zegt op

  Ik zal, beste Hans, even een aantal vraagtekens van jou wegwerken:
  1.Volgens mij moest je voorheen het ingevulde formulier eerst laten autoriseren door een bevoegde instantie. Ik deed dat via een notaris bij mij in de buurt voor het luttele bedrag van 150 Baht. Nooit een opmerking van de SSO over gehad.
  2.Je kon dan inderdaad het formulier opsturen, maar op dit blog werd dat afgeraden, het was beter het zelf te brengen. Prima idee was dat vanwege de zekerheid, dat het op de juiste plek aankwam en het uitstapje was en is nog een mooie gelegenheid om de eeuwife verveling te doorbreken, nietwaar?
  3.Het nu zelf opsturen van het formulier, nadat het ondertekend en ingeschreven is bij de SSO, stond duidelijk in de recent brief, die ik van de SVB kreeg.
  4.Deze keer ging mijn partner voor het eerst mee. Of het voorheen ook verplicht was, weet ik niet, maar de dame van de SSO maakte daar geen probleem van. De handtekening van mijn partner en haar paspoort laten zien was voldoende.
  5.Er gaat geen enkel officiëel papier van mij naar Nederland zonder dat ik daar een kopie van heb gemaakt, die ik dan voorzie van de datum van verzending..
  6.Van mijn andere pensioenverstrekkers werkt ABP en één bedrijfspensioenfond samen met de SVB. Bij drie andere pensioenfondsen moet ik nog steeds jaarlijks met een Attestatie de Vita aantonen, dat ik nog in leven ben.

  Met je laatste opmerking ben ik het volledig eens, ik hoop nog vele jaren met dit soort “problemen” in aanraking te komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. theoS zegt op

  De SSO in Laem Chabang bestaat nog wel degelijk op de 2e verdieping. Waarom deze niet meer op de lijst van de SSO staat? De betreffende dame die dit deed had er de balen van en ik was er vorig jaar dat zij deze jongeman inwerkte. Ik ken haar goed want ik was 1 van de eerste die daar toen kwam. Ik vulde zelf de formulieren in en vertelde haar wat zij in moest vullen in het vervolg. Het jaar daarop had zij er al genoeg van,want,zoals zij mij vertelde,waren er NLers die haar een grote bek gaven enz. Zij vroeg of ik een klacht voor haar wou indienen bij de SVB want zij kreeg geen reacties van hun.Heb dit toen gedaan per e-mail en natuurlijk ook geen reactie,Holland op zijn best!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. rebell zegt op

  SVB stuurdt je die formulieren altijd in die maand, dat je verjaardag hebt. Ik ben een paar keer in Roermond geweest. Toen kon je er nog zo even bij de SVB binnen lopen. Nu moet je van te voren een afspraak maken. En dat kan alleen met hij of zij met wie jij net toevallig telefoneerd. Heeft hij of zij dan een dag vrij, krijg jij op die dag geen afspraak. Waardeloze puinhoop. Stuur je alternatief een e-mail krijg je een automatisch antwoord. D.w.z. een retour-mail waar in staat, dat je binnen 48 uur bericht krijgt. Dat –bericht- komt dus nooit.

  Ik heb de SVB daar personelijk in Roermond op aan gesproken. Het SVB antwoord was even stom als gemakkelijk; die medewerker werkt niet meer hier. Dat is toch zo leuk als je in Thaiand zit en helemaal niets meer van die SVB club hoordt, maar jij je wel aan hun regels houdt ? Waardeloos. Onder getuige (SSO) heb ik in Thailand alle gestempelde SVB formulieren in een enveloppe gedaan en aangetekend verstuurd. De SVB informeerde mij, dat ze maar de helft binnen gekregen hadden. Natuurlijk haald de postbode er voor de lol even van te voren de helft er uit en geeft de rest aan de SVB ?. Is toch gewoon te gek voor woorden. Kortom gezegd: de SVB Roermond is een waardeloze club.

  Vergeet niet dat de Thaise SSO gewoon voor de SVB kar gespand wordt en hun medewerkers helemaal niet- amused- zijn dat te moeten doen. Ik vind het ook maf, dat de SVB formulieren verstuurdt in een taal die de SSO niet verstaat. Zou toch zo gemakkelijk zijn het formulier 1 keer in de Thaise taal te vertalen ?. Mijn SSO maakt gebruik van een reserve formulier (kopie), waar de SSO hun eigen Thaise vertaling bij geschreven heeft. Dan kun je duidelijk zien waar het SSO probleem ligt. Bijna elk jaar veranderderen de SVB formulieren en de SSO Thais staan weer met hun handen in hun haar. Het nieuwe formulier klopt niet met hun (Thaise) kopie. Ik heb gewoon medelijden met die mensen. Zij zijn me ook dankbaar als ik alles al heb ingevuld, ook het deel dat zij moeten doen. Samen praten we het nog even door-en ik krijg mijn stempel in tijd van niks.

  Ik denk dat ik maar en Thaise SSO stempel bezorg (laten namaken) en de SVB formulieren- naar waarheid- zelf afstempel. Ik ga er van dat alle SSO medewerkers mij op eeuwig dankbaar zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 12. top martin zegt op

  Ook ik verschijn -ten tonele- (lach) inklusieve echtgenote. Hoe kan je anders bewijzen dat ze nog in leven is ? Ik heb het gehele SVB formulier al van te voren ingevuld behalve de handtekening van ons beiden.

  SSO maakt kopien van de ID kaart en mijn paspoort. Beiden kopien en het SVB formulier worden van ons getekend ter plekke. De SSO maakt kopien van alles en wij nemen het origineel mee en versturen het aangetekend naar de SVB. Van te voren makenj wij ook kopien. Dat was alles.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. top martin zegt op

  SVB stuurdt je die formulieren altijd in die maand, dat je verjaardag hebt. Ik ben een paar keer in Roermond geweest. Toen kon je er nog zo even bij de SVB binnen lopen. Nu moet je van te voren een afspraak maken. En dat kan alleen met hij of zij met wie jij net toevallig telefoneerd. Heeft hij of zij dan een dag vrij, krijg jij op die dag geen afspraak. Stuur je alternatief een e-mail krijg je een automatisch antwoord. D.w.z. een retour-mail waar in staat, dat je binnen 48 uur bericht krijgt. Dat –bericht- komt dus nooit. Ik heb de SVB daar personelijk in Roermond op aan gesproken. Het SVB antwoord was even stom als gemakkelijk; die medewerker werkt niet meer hier. Dat is toch zo leuk als je in Thaiand zit en helemaal niets meer van die SVB club hoordt, maar jij je wel aan hun regels houdt ? Waardeloos. Onder getuige (SSO) heb ik in Thailand alle gestempelde SVB formulieren in een enveloppe gedaan en aangetekend verstuurd. De SVB informeerde mij, dat ze maar de helft binnen gekregen hadden. Natuurlijk haald de postbode er voor de lol even van te voren de helft er uit en geeft de rest aan de SVB ?. Is toch gewoon te gek voor woorden. Kortom gezegd: de SVB Roermond is een waardeloze club.
  Vergeet niet dat de Thaise SSO gewoon voor de SVB kar gespand wordt en hun medewerkers helemaal niet- amused- zijn dat te moeten doen. Ik vind het ook maf, dat de SVB formulieren verstuurdt in een taal die de SSO niet verstaat. Zou toch zo gemakkelijk zijn het formulier 1 keer in de Thaise taal te vertalen ?. Mijn SSO maakt gebruik van een reserve formulier (kopie), waar de SSO hun eigen Thaise vertaling bij geschreven heeft. Dan kun je duidelijk zien waar het SSO probleem ligt. Bijna elk jaar veranderderen de SVB formulieren en de SSO Thais staan weer met hun handen in hun haar. Het nieuwe formulier klopt niet met hun (Thaise) kopie. Ik heb gewoon medelijden met die mensen. Zij zijn me ook dankbaar als ik alles al heb ingevuld, ook het deel dat zij moeten doen. Samen praten we het nog even door-en ik krijg mijn stempel in tijd van niks.
  Ik denk dat ik maar en Thaise SSO stempel bezorg (laten namaken) en de SVB formulieren- naar waarheid- zelf afstempel. Ik ga er van dat alle SSO medewerkers mij op eeuwig dankbaar zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Khun Martin zegt op

  Een vriend van ons zit met het volgende SSO probleem:
  Hij woont 6 maanden per jaar gewoon in Nederland en staat daar ook gewoon ingeschreven als zijnde woonachtig in Nederland. 6 maanden per jaar verblijft hij in Thailand bij zijn partner, waarmee hij voor de Thaise wet getrouwd is, op een NON-O-A visum. Dit verloopt allemaal probleemloos tot de “in leven zijn” verklaring ingevuld moet worden.

  Hijzelf staat ingeschreven in Nederland dus hij heeft volgens mij die verklaring niet nodig. Als hij de geest geeft krijgt de SVB daar immers automatisch bericht van via de gemeente.

  Zijn Thaise partner die gewoon in Thailand woont, en waarvoor hij een partnertoeslag ontvangt, moet dat bewijs van in leven zijn natuurlijk wel leveren.

  Nu heeft hij alle papieren voor de SSO ingevuld en naar mij gemaild, waarna ik ze uitgeprint heb en aan zijn vrouw gegeven heb zodat zij daarmee naar de SSO in Hua Hin kan gaan.

  Daar word haar verteld dat haar echtgenoot ook mee moet komen. Die zit momenteel echter zijn 6 maanden uit in Nederland, dus het zou een kostbare geschiedenis worden om een retourtje Bangkok te kopen alleen om je gezicht even te laten zien bij de SSO!

  Is er iemand die ervaring heeft met een dergelijke situatie??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   Een retourtje Roermond lijkt mij inderdaaf goedkoper.
   Laat die vriend met alle papieren naar de SVB gaan om het probleem op te lossen.
   Wellicht is zelfs een telefoontej voldoende

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. top martin zegt op

  DE SSO snapt er geen bal van. Zij hoeven hier alleen het levensbewijs van de dame te kontroleren. De man laat zijn gezicht zien bij de SVB in Nederland. Dat is alles en geen probleem.

  De man zou hier over de SVB informeren. Zij behouden de toeslag zo lang terug totdat hij weer in Thailand is geweest en dan samen met zijn bruid ten SSO tonele verschenen is.

  In Thailand gaat in sommige streken de zon in het westen op, in andere normaal in het oosten. Van het tegendeel kun je die Thais niet overtuigen. So, forget it. Don’t try it.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 16. Khun Martin zegt op

  Even voor de duidelijkheid: Wij zijn net bij de SSO in Hua Hin geweest en dat verliep probleemloos. Bij de in te vullen papieren zat ook een blad “Geldigverklaring van het levensbewijs”. Hiermee hoef ik dus niet meer naar een notaris? Dan hoef ik dat (lege) blad dus ook niet mee te sturen naar de SVB in Nederland neem ik aan. Het e.e.a. staat hier wel beschreven, maar na wat problemen met de SVB wil ik hier zeker van zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website