Gebarentaal in Thaise disco’s

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , , ,
11 november 2015

Afgelopen weekend raakte ik weer eens verzeild in Walking Street, hier in Pattaya. Na een inwijdingsfeestje van een nieuw huis van een Noorse vriend, togen we als gezelschap van een man of acht richting “a go go’s” en “disco’s” voor nog enkele drankjes en ander vermaak.

Eerst maar enkele A Go Go’s dan! Eerst naar The Windmill, waar de dames volledig naakt dansten zodat je je fantasie niet hoeft te gebruiken. Daar waren we trouwens snel weer weg omdat een Thais in ons gezelschap de toegang geweigerd werd. Daarna The Iron a Go Go, waar twee mensen uit onze groep min of meer vaste klant zijn. Leuke meiden wel, goede bediening, goed koud bier.

Het flirten en aanbieden van drankjes aan verschillende dames liet ik aan de anderen over. Ik blijf mij – na vele jaren al hier – nog altijd verwonderen over de entourage en het gedrag van de bezoekers. Eén van de eerdergenoemde vaste bezoekers in onze groep had weldra een aardig meisje op zijn schoot en vond het wel grappig om een bundel van 20 Baht biljetten deels rond te strooien en de rest met een elastiekje de zaak door te schieten, zodat de dames zich er en masse op stortten. Ik kon dat maar matig waarderen!

Daarna naar een redelijke nieuwe disco, “808” genaamd. Lekker vol, hiphop band en – het was inmiddels een uur of drie – een keur aan dames, die elders nog geen goed gezelschap hadden getroffen. Het is niet mijn muziek maar de band speelde goed en enthousiast, voeg daarbij de meedeinende massa en ook ik geniet mee.

Communicatie

Dat er in al die gelegenheden een hels lawaai aan “muziek” te horen is, hoef ik u nauwelijks te vertellen. Met elkaar praten is praktisch onmogelijk, als je al wat wilt zeggen dan moet je echt in iemands oor schreeuwen. Maar ja, praten met elkaar is kennelijk ouderwets. Als je wat te zeggen hebt dan stuur je toch een bericht op je mobieltje, nou dan! Maar hoe moet dat dan met je bestelling van een biertje of ander drankje?

Gebarentaal

Of het een trend wordt of al is weet ik niet maar in die Iron A Go Go was het mogelijk om met gebarentaal iets te bestellen. Hoe groot de “woordenlijst” al is, kon ik niet achterhalen maar ik heb drie gebaren geleerd om een biertje te bestellen:

 • San Miguel Light – hou je onderarm gestrekt met de handpalm naar boven en strijk met twee vingers over de volle lengte heen en weer. Zodra de bediening dat ziet, steek je al naar gelang je wens een aantal vingers omhoog.
 • Tiger – steek je onderarm recht omhoog en vorm je hand zodanig alsof je een bal wilt vangen. Maak dan met die hand een snelle beweging naar voren alsof je als een tijger een prooi wilt grijpen. Ook hier weer geldt, dat zodra de bediening dat ziet, je een aantal vingers opsteekt .
 • Singha – bijna gelijk als tijger, maar in plaats van de snelle beweging naar voren, laat je de gekromde vuist snel als een gestrekte hand naar beneden wijzen. Daarna weer vingers opsteken.

Misschien weten lezers meer tekens voor andere drankjes en wellicht kan de gebarentaal in zijn geheel opbloeien in disco’s om min of meer normale communicatie te bevorderen.

5 reacties op “Gebarentaal in Thaise disco’s”

 1. Kees 2 zegt op

  Een behoorlijk deel van de mensheid is knettergek/gestoord (aldus Maarten van Rossem en ik ben het met hem eens): wat is het nut van dit hels kabaal? Het is zo luid, dat mijn borst bijna pijn doet… Ik mijd al enkele jaren gogo’s en disco’s in Pattaya waar de volumeknop te ver naar rechts gedraaid is. Een jaar of 9 geleden was het minder erg staat mij bij.

  “Hoe luider, hoe meer we genieten”, lijkt de gedachte. Helemaal van de zotte is dat in bijv Nederland de overheid adviseert om oordopjes in te doen als je in een disco bent…in plaats van bij wet een beschaafd volume te reguleren. Het is aangetoond dat je na een kwartier gehoorbeschadiging oploopt.

  Wil iedereen echt dit kabaal? Ik vraag het me af: ooit was ik op een klein dansfeest waar het kabaal ook hels was. Ik stapte op de band af en vroeg om een beschaafd volume, hetgeen er vervolgens kwam: ik kreeg een redelijk aantal dankbetuigingen van andere mensen op de dansvloer.

 2. Robert48 zegt op

  Ja gebaren taal is toch voor doven of slecht horenden als ik met vrienden op stap zou gaan zeker niet in die oorverdovende disco,s.
  Lekker (buffet) etentje met een koude fles bier erbij,en laatste nieuwtjes uitwisselen lijkt me leuker dan disco bezoeken denk dat je in Holland ook niet naar de disco gaat met vrienden 5555 want dan denkt de jeugd wat doet Pappa hier is die zijn zoon of dochter aan het zoeken.

 3. Jack G. zegt op

  Ja zeker, ik wil graag dit ‘kabaal’ Ik ben geen kenner van het geluidsniveau in Pattaya zoals Gringo en Kees2, maar de disco’s in Bangkok vind ik wel leuk om te bezoeken. Wel met oorfiltertjes in maar een echte disco bezoeken vind ik leuker dan saaie barretjes waar veel standaardvragen worden gesteld door het personeel en de klagende vaste klanten. Van mij mag een ieder zijn eigen keuzes maken en uitgaan waar hij/zij wil. Boney M en de rivieren van Babylon mag van mij gedraaid worden, alleen loop ik dan wel door. Ondanks de herrie ging Gringo wel naar deze zaken om te feesten. Daar moest hij naar toe om lol te hebben. De topzaken van Pattaya. Alleen kreeg de muziek minder vat op hem dan de andere bezoekers. Wel opvallend dat zaken in het buitenland met een Nederlandse molen erop een zeer discutabele reputatie hebben.

 4. pedro zegt op

  Handig dat je alvast een begin te pakken hebt van de kunst v/h gebarentaal.
  Hoop van harte dat jij deze niet uit noodzaak zal moeten gaan uitbreiden alszijnde enige mogenlijkheid tot communicatie.

  Ben jaren geleden al gestopt met disco,s omdat je zonder oordoppen inkluis een cap (tegen die laserstralen) je als een gehandikapte door het leven gaat nadien……………geen LOL.

 5. Wim zegt op

  Wel een in dat indiase hoekje geweest?
  Daar word je helemaal stapelgek en zonder oordoppen heb je algauw een ernstige gehoorbeschadiging lijkt me.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website