Frans Amsterdam in Pattaya (deel 6)

Door Frans Amsterdam
Geplaatst in Column, Frans Amsterdam
Tags: , ,
31 augustus 2017

Frans Amsterdam is weer neergestreken in Pattaya en vermaakt ons, tot er geen ‘vind ik leuk’ waarderingen meer zijn, met zijn belevenissen in een vervolgverhaal.

De W2 drukte-index is iets bijgetrokken naar 4.4. Met name zaterdag en zondag was die opmerkelijk laag, 2.1 en 1.9. De laagste waarden die ik ooit gemeten heb. Ik wijt het aan The Moneyfight. Zaterdag veel mensen vroeg naar bed om zondag op tijd op te staan, en als er dan van acht uur ‘s ochtends tot bijna twaalf uur wordt doorgebracht in de kroeg gaat zelfs bij de meeste long-stayers het licht toch even uit, waarbij de speciaal samengestelde ‘knock-out-breakfasts’ zonodig de genadeklap toebrengen of tot andere vormen van overgeven leiden.

In de Wonderful 2 Bar zijn mij ondertussen twee bordjes opgevallen, die er vroeger niet hingen. Ze zijn goed zichtbaar vanaf de straatkant. De vraag die rijst is dan: Wat zou dat nou betekenen? Het ziet eruit als een korte waarschuwing, gevolgd door een toelichting, en een soort ondertekening. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “GLAD! Tijdens en na regenbuien. De directie.”

Misschien waren er weer een paar lieden onfortuinlijk onderuit gegaan op de twee traptreden die de bar boven het straatniveau uit tillen. Bij nader inzien leek me dat niet logisch, aangezien de tekst uitsluitend in het Thais is en ze toch niet zo aso zullen zijn om alleen landgenoten voor het dreigend onheil te behoeden.

Google Translate is natuurlijk handig, maar zie die lettertjes allemaal eerst maar eens te vinden of samen te stellen, want de optie ‘maak een foto en laat google het verder lekker zelf uitzoeken’ is voor de Thaise taal natuurlijk niet beschikbaar. Drie koppen koffie, zes sigaretten en achtentwintig zweetdruppeltjes later kreeg ik iets van ‘Must not! Bring it to the store.’ Het leek inderdaad niet op een weeralarm.
Ik kon er weinig van maken. Ten einde raad een hulplijn ingeschakeld, één van de dames. Die wist het wel.
“Het is verkopers verboden goederen aan te bieden in de zaak. Afzender: Wonderful Bar.”

Daar zou ik nou zelf nooit op zijn gekomen, ook al niet omdat er de hele dag gewoon nog verkopers af en aan lopen om hun waren te slijten. Hebben die bordjes dan wel enige zin, vroeg ik me af. Nu was het iets lastiger om een antwoord los te krijgen. Eerst niet begrijpen, dan niet weten, en vervolgens doen alsof je gek bent. Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid nog meer. Je moet zoiets tactvol aanpakken, anders laten ze niks los. Eerst de aandacht verleggen, we gingen op de buienradar kijken of het nog ging regenen. Dat gelukkig niet. En waar kwam deze dame ook alweer vandaan? O ja, Surin. Surin opgezocht op Google Maps en als de plaatjes dan herkend worden ben je een heel eind. Nu als klap op de vuurpijl nog een ladydrink er tegenaan gooien, en de volledige overgave is afgedwongen.

Ik schoof wat dichter naar haar toe en fluisterde in haar oor dat ze vast wel wist hoe dat nou zat met die verkopers. Het bleek dat het verbod selectief wordt toegepast. Thaise verkopers en verkoopsters zijn gewoon nog welkom, maar vooral de veelal uit Vietnam afkomstige bloemenmeisjes en hun kauwgum en lichtgevende armbandjes verkopende kroost kunnen zo worden geweerd.

Of dat politiek nou helemaal correct is wil ik in het midden laten, ik ben een voorstander van deze maatregel. Die jonge bloemenmeisjes (zie foto) nemen elke avond tot diep in de nacht als extra ‘attractie’ hun o zo schattige baby mee op de arm, die dan al lang hoort te slapen. En zodra zo’n peuter te zwaar wordt om te tillen is de volgende alweer op komst. Daar mogen ze van mij best een stokje voor steken. Ik zal eens opletten of dit een éénbars actie is of dat ze ook elders uit het straatbeeld zijn verdwenen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Frans Amsterdam in Pattaya (deel 6)”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  ห้าม นำสินค้ามาขายในร้าน วันเดอร์ฟูลบาร์

  Breng geen producten in de winkel om te verkopen. Wanderfoel Bar 😉

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Eigenlijk is het Wandeufoel Baa 😉

   • Fransamsterdam zegt op

    Dank u. Nooit geweten. 🙂

 2. Bram zegt op

  De enige manier om aan deze vorm van kindermishandeling effectief een halt toe te roepen is om NOOIT wat van deze mensen (naast de kinderen en de gekende bloemenverkoopsters schuimt er elke avond tot een stuk in de nacht ook een lang opgeschoten man die knuffels verkoopt met een kind op zijn arm de bars af van Pattaya South tot Jomtien) te kopen.
  Zo kunnen ze niet anders dan het op den duur moe worden (hoewel ik besef dat ze buitengewoon volhardend zijn).
  Zelf maak ik er betreffende personen als ze mij benaderen altijd attent op dat hun kind in bed zou moeten liggen.
  In stilte beamen alle andere Thais (lees: barpersoneel) mijn reactie. Maar toch gebeurde het al meermaals dat mijn reactie openlijk wordt afgekeurd.
  En dan die typisch Thaise houding van “denk-er-het-jouwe-van-maar-laat-daar-niks-van-blijken-want-het-zijn-jouw-zaken-niet” ergert mij in dat geval nog meer.
  Ik wéét dat het in hun opvoeding zit, maar ik blijf dit een blijk van asocialiteit en hypocrisie vinden.
  Daarom mijn oproep aan iedereen: koop aub nooit wat bij leurders die hun al dan niet eigen kinderen als verkoopsargument misbruiken.
  Dat jullie een eventuele aanvaring willen vermijden door geen openlijke afkeuring te laten blijken is best OK, maar steun de verkoopstrategie aub onder geen beding.
  Op die manier kunnen wij wél effectief op termijn een steentje bijdragen aan het verbeteren van het lot van die kinderen en hun groei naar volwassenheid een (heel klein) beetje evenwichtiger laten verlopen.
  Bram

  • Fransamsterdam zegt op

   Uw streven is lovenswaardig, maar het gaat niet lukken, maakt u zich geen illusies.
   Het enige wat u bereikt is dat mama er een uurtje langer over doet om haar handel te slijten, en het kind dus nog een uur langer meegezeuld wordt.

   • NicoB zegt op

    Als iedereen consequent het door Bram ggeven advise zou volgen, wat aan zeer te raden is, dan zou langer leuren met een kind langs de straat zinloos zijn en hoeft de moeder of gebruiker van het kind zich geen illussies te maken.
    NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website