Op de website van een Nederlandse krant stond recentelijk een mooi verhaal over Nederlanders, die elk jaar hun vakantie doorbrengen op dezelfde bestemming. Dat kan een camping op de Veluwe, een appartement aan de Costa del Sol of een caravan ergens in het zuiden van Frankrijk zijn.

Je zou kunnen denken, vakantie is om nieuwe dingen te zien, te reizen, avonturen te beleven, andere culturen te leren kennen, kortom variatie en niet altijd het zelfde stramien. Je zou je dan kunnen afvragen wat die mensen bezielt om telkens weer naar dezelfde bestemming te reizen, de dagelijkse sleur van thuis tijdelijk verruilen voor een soortgelijke sleur op vakantie.

Ik snap die vakantiegangers wel! Die mensen houden niet van veranderingen en verrassingen. Zodra ze op weg gaan naar de hun bekende bestemming begint de vakantievreugd met het zalige, met nostalgie ingegeven gevoel thuis te komen op een uitpufplek waarvan ze niks nieuws verlangen, en die niets van hen verlangt.

Zij weten in welk onderkomen zij terecht komen, ze kennen het dorp en de omgeving, ze weten waar de bakker en de groenteboer te vinden zijn. Kortom ze zijn tevreden met hun vakantie. Zoals een geïnterviewde opmerkte: “Wat goed is, is goed, nietwaar?

Thailand

Dat gevoel van thuiskomen, ver van eigen huis, geldt ook voor vele vakantiegangers naar Thailand. Ik ken nogal wat buitenlanders, die regelmatig in de poolhal komen, sommigen zie ik eens per jaar, anderen twee of zelfs drie keer per jaar. Zij logeren dus in Pattaya meestal in hetzelfde hotel of appartement en doen hetzelfde als wat ze elke keer weer doen tijdens hun vakantie.

Natuurlijk speelt het uitbundige nachtleven wel vaak een rol bij hun keuze, maar ook de mogelijkheid hun hobby van poolbiljarten, golfen of iets dergelijks vinden zij belangrijk. Voor dit alles kennen zij de weg in Pattaya, ze kennen de mensen, die ze weer ontmoeten, net als de restaurants en barretjes, waar ze dan als oude bekenden weer verwelkomd worden. Ook weer dat thuisgevoel, ver van huis!

Ik vraag die mensen wel eens of ze ergens anders in Thailand geweest zijn, in het noorden Chiang Mai of in het zuiden Phuket of zo. Soms is er iemand, die met zijn Thaise vriendin wel eens ergens anders geweest is, maar Pattaya blijft hun thuishaven. Vaak ook geen enkele belangstelling voor de Thaise cultuur in de vorm van de Thaise muziek, de Thaise taal, het Boeddhisme of wat dan ook. Prachtige stranden of indrukwekkende landschappen, watervallen of bossen? het interesseert ze niet of nauwelijks. Velen werken hard in hun thuisland en als ze naar Pattaya komen is het enige wat telt uitrusten en plezier maken, de accu voor een nieuwe werkperiode weer opladen.

Ten slotte

Als u een trekvogel bent, die tijdens zijn vakantie zo veel mogelijk wil reizen en zo veel mogelijk wil zien en doen, zult u bovenstaande wellicht verafschuwen. Maar bedenk wel, iedereen viert zijn vrije tijd op een eigen manier en nogmaals ‘wat goed is, is goed, nietwaar?’ Zo simpel en overzichtelijk kan het inderdaad zijn, vakantie!

16 reacties op “Elk jaar dezelfde vakantiebestemming in Thailand”

 1. Khun Peter zegt op

  Herkenbaar. Jaren terug had ik een collega die iedere jaar met zijn gezin naar dezelfde camping in Spanje ging. Als hij thuis kwam was het eerste wat hij deed weer reserveren voor volgend jaar.
  Ik zou gillend gek worden, maar ieder zijn meug.

  • FonTok zegt op

   Je gaat toch ook elk jaar naar Thailand en start dan toch vaak in dezelfde plaatsen danwel ga je op bezoek bij dezelfde mensen. Daarnaast ga je nieuwe dingen doen. Mensen die elk jaar op dezelfde camping gaan staan hebben vaak kinderen en maken het zich daarom gemakkelijk. Maar ik ken er genoeg die toch naar dezelfde camping gaan en die als uitvalsbasis gebruiken voor hun dagtripjes. Niks mis mee zou ik zo zeggen en zijn ergere dingen waar ik gillend gek van word, zoals met name geluidsoverlast van buren. En daar heb je er in thailand nogal wat van. Veel mensen zijn nu eenmaal ook gewoonte dieren en hebben behoefte aan houvast van dingen die ze al kennen en willen vooral geen stress op vakantie. Maar inderdaad ieder zijn meug. Het zou ook niks voor mij zijn om elk jaar op dezelfde camping te staan. Maar ook ik ga naar vaste plaatsen en verplichtingen als ik naar Thailand ga. Dus eigenlijk is ook dat min of meer hetzelfde.

 2. Bert zegt op

  Ach toen wij nog in NL woonden en dus jaarlijks 2x naar TH op vakantie gingen dan gingen wij ook altijd naar dezelfde plek. Namelijk bij de familie. Nou was dat geen straf, zij wonen in een middelgrote stad en hadden een restaurant aan het strand. Ff d eweg oversteken en je was op het strand. Op het strand mag daar niet gebouwd worden dus altijd vrij uitzicht. Overdag altijd rustig en rond 17 uur kwam de lokale bevolking op het strand eten en ontspannen. In het weekend meestal wel wat drukker.
  De laatste week van iedere vakantie gebruikten we wel altijd om rond te reizen in TH, een goede kennis was gids en die nam ons altijd mee op pad. We hebben eigenlijk van het uiterste zuiden tot hoge noorden en van oost naar west zo’n beetje wel alles gezien. Nu we hier wonen hoeft dat riezen van mij niet meer zo, alleen af en toe naar de familie vind ik wel leuk.

 3. Herbergier zegt op

  Ik snap niet waarom mensen in het altijd drukke Pattaya gaan wonen, er zijn zoveel mooie rustige plaatsen in Thailand waar je kan wonen en daar hebben ze ook poolhallen, leuke uitgaansgelegenheden, goeie restaurants, golfbanen enz.

  Maar zoals je al schrijft ‘Wat goed is, is goed, niet waar’.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Same same, but not different please!

 5. willem zegt op

  Ik ga dit jaar voor de vijfde keer naar Pattaya op vakantie en inderdaad al die jaren
  hetzelfde hotel.
  Ik neem me altijd voor om vanuit Pattaya Thailand verder te ontdekken maar op een of anderemanier kom ik Pattaya niet uit…..

  • Mr Bojangles zegt op

   Jaaa, dat ken ik Willem. Maar probeer eens 1x om naar ChiangMai te gaan. ik kan je vertellen dat het daarna erg moeilijk wordt om tussen Pattaya en ChiangMai te kiezen. 😉 Boek maar in het Pornping Tower hotel.

 6. Sjaak S zegt op

  Ik ben ook een van zulke mensen. Toen ik nog als steward werkte en werkelijk over de hele wereld vloog, deed ik toch vaak hetzelfde. Ik had collega’s die dan alles wat er te zien viel “afhaakten”. Ik niet, ik vloog zoveel mogelijk naar dezelfde bestemmingen: Bangkok, Rio de Janeiro, Osaka, Nagoya en nog andere steden, waar ik veel vrij had en waar het leuk was.
  Nieuwe plaatsen, alleen wanneer het moest. Ik weet dat ik ook heel leuke, interessante plaatsen gemist heb, maar ook dat ik sommige plaatsen beter kende dan mijn collega’s die telkens maar weer wisselden.
  Ik kende Singapore beter dan mijn eigen geboorteplaats.

  En nu? We doen niet veel anders. Omdat we het leuk vonden, zijn we al vier keer naar Kanchanaburi gereisd en we zoeken nog steeds plaatsen we we mogelijk vaak heen kunnen gaan. We doen wel niet telkens hetzelfde, maar willen gewoon op ons gemak de omgeving kennen leren en dat kun je alleen doen wanneer je er vaker komt en er de tijd voor neemt.

 7. Henk Hauer zegt op

  Ik en mijn nvrouw zijn van 1990 tot 2010 ieder jaar met vakantie in Pattaya Jomtien geweest.
  Slechts 3 weken vakantie en dan in de winter februari hier.
  In mijn werk vloog ik de hele wereld door. Dan is het heerlijk on in februari een strant vakentie te houden met gegarandeerd mooi weer is en in de avond vertier en lekker eten.
  Moet el zeggen dat we beiden voor die tijd vele jaren per schip SE Asia bereist hebben.
  Na overlijden echtgenote heb ik besloten in Pattaya (Jomtien ) te gaan wonen.

 8. John Chiang rai zegt op

  Veel mensen zijn geloof ik als ze ergens tevreden zijn, niet bereid om ergens anders een risico te nemen. Anderen hebben misschien angst om het onbekende op te zoeken,en komen om die reden ieder jaar terug naar het bekende plekje. Het voordeel is,dat je vanaf de eerste dag geen oriënterings moeilijkheden hebt,alles is reeds bekent,en je kunt op die manier zonder veel te zoeken,vanaf de eerste dag je vakantie genieten. Bovendien zijn meestal de oude bekenden ook reeds aanwezig,zodat je je meteen thuis voelt. Vaak zijn het mensen,die hoofdzakelijk alleen maar Interesse hebben in gezelligheid,zodat ze meestal de lak hebben aan cultuur,landschap,en verdere bezienswaardigheden. Als ze later van hun vakantie terugkomen kennen ze alles van het land,terwijl ze in principe alleen 20 jaar o.a aan de Costa del Sol,of Pattaya geweest zijn. De meeste kennis van het land,hoewel nooit zelf gezien,hebben ze alleen van de gezellige gesprekken met andere vakantiegangers opgedaan. Gesprekken die vaak een erg klein beeld van de werkelijkheid geven,omdat iedereen die iets bekijkt,zijn eigen ervaring,en smaak laat mee tellen. Waar ik tevreden was, zal ik zeker terug komen,maar blijf graag in de tussentijd ook erg graag wat anders zien,maar het mooie aan de mensheid is dat iedereen verschillend is.

 9. v veen zegt op

  Ben 25 jaar naar Benidorm geweest en nu ga ik naar pattaya heerlijke vakantie'”s hoef niet wat anders,al weer 10 jaar,hoop in oktober weer

 10. Danzig zegt op

  Ik ben het eens met de conclusie (d.w.z. ieder zijn vakantie), maar het is niet mijn manier van vakantievieren. Als ik te lang op één plek blijf, gaat het kriebelen. Liefst huur ik op vakantie een auto om dagelijks van provincie naar provincie te trekken. Zelden blijf ik ergens langer dan één nacht. Nu ik inThailand woon zit ik voor mijn werk noodgedwongen aan een – weinig bruisende, maar zeer authentieke – locatie (Nara-Stad) gebonden, maar als het (school)vakantie is trek ik er het liefst op uit. Ook Pattaya heb ik in het verleden met diverse bezoeken vereerd, maar nooit langer dan drie weken non-stop. Ik woon in een grensregio, waar in steden als Sungai Kolok en Betong eveneens een redelijk uitgebreid nachtleven te vinden is. Het verschil met Pattaya is dat ik nu de enige farang ben. Persoonlijk bevalt die status me wel, hoewel het voor de werkzame dames in de bars wel intimiderend is, zo’n westerling. Overigens kom ik slechts zeer zelden in bars, ook op vakantie. Autorijden over het Thaise platteland en door de bergen geeft genoeg voldoening.

 11. jacqueline zegt op

  Wij zitten 1 maand in Pattaya , heerlijk het thuiskom gevoel , maar na 1 maand willen we even wat anders , dan gaan we rondtrekken tussen 2 en 4 weken inmiddels hebben wij al de toeristische plekken bezocht van Chang mai , Kanchanaburi , Koh chang en de bekendste eilanden in het zuiden en Krabi , en
  Koh Samui/Pangan Koh tao.
  Ook een paar dagen in Lopburi bij vrienden op het plattaland en een reisje op de toeristische plekken in Cambodja en als we dan weer voor onze laatste vakantiemaand in Pattaya terug komen , ooooh dan voelen wij ons weer heel gelukkig daar te zijn , misschien nog een paar daagjes Koh Samet (d) en Bangkok , en dan hebben we de winter weer fijn doorgebracht.
  ( wij houden wel van een beetje volk om ons heen )
  Jacqueline

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Het onbekende wordt gemeden omdat het energie vraagt zich te oriënteren. In een onbekende stad weet men aanvankelijk zelfs de meest eenvoudige dingen niet te vinden. Vandaar de behoefte aan vaste patronen. Ook thuis in het dagelijks leven. Geeft een illusie van veiligheid. Kinderen bouwen een dergelijk patroon van vaste gewoonten, ook hun houvast, echter nog uit. Vooral ouderen willen vasthouden aan wat ze hebben. Immers hun wereld dreigt te krimpen in plaats van te groeien. Benidorm? Na twee dagen gezien! Beton en winkels.

 13. chris zegt op

  Ik was in Nederland werkzaam bij een bekend bureau dat vakantiegedrag ondezocht. Wat ik mij kan herinneren van de onderzoeksresultaten uit die periode:
  1. dit herhalingsgedrag kwam veel vaker voor bij korte vakenties (paasvakanties, lange weekenden ed) dan bij de lange vakanties (langer dan een week)
  2.dezelfde bestemming betekende niet per definitie hetzelfde gedrag. Ik ben misschien wel 10 keer een weekend naar Parijs geweest maar deed nooit hetzelfde maar probeerde telkens iets nieuws te ontdekken, en dat is in een grote stad niet zo moeilijk;
  3. herhalingsgedrag komt vaker wordt bij vakanties in eigen land dan bij buitenlandse vakanties; voor drie of vier dagen neem je liever geen risico en de tijd vliegt.
  4. herhalingsgedrag komt veel voor bij gezinnen met kleine kinderen en bij ouderen en heel weinig bij alleengaande jongeren.
  Conclusie: dit herhalingsgedrag past in bepaalde levensfasen beter dan in andere levensfasen. Niks mis mee. En bijna idereen doet het. Er zijn weinigen die altijd en overal en hun hele leven naar nieuwe bestemmingen gaan. En degene die dat doen gaan alleen of met 1 reispartner en hebben nooit kinderen (gehad).

  • Danzig zegt op

   Deze conclusies vallen niet te rijmen met de constatering dat er juist veel kinderloze, single heren op leeftijd graag naar Pattaya, en slechts naar Pattaya, gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website