Eersteklas restaurant zonder Thais bier in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , , ,
27 januari 2018

Het was een vreemde ervaring om in een nieuw restaurant, dat pretendeert van grote klasse te zijn, geen Singha biertje te kunnen bestellen.

Het restaurant (ik zal geen naam noemen) werd mij door een vriend van harte aanbevolen. Hij had er met zijn vrouw gedineerd en beiden hadden genoten van de ambiance en prima bediening, een ideale omgeving om op romatische manier de verjaardag van de Thaise dame te vieren.

Uit het niet al te grote menu hadden zij beiden de ribeye steak gekozen, die voortreffelijk had gesmaakt en uit de lange lijst van beschikbare wijnen hadden zij een fles rode wijn gekozen, die in hun mond rondging alsof er “een engeltje over hun tong pieste”. Een zeer geslaagde avond dus en dat de eindrekening niet mals was mocht de pret niet drukken.

Twee blogschrijvers

Toevallig kreeg ik mijn medeblogschrijver en vriend Joseph Jongen op bezoek en ik nodigde hem uit met mij in dat bewuste restaurant te gaan eten. Ik had voor de zekerheid nog even op Internet gekeken en een aantal lovende recensie’s gelezen, dat zat wel goed, dacht ik.

Aan tafel geschoven werd het menu in drie delen uitgereikt, voorgerechten hoofdgerechten en wijnen, elk op een geplastificeerd vel papier. Ik had al gelezen, dat het menu nog verder uitgebreid zou worden, waarna de uitvoering van het menu er wat professioneler uit zou zien, zoals het in een eersteklas restaurant behoort te zijn.

Geen Singha bier

Goed, eerst maar een biertje dan bij het bestuderen van de gerechten en wijnen. Een goedgeklede jongedame kwam en ik bestelde 2 Singha biertjes. “No have, ka”. Pardon? “No have Singha beer, ka” en mijn verwonderende blik maakte, dat zij achter de coulissen verdween, angstig om nog meer in het Engels te moeten zeggen. De dienstdoende manager – in een keurig kostuum – kwam er bij en ik vroeg nogmaals om 2 Singha biertjes. Het restaurant wil kennelijk geen bierdrinkers in huis, alleen mensen, die wijn drinken zijn interessant. “Wij hebben geen Singha bier in huis en ook geen Chang, Leo of Heineken” En met een afkeurende blik voegde hij er aan toe: “Als u werkelijk bier wilt, dan hebben wij alleen Asahi tapbier voor u”. Nee, dank u!

Onacceptabel

Ik vond het onacceptabel, dat een restaurant – en zeker een restaurant, dat graag een eersteklas restaurant wil zijn – niet de normale serie bieren, die in Thailand gangbaar zijn, wil serveren. We besloten dan ook om elders te gaan eten, eerst een biertje en daarna een uitstekende maaltijd onder het genot van een goed glas wijn.

Tenslotte

Wij moesten beiden toch wel lachen om dit voorval en hadden nog wel een goed idee voor de Belgische uitbater. Als hij nu geen Asahi tapbier had gehad maar in plaats daarvan Heineken tapbier (vat u het?) waren we gebleven!

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Eersteklas restaurant zonder Thais bier in Pattaya”

 1. Rob V. zegt op

  Een restaurant zonder bieren?! Ze zijn gek. Bier gaat ook prima in de betere restaurants:

  “Wijn? Welnee. Sterrenchefs prediken bier bij het diner. (..)
  ‘Bier is een eigen plek in de gastronomie aan het veroveren. Het komt niet in de plaats van wijn, maar het kan er prima naast bestaan. Mensen zien een pilsje nog wel eens als een minderwaardige drank, maar dat is het zeker niet. In bier zitten 1400 smaakmoleculen, in wijn zijn dat er 800. Het is dus bijna snobistisch om wijn per se beter te vinden,’ aldus Kusters”

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Wijn-Welnee.-Sterrenchefs-prediken-bier-bij-het-diner-195509

  Dus doe mij maar een Beer Lao, Singh(a), Chang, Leo (smaakt wat minder de laatste paar jaar?) , Jopen, Schultenbrau etc.

  • Rob V. zegt op

   Een beetje restaurant heeft een bierkaart. Haast elke (Nederlandse) stad heeft wel een lokale brouwerij dus waarom daar niet een beetje trots op zijn en wat bijzonders aanbieden? Zet in Thailand een paar gewone en bijzondere bieren uit de regio en de lage landen met trots op de kaart!

   Een ander artikel vermeld:
   “Bier kent meer smaakvariaties dan wijn. Denk bijvoorbeeld aan karamel of geroosterde smaken. Daarnaast komen de basissmaken die voorkomen in voedsel ook voor in bier: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Doordat het gamma aan biersmaken veel breder is, zijn er veel ‘smaakhaakjes’ te vinden zoals geroosterd vlees met een geroosterde smaak in het bier. Dat combineert dan heel erg mooi.” (..) “In tegenstelling tot wijn kan de brouwer gebruik maken van vele toevoegingen in het bier. Denk aan kruiden, specerijen, vruchten en honing.(..) Zo ontstaan er veel diverse smaken die passen bij verschillende soorten gerechten. Er kan dus eindeloos gecombineerd worden!”

   Bron/meer: https://jfkmagazine.nl/vijf-redenen-waarom-bier-diner-zou-moeten-bestellen/

   Proost!

  • Fransamsterdam zegt op

   Uit het artikel in de link:”… vaak schenken ze mooie flessen speciaalbier die bijvoorbeeld voor €25 worden verkocht. Zo’n bedrag zorgt ook voor een andere mindset; het maakt dat mensen eerder bier durven te bestellen.”
   Daar krijg ik toch een beetje bittere nasmaak van. En kom maar liever niet aan mijn mindset.

   • Rob V. zegt op

    Ik moet er ook niet aan denken Frans. Voor een paar euro kun je al een goed biertje of wijntje hebben. Maar sommige meer snobistische uitbaters en cliënteel hechten aan een mooi prijskaartje. Die lui hoeven ook met bier dus niet teleurgesteld te zijn om iets een exlusievere en duurdere drank op tafel te zetten.

 2. Stan zegt op

  De toekomst zal wel uitwijzen of zakendoen op deze manier lang vol te houden is.
  Natuurlijk is het, althans in België, eerder ongewoon te starten met een biertje, en dat zéker in het betere restaurant, waar u een paar maal naar verwijst. Dranken zoals aperitief maison, cava, martini, porto enz. zijn daar meer aangewezen.
  Bestelt u echter toch een biertje mag de ober geen verrassing laten blijken en zal u zonder verpinken bedienen.
  Maar Gringo: een Belg vinden welke Heineken op de tapkraan aansluit?. En mocht u er een vinden, uitzonderingen bevestigt de regel.
  Onnodig te zeggen dat ik een Belg ben.
  Maar toegegeven, ik zou ook opgestapt zijn, zelfs als mijn cava wel beschikbaar was maar Heineken of Singha voor mijn gezelschap niet voorhanden was.

  • Stan zegt op

   Foutje, moet zijn: uitzonderingen bevestigen de regel

 3. Bob zegt op

  Zeg toch maar waar dat lekkere eten is. Ik drink geen bier maar ben dol op goede wijn.

 4. henry zegt op

  De betere restaurants in en rondom Bangkok serveren geen Singha, Chang of Leo, Hoogstens Heineken maar dat is dan weer geen bier. de bovenbernoemde merkem worden beschouwd als minderwaardig, wat ze trouwens ook zijn.

  Zij serveren wel de betere in Thailand gebrouwen bieren zoals Federbrau,Kirin, Asahi en import bieren uit Duitsland en be;gie, en Thaise Craftbieren. Maar dan betaald men al vlug 270 baht voor een fles of Tap in halve liter glazen.

  Trouwens in Thaise klasse restaurants die meestal door Sino/Thai worden bezocht word er meestal alleen wijn of Whisky gedronken

  Gringo heeft hoogstwaarschijnlijk voor de eerste keer in een restaurant met vooral Thai middenklasse klienteel gegeten.

 5. willem zegt op

  Voor Thai’s is Singha beer heel gewoon. Erg gewoontjes. Dus ik kan me het voorstellen dat een eerste klas restaurant naar hun gevoel iets uitzonderlijks wil schenken en dan is een buitenlands biertje toch al snel beter als het gewone Thaise bier.

  Veel Thais zie ik Heiniken drinken en ik wil graag een Singha. Allemaal perceptie.

 6. Sjaak S zegt op

  Ik geef de eigenaar van dat restaurant gelijk. Het wil niet zeggen dat degenen die bier drinken “slechtere” mensen zijn, maar hij wil nu eenmaal geen klanten die bier komen drinken. Zijn goed recht. En als de gerechten van een goede kwaliteit zijn, zal dat ook geen probleem zijn.
  Ik heb het al eens meegemaakt dat ik met collega’s in Koeweit naar een restaurant ging, dat een goede naam had en uitstekend Arabisch eten had. Iedereen was nieuwsgierig en wilden daar graag heen. Echter werd er geen alcohol in dat restaurant geserveerd. Moest je de gezichten eens zien!
  Na het eten móest er nog ergens alcohol genuttigd worden, anders was de avond niet rond.

  Mij maakt het niets uit. Ik drink water bij het eten. In een Japans restaurant meestal groene thee. En dit, terwijl ik nu schrijf, ik lekker van een Braziliaanse caipirinha aan het genieten ben van de beste Cachaça uit Brazilië, die ik 6 jaar geleden mee naar Thailand genomen had.

  Nee, ik ben geen bierdrinker. Een bier, misschien een paar keer in het jaar, wanneer ik veel dorst heb en het bier ijs en ijskoud is.

  Dat je uit een restaurant weggaat omdat je geen bier krijgt, vind ik persoonlijk slap. Je gaat toch niet om dat stomme bier? Ga je niet om de gerechten die geserveerd worden?

 7. Eric zegt op

  Asahi is bjzonder lekker bier, zeker als tapbier. Je hebt iets gemist. Trouwens Singha kan men overal drnken en is zeker geen toegevoegde waarde voor een Eersteklasse restaurant.

  • Johan zegt op

   Ik vind het juist nogal snobistisch om het Asahi tapbier wat ze wel hebben, af te wijzen. Dan weet je weinig van bieren. Perfect Japans bier en Japanner maken nog meer topbieren zoals Sapporo e.d. waar confectie Heineken nog niet in de schaduw van kan staan. En die ‘afkeurende’ blik van de ober lijkt me meer om dit verhaal wat smaak te geven. Beetje Rivella dit artikel.

 8. ton zegt op

  En wat dacht je van U-bier (spreek uit “joe bier”) In iedergeval in Chiang Mai in opkomst. En er zijn in Chiang Mai ook verschillende typische bier cafees die vele (lokale en geimporteerde) bieren op tap verkopen. Ook de Belgische biertjes zijn hier goed vertegenwoordigd zelfs Kwak, La Chouffe, Maredsou en Leffe Blond is verkrijgbaar. Het (enige) twee Michelin sterren restaurant in Chiang Mai schenkt, naast voortreffelijke wijnen, ook bieren.

  • Johan zegt op

   Ja, dat U-bier is aan een grote opmars bezig, leuk origineel logo, van de Singha cooperation, fris van smaak en ook nog eens een van de goedkoopste bieren op dit moment (grote fles soms voor 50 Thb.).

   De regering zou Lao Khao goed duur moeten maken bier spotgoedkoop. Deze week weer een begrafenis in het dorpje vanwege een Lao Khao geperforeerde maag en falende lever.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Ik wil nu ook wel weten welk restaurant het is. Prima hoor, om het bierhijsende volk de deur te wijzen teneinde plaats te maken voor een gedistingeerd publiek van oenologen en fijnproevers.

 10. Tak zegt op

  Ik begrijp je probleem niet Asahi is japans bier en smaakt prima uit de tap. Je hebt het waarschijnlijk nooit geprobeerd. Wat de boer niet kent mot hij niet. Je denkt zeker ook gelijk aan Montclair als je wijn besteld. Nou dat heeft met wijn ook niets te maken.

  • henry zegt op

   Asahi word trouwens in Thailand gebrouwd, en is ook eigenaar van het oerhollandse Grolsch, en nog een paar andere bekende biermerken

   http://www.asahigroup-holdings.com/en/business/overseas/

 11. Jacques zegt op

  Ja ja het zal je maar gebeuren dat er geen Singha bier wordt geschonken in een eerste klas restaurant. Dat is toch koninklijk bier als ik de kenners moet geloven. Lijkt dus wel op majesteitschennis en we weten allemaal wel wat dat voor consequenties kan hebben, mogelijk lange gevangenisstraffen voor het niet schenken. Brr ik moet er niet aan denken. Nee alle gekheid op een stokje dit is zeker een onderwerp dat van belang is en de aandacht verdient. Ik ben geen alcohol drinker en zelfs het bier gaat mij steeds minder smaken. Ik wil mijn oude dag nog wat verlengen en zodoende toch nog wat genieten van mijn pensioengeld. Wijn is aan mij zeker niet besteed en wat de prijzen betreft buiten proportioneel, tenzij je behoorlijk in het geld zit natuurlijk. De rijken onder ons zijn daar welkom. Mijn vrouw is wel een liefhebber van wijn en ze neemt vaak een flesje wijn mee naar het restaurant. Is duur genoeg thans al 400 bath en dus bijna dubbel zo duur als in Nederland. Vaak wordt dit gedoogd en moeten we een klein bedrag betalen hiervoor. Dat houdt het leuk en zodoende ook nog wat geld voor wat anders om te besteden. Je kunt het tenslotte maar een keer uitgeven. Ik geef het liever uit aan o.a., goede doelen en die zijn er genoeg in Thailand. Al die show in zo’n eerste klas restaurant is ook niet aan mij besteed. Ik huldig het motto doe maar gewoon is gek genoeg. Ook ben ik kennelijk geen fijnproever, want voor de maaltijden hoef het van mij niet. Ik eet lekkerder bij mijn eigen restaurantjes voor heel wat minder geld. Maar goed dat is mijn mening en degene die er anders over denken, eet smakelijk en denk niet te veel na over het leed in de wereld. Ik heb net nog een filmpje zitten kijken over een vluchtelingenkamp aan de grens van Thailand waar een klein meisje in de troep aan het spelen is. Verschrikkelijk om te zien. Wat zou zij denken over een eerste klas restaurant. Ik heb wel een idee wat dat betreft.

  • Hugo zegt op

   Na 28 jaren in de horeca vind ik nog steeds niet dat klanten het restaurant maken maar wel de eigenaar uitbater.
   De uitbater zal wel zijn redenen hebben om geen ander bier te verkopen dan Asashi (wat een heel lekker bier is).

   • Kevin zegt op

    Geen klanten geen uitbater geen restaurant.

 12. Dick zegt op

  ik heb de reacties eens gelezen en m.u.v. een enkeling (Frans adam o.a.) vind ik het allemaal snobistische reacties. Jonge jonge wat een snobs zeg. Als ik in Pattaya rondloop zie ik heel wat anders.
  Ik geef Gringo (die in zijn werkend leven waarschijnlijk meer restaurants heeft gezien dan de snobs bij elkaar) groot gelijk dat hij is weggegaan, klasse en karakter!!!
  Wat de reden ook is om geen bier te verkopen moet de uitbater zelf weten, maar wees dan consequent en verkoop ook GEEN Asahi tapbier.

  • Sjaak S zegt op

   Snobistisch omdat men geen bier drinkt??? Geweldig…ik ben een snob. En ik ben er trots op. In mijn ijskast thuis staat af en toe een bier en dat is van mijn vrouw.
   Drinken we wijn? Ja af en toe. Ben ik een wijnkenner? Absoluut niet. Heb het wel in verband met mijn werk ooit eens geleerd, maar al snel weer vergeten.
   Ik vind de Thaise vruchtenwijnen lekker: aardbeienwijn, passievruchtwijn enzovoorts….heerlijk snobistisch genot…
   En dat over het ASAHI bier… van wat ik zo gehoord heb, behoort het tot de zeer goede soorten, zoals het meeste dat uit Japan komt!

 13. Johan zegt op

  Maar even serieus; je loopt toch geen restaurant uit omdat jouw flesje Singha er niet is? Verder lees ik dat de dame voorkomend was, goed gekleed, onmiddellijk de manager die het uitlegt en verteld dat het restaurant niet bierloos is…….als het klasse en karakter is om het personeel met lege handen te laten staan na plaats genomen te hebben…..om een gegronde reden, okay. Een rat door het restaurant of onbeschofte staff. Maar op de keper beschouwd is Gringo een echte Gringo als je hiervoor in de mineur schiet en aanwandelt. Voortaan maar wat milder gestemd ergens binnenstappen in Thailand.

 14. Aom zegt op

  “…..een ideale omgeving om op romatische manier de verjaardag van de Thaise dame te vieren.”. Als het een buitenlands restaurantje is met ribeye en zo dan is het toch niet zo gek dat ze geen thaise bieren perse hebben. Thais zijn gek op europese maar ook japanse produkten zoals autos en nu ook bier steeds meer zoals Kirin. En de vriend van de dame was een roma dan ben je sowieso flexibel en reiziger in puur bloed?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website