Een Thais dilemma

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
1 maart 2021

U weet ongetwijfeld, dat ik veel in Megabreak, een poolhal in Pattaya kom. Dat poolbiljart is voor mij hier in Thailand een hobby geworden en ik maak inmiddels al geruime tijd deel uit van de organisatie van de drie wekelijkse toernooien.

In die poolhal komen naast de reguliere spelers veel toeristen, die een spelletje willen spelen of gewoon een drankje komen drinken. Niets spectaculairs dus en er doen zich dan ook geen noemenswaardige incidenten van welke aard dan ook voor. Als het dan wel een keer gebeurt, zoals vorige week met enkele Thais, dan is het een hele toer om als westerse directie met het probleem om te gaan. Ik ga u een “drama” als een eenakter schetsen, waarbij ik de Thais uit een oogpunt van privacy een Nederlandse naam heb gegeven.

De acteurs

Joeri: barman en manusje-van-alles, werkt al vele jaren in Megabreak en is zelf een zeer goede poolspeler. Is in het verleden al eens getrouwd geweest, heeft een kind, maar zijn vrouw (gescheiden?) en kind wonen ergens in de Isaan.

Nelly: een begaafde poolspeler, charmant en wordt aanbeden door vele mannen. Ze is mooi en sexy en haar aanwezigheid doet vele harten van klanten harder kloppen. Zij heeft op zeer jonge leeftijd een verhouding gehad met een oudere Canadees, die enkele jaren geleden tijdens “de daad” een hartstilstand opliep en overleed.

Yvonne en Truus: twee vriendinnen van Nelly, ook goede poolspelers en gedrieën regelmatige bezoekers van Insomnia Disco. Beide dames, ook aardig en sexy, hebben al enkele relaties achter de rug, maar zijn op het ogenblik single en dus… beschikbaar voor bepaalde persoonlijke diensten. Gewoon twee hoertjes dus, maar niet goedkoop!

Carla: een mooie jongedame, die pas ongeveer een maand bij Megabreak in de bediening werkt. Nu moet u weten, dat het personeelsbestand bij Megabreak voornamelijk uit jongedames bestaat. De meesten zijn of getrouwd of hebben een vriendje, en slechts enkelen zijn “vrij”. Er bestaat geen barfine systeem, maar het staat elke personeelslid vrij een ladydrink aan te nemen die hun wat geld oplevert.

Chris: Een Australische jongeman die in het incident slechts een rol op de achtergrond speelt. Sterker nog, hij heeft waarschijnlijk geen weet van het incident, het gebeurde nadat hij vanuit Pattaya was teruggekeerd naar Australië.

Wat voorafging

In het dagelijkse leven heeft Joeri een verhouding met Nelly en zij steken dat ook niet onder stoelen of banken. Nelly heeft ook een verhouding met Chris, de Australiër, die haar financieel zodanig ondersteunt, dat zij en Joeri met zijn redelijk salaris van Megabreak er goed van kunnen leven.

Eens per jaar gaat Nelly naar haar vriend in Perth voor drie maanden en Chris komt meestal twee keer per jaar naar Pattaya. In de periode dat Chris in Pattaya is, houdt Joeri zich uiteraard gedeisd. Chris weet naar mijn overtuiging niets van de verhouding Joeri/Nelly en, gewoonte in Thailand, hij wordt ook door niemand anders hierover geïnformeerd. Het credo is, dat gaat niemand wat aan!

Joeri is in de tijd dat Chris in Pattaya of Nelly in Australië is, een vrije jongen. Een gezonde Thaise kerel, die dan wel eens een avontuurtje met een andere dame beleeft. Dit keer heeft hij het op Carla voorzien, die op zijn avances ingaat en ze slapen (meerdere keren) met elkaar. Nelly is niet naïef, maar zeer waarschijnlijk niet op de hoogte van de verhouding van Joeri met Nelly.

Grote fout

Het is wel haar grote fout want het is in Pattaya een ongeschreven maar keiharde wet dat een Thaise dame niet met een (Thaise) man naar bed gaat, waarvan zij weet dat die “gereserveerd” is door een andere Thaise dame. Het zou niet de eerste keer zijn dat een dergelijk vergrijp een dodelijke afloop heeft. Zover komt het gelukkig niet!

Het incident

Op de één of andere manier komt Nelly via de tam-tam te weten wat er tussen Joeri en Carla is gebeurd. Joeri treft geen blaam. Hij is een man die verleid is door Carla, zo heet het dan. Nee, Carla is de boosdoener.

De dag nadat Chris is vertrokken zitten de drie dames Nelly, Yvonne en Truus aan de bar van Megabreak om dat vertrek te vieren en zich voor te bereiden op een avondje/nachtje Walking Street. Nelly, opgehitst door de twee anderen, stevent dan op Carla af die met een bezoeker aan het poolbiljarten is en geeft haar een enorme dreun in het gezicht. Daar voegt Nelly dan nog een scheldpartij aan toe, die de waarschuwing inhoudt dat Carla onmiddellijk Megabreak moet verlaten en nooit meer terug mag komen. Joeri moet immers beschermd worden!

Carla is beduusd, ook gewond. Ze heeft geen weerwoord en is ook geen partij voor Nelly om terug te slaan. Zij huilt en rent de deur uit naar buiten om niet meer terug te komen.

Het dilemma voor de directie

Joeri is een goede werkkracht, de drie dames zijn goede klanten en Carla heeft zich in die korte tijd als een waardevol personeelslid ontwikkeld. Op het oog lijkt het simpel. Wat het personeel in zijn vrije tijd doet is geen zaak van de directie. Slim van Joeri en Carla is het niet want zoals de Engelsen zeggen: “Do not shit on your own doorstep”. Zoiets komt altijd uit en er wordt over gekletst.

Joeri en Carla kunnen dus gewoon blijven werken bij Megabreak en Nelly wordt de toegang voor onbepaalde tijd ontzegd. In dat laatste zit nu de kneep. Als de directie dat doet dan loopt Carla gevaar om ergens buiten Megabreak opgewacht en gestraft te worden door de drie dames of misschien zelfs wel door een stel ingehuurde, potige kerels. De directie kan haar buiten Megabreak niet beschermen.

Wat is wijsheid in dit geval? Wie het weet, mag het zeggen?

– Herplaatst bericht –

20 reacties op “Een Thais dilemma”

 1. Soi zegt op

  In persoonlijke en relationele levenssferen hebben Thai volledig eigen “spel”regels, die weinig met volwassenheid van doen hebben. Dat blijkt al uit het algemeen aanvaardde en gangbare principe dat Thai naast een eigen samenwonende relatie ook nog gewoon een sponsorvriendschap met een farang kunnen hebben. Waarvan sprake in door Gringo aangeleverd verhaal. Behalve dat gegeven hangen Thai ook nog eens het principe aan conflicten door middel van geweldpleging op te lossen. Ook hiervan is sprake in Gringo’s geschetste story. Zelfs tot doodsbedreiging of werkelijke tenuitvoerlegging toe.
  Gringo’s vraag wat te doen in voorkomende gevallen, zou ik willen beantwoorden me: Laat de Thai aan de Thai, laat hen hun eigen ruzies oplossen en houd je er verre van!!

 2. Michel zegt op

  Wat mij de beste oplossing lijkt is de dames te samen roepen, de boel uit laten praten, en elkaar excuses laten maken.
  Carla en Joeri voor het belazeren van Nelly en Nelly voor het slaan en schelden.
  Mochten ze, of één van hen hier geen trek in hebben zijn/is diegene (voorlopig) niet welkom in de tent.
  Hierna ook de waarschuwing toevoegen dat privé vetes voortaan buiten de zaak worden beslecht. Zoniet: Wegwezen en niet meer terug.
  Dit soort vetes kunnen vermakelijk zijn om te zien, maar moeten niet te vaak voorkomen. Daar komen spanningen van, en daar gaat de sfeer niet op vooruit, en dat kost al snel klanten.

  Ook in TH, ook en vooral in een horeca gelegenheid behoort week en privé gescheiden te blijven. Kunnen ze dat niet is de enige oplossing: Wegwezen en de volgende.
  Klinkt hard, maar wel de enige manier om de sfeer in de zaak goed te houden.

 3. Dick zegt op

  Heel simpel…..Joeri ontslaan want hij kent de “thaise wetten”. Carla wist waarschijnlijk van geen verhouding van Joeri maar desalniettemin haar ook ontslaan. Natuurlijk moet je heel snel een nieuwe barman en serveerster zoeken en dan ontslaan.

 4. kjay zegt op

  Ik was een fervent Pattaya aanhanger en denk er nog steeds met zeer goede herrineringen aan terug. Speelde zelf ook vaak in Megabreak en doe dat nu op de Filipijnen.
  U verhaal klopt voor 100% Gringo, alleen met uw voorbeelden komen er weer vele reacties los die niets met de posting van doen hebben zoals meiden die hun vriend alleen maar afzetten en eigenlijk hun vriend bezeiken en alleen hebben om te cashen. De bekende ruzies waar zeer zeker repraissailes op gaan volgen. Eigenlijk is het triest deze waarheden, maar gelukkig heb ik mn geluk op de Filipijnen gevonden, geen last van al die stress relaties en leugens! Hoe kwam ik op de Filipijnen terecht? Juist door domheid van de Thaise regering om toeristen te verplichten het land te moeten verlaten voor een re-entry ipv het geld in eigen beheer te houden! Als antwoordt op uw vraag: Hier is geen wijsheid in pacht, maar persoonlijk vertrouw ik die 3 dames natuurlijk voor geen moer. In de toekomst zullen we het misschien van u horen hoe het afgelopen is in deel 2…..?

  We weten allemaal waar die meiden vandaan komen, alleen Pattaya is de hel en de Isaan wordt weer heilig verklaard! De toeristen moeten eerst maar weer eens leergeld betalen voor men achter de waarheid komt.

 5. BA zegt op

  Het zal er wel op neer komen dat Nelly de toegang word ontzegt maar dat ze er vlot weer naar binnen mag.

  Nelly weet ook wel dat het niet slim is om met het personeel te vechten en als ze Carla dus nog een keer wil pakken doet ze dat niet in Megabreak.

 6. NicoB zegt op

  Carla is in het Thaise denken ” fout “, poetst de plaat en verdwijnt naar waar ze vandaan komt of in elk geval elders buiten Pattaya.

 7. Rene Martin zegt op

  Zelf denk ik dat jullie juist gehandeld hebben en helaas is het niet optimaal maar jullie kunnen ook niet de verantwoordelijkheid voor de daden van de betrokken personen op je nemen.

 8. wibar zegt op

  Tsja wijsheid is er eigenlijk niet. Het probleem moet zo eenvoudig mogelijk worden opgelost. De melkkoe (stier) Chris mag hier natuurlijk niets over horen. Het is immers in alle partijen van belang om het geld te laten blijven komen. De dubbele moraal van Nelly is een groot probleem. Zij vindt het blijkbaar oké dat ze een betaalde verhouding heeft met Chris en tevens bijkreunt bij Joeri. Zodra Joeri echter zijn spanningen loost in Carla terwijl zij zich vermaakt met Chris is dat opeens foute boel. Deze in mijn ogen rare manier van redeneren is echter onder sommige Thaise dames heel gebruikelijk (meerdere buitenlandse sponsors erop na houden zonder dat die het van elkaar weten is normaal). Ik denk dat wat vergelijkend onderwijs (wijzen op de rare redenering al of niet met harde hand) bij Nelly gepast is. Ik wil dat best wel op me nemen als ik eens in de buurt ben met als beloning wat bedpret met Nelly lol.

  • David H. zegt op

   @wibar

   Verdere afstraffingen van Carla zou wel al eens kunnen uitmonden in dat het uiteindelijk toch wel eens aan Chris van Australie zijn oren zou kunnen komen , met uiteindelijk een groot financieel sponsor EN gezichtsverlies …..voor Nelly . ” do not throw with rocks if you live yourself in a glass house ” zou ik zeggen

   Blijkbaar nog niemand die optie bekeken ?

 9. Leo Th. zegt op

  Duidelijk verhaal Gringo en je schetst de Thaise relationele sfeer uitstekend. Barkeeper Joeri, die 3 maanden ‘vrijgezel’ is wanneer Nelly haar Australische portemonnee Chris ter dienste is en daar geen problemen mee schijnt te hebben, is natuurlijk wél degene die voor het huidige probleem heeft gezorgd door met zijn collega Carla, nog maar net in dienst, het bed te delen. Nu wil ik niet beweren dat ik de wijsheid in pacht heb, verre van dat, maar volgens mij hoeft dat nu ook niet en weet jezelf de oplossing al.
  Je beweert namelijk zelf dat je de veiligheid van Carla buiten Megabreak niet kan waarborgen maar haar in dienst houden zou ook trammelant binnen Megabreak kunnen opleveren. Laat de Thaise betrokkenen het zelf oplossen en Carla zal de consequenties van haar ‘liefdesdaad’ moeten accepteren, wat impliceert dat zij een andere baan moet zoeken. Je omschrijft Carla als een mooie dame en een waardevolle kracht dus zij zal toch vrij eenvoudig een andere betrekking kunnen vinden.

 10. Jan zegt op

  Joeri eruit heeft het probleem veroorzaakt
  Bij komend voordeel de dames brengen geld binnen en Joeri kost geld

 11. Fransamsterdam zegt op

  Ik kan mijn hielen niet lichten of ik mis weer wat…
  Tsja, wat is wijsheid?
  Volledig voorbijgaand aan wat er nou precies allemaal is voorgevallen, is mijn eerste ingeving:
  Als westerse persoon en/of directie niet met een Thaise interne aangelegenheid bemoeien.
  Dat zou betekenen: Geen enkele maatregel treffen en niemand de toegang weigeren.
  Als dat geen optie is: Geen partij kiezen en alle betrokkenen de toegang weigeren.
  Alle andere oplossingen hebben een zeker poldergehalte en het is maar zeer de vraag of dat gewaardeerd en/of begrepen wordt.

 12. Rick zegt op

  Het zijn allemaal volwassen mensen en Thailand heeft een nogal aparte cultuur op het vlak hierboven beschreven. Dus je houd de meest waardevolle personeel en wat er vervolgens zich buiten het bedrijf afspeelt daar blijf je gewoon ver buiten als farang zonder noemenswaardige rechten in Thailand 😉

 13. NicoB zegt op

  Deze zin begrijp ik even niet, Nelly is niet naïef, maar zeer waarschijnlijk niet op de hoogte van de verhouding van Joeri met Nelly. Je zal hier Carla bedoelen die zeer waarschijnlijk, nog, niet op de hoogte is van de verhouding Joeri met Nelly.
  Dat Nelly dus Carla aanvalt is ten onrechte, maar Carla was er niet tegen Nelly bestand.
  Ja … wat nu? Carla zou Nelly haar excuses aan kunnen bieden, dat ze niet op de hoogte was van de verhouding van Nelly met Joeri. Vervolgens kan Nelly haar excuses aanbieden aan Carla, dat ze haar ten onrechte heeft aangevallen. Dan zijn de dames dus klaar met elkaar. Lukt dat niet, en dat is bepaald niet uitgesloten, dan kan Carla voor haar welzijn er wellicht voor kiezen terug te gaan naar daar waar ze vandaan komt of naar elders buiten Pattaya.
  Blijft nog over meneer Joeri, mooi heerschap, stappen met andere vrouwen, alsjeblieft fijn hè Nelly, en stappen met Nelly als die niet aan het stappen is met Chris. Een profiteur van de eerste orde, nou, dat is dan de prijs die Nelly, en Joeri, betaald voor het uitbuiten van de, oh arme, Chris.
  ’t Kan allemaal verkeren in dat verderfelijke circuit.
  Ben benieuwd naar het vervolg.
  NicoB

  • BA zegt op

   Dat is niet alleen in dat circuit hoor, zo werkt het bij veel dames buiten dat circuit ook.

   Als ze zelf 2 vriendjes hebben dan is het normaal, maar doet 1 van de 2 vriendjes het een keer met een ander dan is het huis te klein.

   Of, als een dame weet dat ze nummer 2 is, wel accepteren dat vriendlief het met nummer 1 doet, maar een slippertje met een 3e vrouw en het huis is ook te klein.

   Overigens, van de dames welke in Pattaya werken, het zal je verbazen hoeveel er getrouwd zijn of gewoon een Thai boyfriend hebben. Die vind het lekker makkelijk, zij betaald namelijk de huur etc en hij kan ook af en toe een avondje buiten spelen als mevrouw met klandizie op stap is. En het is niet alleen Pattaya maar dat begint al veel eerder. Het is bijvoorbeeld onder de studentes vrij gewoon dat ze een Thai boyfriend hebben maar dat ze er een oudere man bij hebben, en tegen vergoeding af en toe een paar uurtjes bijklussen in de slaapkamer. Studerende dames hebben nou eenmaal altijd geld te kort.

 14. Kris zegt op

  Tis heel simpel hier , Carla ontslaan en zeggen dat het voor haar best will is , de zal de minste miserie zijn . En Joeri laten weten dat hij niet in de zaak met het personeel onder de lakens moe kruipen , hem eens uitleggen dat megabreak die miserie kan missen , er lopen nog genoeg meisjes van plezier rond ginder , ge valt er bijna over als je buitenkomt . Groeten

 15. Patrick zegt op

  Nelly de toegang ontzeggen en indien er video beelden zijn van dat gevecht, Carla klacht laten indienen bij de politie.
  Geweld is een no go.
  Om het even of dat van personeel of klant komt.

 16. piet zegt op

  Heel simpel thai zelf laten uitzoeken
  Chris waarschuwen voor dubbelspel vriendin
  Wat nu als
  Chris een Belg of een Nederlander zou zijn, die je goed ken.
  Wat zou jij dan doen ?
  Ik had een keer de keus jaren terug om kennis te waarschuwen , maar heb het niet gedaan.
  zou het nu achteraf wel gedaan hebben.
  Groeten

 17. peter zegt op

  Yvonne en Truus en Nelly niet meer binnen laten.
  Gesprek Joeri, duidelijk maken dat het zo niet kan, verlies baan bij verdere onregelmatigheden
  Carla naar politie

  • Gringo zegt op

   Beetje laat, Peter, jouw oplossing 6 jaar na dato. Het originele verhaal stamt uit 2015 en de redactie, en ook ik, vond het een leuk verhaal om een keer te herhalen.

   Wees trouwens gerust, want het genoemde probleem heeft zich door de tijd vanzelf opgelost. Met uitzondering van Nelly zie ik geen van de acteurs meer in Megabreak. Joeri werkt nu op Koh Phangan, Yvonne woont nu (tijdelijk) bij haar vriend in Frankrijk, Truus is verhuisd naar Ayutthaya en van Carla heb ik niets meer gehoord.

   Ook Nelly verdween een poos van het toneel en woonde een tijdlang bij een Engelsman in Bangkok. Die relatie strandde echter en inmiddels is zij teruggekeerd naar Pattaya om samen te wonen met weer een andere Engelsman, voor zo lang het duurt natuurlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website