Een politiek Kerstverhaal

Door Ronald van Veen
Geplaatst in Column, Ronald van Veen
Tags: , ,
24 december 2015

Kerstmis in Bangkok. Een heerlijke ochtend. Ik ben vroeg op zoals gebruikelijk. Mijn Thaise vrouw slaapt nog ook zoals gebruikelijk. We verblijven in een comfortabel hotel aan de oever van de Chao Phraya.

Ik begeef me naar het hotel-restaurant, zetel mij op het gezellig terras met uitzicht op de rivier. Op het terras bevindt zich nog een andere vroege vogel, een Thaise man van middelbare leeftijd, leest een Thaise krant en ik hoor hem mopperen iets over de militaire coup ofzo. Hij zat niet ver van mij vandaan en ik vroeg in mijn beste Thai “wat bedoelt u met militaire coup”. Ben altijd geïnteresseerd geweest hoe een Thai daar nu over denkt.

“Er zou nooit meer een coup komen” zo antwoorde hij. Hoe de overheid ook zou blunderen maar een staatsgreep zou er nooit meer zijn, dat is wat men beloofde. Het land is te complex geworden zo ging hij verder. De generaals en kolonels zijn niet slim genoeg om het uit te voeren. Ze zijn het contact met de moderne wereld verloren en leven in het verleden samen met de stinkend rijke Bangkok-elite. Ik knikte en zweeg.

Hij zag dat ik hem verstond en ging door met zijn verhaal. Maar de huidige burgerlijke politici en technocraten frustreren nog meer. Ze zijn slim en modern, hebben een wereldse en verfijnde kijk hoe het binnen het koninkrijk zou moeten lopen, maar ze zijn te laf om het te doen en te druk om elkaar het mes in de rug te steken en gaan ze voor persoonlijke rijkdom en macht. Ik hoop voor één keer dat er in Thailand iemand opstaat die de belangen van het Koninkrijk voor zijn eigen “ikke” zou zetten.

Ik repliceerde door te zeggen “ik dacht dat de dingen nu wat beter waren”. Veel beter dan zeg maar 10-15 jaar geleden. Als ik nu door Thailand reis zie ik een behoorlijke infrastructuur, veel bedrijvigheid, redelijk geschoolde beroepsbevolking en eerlijk is eerlijk Thailand werkt hard aan zijn economie.

Hij antwoorde “dat is het probleem”. De Thai krijgen iets en dan willen ze meer. Neem ze dat eens kwalijk. Ze verdienen ook meer. Maar denkt u nou echt dat Bangkok van plan is om ze veel meer te geven? Dat druist in tegen de oude “Brahman kaste”, nog altijd de “sociale orde” hier. De rijken en de machtigen van Thailand geven de Thai niet meer dan de kruimels die ze kunnen opvegen van hun tafel.

Ik probeerde het nog maar een keer. “De militaire machthebbers doen het volgens de meeste Thai niet slecht”. Ze proberen de politieke chaos op te ruimen en de corruptie aan te pakken. Als ik naar het verleden kijk dan zie ik dat een groot deel van de Thaise infrastructuur onder militair bewind gecreëerd werden. Naar mijn overtuiging deden ze een aantal dingen goed.
“Deden” ja, maar het is te laat voor hen nu. Ze zijn pionnen van de Bangkok plutocraten. Of ze het weten of niet deze plutocraten zijn de werkelijke machthebbers waartegen de generaals niet op kunnen.

Ik zag zijn irritatie toenemen en vervolgde. Het spijt me echt dit van u te moeten horen. Ik hoopte dat de dingen zouden veranderen ondanks staatsgrepen en zwakke civiele overheden. Mijn Thaise familieleden hebben allemaal goed nu en ik zou het vreselijk vinden als ze weer terug worden geduwd naar de oude waarden. Oké, misschien doen ze dingen goed de generaals. Misschien overdrijf ik. Maar ik blijf het zeggen tegen mijn Thaise medeburgers “denk niet dat de generaals iets oplossen”. Ze zijn uit op eigen gewin en zullen de macht van de plutocraten nooit breken. Maar eens zal de tijd komen dat het Thaise volk de macht van de generaals en plutocraten zullen breken. Daar geloof ik in. Ik antwoordde timide “dus dan maar geen staatsgrepen meer”. Ik zal ze niet missen en ik hoop dat Thailand een regering krijgt die zij verdient.

Beste Thailandbloggers, dit gesprek vond plaats op de eerste kerstochtend van 1989. Nu 26 jaar later schrijf ik dit verhaal weer op. Het lijkt de werkelijkheid van nu. In 26 jaar is er eigenlijk niets veranderd.

Zoals ik al vaker beweerde “de geschiedenis in Thailand herhaalt zich keer op keer”. Maar die mopperende Thaise man van middelbare leeftijd had slechts voor de helft gelijk. De generaals en kolonels zijn echt niet slim genoeg om Thailand te regeren. Maar de tijd dat het Thaise volk haar macht zal breken is nog lang niet in het zicht. Het weerhoudt Thaise generaals niet om coups te blijven plegen en zullen het blijven doen.

6 reacties op “Een politiek Kerstverhaal”

 1. tonymarony zegt op

  Moderator: Graag bij Thailand houden.

 2. Guus zegt op

  Ja, over Thailand gesproken, hoe heet dit hotel met dat fraaie uitzicht, wil ik graag boeken voor komende vakantie.

  • Fransamsterdam zegt op

   Zo te zien is de foto genomen vanuit het Banyan Tree Sky Hotel.

 3. eddy zegt op

  Dag Ronald,

  Weeral een boeiend verhaal.

  Maar in Belgie horen we ook altijd hetzelfde, na deze moeder der verkiezingen, zal alles beter worden. De wereld is zo klein.

  Met het kerstverhaal en politiek in gedachten, wij wensen nog steeds Bjorn in de gevangenis te bezoeken.

  Kun je toch nog even zijn gegevens vrij geven aub?

  Eddy

 4. Rick zegt op

  Een land kun je met en met een beetje bijschaven maar echt veranderen lukt bijna nooit, kijk naar al die landen die lange tijden onder dictators en zeer autoritaire leiders gezeten hebben ik noem een: Rusland, Iran, Irak, Egypte ze schaven hoogstens iets bij of zetten zelfs een stap terug maar echt veranderen voor langere tijd zie je ze zelden zo ook Thailand.

 5. Rudi zegt op

  Mooi verhaal.
  Maar ik zie het verschil niet tussen Thailand en, pakweg, België of Nederland.
  Buiten het militaire aspect, toch net hetzelfde ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website