De duistere kant van Thailand (deel 3)

Door Ronald van Veen
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
11 november 2015

Deel 1 ging over de prostitutie in Thailand. Deel 2 over de criminaliteit en haat jegens buitenlanders. De reacties erop na lezend begon ik aan mijzelf te twijfelen. Zag ik het allemaal niet goed? Was het kritiek zonder moraal? Zat ik gevangen in mijn eigen duistere kant? Mijn “derde duistere kant van Thailand” verhaal gaat over het Thaise rechtssysteem of wat daarvoor doorgaat.

Ik ben 70 jaar en woon nu vijf jaar afwisselend in Thailand en Nederland. Ben gelukkig getrouwd met mijn mooie lieve Thaise vrouw. Ik mijn werkzame leven heb ik veel mogen reizen. Veel landen gezien. Op deze wijze ook veel (zaken)vrienden gemaakt waarmee ik nog regelmatig contact heb. Een van mijn (zakelijke) vrienden, die had gehoord dat ik veel in Thailand verbleef, vroeg mij om een zakenvriend van hem die in een Thaise gevangenis zat te bezoeken. Na enkele overwegingen besloot ik hierop in te gaan.

Bjorn, laat ik hem hier maar zo noemen, bezocht ik in het beruchte Bangkwang gevangenis. Bij westerlingen beter bekend als “Bangkok Hilton”. Bjorn was 38 jaar, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Later omgezet in 9 jaar gevangenisstraf waarvan hij inmiddels 6 jaar had uitgezeten. In onze eerste onze ontmoeting zag ik een man totaal ontredderd, zwaar ondervoed, schichtig om zich heen kijkend en nauwelijks spraakzaam. Ik beloofde hem nogmaals te komen opzoeken. Uiteindelijk won ik zijn vertrouwen en vertelde hij mij zijn verhaal. Thailandbloggers lees en huiver.

Bjorn zag al op vroege leeftijd de zakelijke mogelijkheden in Azië, Hij vestigde zich in Hong Kong en stelde zich in dienst van de vele bedrijven die handel wilde drijven met China. Hij trouwde een Chinese vrouw en vestigde zich nadien in Shenzhen.

Er ontwikkelde zich een relatie met Thaise partners met wie hij een onderneming vestigde in Bangkok Thailand. Deze onderneming hield zich bezig met import – export tussen Azië en Europa. Deze onderneming liep op de klippen omdat het Bjorn gebleken was dat zijn Thaise partners onbetrouwbaar waren. Nadat Bjorn en zijn Thaise partners al meer dan anderhalf jaar uit elkaar waren plofte er op een dag een brief (in het Thais) op de deurmat van zijn woning in Bangkok.

Nadat iemand voor hem deze brief vertaalde bleek de brief van de politie afkomstig met het verzoek zich te melden op een voor hem onbekend bureau ergens in het centrum van Bangkok. Hij was zich van geen kwaad bewust en toog, op de aangegeven datum en tijd, naar het bureau. Daar aangekomen werd hij geconfronteerd met een aangifte van fraude en oplichting. De aangifte was gedaan door zijn toenmalige Thaise zakenpartners. Hij werd geconfronteerd met een aantal documenten waaruit dat zou blijken. Hij kon inmiddels een woordje Thais, maar lezen, zover was hij nog niet. Hij begreep er niets van.

De politie wees Bjorn op de mogelijkheid dat hij deze aangifte kon “afkopen”. Als hij bereid was 1 miljoen Thai Bath te betalen dan zorgden zij ervoor dat de aangifte werd ingetrokken. Twee redenen dat Bjorn daaraan niet kon of wilde voldoen. Ten eerste verafschuwde hij omkoping en ten tweede hij bezat gewoon het geld niet. De politie verlaagde de prijs naar 500.000 Thai Bath. Ook hieraan wilde of kon hij niet voldoen.

Vervolgens werd Bjorn aangehouden en overgebracht naar een ander, onbekend bureau. Van een officieel verhoor was geen sprake. Hij werd geschopt, geslagen en van alle kanten mishandelt. Vooral de schoppen in de nierstreek waren heftig. Zijn verzoek om een advocaat en contact met iemand van de ambassade werd beantwoord met nog meer lichamelijk geweld. De politie hield vol dat de documenten echt waren en wat Bjorn ook beweerde daar was niets tegen in te brengen. Dat was het begin van de meest helse periode in zijn leven die nu al zes jaar duurde.

Hij kwam terecht in de Bombat gevangenis. Een hel op aarde. De leefomstandigheden daar waren desastreus. Hij moest met meer dan 60 anderen, voornamelijk buitenlandse gevangenen, leven op 32 vierkante meter. Je kon nooit tegelijk slapen. Het stonk er verschrikkelijk, de lucht was niet te harden.

Een keer in de maand werd de boel gereinigd. Insecticiden werd over de hoofden van de gedetineerden gespoten. De enige bescherming die hij had was een schamele vieze deken.

Het regime in de Bombat gevangenis ervaarde hij als verschrikkelijk. Een concentratiekamp zo beschreef hij mij. Je moest respect tonen voor de bewakers door aldoor op je knieën te zitten. Deed je dat niet of te laat dan werd je geslagen met een wapenstok met metalen veren. De rijst die je kreeg was sterk verontreinigd. Hij viel in een week 10 kilo af. Na twee weken verblijf kwam hij in het gevangenishospitaal terecht met een fatale nieruitval.

Inmiddels was iemand van de ambassade hem komen bezoeken. Die regelde een Thaise advocaat. Hem werd van alle kanten verzekerd dat hij vrij zou komen. Na anderhalf jaar kwam hij voor de Thaise rechtbank. Zonder dat hem iets gevraagd werd is hij schuldig bevonden aan fraude en oplichting. De rechtbank gaf hem 20 jaar gevangenisstraf die later werd omgezet in 9 jaar wat volgens de Thaise rechter te danken was aan zijn volledige bekentenis. Maar zo verklaarde Bjorn aan mij dat hij nooit een bekentenis had afgelegd. Het enige wat zijn advocaat hem meedeelde was “wees blij dat je niet levenslang hebt gekregen”.

Met 10 kilo kettingen aan zijn benen werd hij overgebracht naar de beruchte Bangkwang gevangenis. Daar was het mogelijk nog erger. Waar plaats is voor 4.000 gevangen waren er nu meer dan 10.000. Bjorn wilde in hoger beroep maar wat hij ook ondernam het was voor hem onmogelijk contact te krijgen met de ambassade en zijn advocaat. Toen deze hem bezochten was de termijn verstreken.

Bjorn kreeg in de 6 jaar dat hij nu vastzit 44 nieraanvallen en lag 14 keer in het gevangenishospitaal. De kans dat hij levend de gevangenis zal verlaten, daar rekent hij niet meer op.

De moraal van dit derde duistere kant verhaal over Thailand? Bjorn is ervan overtuigd dat de Thai graag buitenlanders veroordeeld zien worden. Hij is zonder tolk en processtukken veroordeelt. Als buitenlander heb je geen rechten in Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “De duistere kant van Thailand (deel 3)”

 1. Khun Peter zegt op

  Een huiveringwekkend verhaal. Al blijft het altijd moeilijk om te toetsen of zijn relaas klopt want je hoort het maar van een kant. Als je aan veroordeelde criminelen vraagt of ze schuldig zijn, zegt 99% ook dat ze onschuldig in de gevangenis zitten.
  Het is echter wel aannemelijk dat er grove fouten gemaakt worden in de rechtspraak. En in een corrupt land als Thailand loop je eerder de kans om het slachtoffer te worden van gerechtelijke dwalingen. In Thailand moet je jouw rechten kopen met geld. Dat is verwerpelijk maar wel een gegeven.
  De omstandigheden in Thailand in de gevangenissen zijn schrijnend. Hoe je met gevangen omgaat is duidelijk een indicatie hoe het gesteld is met de rechten van een mens in een bepaald land

  Ik begrijp dan ook niet dat sommige expats afgeven op Nederland. Natuurlijk gaat in ons kikkerlandje ook genoeg mis, maar zowel de rechtstaat als de gevangenissen getuigen wel van respect voor je medemens, ook als hij gestraft dient te worden.
  Ik ben daarom blij dat ik in Nederland woon.

  • Siamees zegt op

   En volgens mij is hoe men omgaat met gevangenen vooral ook een indicatie hoe beschaafd of onbeschaafd als volk zijnde men kan zijn en in mijn ogen zijn ze daar op dit gebied nog behoorlijk onbeschaafd. Met alle respect maar dit is mij mening.

 2. Tino Kuis zegt op

  Over Thailand’s rechtssysteem, of wat daarvoor doorgaat, schreef ik twee jaar geleden al eens een verhaal op thailandblog. Mijn verhaal komt geheel overeen met wat Ronald hier opschrijft. Lees en huiver.

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/rechtspleging-thailand-de-wetten-zijn-voortreffelijk-maar/

 3. Harry zegt op

  Als zo velen al voor mij schreven:: het enige recht, dat je als farang in Thailand hebt, is: zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld kwijt raken tegen een zo laag mogelijke tegenprestatie.

  Zaken met een Thai moet je enkel doen, als je heel hard terug kan slaan in geval van narigheid. De Thaise rechter staat altijd, altijd en altijd aan de kant van de Thais, tenzij… er harde repercussies kunnen volgen vanuit een sterkere overheidsinstantie, bijv, protest bij BOI e.d. De politie kijkt altijd uit welke hand de dikste stapel Thai baht gegeven wordt.

  Dit is een van de punten, waarom ik nooit Thailand zal kiezen als verblijfplaats.

 4. Pat zegt op

  Nog eens tijd om te reageren vind ik!

  Zoals geweten volg ik meestal de duistere kanten of andere negatieve commentaren die hier eigenlijk constant worden gegeven over Thailand niet echt, maar in dit geval moet ook ik toegeven dat op het vlak van een beschaafde rechtsgang Thailand een ronduit achterlijk land is.

  Thailand is enerzijds een land met veel democratische kenmerken en vrijheden, maar het ontbreekt aan rechtszekerheid en rechtsgelijkheid.

  Er is geen onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, er is veel en bijna overal corrupte, het is belabberd gesteld met de grondrechten, en naar mijn weten is er ook geen scheiding tussen de verschillende machten.

  De steeds terugkerende verzuurde opmerkingen die hier gegeven worden dat de Thai enkel maar uit zou zijn op het financieel aftroggelen van de Westerling (toerist, expat, enz.) doe ik af als onzin, en indien het al zo zou zijn dan is dit onze eigen schuld.

  Als je als Westerling steeds denkt en handelt in termen van geld, zeker in het buitenland, en dat ook zo graag uitstraalt, dan moet je niet schrikken dat men je in vele minder financieel sterke landen ook zo gaat behandelen.

  Uiteraard is dit geen verschoningsgrond om Westerse mensen geen eerlijk proces te geven, maar dat is eigenlijk ook niet het geval.
  Thaise mensen krijgen namelijk ook geen eerlijk proces en als geld betalen vaak helpt om er onderuit te komen, dan is dat niet meer dan een bevestiging dat geld zowat boven alles staat.

 5. Cor van Kampen zegt op

  Ik kon die verhalen al. Maar te laat. Als je alles achter je verbrand hebt, had ik nooit de beslissing genomen om samen met Thaise vrouw na mijn pensioen in Thailand te gaan gaan wonen.
  Ik heb haar altijd verteld dat ze na mijn overlijden in Nederland niemand had.
  Niks is minder waar. Als je wil werken (wij hadden nog een eigen huis) ben je sociaal nog altijd beter af.
  Je heb hier dan wel familie (wat het ook betekenen mag).
  Mijn droomwereld van Thailand is helemaal weg. Als buitenlander heb je geen enkel recht.
  Als ze je kunnen naaien doen ze dat. Al ben je nog zo’n goed mens in de samenleving waarin je leeft.
  Ze laten je vallen als een baksteen. Met dik over de zeventig moet ik er mee leven.
  Ga niet zielig doen, maar geef wel een waarschuwing af.
  Wat ieder daar mee wil moet hij zelf weten.
  Cor van Kampen.

 6. eddy zegt op

  Triest verhaal als het klopt.

  Ik heb toch enkele opmerkingen.

  Hij zegt “Er ontwikkelde zich een relatie met Thaise partners met wie hij een onderneming vestigde in Bangkok Thailand.”

  En daarna : “Hij kon inmiddels een woordje Thais, maar lezen, zover was hij nog niet. Hij begreep er niets van.”

  Hoe kun je, als weldenkende buitenlander, zonder een woord Thai te kunnen lezen, niets begrijpend van het Thai, zomaar je handtekeningen zetten onder contracten en een onderneming starten in Bangkok? Hij was al vroeg bezig met zaken in Asie, dus hij zal de misbruiken wel kennen. Is hij zo dom om zomaar contracten te onderteken, zonder te weten wat er staat, of wilde hij snel wat bijverdienen en wist hij wel waar hij mee bezig was.

  Gezien zijn zakelijke voorkennis, zijn contacten met vele bedrijven en China, neen, dom is hij niet, dus neig ik meer naar, wilde snel iets meer verdienen en speelt nu de arme domme jongen.

  • lomlalai zegt op

   Ik vind dat je wel erg snel aannames doet zonder dat deze ergens op gebaseerd zijn, zou het heel misschien kunnen zijn dat de contracten in het Engels opgesteld of vertaald waren?

   • eddy zegt op

    Dag Lomlalai,

    Contracten worden opgesteld in de “erkende” talen van het land. Hier in Thailand is dat het Thai. Je mag altijd een vertaling gebruiken, maar dan is het aan jouw om een betrouwbare vertaler te vinden, maar het origineel is in Thai.

    Mijn punt is, gans zijn leven beschrijft hij zichzelf als een intelligente ondernemer, dewelke alle knepen van het vak kent in Asie. Zeer goede contacten heeft met vele internationale bedrijven, en internationale handel drijft met China.

    En dan ineens, in Thailand, veranderd dat allemaal. Hij verklaart zelf dat hij, met Thai, een onderneming opstart in Bangkok. (Vraagje voor OP, wat voor ondernemening?) En Lomlalai, zou jij, met vreemde Thaise mensen, een onderneming in Bangkok opstarten, papieren ondertekenen, verantwoordelijkheid opnemen, zonder de taal te kennen? Of je moet heel naief zijn om dit te doen, maar hij geeft zelf aan dat hij zeer goede intelligent ondernemer was.

    Ik kan begrijpen dat dit kan gebeuren, dat je goede mensen hebben dewelke in zulke val trappen, dat mensen dewelke nooit een zaak hebben gehad, en verdwaasd worden door de belofte van snel geld verdienen. Maar ik denk dat hij daar te slim voor is.

    Ik ga aan OP de vraag stellen, wat voor onderneming het was ik BKK. Kan ons misschien ook meer inzicht verschaffen. Ook zijn volledige naam, zodat we de zelf de nieuwsberichten erover kunnen opzoeken.

    Mvg,

    Eddy

 7. Mister BP zegt op

  Inderdaad is nooit na te gaan wat precies klopt en wat niet. Dat er een hoop mis is in Thailand is wel zeker. Maar is Thailand daar een uitzondering in? Volgens mij niet! Ik denk, dat er maar weinig landen zijn zoals Nederland waar zoveel goed geregeld is ( dus niet alles) Ik denk, dat er vaak gedacht wordt, dat het gras bij de buren groener is. Zouden de ogen geopend worden, hadden we heel wat minder zuurpruimen in Nederland gehad. In de tussentijd blijf ik genieten van de ontspannen vakanties in Thailand. Want dat is het; een geweldig vakantieland.

 8. Rick zegt op

  Weer een mooi realistisch stukje helaas gaan er van dit soort verhalen in Thailand nog 1000 in een dozijn waarmee ik maar zeggen wil het leed is sneller geschied als je denkt.
  En voor ik de roze Thailand brillen weer op mijn nek heb datzelfde geld ook binnen de EU zie het verhaal van een ouder echtpaar in Cyprus dat onwetend met een vals briefje van 50 euro betaalde en nu al maanden op het eiland in gijzeling gehouden word. Zo denk je te genieten van een droomvakantie en zo zit je in de hel. En zoals al vaker besproken van de Nederlandse staat hoef maar het minimale te verwachten 🙁

 9. Fransamsterdam zegt op

  Een jonge zakenman, die zich eerst vestigt in China, een Chinese trouwt, een onderneming in Thailand begint, verhuist naar Bangkok, de onderneming verlaat wegens conflicten met de compagnons, en anderhalf jaar later nog geen 1 miljoen Baht (toen € 22.000) kan ophoesten, en ook de helft niet, of dan toch liever voor zijn principes kiest. Ik geloof er geen moer van.

 10. eddy zegt op

  Dag Ronald,

  Wat voor zaken deed het bedrijf, heb je eventueel ook de naam van het bedrijf?

  Is Bjorn een nickname? Kan je zijn volledige naam geven?

  Met deze info kunnen we meer informatie over de zaak opzoeken.

  Mvg,

  Eddy

 11. eddy zegt op

  Dag Ronald,

  Welke nationaliteit heeft Bjorn? Ik heb een email voorbereid om te versturen naar de Nederlandse Ambassade in Thailand, om mijn verontwaardiging over hun handelswijze in deze zaak duidelijk te maken.

  Ik heb mijn twijfels over de zaak, maar de ambassade heeft nog altijd de plicht, menselijk en wettelijk, aan mensen in een gevangenis een humaan bestaan te verzekeren.

  Is het correct dat zijn nationaliteit Nederlands is? Voordat ik op send druk wil ik dit toch wel even checken.

  Indien andere nationaliteit, maakt niets uit, verander ik gewoon het email adres naar de andere ambassade.

  Hiermee zou ik ook andere mensen willen oproepen om ook contact te nemen met “Nederlandse of indien andere nationaliteit” ambassade. Hier onze verontwaardiging uitspreken en geen actie ondernemen maakt ons dan even medeplichtig. Ter info, indien Nederlander, ik gebruik nu het adres : ban@minbuza.nl . Hier vind je alle info over de Nederlandse ambassade in Thailand : http://thailand.nlambassade.org/organization#anchor-E-mailadressen

  Kunnen de mensen dewelke ook een mail verstuurd hebben naar de ambassade, dit hier doorgeven? Dan hebben we een idee hoeveel mensen meedoen aan deze actie. Met 275.000 bezoekers per maand moeten we toch gemakkelijk aan een 1000 tal mensen komen.

  Aan de moderator, ik zal ook vragen of de ambassade kan reageren in dit topic. Hoeven ze niet aan iedereen individueel te reageren. Gelieve het niet te snel af te sluiten AUB.

 12. Dennis zegt op

  Ik snap niet dat jullie allemaal in een land gaan wonen, waarvan jullie weten dat je vogelvrij bent (de meningen hier gelezen hebbend). Dan ben je of heel erg dom, of het is toch iets genuanceerder dan jullie vertellen.

 13. Martin zegt op

  Niet alleen buitenlanders zijn de dupe van het corrupte systeem… ook de Thai zelf zijn de dupe.

  Zelf meegemaakt en me er enorm boos over gemaakt maar niets aan te doen:

  Jonge vrouw (familie) valt van brommer onder een vrachtwagen … dood.
  Blijkt een redelijke overlijdens verzekering te zijn ivm een klein zoontje van de vrouw.

  Politiepapieren mbt het ongeval zijn nodig voor het uitkeren van de verzekering

  Politie agent strijkt aanzienlijk deel van het verzekeringsgeld op voor de “benodigde” papieren.

  Aangifte mocht ik hierover niet doen want dan zouden de achterblijvers geterroriseerd worden door de politie.

  Zo werkt dat…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website