Een del uit de rimboe voor Koos uit Beerta

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
28 augustus 2018

Enkele jaren geleden schreef ik een verhaal over Koos uit Beerta, die ik regelmatig in Pattaya ontmoet had. Ik noemde hem een echte pechvogel, want zijn familieleven was al niet te rooskleurig, maar ook had hij niet veel geluk in zijn liefdesleven.

U kunt dat verhaal, dat de redactie vorig jaar nog een keer herhaald heeft op dit blog nog eens nalezen op: www.thailandblog.nl/column/koos-uit-beerta-pechvogel

Nieuwe relatie

Ik verloor hem daarna uit het oog, omdat hij niet de middelen had om naar Thailand te komen. Ik volgde hem wel op Facebook, zag dat hij inmiddels toch wel regelmatig aan het werk was en ook weer regelmatig poolbiljart en snooker speelde. Koos heeft ook zijn nieuwe liefde gevonden, dit keer niet in Thailand maar in een ander Aziatisch land. Het is wel liefde op afstand, want hij kan niet gaan verhuizen en hij kan zich ook niet veroorloven haar naar Nederland te laten komen. Maar, zoals ik begrijp, zit het wel goed met die twee, want de dame heeft Koos nu ook, alweer een jaar of drie geleden, een dochter geschonken.

Familieleven

Koos prijst zich gelukkig met zijn Aziatische relatie en is een trotse vader. Toch mankeert er iets aan zijn geluk. In het oorspronkelijke verhaal hebt u kunnen lezen, dat zijn familieleven veel te wensen heeft overgelaten. Hij heeft zijn vader al ruim 25 jaar niet meer gezien of gesproken, hij wil dat ook niet want daar zou alleen maar narigheid van komen. En dat laatste is nu toch gebeurd en daar wilde ik het even met u over hebben.

Vader

Totaal verrast wordt Koos door zijn vader gebeld en het moge duidelijk zijn, dat het geen vriendelijk gesprek is tussen vader en zoon. Al gauw gaan de verwijten over en weer, er wordt grof geschut ingezet. Koos vertelde mij over dat gesprek, maar de woorden, die gebruikt zijn, zal ik hier niet herhalen. Eén zinsnede van de vader wil ik u niet onthouden. Hij zegt op een gegeven ogenblik tegen Koos: “Je kunt zeker geen fatsoenlijke vrouw in Nederland krijgen, daarom ga jij zonodig met een del uit de rimboe om”

Een del uit de rimboe

Ik vind het stuitend, dat iemand zulke grove taal gebruikt voor een relatie met een vrouw uit Thailand of welk ander Aziatisch land dan ook. Ik weet best, dat veel mensen, die Thailand en wellicht de persoon in kwestie niet kennen, het altijd “verdacht” vinden. Met die onbekendheid, ondersteund door een zekere mate van jaloezie, komen kennelijk slechte gedachten op, die weliswaar niet vaak uitgesproken worden, maar toch! Of de dame nu uit het barcircuit komt of een goede baan heeft na gedane studie maakt niets uit, zo’n buitenlandse dame deugt niet, punt, uit!

Tenslotte

Ik heb zelf nooit dit soort taal als van de vader van Koos gehoord. Wel is mij ooit op mijn mededeling, dat ik weer naar Thailand ging gezegd: Thailand? Oh ja, tnaailand!

Wat vindt u van dit grove taalgebruik en hebt u iets dergelijks wel eens gehoord of zelf meegemaakt?

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

13 reacties op “Een del uit de rimboe voor Koos uit Beerta”

 1. Dat mensen vooroordelen hebben, dat verander je toch niet. Men denk nu eenmaal in stereotypen. De grote vraag is vooral hoe je daar zelf mee om gaat. Zelf trek ik mij niets aan van vooroordelen van anderen. Als je er wel last van hebt kan je natuurlijk dat soort mensen verbannen uit je leven. Dat kan Koos ook beter doen. Een ander telefoonnummer nemen zodat zijn vader hem nooit meer kan opbellen.

 2. Bert zegt op

  Een goede kennis van mij trouwde begin jaren 90 met een Thaise dame, die 2 kinderen uit een eerder huwelijk meenam naar Nederland.
  De eerste keer dat hij als getrouwd man in het cafe kwam kreeg ie te horen of ie zelf geen kinderen kon maken. Notabene door een man wiens vrouw zelf een kind via ivf had gekregen, omdat het op de natuurlijke wijze niet mogelijk was.

 3. Kees zegt op

  Nogal lomp om het zo te formuleren en mijn stijl is het niet, maar als met ‘del’ prostituee bedoeld wordt en met ‘rimboe’ het platteland, dan zit er voor veel mannen zoals Koos die in Azie hun geluk in de liefde komen beproeven toch een weliswaar confronterende maar onmiskenbare kern van waarheid in de uitspraak.

  • Rob zegt op

   Uw reactie op dit stuk, lijkt typisch door iemand die alleen bekend is met Pattaya walkingstreet, Phuket Patong of Bangkok patpong. Weet u waar ook een kern van waarheid in zit? Nederlandse mannen die getrouwd zijn met Nederlandse prostituees en vele buitenlandse mannen die getrouwd zijn Thaise vrouwen die totaal niets te maken met prostitutie!

   • Kees zegt op

    Beste Rob, ik verwachtte niet anders dan dat iemand zich aangesproken zou voelen; vooralsnog is het een feit dat veel mannen zoals Koos die thuis niet zo goed liggen bij de dames een relatie met een prostituee aangaan zodra ze in Azie zijn. Die prostituees komen vaak van het platteland. Uiteraard zijn er ook Westerse mannen die een Azie partner hebben die niet uit de prostitutie komt en er zullen ook wel Nederlanders zijn met een Nederlandse vrouw die in de prostitutie werkt. Wat betreft mijn referentiekader: mijn eerste Azie trip was 22 jaar geleden en sindsdien heel veel door Azie gereisd. De laatste 11 jaar woon en werk ik in Thailand voor een Thais bedrijf en ik heb een Thaise partner. PS als je een leuke avond wil hebben met wat ‘dellen uit de rimboe’ zou ik de door jou genoemde red light districten links laten liggen. Overcommercieel en uitgekauwd daar, dan zijn er wel een hoop betere plekken te bedenken.

 4. A.A.Witzier zegt op

  L.s.
  Het is mij tot nu toe niet overkomen, maar ik woon ook in een deel van Rotterdam waar ruim 90% van buitenlandse komaf is. Ik denk dat het ook afhankelijk is van omgeving en sociale agenda, maar heb je er mee te maken, glimlach en draai je om, jij bent toch zeker de wijste en de slimste.

 5. Hansest zegt op

  Wat maakt het uit waar de dame in kwesti vandaan komt en uit welk land. Als je samen gelukkig bent en elkaar vanaf het moment van treffen ook trouw bent, so wat. In Nederland verteld een vrouw ook niet hoeveel vriendjes ze voor jou heeft gehad.
  En wat de mensen zeggen……..Ik weet ook dat, als ik met mijn mooie Thaise vrouwtje over de winkelpromenade loop, dat er oudere mannen tegen hun vrouw zeggen “kijk dan die viezerik”. En in hun hoofd denken ze “potjandulleme zo’n lekker stuk zou ik ook graag willen hebben”.
  Ik voel me dan alleen maar apetrots.

  Wat ik niet begrijp van het verhaal van Koos, hij heeft geen geld om naar haar te gaan en ook niet om haar naar Nederland te laten komen. En toch heeft zij hem een kind geschonken. Hoe gaat dat in zijn werk; misschien kan ik hier nog iets van leren.

  • Kees zegt op

   Hoe dat in zijn werk gaat is als volgt: veel Aziatische vrouwen, en dan met name degenen met beperkt toekomstperspectief, hebben donders goed door dat de gemiddelde Westerse man wat anders tegen zijn verantwoordelijkheden wat betreft vaderschap aankijkt dan de gemiddelde man uit zeg Thailand of de Filippijnen. Het krijgen van een kind van een Westerling opent dus financiele perspectieven, in hun ogen althans. Het zou niet de eeerste keer zijn dat een Thaise of Filippijnse om die reden bewust zwanger wordt van een Westerse man en daarbij vergeten is de Westerse man in te lichten over haar toekomstplannen. Ik zeg niet dat het in dit geval zo is want dat weet ik niet, maar gezien het hoge gehalte van kansloosheid is die kans wel ruimschoots aanwezig. Triest voor het kind met name in dat geval.

 6. Boonma Somchan zegt op

  Altijd weer dezelfde zogenaamde grappige opmerkingen door Molukse collegae haha kom jij uit Tai land? Tai is in het bahasa indonesia. stront. en dan antwoord ik droom jij maar lekker verder over je bananenrepubliek Maluku Selatan

 7. KhunBram zegt op

  Geestelijk straatarme mensen die zo een uitspraak doen.
  Heb medelijden met ze.
  Zitten geestelijk in een cocon en durven ook geen raampjes open te doen.

  Zijn vaak eenzame mensen die weinig vrienden hebben die dergelijke uitspraken doen.
  Vinden ze zelf niet overigens. Horen zichzelf het liefs de hele dag praten.

  Gelukkig zijn er niet te veel van.

  KhunBram.

 8. lung addie zegt op

  Ja, en hoe zou dat komen dat iemand, die met een Thaise getrouwd is of als vriendin heeft, op die manier bekeken wordt? Dat heeft verschillende redenen: ze komen, als veel oudere vent, opdagen met een poppetje dat 35/40j jonger is dan zij zelf. Maar vooral door de ‘toogverhalen’ van mannen, welke in geuren en fleuren, dan ook nog sterk overdreven, vertellen wat zij zo allemaal , al dan niet waar, meegemaakt hebben in de bars van Pattaya. Zij verspreiden een beeld van een land dat helemaal niet klopt met een Thailand buiten de sexindustrie. Niet te verbazen dat ze met de nek aangekeken worden en schunnige opmerkingen te horen krijgen. Net of Nederland enkel bestaat uit de Walletjes.

 9. hendrik zegt op

  Laat ik er maar een grapje van maken. Mogelijk per post verzonden. Maar serieus, koos kan best op vakantie zijn geweest. Hij heeft alleen onvoldoende middelen te kunnen wonen in Thailand, of haar naar Nederland te halen. Best wel triest dat een mensenkeuze zo wordt beperkt door maatregeltjes van zowel Nederland als thailand.

  • Peter zegt op

   Helemaal mee eens Hendrik, als ik een vrouw ontmoet in Azie en het wordt wat dan beginnen de problemen.
   Als ik haar hier opaan haal dan eerst een inburgeringsexamen van €350 in Bangkok. Dan hier opaan om samen te gaan wonen en moet dan NL leren. Kan via Duo een lening krijgen, kost je veel geld en na 5 Jaar een herexamen van €500.
   Als dat niet lukt kan de boete oplopen tot €5000.
   En dit terwijl Europa bestormd wordt door immigranten, wat een verdienmodel is. Als ik een paar dagen in Den Haag ben hoor ik been NL meer. We zitten gewoon met een geschifte overheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website