Een barre tocht naar Bangkok en terug

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
20 december 2013

Eerder schreef ik een verhaaltje over (toen nog) Generaal Taksin, de grondlegger van Pattaya. In het kader van zijn strijd tegen de Birmezen verzamelde hij in 1766 vijfhonderd Thaise en Chinese krijgers en ging op weg naar Chantaburi om daar een nieuwe strijdmacht en een sterke oorlogsvloot op te bouwen.

Volgens de geschiedschrijving trok de generaal met zijn soldaten, paarden en olifanten maandenlang door dichte mangrovebossen en moerasgebieden van Nakhon Nayok via Naklua, Pattaya naar Chantaburi. Voorwaar een barre tocht!

Ik moest daar onwillekeurig even aan denken toen ik vorige week een korte trip naar Bangkok maakte. Dat duurde weliswaar gelukkig geen maanden, want met een beetje geluk rijd je in twee uur naar Bangkok en nog eens twee uur terug naar Pattaya. Maar dit keer ging het anders.

Mijn vriend Barrie en ik besloten om vrijdag de 13de (ja, dat is al vragen om moeilijkheden, nietwaar?) samen naar Bangkok te gaan om een aantal poolbiljartspelers uit Pattaya te zien spelen in een speciaal toernooi. Ook de huidige wereldkampioen 9-bal, de Duitser Thorsten Hohmann, deed hier aan mee. Barrie nam voor de gelegenheid twee dochters van zijn Thaise vriendin mee en hij had via een vriend van een vriend een taxi geregeld, die ons zou brengen en weer halen.

Ik stond op de afgesproken tijd klaar om opgepikt te worden en natuurlijk kwam de taxi te laat. Na een half uur in de brandende zon te hebben gestaan, kon ik instappen en de tocht naar Bangkok kon beginnen. Het was een wat oudere taxi, maar goed het was een goedkoop ritje, dus niet zeuren. Alles ging redelijk goed tot aan ergens op de Motorway 7 in de buurt van het vliegveld. De motor haperde en sloeg af net toen we op een smalle vluchtstrook waren gekomen.

Barrie noch ik noch de steeds maar lachende chauffeur hadden verstand van auto’s, hoewel de chauffeur dacht, dat het met de oliedruk in de remleidingen te maken had. Althans zo begrepen wij het via één van de dochters, want de chauffeur sprak welhaast vanzelfsprekend geen woord Engels. Gelukkig deed het mobieltje van de chauffeur het wel en dus belde hij een vriend om ons over te nemen en alsnog naar Bangkok te rijden. Zou pakweg 20 minuten duren!

Intussen stonden we daar, gelukkig met voldoende sigaren en sigaretten, maar zonder water (Dom! Altijd een fles water bij de hand houden!). Het verkeer op de weg richting Bangkok raasde ononderbroken aan ons voorbij, achter het hek een parallelweg met ook redelijk veel verkeer en een paar honderd meter bij ons vandaan konden we de trein van de Airlink regelmatig voorbij zien schieten. We konden nergens heen, gewoon afwachten. Gelukkig was het al laat in de middag, dus de zon scheen steeds minder fel.

Uiteindelijk, na bijna 2 uur, kwam de vriend uit Bangkok opdagen. Natuurlijk had hij ook last van het drukke vrijdmiddagverkeer gehad. Goed, snel naar het hotel in de buurt van BTS Nana dan maar. Nou, snel ging dat echt niet, want inmiddels, of misschien was dat al heel de dag zo, zat het verkeer in de hoofdstad volkomen vast. Elk stoplicht kostte minimaal 10 minuten en na anderhalf uur lieten wij ons op zo’n 500 meter van het hotel maar afzetten om het laatste eindje te lopen. De totale reistijd was derhalve 5 uur en 30 minuten.

Het poolbiljarttoernooi verzachtte het leed enigszins. Het was boeiend, ook al omdat een speler uit Pattaya won. De wereldkampioen had zich na enkele partijen teruggetrokken en verdween van het toneel. Zogenaamd vanwege andere verplichtingen, maar volgens mij kon hij niet langer de druk op de rits van zijn gulp weerstaan. Dit onsportief gedrag werd door de mooie Thaise jongedame, die hij bij zich had, zeker wel aangewakkerd.

Pena, onze Finse vriend, kon dat niet deren, hij won de finale en ging met 30.000 baht naar huis. Nou ja, niet helemaal, want tijdens de lange nazit op het terras van de Engelse pub “The pickled liver” in Soi 7 gaf hij menig rondje. Om zes uur ’s morgens doken we dan eindelijk ons bed in.

Geen probleem, want we konden uitslapen, de taxi zou ons om 4 uur die middag afhalen en terug brengen naar Pattaya. We konden het niet over ons hart verkrijgen om de ongelukkige chauffeur van de dag ervoor af te zeggen en gelukkig kwam hij op tijd en met een andere en betere auto. Net buiten Bangkok, dat we moeiteloos achter ons lieten, nog een even een sanitaire stop bij een benzinestation. Nee, hij hoefde nog niet te tanken, kon ook niet, want hij reed op LPG, dat daar niet beschikbaar was.

Barrie stak nog even een sigaret aan, maar zag niet, dat hij op een verboden plek voor roken stond. Een slimme motoragent zag dat en bekeurde Barrie met 2000 baht, zoals dat altijd en overal aangekondigd staat. Kwitantie? Ja, dan moesten we even met hem meerijden naar zijn basis, die wie weet waar was. De agent nam genoegen met 1000 baht, zonder kwitantie dus. Zijn dag was in ieder geval goed!

We toerden naar Pattaya, maar in de buurt van Sri Racha sloeg het noodlot weer toe. De chauffeur had de afstand naar het LPG-station circa 3 kilometer te kort ingeschat en daar stonden we dan weer langs de kant van de weg met een lege LPG-tank. Weer moest een vriend, nu uit Pattaya, worden ingeschakeld, die ons anderhalf uur later naar het LPG-station sleepte. Deze rit had “slechts” 4 uren geduurd.

Moraal van het verhaal: ga nooit op vrijdagmiddag met een auto naar Bangkok. Ons zien ze er voorlopig niet meer!!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Een barre tocht naar Bangkok en terug”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Een mooi en herkenbaar verhaal Gringo. Over de jaren heb ik 1 ding geleerd over de Thai; het inschatten van tijd en afstand gaat hun pet ver te boven. Als ze mij vertellen dat ze er over 1 uur zijn, dan maak ik er om te beginnen 2 uur van.

 2. Pim zegt op

  Wat ik intussen wel achter ben gekomen en mij gelukkig nooit is overkomen .
  Zorg altijd dat je nog voor enkele uren brandstof in je tank hebt zitten .
  Soms kom je lange tijd vast te staan ,je kan in de zon je motor niet afzetten omdat de airco moet blijven gaan .
  Het kan dan ook nog eens gebeuren dat het volgende tankstation 30 km verder weg is .
  Ik heb ze wel stil zien staan .

 3. Gerrie Q8 zegt op

  O ja, ben in mijn vorige reactie nog iets vergeten te melden. Ik denk namelijk dat dien Duitser nog moest gaan biljarten met de “korte keu”

 4. Dick zegt op

  een prachtig verhaal Gringo en ook nog herkenbaar. Blijven lachen en er de lol van blijven inzien.
  Je hebt n.l. nog geluk gehad dat de chauffeur niet telkens in slaap dreigde te vallen, ook dat wil nog wel eens gebeuren.

 5. Wim zegt op

  Tja , dat kan je hebben natuurlijk.
  het beste is gewoon vanaf station Pattaya een goeie bus te nemen naar Bangkok.
  deze rit duurt misschien een half uurtje langer ,en je kan uitstappen in Bangkok waar je wilt.

  wij hebben toevallig afgelopen zomer een ritje van Bangkok naar Pattaya gedaan met een minibusje.
  ook dat is geen aanrader.
  ten eerste zat het busje overvol
  ten tweede stopt hij waar het uitkomt.
  ten derde een chauffeur , die dacht dat hij Michael Schumacher was.
  en neem van mij aan , ik zat voorin met mijn zoontje , mijn vrouw en haar oudste zoon achterin.
  als je voorin zit is dat absoluut geen pretje , je ziet alles op je af komen zo niet omver gereden worden.
  pfffff dat was me wel een ervaring.
  en de chauffeur praatte behoorlijk binnensmonds , ik versta best wel woorden , maar zelfs mijn jongste zoon ( 17 jaar ) die begreep er de ballen van . en keek mij angstig en vragend aan , wat bedoelt deze man.
  het enige wat we begrepen was , dat hij geïrriteerd was door zijn medeweggebruikers .
  die overigens normaal reden hihihi.

  Mijn vrouw haar oudste zoon heeft een auto , en hebben na deze rit daar geheel Thailand mee in de rondte gereden , en dat is heerlijk en goedkoper en veiliger.

  Kun Wim


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website