Sinds 22.00 uur donderdagavond geldt er een avondklok (curfew) in Pattaya. Alle bars en andere horecagelegenheden gingen dicht en ik kan u zeggen dat zoiets zeer onwezenlijk is.

Natuurlijk ben ik op de hoogte van de problemen in Bangkok en het feit dat het leger de macht heeft overgenomen van de regering. Ik ben – zeker als buitenlander – onpartijdig, omdat ik vind dat de Thaise bevolking de problemen zelf moet oplossen. Maar omdat de partijen niet tot enig akkoord konden komen was ik wel vóór het optreden van de krijgsmacht.

Het conflict raakte ons in Pattaya ook niet echt want zo als ik tegen wie in Nederland het maar horen wilde steeds zei, de problemen zijn in Bangkok en niet in Pattaya.

Tot donderdagavond dus toen er in avondklok werd ingesteld. Ik was bezig met een poolbiljartcompetitie in Megabreak toen we het hoorden maar wat nu precies die avondklok inhield kwamen we niet te weten. Kon ik nog wel naar huis komen of moest ik de poolhal blijven overnachten tot een uur of zes?

Om een uur of drie afgelopen nacht besloot ik toch naar huis te gaan. Ik had enkele flesjes Heineken leeggedronken en met de vrees dat er wel ergens controle zou zijn besloot ik niet met mijn scooter te gaan rijden maar een motorbike-taxi te nemen.

Ik heb Pattaya nog nooit zo rustig en levenloos meegemaakt, we reden langs bars die gesloten waren evenals de 7-Elevens en Family Marts en verkeer op de weg was er nauwelijks. Gelukkig geen controles en de driver zette mij keurig bij mijn huis af.

Of het morgen weer zo is, is onbekend maar op deze manier lijdt het toerisme en de horeca in Pattaya wel erg veel schade. Misschien was het een waarschuwing en gaat morgen weer alles zoals we gewoon zijn. We kunnen dan de slogan “Pattaya slaapt nooit” weer gebruiken, want zoals het nu was, lijkt Pattaya bewusteloos!

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Avondklok in Thailand: Pattaya (even) bewusteloos”

 1. Rob Piers zegt op

  Ook in Hua Hin ging alles op slot, hoewel er niettemin wel wat verkeer was na 22.00 uur. Maar ook aardig wat militairen en politie.
  Overigens goed om te melden, dat de avondklok ook uitzonderingen kent, te weten:
  1) dient er een vlucht gehaald te worden, dat is dan geen probleem: je mag ook ná 22.00 uur op straat zijn (wel een ticket kunnen tonen bij aanhouding);
  2) kom je net aan in Bangkok, dan is het toegestaan om naar je verblijfadres te gaan (ook hier: je besproken adres wel aantonen);
  3) in noodgevallen kun je, ongeacht het tijdstip, altijd naar een ziekenhuis gaan (als je in nood bent, dus niet voor een bloedneus…)
  4) indien je andere dringende redenen hebt om tijdens de avondklok de wge op te moeten, neem tevoren even contact op met militairen in je buurt;

  Het gerucht gaat dat de avondklok zal worden beperkt tot 26 provincies. Maar even afwachten of dat inderdaad zo is en voor welke provincies de avondklok opgeheven wordt.

  In het algemeen: blijf alert!

  Tot slot: zelf merk ik (in Hua HIn) helemaal niets van de coup, alleen zijn de TV-uitzendingen gestopt, maar dat vind ik eigenlijk wel ff lekker rustig (geen soap’s e.d.).

 2. Soi zegt op

  Hoezo: blijf alert? Waarop dan? Jij merkt immers helemaal niets van de coup! Ja, Thai TV zendt niet uit. Lekker rustig toch? Hier in de Isan gaat het leven gewoon zijn dagelijks gangetje. Niets te merken van de coup. Omdat het gebruikelijk om 22uur toch al rustig is, en menigeen te bed, maakt de curfew ook niet veel uit. Dus: hoezo alert? Niet erger maken dan het is en geen suggesties wekken als zou de situatie iets grimmigs in zich hebben, waarop we bedacht moeten zijn. Allemaal niet aan de orde. De berichtgevingen oa bv via Thailandblog geven er idem geen enkele aanleiding toe. Her en der gebeld met kennissen en familie in BKK: situatie idem rustig in the streets.

  • Mark zegt op

   Beste Soi,

   wat is er vreemd aan als Rob adviseert alert te zijn?
   De Nederlandse Ambassade adviseert hetzelfde, hetzij in een net iets andere bewoording, ik citeer van hun website;

   U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen. U wordt geadviseerd u te registreren zodat u in geval van een noodsituatie door de ambassade kunt worden bereikt.

   Mvg

   Mark

  • Luc zegt op

   Hoezo isan rustig? Te rustig zou je kunnen zeggen. In surin waren bijna alle winkels en shoppingcenters gesloten de ganse dag. Dus wel degelijk iets te merken van de coup.

  • RobN zegt op

   Heel toevallig werd bij mij donderdag CTH geïnstalleerd. Kon tot rond 20.30 uur via satelliet zo’n 115 kanalen bekijken maar daarna ….. alles geblokt. Skynews, Australia Network, Fox News, DW, sportkanalen alles doet het niet meer. Vreemde is echter wel dat ik via een andere schotel wel BVN kan ontvangen.

 3. l.lagemaat zegt op

  25 mei schijnt de laatste dag van de “curfew”in Pattaya te zijn.

  groet,
  Lodewijk

 4. Soi zegt op

  @l.lagemaat: Doe er svp wat bronvermelding bij, dan weten we waar jouw bericht vandaan komt. Het laatste nieuws van The Nation van 15.13u is echter wel dat de TV kanalen 3,5,7,9 en NBT, maar niet Thai PBS, weer de lucht in mogen.

 5. Steven zegt op

  Beste Soi
  Ik vind het voortreffelijk dat jij met je geruststellende uitspraken het toerisme in jouw land probeert te redden, maar de uitspraak dat alles rustig is en dat er niets aan de hand is, is natuurlijk onzin. Er is al jaren van alles aan de hand. Dat je als toerist beperkt wordt tot binnenblijven is volgens jou “niets aan de hand”?. Dat er gewapende militairen in Bangkok rondlopen, volgens jou “niets aan de hand”.
  Beste Soi, slaap rustig verder want er is “niets aan de hand”.

 6. dunghen zegt op

  Ubon ratchantani.

  Mijn vrouw politie agente wist mij vanmorgen te vertellen dat ook de scholen vandaag waren gesloten.
  Een reden is hierover niet bekend alleen dat dit door het leger zou zijn besloten verdere uitleg is hier niet over.

  Verder hier nog geen militaire beweging gezien, dus eindelijk een beetje rust in het drukke Ubon.

  • Hemelsoet Roger zegt op

   Gisteravond laat is door het leger 1 van de vele communiquees gemeld dat er geschoten geweest is op de demonstranten van de roodhemden. Of er daarbij doden of gewonden geweest zijn hebben ze niet bekend gemaakt. Mijn vrouw heeft het gehoord, was in het Thais. Wij waren toen net in Bangkok, en vandaag op de terugweg naar huis, richting Korat, hebben we slechts 3 legercontroles tegengekomen, allen langs de kant richting Bangkok en richting de snelweg Korat – Bangkok op de provinciale baan naar Dan Khun Thot. Wijzelf werden niet tegengehouden. De scholen zijn, voorlopig althans, tot 25 mei gesloten voor zover bekend.

 7. Sjaak S zegt op

  Het is altijd weer hetzelfde: als je er middenin zit, voelt het minder erg dan wanneer je er ver vandaan bent. Ik denk dat menigeen in Nederland zich meer zorgen maakt over de situatie in Thailand dan degenen die hier wonen.
  Ik ben gelukkig ook nauwelijks betroffen. Ja, ik ben zo’n vervelend mens die liever thuis een spannende film kijkt dan ergens in een bar rond te hangen. Dus ik mis dat verkeer niet. Wij zijn sowieso voor 99% van de tijd lang vóór 21 uur thuis. Braaf he?
  Maar het is zoals met roken, drinken en andere verslavingen. Wij hebben er geen last van, wij doen er niet aan mee.
  En hopenlijk blijft het zo, wordt het niet erger. Als de reden van de coup was de rust terug te laten keren, hoop ik van ganser harte dat het slaagt. Ik heb eerlijk gezegd al lang de indruk van het leger dat er hier niet een stel schietlustige mensen bij elkaar zijn, maar het tegendeel. Dat het leger voor een goede orde in Thailand zorgt.
  Ik woon hier tussen veel mensen van het leger en moet zeggen dat het vaak prima mensen zijn.
  Maar goed, niks is zeker op deze wereld. Je weet niet wat er nog allemaal gebeuren gaat. Hopelijk wordt er snel een goede oplossing gevonden.

 8. Nico zegt op

  Ik ben woonachtig in Lak Si, Chaeng Watthana Road Soi 14 en de CW Road was geblokkeerd ter hoogte van het Gouvernement’s Complex (Soi 9) voor ons natuurlijk zeer vervelend,omdat je de woonwijk maar van één kant kunt verlaten.

  Vanochtend (24/5/2014) om 10.00 uur, op het scootertje even wezen kijken, overal veel militairen ook in de Soi 14 en deze zijn bezig met groot materiaal om de enorme hoeveelheid zandzakken en autobanden te verwijderen. Er was vanuit de demonstranten geen verzet en deze waren bezig hun eigendommen in wagens te laden.

  Gelijk ook nog even langs het immigratie kantoor gereden, ook daar waren veel militairen en het kantoor was nog steeds gesloten, de militairen wisten ook niet waneer deze weer open gaat.

  Het ziet er naar uit, dat eindelijk de Chaeng Watthana Road weer toegankelijk wordt en daar worden ik en mijn buren heel vrolijk van.

  Nico

 9. KhunJan1 zegt op

  Waar ik vrolijk van word is dat er eindelijk een sterke man noodzakelijke beslissingen neemt, die onzin met gele- en roodhemden hebben meer verziekt dan goed gemaakt de laatste 6 maanden.
  Dat we met wat ongenoegens rekening moeten houden is bijzaak, om 22:00 lig ik meestal al plat en de TV kan mij nauwelijks bekoren, dus waar praten we over?

  6 Maanden demonstreren heeft het land onnoemelijk veel schade toegebracht door de vaak gesponsorde demonstranten, nu weten ze niet hoe snel ze hun kampementen moeten afbreken en hun bezittingen veilig te stellen, reden?

  Juist ze weten dat er niet te spotten valt met deze militaire bevelhebber en er hard zal worden opgetreden, nogmaals waarom heeft dit zo lang moeten duren?

 10. Cú Chulainn zegt op

  Wel grappig dat Gringo een militaire staatsgreep normaal vind als politieke partijen er op democratische wijze niet uitkomen. Ook België kende een tijdje geen regering, dan maar tegelijk een militaire coup? Grappig dat men bepaalde democratische principes snel overboord gooit zodra men, met dank aan het moederland, in Thailand een riant leven kan leiden. Ik ben toch echt blij dat militaire coups hier niet plaatsvinden.

  • Gringo zegt op

   Er is niets grappigs aan deze staatsgreep, Cu, maar ik heb het idee, dat je het nieuws van Thailand in de afgelopen maanden niet hebt gevolgd.

   Je maakt een vergelijking met België – op zich al fout, maar goed – dus even een vraag. Zijn er die in regeringsloze periode in jouw land ook rellen tussen de partijen uitgebroken, wegen en kruispunten gebarricadeerd? Hoeveel mensen zijn daarbij gewond of zelfs doodgeschoten? Had het toerisme, de export en de buitenlandse investeringen in België onder die rellen te lijden? Werden bepaalde toezeggingen van de overheid – denk aan de rijstpolitiek hier in Thailand – ook niet gestand gedaan waardoor hele bevolkingsgroepen zonder inkomen kwamen te zitten?

   Ik weet het niet, ik vraag maar!

   • Cú Chulainn zegt op

    Gringo’s mening is mij duidelijk, en ik dien dat te respecteren, maar mijn democratisch gevoel zegt mij dat een militaire coup de slechtste oplossing is. Wie garandeert mij dat er op een dag niet een generaal opstaat die de macht niet overdraagt? Vergeet niet heer Gringo ( en ook KhunJan1 die een sterke man veel liever heeft, vraag mij af of die sterke man überhaupt democratisch gekozen kan worden) dat, ondanks de puinhoop en het geweld, de regering wel democratisch gekozen was! Als de Nederlanders deze coup toejuichen, vraag ik mij werkelijk af of jullie überhaupt ooit gestemd hebben in Nederland, immers jullie zijn voorstander van een ondemocratische ingreep. Ik nam België als voorbeeld omdat er een tijdje ook geen regering was en dat leverde ook onrust (geen geweld gelukkig), onvrede en schade op. Toch greep een generaal nooit in omdat in een democratie de regeringspartijen net zo lang dienen te onderhandelen totdat er een regeer accoord komt. Als ik Nederlanders in Thailand militaire coups hoor verdedigen, of corruptie wordt verdedigd, omdat dit bepaalde zaken (bijvoorbeeld het verkrijgen van een vergunning) met hun westerse inkomen doet versnellen of juist de doorslag doet geven, dan zet ik, op zijn zachtst gezegd, vraagtekens bij het gedrag van mijn landgenoten aldaar.

    • Sjaak S zegt op

     Wat is er toch aan de hand met het goedpraten van een democratie? Is dat werkelijk nou zoveel beter? Hier in Thailand zie je duidelijk wat democratie doet. Het overgrote deel van de bevolking interesseert zich niet voor politiek, wil er niks mee te maken hebben. Mensen worden gedwongen (is dat democratisch?) zich te interesseren voor een politieke kermis, waarin toch weer de rijksten de macht hebben.
     Kijk eens naar de VS, waar een paar superrijken de hele verkiezingen kunnen beïnvloeden. Wat voor zin heeft zo’n democratie dan?
     Hier in Thailand, waar het grootste deel van de bevolking nauwelijks een goede opleiding heeft, wordt democratisch denken verlangd, alleen omdat het westen dit zo wil?
     Ik ben niet voor een despotische of tirannieke regering. Maar ik denk dat het beter zou zijn om een regering te kiezen die een beetje logisch denken kan. Die eerlijk en gerecht is. Deze hoeft niet democratisch gekozen te worden. Als het leger voor orde en rust zorgt en een stabiliteit in het land brengt, kies ik voor het laatste en niet een “democratisch” gekozen iemand. Democratie is erg sterk overgewaardeerd. Kost ook enorm veel onnodig geld en brengt uiteindelijk niet de juiste resultaten.

  • piet zegt op

   Mischien was het voor de Belgen wel beter geweest even de polikliek met de poten op de grond te zetten.

   Thailand is geen Belgie en dus vergelijken slaat als een tang op een varken,, hier heeft men soms een militaire ingreep nodig om de rooie Thaien tot bedaring te brengen en de democratie weer te herstellen.

   Verwacht zelf dat avondklok in BKK ff zal duren en nog paar onrust steden,maar Pattaya zal na het weekeind zeker weer “vrij” zijn.

   In een toeristenstad als Pattaya hebben hoge heren zeker stukje in de melk te brokkelen bij de generaals
   vergeet dat niet de thee money is al betaald 🙂

   Maar we wachten wel af nx is hier zeker alleen de dood.
   Nieuwe verkiezingen zullen wel komen,maar of dat afdoende zal zijn? de hond en de kat………………

 11. Gringo zegt op

  Vandaag overdag is er hier in Pattaya nauwelijks iets te merken van de staatsgreep.
  Bij het stadhuis – poorten gesloten – staat een legertruck en een groep ongewapende militairen staat erbij een sigaretje te roken.

  Pattay One heeft de (exclusieve!) melding, dat het Politiebureau van Pattaya donderdagavond is bezet door de Royal Thai Navy. Ik ben er vanmiddag langsgereden, maar er is niets van te merken aan de buitenkant. Wel staan er geen politieagenten, die daar dagelijks hun portie bonnen uitschrijven voor geen helm e.d.

  De korpschef, Police Colonel Supachai, is verdwenen. Pattaya One vermoedt, dat hij zich in Bangkok bevindt bij zijn vrouw, Khun Juriporn, de waarnemend gouverneur van de provincie Roi Et. Zij zou nauwe contacten onderhouden met de Red Shirt protestleiders.

  In reacties op dit bericht werd de overname door de Marine toegejuicht, omdat er nu werkelijk iets gedaan kan worden aan de Jet Ski schandalen. Humor!

 12. Kito zegt op

  Ik heb nooit eerder zo intens genoten van een ritje doorheen Pattaya als vannacht.
  Zoals Gringo al vermeldde was het gisterennacht in het anders zo bruisende Pattaya onwezenlijk rustig. Zo rustig dat ik de gelegenheid te baat nam om een uitgebreide nachtelijke rondrit doorheen Pattaya te maken. Ik vertrok om ongeveer 23 uur donderdagavond en keerde omstreeks 2 uur terug naar huis, na heel Pattaya in alle mogelijke richtingen te hebben doorkruist.
  Daarbij noteerde ik welgeteld vijf politiecontroleposten maar wel opmerkelijk veel politiepatrouilles.
  Vanzelfsprekend zou ik me bij een eventuele controle verscholen hebben achter een complete onwetendheid inzake (de inhoud van) de avondklok, maar ik werd, enigszins tot mijn eigen verbazing, nergens staande gehouden.
  Het was in elk geval een fantastische ervaring om met mijn “brommotoke” (als doorwinterd motard weiger ik mijn tuigje hier een motoke te noemen, maar een brommer is het natuurlijk ook niet) zowat alleen door het nagenoeg verlaten hart van Pattaya te struinen, genietend van een ongekende rust op plaatsen die ik anders ‘s nachts vooral zoveel mogelijk mijd, omwille van de opgefokte drukte die er heerst.
  Ik kwam na zonsondergang bijvoorbeeld het laatste jaar niet meer in Walking Street. Vannacht ben ik er drie keer na elkaar doorheen gereden. Super-onwezenlijk, alleen al omdat je er na zonsondergang normaliter natuurlijk alleen nog te voet doorheen mag.
  Het was werkelijk een onbeschrijflijke sensatie, waarvan ik het belevingsgevoel nog het best kan vergelijken met een evenzeer hoogst uitzonderlijke duiksituatie in de Oosterschelde: eind jaren 90 dook ik een keer toen de stormvloedkeringssluizen van de Oosterschelde gesloten waren, wat slechts hoogst uitzonderlijk gebeurt (ik geloof slechts twee of drie keer sinds de installatie in gebruik werd genomen). En het feit dat er toen helemaal geen stroming was werkte net zo fascinerend op me in als de ervaring van onwezenlijkheid in het (verkeers)leven van Pattaya afgelopen nacht.
  Het wordt met de dag natuurlijk linker (je geloofwaardigheid inzake het “nergens vanaf te weten” zakt pijlsnel) maar toch trek ik er vannacht wellicht weer op uit.
  Kito

 13. Rick zegt op

  Dit gebeurd wel vaker niet die coup maar was afgelopen maart in Pattaya en 1 hele avond waren vrijwel alle bars en a go go’s dicht omdat er geen alcohol gedronken mocht worden en de 2e was het half half want mocht het eigenlijk pas weer na 00.00 Pattaya is op dat soort momenten idd vrij dood en dan heb je nog budha dagen etc,.
  Maar zou me pas echt zorgen maken als de koning op zijn rijpe leeftijd het loodje legt want dan sluit ik meer als een week algehele nationale rouw niet uit.

 14. janbeute zegt op

  Daar waar ik woon in een klein gehucht niet ver van de stad Pasang , in het noorden van Thailand .
  Heb ik gisteren na 22.00 uur nog even met mijn beide honden een stukje gewandeld .
  Ben geen hond tegengekomen op straat , alleen die van de buren .
  Van het Thaise leger heb ik helemaal niemand gezien , zelfs nog geen politie agent .
  Daarom bij ons is het leven in het dorp , net zoals verleden week en de week daarvoor enz enz enz .

  Jan Beute .

 15. danny zegt op

  Als het geld wat de toeristen voor het land opbrengen in een corrupte overheid terecht komt,dan lijkt het mij nog niet zo slecht idee om de avondklok in de toeristische gebieden nog een paar uur te vervroegen.
  Let wel …ik vind het vervelend voor de goede toeristen ,maar als het land er mee is gediend ,dan gaat dat wel voor ,denk ik.
  Dat de Thaise grondwet op dit moment niet geldig is vind ik een kwalijke zaak .Het land is dan rechteloos.
  Ik ben wel blij dat de meisjes in Pattaya na 22.00 niet naast een bier-fust-buik hoeven te slapen om extra geld te moeten verdienen.

  • Sir Charles zegt op

   Niet na 22:00 hr? Vreemde redenering weer want als ze zorgt dat ze voor tienen bij hem op de kamer is dan zal ze toch tot minstens 5 uur in de ochtend bij hem in de hotelkamer moeten verblijven.

   Business as usual.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website