Natuurlijk nog de beste wensen voor iedereen in dit sprankelnieuwe jaar. Het belooft op vele vlakken een bijzonder jaar te worden. Allereerst omdat na de coup op 22 mei 2014 er dit jaar voor het eerst weer vrije verkiezingen worden gehouden in Thailand. Een ander bijzonder feit is dat Thailandblog op 10 oktober 2019 maar liefst 10 jaar bestaat. Daar komen wij vanzelfsprekend t.z.t. nog op terug.

Ook in Nederland zijn er verkiezingen in 2019 en wel van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Dat kan nog spannend worden omdat het kabinet de meerderheid in de eerste kamer kan verliezen. Bijzonder is ook de opkomst van nieuwkomer Forum voor Democratie van Thierry Baudet en Theo Hiddema. Niet alleen in de peilingen doet de partij het goed (ongeveer 16 kamerzetels als er nu Tweede kamerverkiezingen worden gehouden, bron: Peil.nl) maar ook qua ledenaantal is het al bijna de grootste partij van Nederland (27.074 leden). Alleen de VVD is nog iets groter met 27.692 leden. Ook GroenLinks staat op zetelwinst en de PVDA lijkt weer wat uit het dal te klimmen. Echter de politiek is net zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland, dus het kan nog alle kanten op.

En alles wordt weer duurder….

Mochten de expats en pensionado’s in Thailand al klagen dat alles steeds duurder wordt, in 2019 geldt dat ook voor Nederland, vooral dankzij de BTW verhoging. Het standaard btw-tarief is sinds de introductie in 1969 al van 12% naar 21% gestegen. Per 1 januari 2019 gaat ook het lage tarief omhoog en wel van 6% naar 9%. Dat laatste is in mijn ogen behoorlijk asociaal omdat het gaat om de eerste levensbehoeften van de bevolking zoals voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen en hulpmiddelen. Daar komt nog bij dat de energierekening in 2019 fors stijgt met gemiddeld 160 euro. Dat komt door flinke belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten. Daarnaast worden gas en licht zélf waarschijnlijk ook duurder. In sommige gevallen kan dat oplopen tot € 350,- per jaar voor een gezin. En het einde is nog niet in zicht….

Desondanks moeten we maar niet klagen. Vooral niet als we gezond zijn, dat is het allerbelangrijkste en niet met geld te koop.

De bloggers en redactie zullen de lezers ook 2019 weer blijven vermaken met informatie over Thailand en soms met wat uitstapjes naar Nederland of België.

Laat 2019 maar komen, wij zijn er klaar voor!

4 reacties op “2019 belooft een bijzonder jaar te worden!”

 1. Johnny BG zegt op

  2019 zal zeker een interessant jaar worden zoals andere jaren ook uitdagingen hadden.

  Gele hesjes, onvrede, klagen zal ook gewoon doorgaan want in NL heeft men geen enkel besef meer wat echte armoede is.
  Pak je vrijheid, pak je kansen en er gaat een wereld open. Als je deze niet ziet dan is het een eigen tekortkoming.

  Het leven kan hard zijn ook in 2019 maar zo werkt het al van voor de jaartelling.

 2. Diederick zegt op

  Ach ja. Alleen benoemen wat er duurder wordt, niet benoemen dat de modaal werkende er gewoon 57 á 58 euro er op vooruitgaan. En we zijn weer allemaal hulpeloze slachtoffers van de overheid.

  • Chiang Moi zegt op

   Ach Diederick, voor we gaan juichen of klagen eerst maar eens het salarisstrookje afwachten van eind januari dan kunnen we pas meer zeggen. Ik kan me nog herinneren ergens eind 2017 we zouden er op voorruit gaan qua inkomen in 2018 uiteindelijk viel het nog wel mee of tegen hangt af van welke kant je het bekijkt en nu 2019, eerst zien dan geloven.

 3. Rob zegt op

  Misschien leuk voor modaal, maar ik vrees voor mijn groep, AOW ers met een aanvullend pensioen, want met de VVD aan het roer voorzie ik een behoorlijke achteruitgang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website