Khun Peter neemt het boek ‘Retour Bangkok’ onder de loep en geeft zijn mening over de debuutroman van Michiel Heijungs (zie foto homepage).

Boeken met Thailand als onderwerp hebben mijn bijzondere aandacht. Dat geldt zeker voor de roman van de hand van Michiel Heijungs, hij belooft spanning en humor samen te brengen in zijn boek met de titel ‘Retour Bangkok’.

Gezien mijn drukke leventje moet ik altijd op zoek naar het juiste moment om een boek te lezen. Toen ik op 5 mei jongstleden naar Thailand vertrok ging het boek van Michiel mee in mijn handbagage. Van lezen in het vliegtuig kwam helaas niet veel. Echter, uiteindelijk belande het boek ook waar de meeste boeken terecht komen, op het nachtkastje naast mijn hotelbed. En omdat mijn vriendin veel tijd nodig heeft om zich op te tutten, bood dit boek de redding om het lijdzaam wachten te verzachten.

Er zijn maar weinig boeken waar je direct een klik mee hebt. Alleen de absolute topschrijvers kunnen jou al na een alinea betoveren met zorgvuldig gekozen woorden en zinnen. Het duurde daarom even voordat ik goed in het verhaal zat. Wel moet ik daarbij in ogenschouw nemen dat ik minder gevoelig ben voor de, soms cliché-achtige omschrijvingen, over Thailand. Het zal een schrijver niet snel lukken mij te verrassen met geschreven beelden over dit land. Dat kan ook niet als je zelf dagelijks over Thailand schrijft. Wat het boek zeker interessant voor mij maakt is dat het verhaal zich eind jaren tachtig afspeelt. Ruim voor mijn Thailand periode.

Michiel noemt het een ‘schelmenroman’ en dat klopt in mijn ogen wel. De hoofdpersoon is een wat oudere hippie die aan het grote geld ruikt maar zeker geen doorgewinterde crimineel is. Hij is zelfs meer een romanticus en wat naïef persoon, dat blijkt onder meer uit zijn spontane liefde voor een sexy bargirl. De smokkel van wiet vanuit Thailand naar Australië brengt de hoofdpersoon in aanraking met zware jongens. Dat is de rode draad in het verhaal. De onderwereld van het ‘gemakkelijke geld’ zorgt voor verleidingen die ook de hoofdpersoon niet kan weerstaan. Een verblijf in Bangkok is dan de ‘kat op het spek binden’.

De verhaallijn is goed opgebouwd al ontbreekt het soms aan wat tempo. De bizarre situaties waarin de hoofdpersoon verzeilt raakt zijn realistisch, zeker als je weet hoe het werkt in Thailand. De mix van nostalgie, romantiek, geweld en humor zijn verfrissend al heeft de schrijver voor zichzelf de lat wel hoog gelegd. Hierdoor heb ik soms het gevoel dat het verhaal zich wat voortsleept en voorspelbaar wordt. Een aantal verassende wendingen had het boek meer dynamiek gegeven.

Desondanks bleef ik wel geboeid verder lezen en pakte ik in een stil uurtje het boek weer op. Deze roman is zeker een aanrader voor iedereen die van lezen en van Thailand houdt. Het boek voldoet voor een groot deel aan de verwachtingen en is daarmee zeker een geslaagd debuut van de schrijver. Mijn advies is dan ook: koop het en beleef de spannende Thaise avonturen mee in vervlogen tijden.

Het boek is o.a. te bestellen via Bol.com, meer informatie: Retour Bangkok van Michiel Heijungs of bezoek de website van de schrijver: www.michielheijungs.nl

Michiel Heijungs: Retour Bangkok – Uitgeverij G.A. van Oorschot – ISBN 9789028260542. Paperback met flappen – Prijs: € 16,50

 


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Boekreview: ‘Retour Bangkok’”

 1. Han van der Horst zegt op

  Retour Bangkok is niet de eerste Nederlandstalige thriller over Bangkok. In 1961 verscheen al “Zo gaat dat in Bangkok” door Joop van den Broek. Hoofdpersoon is de journalist/fotograaf Lex van der Tuyn Walema, die fans van Van den Broek kennen uit zijn meesterwerk Parels voor Nadra, wat mij betreft nog steeds de beste sfeerbeschrijving van Jakarta in de jaren van de politionele acties. Maar “Zo gaat dat in Bangkok” is ook niet mis en je krijgt een prachtig beeld van het oude Thailand. Op Boekwinkeltjes.nl – zag ik net – is dit prima boek voor een paar euro ruim verkrijgbaar. Het is ook uitgegeven onder de titel “Een bar in Bangkok”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. SevenEleven zegt op

  Heb dit boek (nog)niet gelezen,wel het door iemand anders al vermelde “Een bar in Bangkok”.
  En andere romans over Bangkok,o.a van John Burdett,die Bangkok 8 en Bangkok Tattoo schreef.Al deze verhalen zijn het lezen meer dan waard,vooral Burdett weet er een intrigerende draai aan te geven,door de belevenissen van de hoofdpersoon,een halfbloed-Thai,politieman bij het Bangkok 8 district.

  Maar wat ik eigenlijk jammer vindt,ook bij de verhalen die ik goed vond,dat het uiteindelijk toch altijd weer op dezelfde(noem het cliche`)dingen gaat,zoals daar zijn:het verliefd worden op een barmeisje,drugs,politie,Thaise maffia,Yakuza,bordelen,Mama-sans,verkeersopstoppingen in kokende hitte,en grote,bierdrinkende,getatoeeerde farangs die een Beerbar,annex handeltje willen beginnen.Dan hier en daar nog een achtervolging met flink wat geweld,en ziedaar,weer een roman over en in Thailand.
  Ik zou zo graag eens een boek van dit genre lezen dat wat verfrissender omgaat met de details,en eens niet de gebruikelijke fast-food onderwerpen(zie hierboven) hanteert om de lezer te boeien.Dat zou fijn zijn.
  Het is alsof iemand een roman over Nederland en Amsterdam schrijft,en vervolgens de molens,klompen,tulpen,en de Goudse Kaasmarkt gebruikt om het verhaal aan op te hangen.Zoiets.
  Maar ga het boek wel lezen,al was het alleen maar om te zien of het anders is dan ik denk.
  Gr.SevenEleven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Guzzie Isaan zegt op

  Dit boek heb ik zojuist besteld via BOL.com, mede naar aanleiding van de beschrijving door Khun Peter.
  Ik ben niet zo’n doorzetter met lezen, het verhaal moet al snel kunnen boeien anders leg ik het te vaak weg en verlies mijn interesse.
  Ben nu in een boek bezig met de titel “Nachttrein naar Lissabon” van Pascal Mercier. Mooi geschreven daar niet van maar na 1/3 gelezen te hebben heeft het mij nog niet echt te pakken, ondanks het boeiende en inspirerende gegeven dat iemand besluit op een dag om alles de boel de boel te laten en naar een ander land vertrekt. JaJa….., lijkt mij ook wel wat, maar dan naar Thailand uiteraard i.p.v. Portugal.

  Guzzie

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Dik Otto zegt op

  een schelm die een schelmenroman leest lol lijkt mij een goed boek gr Dik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Rob H C van den Berg zegt op

  Heb hem net uit en gelezen tijdens mijn vakantie in Thailand. Daardoor vond ik het wel aardig. Voor mensen die niets met Thailand hebben, zie ik geen enkele reden dit boek te lezen. Veel te clichematig en te oppervlakkig. En dat terwijl ik echt niet van de ‘echte literatuur’ ben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website