In een andere posting is al het een en ander geschreven over een Thaise tempel en wat men daarbij kan aantreffen aan gebouwen en faciliteiten. Maar hoe staat het met de (ongeschreven) regels bij het bezoeken van een Wat?

Algemeen is bekend dat behoorlijke kleding gewenst is en bij het betreden van een heiligdom, de schoenen moeten uit. Thailand is conservatief en traditioneel. Afhankelijk hoe belangrijk een Wat is, gelden er andere regels. Bij de koninklijke tempels zijn volledige lichaamsbedekking gewenst zoals lange broek, blouses of overhemden. De kleur zwart is alleen gewenst bij begrafenissen. Vaak is er bij deze tempels toezicht op de naleving daarvan.

Hoewel het voor zichzelf spreekt, stelt men het op prijs als de telefoon uitgezet en de zonnebril afgezet wordt en men geen hoed draagt. Sigaretten en kauwgum worden niet gewaardeerd. Wijs niet met een vinger naar voorwerpen en beelden, zeker niet als dit heilige voorwerpen zijn. Als men een shrine betreedt, moet eerst de rechter voet over de drempel gezet worden. Daarna met gevouwen handen drie buigingen maken richting altaar en nooit voor iemand langs lopen, die met deze ceremonie bezig is.

Voeten moeten naar achteren mevrouw!

Leg geen “Dharma” (o.a. boeddha teksten) op de grond. De voeten mogen nooit naar een beeltenis van Boeddha wijzen, noch naar een monnik of heilig voorwerp. Deze regels gelden het strengst in de Bot, waar geheiligde voorwerpen liggen van Boeddha. Hier mogen zonder toestemming geen foto’s gemaakt worden. Zeker niet tijdens een ceremonie. De meeste tempels zijn vrij toegankelijk, maar een donatie wordt op prijs gesteld als waardering voor de bezochte Wat. Men kan uit meerdere mogelijkheden kiezen, waarbij men dankbaar is voor een goede gezondheid of vraagt om voorspoed. Men waardeert het wanneer de regels gerespecteerd worden, maar door onwetendheid is geen Farang gestraft met handafhakking of erger voor zover bekend.

Thai zijn tot op zekere hoogte vergevingsgezind.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

5 reacties op “Regels bij het bezoeken van een Thaise tempel (Wat)”

 1. Stephan zegt op

  Heel eenvoudig. De belangrijkste regel is dat je je schoenen uittrekt en buiten laat staan zoland je in de tempel bent. Respect in de tempel en niet op een luide toon praten.
  Veel plezier.
  Stephan

  • Noy zegt op

   Zoals niet ongebruikelijk in Thailand worden wetten en regels barslecht gehandhaafd. Recentelijk bezocht ik een tempel
   in Chiang Mai om er te mediteren. Een luiddruchtige horde spaanstalige toeristen onder leiding van een THAISE gids kwam binnen. De meeste “dames” meer bloot dan fatsoenlijk gekleed. Ze klommen op de grote Boeddha om er foto’s te maken. De THAISE gids stond erbij en keek ernaar.!!!!
   Ook in Pattaya op de heuvel van big Boeddha wordt niet of nauwelijks gehandhaafd. Het is schandelijk hoe een aantal toeristen zich zo respectloos opstellen; niemand die er iets van zegt. Triest dat het moet, maar er zou in de tempels waar veel toeristen komen gepatrouilleerd moeten worden door een politieagent (of geuniformeerde beveiliger met bevoegdheid om te beboeten) Politieagenten krijgen zo ook een andere, nuttige taak dan botes innen van niet-helmdragers. In Wat Saket in Bangkok worden wel toegangskaartjes verkocht, maar er is geen controle op de kledingvoorschriften door de kaartverkopers. Halfblote juffrouwen (en heren) lopen er vrolijk rond.

 2. roel zegt op

  Het is gebruikelijk dat men de schoenen dan wel buiten of op een daarvoor gereserveerde plaats neerzet.
  zelf heb ik altijd een rugzak mee met daarin een lange broek en een overhemd met lange mouwen (een T shirt wordt niet altijd gewaardeerd) verder is het als man niet toegestaan om een vrouwelijke monnik (herkenbaar aan de witte kledij ) aan te raken het tegenover gestelde geldt ook voor vrouwen om geen monnik aan te raken en hem of haar met respect te behandelen. Verder wens ik een ieder veel plezier

 3. Nyn zegt op

  Heb tijdens mijn reizen in Thailand altijd een sjaal in mijn tas zitten (koop ik terplekke, gelijk weer een mooi souvenirtje) wanneer ik weet dat ik een tempel ga bezoeken of dat die kans bestaat (Of draag sowieso lange mouwen). Ideaal om je schouders en decolleté te bedekken, kleine moeite om je even aan te passen aan de regels.
  Irriteer me altijd mateloos aan buitenlanders die in korte broekjes en tanktops een tempel bezoeken. Toppunt was een keer een meisje in Ayuthaya, we gingen een tour doen en een aantal tempels bezoeken en ze droeg hotpants die zo kort waren dat je duidelijk haar billen er onderuit zag komen en een laag uitgesneden tanktop waarbij BH duidelijk zichtbaar was.
  Ga lekker naar Salou ofzo.

 4. Lies zegt op

  Op 1 van onze eerste dagen in Thailand eind 2018 bezochten wij een tempel. Terwijl ik weet wat de regels zijn, had ik er geen rekening mee gehouden. Mijn vriend had gelukkig nog een sarong in de rugtas en die heb ik snel onder mijn toen ineens redelijk kort voelende jurkje om mijn blote benen geslagen… Geen gezicht wellicht, maar wel een opgelucht gevoel.
  Kleine moeite toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website