Phra Maha Chedi Chai Mongkhon

Phra Maha Chedi Chai Mongkhon

Enige tijd geleden ben  ik enkele Nederlandse en Thaise vrienden in een minibus naar Isaan gegaan. Hoofdzakelijk om onze kennis van oude Khmer-tempels te verrijken. Maar door andere mensen, die we daar gepland ontmoetten, werden we naar een plaats gebracht waar je niet van kan dromen, zo mooi.

Phra Maha Chedi Chai Mongkhon in de provincie Roi Et is een architectonisch indrukwekkend bouwwerk. In de middelste pagode worden een relikwie van Boeddha bewaard. Voor de constructie van dit immense bouwwerk is een bedrag van drie miljard Baht bijeen gebracht. Het is gelegen in een bosrijke omgeving, waar in de vrije natuur fazanten, pauwen, herten, tijgers en olifanten leven.

Een team architecten van het Departement van Schone Kunsten heeft de pagode ontworpen in een achthoek. Op die hoeken staan weer kleinere pagodes. Het totaal staat op 101 rai, heeft een lengte van 101meter, een breedte van 101 meter en een hoogte van 101 meter. 101 is in het Thai roi et, de naam van de provincie.

(Waruto_sama Studio / Shutterstock.com)

De pagode bestaat uit vijf etages, die gedecoreerd zijn als ware we in de hemel. De eerste verdieping is bedoeld voor mensen met goede verdiensten. Alle namen van gulle gevers staan vermeld. De tweede verdieping is buitengewoon mooi. De verhalen van Boeddha zijn uiterst kunstzinnig op de wanden geschilderd. De derde verdieping is gewijd aan 101 gerespecteerde en eminente Boeddhistische monniken. De vierde is gewijd aan een hooggeëerde geestelijk leider Luang Pooh Sri, die in een bostempel mediteerde en daar tot goede inzichten kwam. Tenslotte de vijfde verdieping. Deze hal is achthoekig en heeft de vorm van een lotus. Hier wordt de relikwie van Boeddha bewaard.

Het geheel is te vinden op tachtig kilometer van de plaats Roi Et via de wegen met de nummers 2044 en 2136.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik gedurende mijn bezoeken aan en wonen in Thailand nog nooit zo’n imposant bouwwerk ben tegengekomen. Door vorm, grootte en kunstzinnige afwerking werkelijk een uniek monumentaal gebouw.

Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

3 reacties op “Phra Maha Chedi Chai Mongkhon in Roi-Et”

 1. Ger-Korat zegt op

  Je kunt er naar boven en dan bereik je de omgang met mooie vergezichten over 4 provincies te weten Mukdahan, Yasathon, Roi Et en Kalasin.

 2. Bernardo zegt op

  Deze tempel is zeker een bezoek waard.Was er in 2018.
  Het imponeerde mij en heb ter plekke een dag doorgebracht.Ook de omgeving met alle rust eromheen is het waard er een dag voor uit te trekken.
  Ook interessant is het boeddha beeld in Roi Et
  Ook dat is 101 meter hoog.Genaamd naar de stad.
  Bent men erg geïnteresseerd in tempels staat deze op de 1e plaats van rijkdom en schoonheid.
  Bernardo.

 3. Martin zegt op

  Is er ook bewijs voor dat het echt een relikwie van Boeddha is?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website