Rachata Chintawong / Shutterstock.com

Als je langs het strand van Samila Beach in Songkhla wandelt, kun je zo maar een standbeeld zien van een immens grote kat en een rat, die je in die afmeting ook niet graag rondom je huis zou willen zien. Een kat en een rat, wat heeft dat te betekenen en waarom is daar een sculptuur van gemaakt?

Het beeld brengt een lokale legende en een waarschuwend verhaal tot leven. Het heeft te maken met twee kleine eilandjes voor de kust aldaar, die ter nagedachtenis aan deze twee dieren naar hen vernoemd zijn. Je kunt ze vanaf het strand ook zien, de dichtstbijzijnde is Koh Nu of Rat eiland en iets verder op ligt het kleinere Koh Maeo of Kat eiland (เกาะหนู – เกาะแมว).

De legende

Er was eens een Chinese koopman/kapitein, die met zijn schip in Songkhla was om zaken te doen. Toen hij naar huis terugkeerde had hij voor zichzelf een kat en een hond als huisdier op zijn schip gekocht. Dat beviel die dieren in het geheel niet en ze bedachten een plan om te ontsnappen en terug te keren naar Songkhla. De scheepsrat zat ook in het complot en die kreeg de opdracht de magische kristallen bol van de kapitein te stelen. Daarmee zouden ze veilig en wel naar de kust kunnen terugzwemmen.

Alle drie springen in het water en beginnen aan de terugtocht naar Songkhla onder bescherming van de kristallen bol. Helaas, met hun doel in zicht, steekt de onheilspellende invloed van hebzucht zijn lelijke, maar invloedrijke kop op. De drie dieren kibbelen over het kostbare kristal, dat in de verwarring in duizenden stukjes uiteenspat. De bescherming valt weg, waardoor de kat en de rat verdrinken. Deze twee worden eilanden “Cat Island” en “Rat Island”. De hond worstelt zich aan wal, maar is uitgeput, sterft en wordt een heuvel – ‘Dog Hill’ genaamd. De scherven van de kristallen bol spoelen ook aan en zo is Samila Beach ontstaan.

Tenslotte

Er zitten nog enkele raadsels in dit verhaal. Is er nu sprake van een rat of van een muis? De hond, toch een volwaardig lid van het drietal, is niet in de sculptuur opgenomen, waarom niet? Op de ene website heet het, dat uit de hond de “Dog Hill” is ontstaan, op een andere site wordt de hond in verband gebracht met “Hin Khao Tang Kuan” of “Monkey Mountain”.

Hoe dan ook, de raadsels doen natuurlijk niets af aan de geloofwaardigheid van deze legende!

4 reacties op “Sculptuur van een kat en een rat in Songkhla”

 1. liam zegt op

  Leuk even wat aandacht voor Songkhla te zien. Mijn schoonzus woont er met haar gezin en toe ik er jaren geleden voor het eerst kwam was ik aangenaam verrast door de stad, het strand en alle voorzieningen. Op hetzelfde Samila-beach is ook nog een standbeeld van een zeemeermin te vinden. Het verhaal dat daarbij gaat is, dat als je het aanraakt, je terug blijft komen. In mijn geval klopt het, ik ben er sindsdien nog vaak geweest, met vrouw en inmiddels 2 kinderen. Ik vind de stad echt wel een bezoek waard, evenals het nabij gelegen Hat Yai. Een van de weinige steden in Thailand (voorzover ik kan zien) waar gepoogd wordt de wirwar aan bovengrondse electriciteitsleidingen in de grond te brengen. Veel winkelmogelijkheden, markten ook, mee doordat de grens met Maleisie niet ver is natuurlijk.
  Groet

  • Danzig zegt op

   Ik kom regelmatig in de stad, maar nog veel vaker in Hat Yai, waar mijn schoonfamilie een huis heeft. Zelf woon ik op ruim 200 km ten zuidoosten van de stad.
   Een wandeling langs Samila Beach en zijn vele eettentjes, toeristenwinkels en straatverkopers is altijd genieten en ik loop dan ook altijd even langs de standbeelden.
   Ik hoop ooit nog eens voet te zetten op een van de genoemde eilanden, maar weet niet of er ferry’s naar toe varen.

   • gerrit zegt op

    ik kom zeer regelmatig in Songhkla provincie en stad

    maar u verblijft 200 km zuidoost van Hatyai dat is toch malasia zeker bijna ….?

    gr Gerrit

 2. peter zegt op

  Het lijkt me dat het een rat is, het is aan boord van een schip en het heeft een dikke staart.
  Vond het lastig een foto te nemen , te veel tegenlicht, geen flitser.
  De mermaid is nog niet zolang gelee gedeeltelijk opgeblazen, maar is gerepareerd.
  Een bronzen beeld, grotendeels gepatineerd naar zwarte kleuring.
  Echter 2 onderdelen zijn nog echt “goud” gekleurd, raad maar welke.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website