Weinig mensen kennen het, maar het is beslist de moeite waard: een bibliotheek van een Thaise prins. In Chinatown, vlakbij het Prince Palace Hotel ligt de bibliotheek van Prins Damrongrajanubhab, een zoon van Koning Rama IV.

Hij leefde van 1862 tot 1943 en was kennelijk een intellectueel. De bibliotheek bevat 7.000 boeken die in deze periode het licht zagen, veelal in het Engels, maar ook in het Chinees. We troffen zelfs een woordenlijst der Nederlandse taal aan.

Gastvrouw, miss Jenny, noodt ons mee te gaan naar de tweede etage, waar zich een museum bevindt. Een zaal die een indruk geeft van het leven de prins. We zien zijn bureau, zijn golfsticks, zijn pijpen. Een gewaad dat ogenschijnlijk zwaar is, maar in werkelijkheid van gaas gemaakt is. Een Christusbeeld, omdat de prins van mening was dat verschillende godsdiensten mensen niet moeten scheiden, maar elkaar iets kunnen leren. Een interessante man.

Op ons verzoek wordt een Royal Atlas geopend, die door klimatologische omstandigheden bijna uit elkaar valt.

Nog een etage hoger vinden we een ander deel van de collectie. De prins bewaarde zijn binnengekomen post en tot onze verbazing zien we een met de hand geschreven ansichtkaart van Koningin Wilhelmina. Twaalfduizend kilometer van huis en dan iets zien, wat we nog nooit gezien hebben. Geweldig. Omdat de inhoud nogal persoonlijk is heb ik onderstaand afdruk enigszins onleesbaar gemaakt. Nieuwsgierige mensen moeten zelf maar gaan kijken.

Er zijn ook veel foto’s van allerlei koningshuizen uit die tijd, maar we zijn het meest trots op onze eigen historie.

Kortom, voor wie geïnteresseerd is in boeken, of in de geschiedenis van Thailand een uitgelezen gelegenheid.

5 reacties op “Bibliotheek van Prins Damrongrajanubhab in Bangkok”

 1. Tino Kuis zegt op

  Prins Damrong was de belangrijkste bestuurder, hervormer en later schrijver en intellectueel naast koning Chulalongkorn (Rama V)., zijn halfbroer.
  Ik ben een paar weken geleden eens in deze bibliotheek geweest maar er was toen net een plechtigheid aan de gang zodat ik niet alles kon zien. Er is ook een mooie tuin omheen, een oase van rust. Heel erg de moeite waard. Wandel vanaf de Bobae (kleding) Markt/Prince Palace Hotel langs het Khlong Kasem kanaal naar het noorden, sla linksaf de Lan Luang straat in en dan is er na een paar honderd meter links een smalle Soi die naar de biliotheek leidt. Anders even vragen, het is niet goed aangegeven. Hieronder een link over zijn leven met mooie oude foto’s.

  http://www.thailandtatler.com/prince-damrong-an-illustrious-life/

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben daar twee jaar geleden nog eens geweest maar kwam voor een dichte deur. Begreep dat het voor bezoekers gesloten was en alleen op speciale gelegenheden open ging voor genodigden. Kun je daar meer over zeggen, Dick? Ik kan het nergens vinden.

 2. Bunnag luukey zegt op

  Meer info over deze belangrijke man en zijn paleiskan men vinden op:
  http://www.prince-damrong.moi.go.th/home.htm

 3. ruud zegt op

  Weer een leuk artikel, over een interessant museum. Ik zal het t.z.t. zeker eens gaan bezoeken. Is het mogelijk, een soort lijstje te maken van interessante musea, zodat je dat later, als je er naar toe wilt gaan, nog eens kunt raadplegen? Groeten, Ruud

  • l.lagemaat zegt op

   Als je aan de linkerzijde naar beneden scrolt, komen allerlei onderwerpen en ook musea te voorschijn!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website