Phra Nakhon Khiri (Khao Wang), the hilltop summer palace of Thai King Rama IV – Phetchaburi

De titelsong uit de James Bond-film “Diamonds are forever”, gezongen door Shirley Bassey, geeft zo mooi aan hoe een diamant een vrouw kan bekoren. Het is als een symbool van rijkdom, status, schoonheid van onschatbare waarde. De provincie Phetchaburi zou men met een diamant kunnen vergelijken. De provincie heeft de bezoeker zo veel te bieden aan historie, natuur, tempels, grotten en niet te vergeten prachtige stranden.

De naam zegt het al, “Phet” is Thais voor diamant en “buri” komt uit het Sanskriet en betekent “stad”. De naam komt eigenlijk niet van de diamant, maar van de rivier Phet, die door de provincie stroomt. Deze rivier ontspringt in het Kaeng National Park en mondt bij Baan Leam uit in de Golf van Thailand.

Phetchaburi

Phetchaburi is gelegen in het zuidelijke gedeelte van Thailand, grenzend aan de provincie Ratchaburi in het noorden, de provincie Samut Songkhram in het noordoosten, de Golf van Thailand in het oosten, de provincie Prachuap Khiri Khan in het zuiden en de Birmese regio van Tanintharyi. Het heeft acht administratieve districten, waarvan Mueang Phetchaburi, Cha Am en Kaeng Krachan de meest populaire zijn. Het is vanuit Bangkok gemakkelijk te bereiken via de Petchkasem Road naar het zuiden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Phetchaburi begint al in de elfde eeuw, toen de Khmers over het gebied heersten en de eerste kolonisten er zich vestigden. De nederzettingen stelden toen niet veel voor, het waren meer pleisterplaatsen voor een doorreis naar het verdere zuiden, totdat het een belangrijk logistiek knooppunt werd van Ayutthaya naar de Andaman Zee.

Kaeng Krachan

De Birmesen waren zich bewust van de strategische waarde van het gebied en voerden meerdere pogingen tot een invasie en verovering van het gebied uit, die alle door de Siamese troepen werden afgeslagen.

Het gebied kreeg extra cachet toen Bangkok de hoofdstad van Siam werd in plaats van Ayutthaya naar Bangkok. Het trok namelijk de aandacht van Koning Rama IV, die er een paleis liet bouwen, dat in 1860 werd voltooid. Hij verbleef regelmatig in dit paleis, dat op een heuvel gebouwd werd en bekend staat als Khao Wang, hetgeen – inderdaad – “heuvel met een paleis “ betekent. Het paleis is tegenwoordig onderdeel van het Thaise Nationale Museum en het gebied rondom het paleis is in 1979 officieel benoemd tot een Thais een historisch park (Phra Nakhon Khiri Historical Park)

Kaeng Krachan National Park

Misschien wel de belangrijkste attractie van de provincie is het Kaeng Krachan National Park. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de natuur van rivieren en schitterende landschappen gecombineerd worden op een oppervlakte van 2900 vierkante kilometer. Dit goed onderhouden park is mede door de toegankelijkheid een prima bestemming om er dag of twee op verkenning te gaan.

In dit park ontspringen twee grote rivieren. De Phet rivier hebben we al genoemd, de andere rivier is de Pranburi. In deze rivier is in 1966 een dam gebouwd, waarmee een meer van 46 vierkante kilometer werd gecreëerd. Het park beschikt over een grote verscheidenheid van ongelooflijk rijke flora en fauna, waaronder zevenenvijftig soorten zoogdieren, vierhonderd soorten vogels en zowel tropische en subtropische planten en bloemen.

Khao Luang grotten

Khao Luang grotten

Als u iemand bent, die kan genieten van tempels en grotten, komt u in Phetchaburi goed aan uw trekken. De Khao Luang grotten behoren tot de meest opmerkelijke grot heiligdommen van Thailand. Het is toegankelijk via een reeks van trappen en terwijl u afdaalt, is het onmogelijk om niet onder de indruk te geraken van het grote collectief van stalactieten die zich majestueus vastklampen aan de bovenkant van de grot.

Het middelpunt van het heiligdom wordt beheerst door een Boeddhabeeld, waarop een magische gloed van licht zichtbaar is, dat door de openingen in de rotswand naar binnen schijnt. Het beeld breekt dit licht en verlicht zodoende de hele grot als buiten de zon schijnt.

In de tweede grot is een boom driehonderd jaar dominant aanwezig, waarvan de door elkaar verwrongen wortels glinsteren van de lichtstralen, die door het dikke bladerdak van de boom schijnen.

Cha am

Cha Am

Met aan de ene kant de bergen in Petchaburi, beschikt de provincie in het oosten over een prachtig lang strand, ideaal voor gezinnen en oudere mensen. Rust en relaxed is het parool. Natuurlijk is er genoeg te eten – vooral seafood – en te drinken, maar echt luxe restaurants zult u er niet vinden. Men zou Cha Am de goedkope variant van het zuidelijker gelegen Hua Hin kunnen noemen.

Culinair Phetchaburi

Gezien de verscheidenheid aan landschappen, etnische culturen en culinaire ingrediënten in Petchaburi is het geen verrassing, dat de keuken een groot aantal heerlijke gerechten omvat. Veel voedsel, dat hier bereid wordt is weliswaar vergelijkbaar met de andere provincies in het centrale deel van Thailand, maar er zijn ook specifieke lokale gerechten, die men nergens anders zal aantreffen. Ik schreef daar eerder een verhaal over, dat u hier kunt lezen: www.thailandblog.nl/eten-drinken/culinaire-geneugten-petchaburi

Ten slotte

Er is nog veel meer te vertellen over Phetchaburi, over de vissersdorpjes, tempels, stranden , bossen en bergen. Google Phetchaburi en u vind talloze websites met goede informatie.

Bron: deels uit een recente uitgave van Hot Hua Hin Magazine

8 reacties op “Phetchaburi, een schitterende diamant”

 1. henry zegt op

  Heb deze provincie meerdere malen bezocht en is inderdaad een verborgen diamant. Het zomerpaleus is te bereiken met een kabelbaan of langs steile trappen. Word echter afgeraden, omdat de Makaak apen heel agresief kunnnen zij .

  Farang toegangsprijs en ticket kabelbaan is 4× de Thai prijs, msar op vertoon van Thais rijbewijs en gele Tabian baan, betaald de Thaise prijs,

  Is heel populair bij Thaise dagjesmensen

 2. RobHH zegt op

  En volgens mijn vrouw, geboren in Hua Hin, zijn de mensen in Phetchaburi (stad) bijzonder vriendelijk. Uitzonderlijk vriendelijk zelfs.

  Zij raakt er niet over uitgepraat tenminste. Zal wel niet zonder rede zijn…

  • GeertP zegt op

   Uitzonderlijk vriendelijk klopt helemaal.
   Als er een betaalde afrekening had plaatsgevonden en er lag een roos op het lichaam dan kon je er zeker van zijn dat er een specialist uit Phetchaburi aan het werk was geweest.

 3. Cees zegt op

  Inderdaad, een ‘pareltje’ !
  Ben er 1 keer geweest, wat een prachtige natuur en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam.
  Over 3 jaar gaan we daar wonen, verheugen we ons heel erg op.

 4. Jacques zegt op

  Wat natuur betreft zeker een aanrader. De snelweg naar het zuiden daar moet je wel vanaf want anders dan zit je zo in Hua Hin etc. Mijn vrouw en ik zijn laatst nog, na de nodige jaren niet te hebben bezocht, de omgeving door geweest. Eerst Hua Hin en dat is heel erg uitgebreid en later via Cha Am naar het noorden de natuur route af gegaan. Veel groepen sportfietsers die daar de nodige zweetdruppels aan de grond toevertrouwen. Mijn vrouw heeft familie in Ratchaburi wat er dus boven ligt en dat is ook mooi om te zien. Deze familie zit o.a., in de plaatselijke politiek, heeft een ranch zo groot als je maar kan zien met omringende heuvels en ja, ja zijn financieel niet onbemiddeld. Het was een gewaarwording voor mij om eens niet te betalen aan een tafel met gezelschap. Het kan dus wel maar het was wel een genietmoment. Sterker nog wij kregen een aantal overnachtingen aangeboden in de twee beste hotels in Cha Am en hebben daar later gebruik van gemaakt. Ja dat was nog eens een tropische verrassing. Maar buiten kijf een mooi natuurgebied en een aanrader voor een ieder.

 5. Niek zegt op

  De toevoeging ‘buri’ is idd uit het Sanskriet en het is ook een perfect voorbeeld van hoe een Sanskriet woord in Angelsaksische talen is doorgedrongen zoals in de woorden(combinaties) burcht, bourg, burrough, burg…..

  • Niek zegt op

   En niet alleen in Angelsaksische talen komt dat Sanskriet woord ‘buri’ ( burcht) terug. Ook in het spaans bijv. ‘Burgos)’ en in het Frans Bourges, bourg.

 6. Ed Olieslagers zegt op

  Cha Am ligt inderdaad in Petchaburi, maar Hua Hin, Pranburi liggen in Phrachuap Khiri Kan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website