(thebigland / Shutterstock.com)

De kunst om oude culturele overblijfselen te laten herleven is iets dat mensen al jaren, decennia en eeuwen doen. Van Bangkok, een voortdurend snel veranderende massale stedelijke omgeving, zou men gemakkelijk kunnen denken dat elke oude baksteen inmiddels wel is verdwenen om plaats te maken voor de torenhoge bouwwerken, waarmee de stad een immer groeiende reputatie als een betonnen oerwoud heeft opgebouwd.

Maar dit is zeker niet altijd het geval. Een van de uitzonderingen op de regel, in wat eerder een afgesleten 2,4 hectare groot complex was door de omgeving van de Chao Phraya-rivier, is Lhong 1919.

Het begin

De geschiedenis van Lhong 1919 dateert uit de 19e eeuw. Het was de tijd, dat Chinees-Thaise kooplieden hun huizen aan de oevers van de Chao Phraya rivier bouwden en van daaruit handel dreven op de rivier. Lhong 1919 stamt uit 1850 en werd gebouwd door een Chinese edelman, genaamd Huay Chong Lhong. Hij bezat een aantal stoomboten en gebruikte Lhong 1919 als een handelscentrum. De economie van het koninkrijk Siam was bloeiend en in Lhong 1919 werden zaken gedaan door kooplieden uit vele landen.

Een nieuw begin

Llong 1919 raakte echter in de loop der tijden in verval. Het werd niet meer als een handelscentrum gebruikt, de Port Authority nam de aandelen over en verkocht het daarna weer aan de edele Chinese familie Wang Lee. De pier werd in ere hersteld door een grootscheepse renovatie. In december 2017 werd de renovatie voltooid en vond een officiële opening plaats. Meer dan tweehonderd jaar geschiedenis is belichaamd in de gerenoveerde architectuur, waardoor het een fantastische plek is om te mijmeren over de invloed, die Lhong 1919 in die tijd heeft gehad.

(JOYFULLIFE / Shutterstock.com)

De renovatie

De inrichting is bewonderenswaardig. Opzettelijk vaag gehouden muurschilderingen op de achtergrond, gemaakt door kunstschilders, tonen aan de hand van klassieke Chinese kunststijlen het leven dat toen geleid werd. Andere delen van het gebouw, zoals de teakhouten deuren en raamkozijnen, zijn met hun oorspronkelijke charme intact gebleven. De combinatie is opvallend, omdat zelfs de meer moderne delen van deze verbouwing de essentie behouden van hoe het handelscentrum er ooit uitzag. De vaag gehouden oude details passen in het moderne karakteristieke overwicht van rood, dat een levendige en energieke omgeving uitstraalt.

Het resultaat is een aantrekkelijke centrale binnenplaats met kort gemaaid gras en nieuwe betonnen bestrating in combinatie met versleten muren waaraan moderne houten trappen zijn bevestigd. Op dat gras staan stijlvolle houten banken, vanwaar u de hoofdstructuur van het u-vormige complex kunt bewonderen. Op enkele oude muren zijn etsen te zien, die – hoewel duidelijk recentelijk getekend – er ongelooflijk authentiek en oud uitzien.

THANAN KONGDOUNG / Shutterstock.com

Commercie

De renovatie is niet alleen tot stand gebracht om de geschiedenis van de handel op de rivier door Chinees-Thaise kooplieden in herinnering te brengen. Er moet wel geld verdiend worden. Dat snuifje moderniteit heeft zich nu vertaald in kraampjes waar traditionele Thaise gerechten worden verkocht en een aantal restaurants. Er zijn ook winkels waar merkkleding, meubels en lederwaren te koop is in het duurdere segment. Winkeltjes met souvenirs ontbreken uiteraard ook niet.

Levendige essentie

Al met al vertegenwoordigt Lhong 1919 de levendige essentie van de ooit bloeiende pier door een moderne blik en een frisse start. De ruimte is elke dag van de week geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds. Als u het vernieuwde uiterlijk van de pier nog niet hebt gezien en als u een sterke interesse hebt in het vergaren van kennis over de geschiedenis van de Thaise Chinezen, is Lhong 1919 absoluut een plek die de moeite waard is om te bezoeken.

Tenslotte

Meer informatie, zoals locatie, over Lhong1919 vindt u o.a. op hun Facebook pagina: www.facebook.com/lhong1919

Ik heb een deel van de tekst gebruikt van een artikel in Hua Hin Hot magazine, dat u kunt lezen en prachtige foto’s kunt zien via deze link: hotmagazine.website/lets-go-lhong-1919


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

1 reactie op “Een oud Chinees-Thais handelscentrum herleeft”

  1. Harrie zegt op

    Leuk ben er toevallig tijdens een fietstocht in december tegen aan gelopen (gefietst) een droomplek om te wonen, zo groot, rustig, echt aan te raden om er eens een kijkje te nemen, ik had het pontje genomen bij Chinatown en toen links af gegaan, ongeveer 5 tot 10 minuten lopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website