pracha hariraksapita / Shutterstock.com

Ik wilde wat historie proeven in Songkhla en Satun en maakte daarvoor een driedaagse trip naar deze zuidelijke Thaise provincies. Ik nam het vliegtuig naar Hat Yai en daarna de bus, die mij na een plezierige tocht van 40 minuten in Songkhla Old Town afleverde. Het eerste wat mij daar opviel waren de vele muurschilderingen van moderne schilders, die het dagelijks leven uitbeelden.

Singora Tram

Als eerste op de agenda stond een een rit in de klassieke Singora Tram, waarmee je als het ware 500 jaar in de tijd teruggaat toen deze zuidelijke stad een belangrijke handelshaven was voor kooplieden uit Portugal, Holland en China. Gelegen aan de oostkust van de landengte van Kra, staat dit gebied bekend om zijn unieke lokale keuken, prachtige architectuur, opvallende straatkunst en chique hostels.

Old fortress of ancient Singora in Mueang District, Songkhla province, Thailand

De Singora Tram Tour neemt bezoekers mee om de oude binnenstad van Songkhla en de stranden te verkennen. Songkhla, voorheen bekend als Singora, heeft  ruïnes van archaïsche torenhoge stadsmuren, forten en heiligdommen, die getuigen van de unieke multiculturele gemeenschappen waar moslims, Thai en Chinezen eeuwenlang hebben samengeleefd.

Songkhla Heritage Club

Op de hoek van Nakhon Nok Road staat de 105 jaar oude Hub Hoe Hin rijstmolen, dat getransformeerd is tot het hoofdkantoor van de Songkhla Heritage Club. Hier wordt allerlei informatie, voorwerpen en foto’s tentoongesteld, waarmee men zich een voorstelling kan maken geven van het rijke verleden van Songkhla.

Old Town in Songkhla City, located in Nakhon-Nai and Nakhon-Nok Roads, the house design is combined between local and Chinese architecture. ABUN5M / Shutterstock.com

Nakhon Nai Road

De trambestuurder luidt de bel en verder gaat het door Nakhon Nai Road, waar prachtige Sino-Portugese en Sino-Europese gebouwen te zien zijn. De Old Town is heel lang het zakengebied geweest voor Chinese bewoners en de kooplieden uit Holland, Portugal en Malakka. In die staat nu nog Baan Nakhon Nai, een luxe wooncomplex dat is omgebouwd tot een gemeenschapsmuseum en boetiekhotel.

An old concrete wall of the former tea shop named ‘Fu Chao’ built in 1919 in old town district was dressed up with a mural artwork to depict the inside atmosphere. Bkkweekender / Shutterstock.com

Nang Ngam Road

De Old Town staat ook bekend om de lokale gerechten. In Nang Ngam Road vindt u prachtige winkelpanden, theehuizen en Thaise banketzaken, wat de straat tot een populair uitgaanscentrum bestempelt voor zowel de lokale bewoners als toeristen.

Het 81 jaar oude Kiat Fang restaurant is gespecialiseerd in reuze broodjes bij een stoofpot in Songkhla stijl, waarin varkensvlees, lever en andere vleesresten zijn verwerkt, het geheel gekookt in cocosmelk met kruiden. Andere aanbevelenswaardige gelegenheden zijn het klassieke theehuis Hub Seng en het Mae Chawee Desert House.

rachata photography / Shutterstock.c

Stranden van Songkhla

Na nog een bezoek gebracht te hebben aan het Songkhla Phra Thammarong Museum, eindigt de tramrit bij het 9 kilometer lange strand waar een iconisch beeld van een zeemeermin al 52 jaar de wacht houdt. Studenten staan in lange rijen om een selfie met haar te maken en sommigen van hen betasten de borsten van de zeemeermin. Iedereen die dat laatste doet zal ooit terugkomen om zijn geliefde hier te ontmoeten, zoals een lokaal volksverhaal wil doen geloven.

Aerial photography, Muang District, Satun Province

Satun Geopark

De volgende ochtend bezoek ik het Satun Geopark Museum in het district Thung Wa district. Het museum is het eerste geopark in Thailand en beslaat vier districten. Geoparkeerd in april, is dit het eerste Geopark in Thailand en beslaat in totaal vier districten, Thung Wa, Manang, La-Ngu en Mueang. Met een verzonken landschap dat meer dan 500 miljoen jaar oud is, een tijd waarin vroege organismen zuurstof naar de atmosfeer van de aarde brachten, is het geopark gebied bedekt met Paleozoïsche zee-sedimentaire gesteenten waaronder kalksteen, zandsteen, moddersteen, leisteen en chert. Het Satun Geopark Museum geeft een goed overzicht met fossielen van trilobieten, nautiloid, graptoliet, ammoniet, stromatoliet en olifantentanden die zich in verschillende gebieden van Satun bevonden.

Stegodon Elephant Statue at entrance of Tham Le Stegodon Cave in Satun, Thailand. kunanon / Shutterstock.com

Stegadon Sea Cave

Na het museumbezoek volgt een kanotocht – onder begeleiding van locale specialisten – van twee uur om de Stegadon Sea Cave te bekijken. De grot heette oorspronkelijk Wang Kluai, maar het kreeg een andere naam nadat een team van archeologen van de Rajabhat Universiteit uit Nakhon Ratchasima een fossiel identificeerden als de genus Stegodon, een enorm grote olifant, die 1 miljoen jaar geleden in dit gebied leefde. De tocht gaat over iets meer dan 3 kilometer in het duister en de gidsen laten door middel van fakkels de stalagmieten en stalactieten zien, die er op vele manieren uit kunnen zien zoals  diamanten, olifantentanden, een konijn, schildpad, kreeft, fontein, dinosaurus, engelenvleugel en nog veel meer.

Stegadon Sea Cave

Talay Waek Beach

Tenslotte maak ik dan nog een trip van twee uur met een longtailboot naar de Talay Waek duinen. Prachtige gezichten op de kliffen, die we voorbij varen, maar uiteindelijk bereik ik mij doel: ik doe mijn schoenen uit en slenter heerlijk over het strand.

Tenslotte

Dit is een ingekorte vertaling van een artikel, geschreven door Pattarawadee Saengmanee voor The Nation. Het hele artikel, ondersteund met prachtige foto’s kunt u onder de titel ‘Sensations of the South’ in het Engels lezen op: www.nationmultimedia.com/

3 reacties op “Op zoek naar historie in Songkhla en Satun”

 1. Erik zegt op

  Wij lopen, Gringo, helaas te snel aan veel moois voorbij! Ik moet bekennen dat ik in 30 jaar Thailand niet zuidelijker dan Krabi ben geweest…..

 2. Bert zegt op

  Prachtig verhaal, ken de details maar al te goed.
  Songkhla is de stad waar in mijn hart ben verloren en mijn lieve vrouw heb leren kennen, 30 jaar geleden.
  Dank voor deze leuke herinnering

 3. Ruud Kruger zegt op

  Leuk dit verhaal over Songkhla 🙂

  Dit jaar word ik 67 en krijg dan mijn pensioen.
  Ik en mijn Thaise vriendin vertrekken dan voorgoed naar Songkhla, omdat haar familie daar woont.
  Haar moeder heeft veel grond, en we laten een 2 persoons bungalow op die grond bouwen.
  Haar familie zitten allemaal in de bouw wereld, en bouwen dit voor ons en willen er niets voor hebben. (Uiteraard wel het geld voor de materialen)
  Van de rest van de grond wil mijn toekomstige vrouw durian verbouwen, en natuurlijk ga ik haar bij helpen 🙂
  Mijn vriendin en ik zijn al 8 jaar samen en in Songkhla gaan we trouwen.
  Ik heb er meerdere jaren over zitten denken of ik tijdelijk NL aanhoudt, of volledig laten uitschrijven.
  Het laatste is het geworden.

  Mijn laatste jaren wil ik nog genieten van mijn leven en gelukkig blijven en lekker tuinieren.
  Voordat we vertrekken gaan we nog eerst even een gezellig dagje uit eten met Rob, want dat had ik hem een keer gemaild.
  Verder geniet ik elke keer weer de mail’s van Tailand Blog, en heb dankzij jullie veel informatie ingewonnen.

  Complimenten!

  Liefs Ruud 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website