De Rong Kuak Shrin (Redactionele bronvermelding: Sumeth anu / Shutterstock.com)

De oude Chinese gemeenschap van Talat Noi, gelegen op de oostelijke oever van de Chao Phraya-rivier in het district Samphanthawong, stamt uit de vroege Rattanakosin-periode. Hoewel deze gemeenschap jarenlang is overschaduwd door het bekendere Yaowarat, zoeken toeristen tegenwoordig meer en meer naar minder voor de hand liggende plekken in Bangkok.

Dit begon toen een academische groep vijf jaar geleden de gemeenschap bezocht en het potentieel ervan zag. “We hebben veel culturele en historische locaties die bewaard en gepromoot moeten worden voor toeristen,” zegt Rungchan Chalermviriya, een lokale gids.

Rungchan, die zelf in de gemeenschap is geboren, wilde haar buurt zien groeien. Ze bundelde de krachten met andere lokale bewoners om de maatschappelijke groep “Mensen die van Talat Noi houden” op te richten, met als doel het gemeenschapstoerisme te bevorderen. Later ontvingen ze steun van de toerismeafdeling van Bangkok en de Thaise toeristenautoriteit om Talat Noi als een verborgen juweel in de stad te promoten. Ze organiseerden rondleidingen om bezoekers aan te trekken en zagen hun bezoekersaantallen jaar na jaar groeien.

De Heilige Rozenkranskerk (Redactionele bronvermelding: Sumeth anu / Shutterstock.com)

“Vandaag de dag staat [Talat Noi] bekend als een authentieke Chinese gemeenschap. Toeristen genieten ervan om onze eeuwenoude huizen en heiligdommen te ontdekken. Ze houden ook van ons eten en onze manier van leven,” zegt Rungchan. De beste plek om Talat Noi te verkennen, is Soi Wanit 2, een klein steegje naast het River City winkelcentrum. Hier vind je de Kulab Witthaya-school, die dezelfde ingang deelt als de Heilige Rozenkranskerk. Deze kerk, gebouwd door Portugese handelaren in 1786, heeft een torenhoge torenspits met een kruisbeeld erop.

Siam Commercial Bank in Talat Noi

In de buurt van de kerk bevindt zich de eerste oever van Siam. Hier is de vestiging van de Siam Commercial Bank in Talat Noi, populair bij toeristen vanwege zijn originele Beaux-arts en neoklassieke architectuur, die bewaard is gebleven sinds de eerste bouw in 1908. Het is zeker een bezoek waard, zelfs als je geen klant bent.

“Vóór de eerste Thaise banken boden veel Chinese zakenlieden geldwisseldiensten aan langs Wanit Road. Het gebied was de eerste haven in Bangkok waar Chinese immigranten landden. Ze werkten en woonden in de buurt van de haven en stuurden geld terug naar China,” vertelt Rungchan. Daarom was Talat Noi, een knooppunt van logistiek en transport, een logische locatie voor de eerste bank.

In de buurt van de bank ligt een klein steegje genaamd Trok Sanchao Rong Kueak. Hier staat een eeuwenoud huis met twee verdiepingen, Ban Lae Lieo genaamd, dat soms wordt gebruikt voor het houden van kunsttentoonstellingen. Verderop in het steegje ligt de versmarkt van Talat Noi. Hoewel het een ochtendmarkt is, kun je ’s middags nog steeds eten vinden. Een van de bekendste winkels is Bachang Jae Wacharee, een winkel die al meer dan drie decennia bachang (gestoomde plakrijst met varkensvlees, Chinese zoete worst, pinda’s, droge garnalen en gezouten dooier) maakt.

(Redactionele bronvermelding: Panint Jhonlerkieat / Shutterstock.com)

Als je besluit de markt over te slaan, vind je verderop in Trok Sanchao Rong Kueak een oud Hakka-heiligdom genaamd Sanchao Hon Wong. Het heiligdom herbergt het standbeeld van keizer Gaozu, de stichter en eerste keizer van de Han-dynastie, de tweede keizerlijke dynastie van China (206 voor Christus-220 na Christus).

Talat Noi is ook de geboorteplaats van Xiang Kong, een bedrijf dat tweedehands auto-onderdelen verkoopt. Een beetje verderop vind je Ban Rim Nam, een coffeeshop met een kunstgalerie. Hier kun je buiten zitten en genieten van het uitzicht op de Chao Phraya-rivier.

Op korte loopafstand van Ban Rim Nam ligt het 230 jaar oude So Heng Tai Mansion. De familie So kan haar wortels herleiden tot Phra Aphai Wanit (Jat), die gouverneur was van de provincie Sichuan in China voordat hij zich in Siam vestigde.

Het So Heng Tai-herenhuis, merkwaardig genoeg, is tegenwoordig een duikschool en koffiehuis. Daar serveert Duangtawan haar speciale sakhu sai mu, gestoomde tapiocaballen gevuld met een mix van gemalen varkensvlees, geroerbakte gesneden zoete ingemaakte radijs, pinda’s, kokossuiker, sjalotjes en korianderwortel. Om de oude Chinese architectuur achter de rode houten poort te mogen bezichtigen, moet elke bezoeker minstens één drankje bestellen.

Vanuit het So Heng Tai-huis leidt een smal pad naar Sanchao Chow Sue Kong, een Hokkien-schrijn uit 1804. Onderweg kom je een verlaten vintage Fiat 500 tegen, geparkeerd niet ver van een grote boom versierd met kleurrijke linten. Vergeet ook niet de straatkunst te bewonderen tijdens de wandeling naar het heiligdom.

So Heng Tai Mansion

“Sanchao Chow Sue Kong is een van de oudste heiligdommen in Talat Noi”, zegt Wimol Luangaroon, een lokale gids. Het heiligdom huisvest een groot standbeeld van dokter Chow Sue Kong. Volgens overlevering testte hij kruidengeneesmiddelen op zichzelf alvorens anderen te behandelen. Sommige kruiden waren echter giftig en zorgden ervoor dat zijn huid zwart werd.

“We bidden voor goede gezondheid in het heiligdom”, voegt Wimol toe. Elk jaar zal de Yuen Xiao-ceremonie plaatsvinden, waarbij de lokale bevolking schildpadvormige Chinese broodjes aan de godheid aanbiedt. De broodjes zijn versierd met vier Chinese symbolen die gezondheid en welvaart symboliseren.

“Onze gemeenschap heeft veel historische plekken die we graag willen laten zien. We kunnen ook workshops organiseren voor bezoekers om meer te leren over onze levenswijze. Ondanks dat Talat Noi klein is, is het vol met activiteiten en bezienswaardigheden die je niet in één dag kunt voltooien”, zegt Wimol.

Het standbeeld van Keizer Gaozu in het Hon Wong-heiligdom staat ook bekend als Sanchao Rong Kueak, vernoemd naar de populaire hoefijzerfabricage die vroeger in dit gebied plaatsvond. Dit jaar, om te helpen in de strijd tegen giftige smog, heeft het heiligdom een beleid geïntroduceerd om tijdens Chinees Nieuwjaar geen wierookstokjes te verkopen of aan te steken.

Wimol Luangaroon, herkenbaar aan haar blauwe T-shirt, leidt een workshop waarin bezoekers leren hoe ze kleine gebedskussens kunnen maken. Wimol is een derde generatie gebedskussenmaker. Haar familie maakt al meer dan een eeuw gebedskussens. Deze handgemaakte producten zijn versierd met een roze pioenrozenmotief.

In Talat Noi vind je ook straatkunst op de muren van verschillende winkelpanden.

Somsri, aan de linkerzijde, is een van de vrijwilligers van Chumchon Khon Rak Talat Noi. De groep organiseert verschillende workshops, waaronder een workshop over het maken van traditionele Chinese bachang. Ze leren deelnemers trucs zoals het koken van kleefrijst in water dat is gekookt met vlindererwtenbloemen, waardoor de kleefrijst paars wordt in plaats van de gebruikelijke witte kleur.

(Redactionele bronvermelding: singh srilom / Shutterstock.com)

REISINFORMATIE

Talat Noi is bereikbaar via Soi Wanit 2, op korte loopafstand van de Si Phraya-pier. Voor workshops of rondleidingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordigers van de Chumchon Khon Rak Talat Noi-groep, Rungchan Chalermviriya op 094-998-8250 en Wimol Luangaroon op 085-909-7147.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Talat Noi, de verborgen parel van Bangkok”

  1. Kars zegt op

    In het mooie Talat Noi vind je het Photohostel & Photocafe.
    Gevestigd in het gerenoveerde 200 jaar oude Taiyuan gebouw.
    Met nu een Nederlands tintje, door een Nederlandse eigenaar:-)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website