Wereldkampioenschap Beach Pencak Silat in Phuket

Door Gringo
Geplaatst in Agenda
Tags: , ,
16 september 2019

Pencak Silat (Andreas H / Shutterstock.com)

De “1st World Beach Pencak Silat Championship 2019” zal van 30 september tot 4 oktober gehouden worden op Patong Beach in Phuket.

Pencak silat is een van oorsprong Indonesische vechtsport, die echter vele vormen kent. Ik kende het niet, maar op Wikipedia wordt het, o.a. in het Nederlands, duidelijk uitgelegd, zie  nl.wikipedia.org/wiki/Pencak_silat

Van oorsprong is het dus Indonesisch, maar wordt ook van oudsher veel beoefend in Maleisië en Singapore. De sport heeft zich inmiddels verspreid over de hele wereld, inclusief Thailand, Nederland en België.

Het toernooi op Patong Beach

Thailand heeft al vaker toernooien pencak silat georganiseerd, maar altijd indoors. Dit is het eerste grote toernooi, dat op het strand plaatsvindt. Het spel ziet er vaak nogal onstuimig uit, zodat de spelers in dit geval een stofbril mogen dragen om zand uit de ogen te weren.

Zie hieronder een video van de Open Belgische Kampioenschappen 2018 in deze sport

Bron: The Phuket News

2 reacties op “Wereldkampioenschap Beach Pencak Silat in Phuket”

  1. Jacques zegt op

    Pencak silat is al sinds jaar en dag bekend en in de zestiger jaren al geïntroduceerd in Nederland. Indische en Ambonese families waren hier voornamelijk mee bezig. In Utrecht was er een bekende sportschool, ik dacht genaamd Terpijn en de naam Pfefferkorn was toen een van de vooraanstaande personen in deze sport. In de uitgaansscene kende ik verschillende jongeren persoonlijk. De termen kabudaan Indonesia en setia hati (getrouw hart) zijn mij nog bijgebleven. Ik zat zelf toen ter tijd bij het Nederlandse karateteam onder leiding van coach Rob Zwartjes, welke wereldkampioen werd in 1977 te Los Angeles. Deze (Maleisische) vechtsport is afgeleid uit diverse dansen en als basis kent het de driehoekstand. Er werd ook veel getraind met de sais (sikoe,sikoe ) driehoekstand en zwaard en stok. Veel lage basis standen en heel sierlijk in de bewegingen. Ik heb zelf ook nog wat lessen meegedaan in de begin jaren 70, maar voor mij persoonlijk waren het te veel show bewegingen en vond ik het minder effectief. Ik had er ook niet het figuur voor moet ik toegeven. Ik ben meer van rechttoe rechtaan en geen poespas. Maar het is wel spektakel om het te zien.

  2. Rudolf zegt op

    Bij Frits Vermaesen getraind. Eerst bij Mercatorplein (Asd) later ging school naar Badhoevedorp. Trainen met Hugo Houtzagers, Johnny Block en Jesse Coomen. Inderdaad met Sikou Sikou, ketting, korte en lange stok, messen. Stijl Setia Hati. Was weinig liefde tussen Frits Vermaesen en Ben Turpijn geloof ik. Frits kon soms fanatiek worden en liet zich dan uit alle macht met een Sikou slaan, welke slag hij dan eventjes opving met zijn onderarm. Inderdaad heel sierlijk. Jammer dat ik pas op 5 okt. in Thailand aankom.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website