(501room / Shutterstock.com)

Morgen, op woensdag 16 februari, wordt Makha Bucha (Boeddha Dag) gevierd en die dag geldt als een nationale feestdag in Thailand.

Makha Bucha vindt elk jaar plaats op de avond met volle maan in de derde maanmaand van het jaar. De boeddhistische geschriften vermelden dat op deze dag 1250 monniken uit alle windstreken op eigen initiatief en zonder uitnodiging zich verzamelden bij de Veluwan Vihara (tempel) in Rajgaham, de hoofdstad van het koninkrijk Magaha. Zij allen waren Arahant’s, verlichte monniken, één stadium vóór het boeddhaschap. Zij waren allen destijds door de Boeddha zelf ingewijd. De Boeddha gaf ‘s avonds een preek waarin hij de principes van zijn Leer nog eens uitlegde. Hij vatte het vervolgens samen als: ‘Doe het goede, vermijd het kwade en zuiver je geest.’ (Uitleg met dank van Tino Kuis overgenomen)

Vele Thais beginnen de dag met het geven van aalmoezen aan monniken. In de avond luisteren zij naar preken van monniken en nemen deel aan de ceremonie met kaarsen, de “wien tien”. Deze ceremonie houdt in, dat er drie keer rondom de tempel wordt gelopen met bloemen, wierook en een brandende kaars.

Verkoop van alcohol verboden

Wettelijk is in Thailand op Makha Bucha day de verkoop van alcoholische dranken verboden. Het verbod geldt niet voor de belastingvrije winkels op de internationale vliegvelden.

Overheidskantoren gesloten (ook immigration)

Op deze dag zullen daarom alle kantoren van overheidsinstanties, inclusief die van Immigration gesloten zijn. Uiteraard zijn politiekantoren daarvan uitgezonderd, de politie blijft “to protect and serve”

Veel banken zullen morgen ook gesloten zijn, hoewel men in sommige winkelcentra bij een bankkantoor terecht zal kunnen voor een beperkt aantal diensten.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website