13 oktober sterfdag van koning Bhumibol

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Agenda
Tags: , ,
13 oktober 2021

(Visarut Sankham / Shutterstock.com)

Jaarlijks 0p 13 oktober, wordt het overlijden in 2016 van koning Bhumibol herdacht. De bevolking is opgeroepen geel te dragen en deel te nemen aan ceremonies. Geel is de kleur van Bhumibol’s (Rama 9) geboortedag.

Koning Bhumibol, die in Cambridge in Amerika geboren werd, wordt nog dagelijks gemist in Thailand. Bhumibol groeide op in Zwitserland, in 1946 besteeg hij, toen 18 jaar oud, de Thaise troon.

Weinig enthousiast begon hij aan zijn koningschap. Hij stelde zijn oom aan als prins-regent en vervolgde zijn studie in Zwitserland. Daar ontmoette hij Sirikit Kitiyakara, zijn toekomstige vrouw. Voor zijn kroning in 1950 kwam Bhumibol terug naar Thailand, alwaar hij tot aan zijn dood op de troon zou zitten.

Van de overleden koning is bekend dat hij een goede jazzmusicus was, die behalve saxofoon zoals hij vaak werd afgebeeld, ook klarinet en piano speelde. In juli 1960 trad hij in New York op tijdens een twee uur durende jam session met de legendarische Benny Goodman. Deze had grote bewondering voor de muzikale kwaliteiten van de koning. Hij is beslist de “coolste” koning in het land, verklaarde Lionel Hampton, een ander groot Amerikaans jazz musicus. Naast musiceren, componeerde de koning meer dan 50 muziekstukken en een ballet voorstelling wat voor het eerst in Wenen te zien was. Bekend zijn zijn songs “Falling rains”en “Candle Blues”. Een paar van zijn songs zijn in 1950 in de Broadway musical “Peepshow”gebruikt, met onder andere het nummer “Blue Night”.

Bhumibol had nog meer gaves. Zo ontwierp hij een zeiljacht en won daarmee met zijn dochter een internationale zeilwedstrijd, de “yachting gold medal” in de Southeast Asian Peninsular Games in 1967. Hij was een niet onverdienstelijk schilder en maakte surrealistische schilderijen. Op een aantal uitvindingen kreeg hij in totaal 20 geregistreerde patenten en internationale onderscheidingen.

Koning Bhumibol studeerde in Zwitserland wetenschap en technieken, die kennis gebruikte hij voor zijn land. Voor de overstromingen in Bangkok ontwierp hij overloop gebieden, die later het water naar zee konden laten afvloeien of hergebruikt zouden worden voor de landbouw. Een andere uitvinding was de biobrandstof gemaakt van palmolie en daarnaast milieu vriendelijke chemicaliën, die op de wolken uitgestrooid konden worden. Deze methode wordt gebruikt om regen in droge gebieden op te wekken.

Een veelzijdige koning, geliefd bij het volk en na 70 jaar het land geregeerd en bijeengehouden te hebben, overleed 13 oktober 2016 op 88-jarige leeftijd. Zijn zoon heeft het koningsschap overgenomen maar kan niet in de schaduw staan van zijn vader.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website