Net voor het aanbreken van het regenseizoen wou Lung addie toch nog een nieuwe verkenningstocht in zijn eigen streek maken met de motor. Niet, zoals de titel laat vermoeden, op zoek naar de bronnen van de Nijl, want deze stroomt niet door Thailand maar wel naar de bronnen van de Klong Hua Wang.

Lung addie had reeds aan verschillende mensen gevraagd waar de Klong Hua Wang, het door de locale mensen ‘Kings Canal’ genoemd, ergens ontsprong. Het antwoord was steeds: ‘maai ruue’, dus zat er niets anders op dan zelf op zoek te gaan. Ja, die aangeboren nieuwsgierigheid.

Het kanaal werd jaren geleden, op advies van wijlen Koning Bhumibol, na de zware overstromingen ten gevolge van de doortocht van hurricane Gay in 1989, aangelegd. Voorheen was het huidige kanaal een  riviertje met als naam ‘Mae Thatapao’.

Dus maar op de motor, eerst naar de monding van het kanaal daar dit niet ver verwijderd is van de plaats waar Lung addie, de naast het kanaal lopende weg, kan oprijden. Het kanaal mondt natuurlijk uit in zee voor eerst een splitsing naar de stad Chumphon toe te maken. Langs beide zijden van het kanaal loopt een prachtige tweevlaksbaan die echt uitnodigt om er te biken of te fietsen.

Vanaf de monding gaat Lung addie dan stroomopwaarts op zoek naar de oorsprong. Na een paar kilometer rijden komt hij aan een prachtig meer. Rond het meer een mooi onderhouden jogging-wandel-of fietspad alsook verschillende picknick plaatsen. Er worden hier trouwens regelmatig festivals georganiseerd. Nu, midden in de week, geen levende ziel te bespeuren, echt verlaten. Dan maar verderop, stroomopwaarts. Na het meer gaat het brede kanaal over in het vroegere riviertje. Ook de mooie brede weg gaat over in een landelijk wegeltje met hier en daar een paar huizen. Het gaat richting Ta Sae, en daar heeft Lung addie herinneringen aan van zijn vorige, hier op het blog reeds beschreven, helletocht. Het wordt meer en meer heuvelachtig met vooral doerian en koffieplantages. De weg wordt ook slechter en slechter doch nog steeds berijdbaar met de goede oude Lady Steed shopper.

Na een 30 tal km zegt mijn Garmin GPS dat ik einde road kom en gebied me terug te keren naar de openbare weg. Voor mij zie ik een grot waaruit het riviertje te voorschijn komt. Hier stopt het voor Lung addie. Ik weet dat de andere kant van de grot en heuvel niet meer Thailand zal zijn maar Myanmar en daar heeft Lung addie geen visum voor. De grens overschrijden, zij het dan te voet, zou het einde van mijn visum kunnen betekenen want ik heb, aangezien ik Thailand niet verlaat geen re-entree. Dus, ook al is er hier geen checkpoint of grensovergang, binnen in Thailand blijven is de boodschap. De grot zelf heeft Lung addie niet betreden. De perikelen met de voetballertjes van Tam Luang te Chiang Rai indachtig, deed hem wijselijk besluiten rechtsomkeer te maken en de bron van de Klong Hua Wang, zal een vraagteken blijven daar ik deze niet gezien heb.

Doch een mooie namiddagrit in mijn eigen mooie Thaise omgeving.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website