Voortdurend hoort of leest men verhalen over buitenlanders, expats en toeristen, die voor een behandeling in een Thais ziekenhuis onvoldoende middelen hebben en ook niet beschikken over een (reis)verzekering. Soms lijkt het of overheidsziekenhuizen gratis medische zorg verstrekken en dan hoort men weer, dat de kosten wel degelijk in rekening worden gebracht.

Vraag

The Phuket News ging op onderzoek uit en legde de volgende vraag van een lezer voor aan Dr. Bancha Kakong, directeur van het Phuket Provincial Health Office:

Tijdens een rondreis door Thailand kreeg mijn reisgenoot een hoge koortsaanval, die steeds maar erger leek te worden. Hij heeft geen reisverzekering noch veel geld, maar het is noodzakelijk een arts te raadplegen. Kan ik een arts in het ziekenhuis bellen om naar het hotel te komen? Zo niet, als ik hem naar een staatsziekenhuis breng, wordt hij dan toch medisch geholpen of sturen ze hem door naar een duur privé-ziekenhuis?”

Antwoord van Dr. Kakong:

Elke toerist, die ziek wordt of ernstig gewond raakt, maar niet over een adequate reisverzekering beschikt, moet gewoon naar het dichtstbijzijnde staatsziekenhuis gaan. Het beleid van elk staatsziekenhuis is om te zorgen voor eventuele patiënten die medische zorg nodig hebben – niet alleen Thaise mensen, maar ook toeristen, expats, migrerende werknemers of iemand anders die een medische behandeling nodig heeft.

Staatsziekenhuizen bieden geen huisbezoek diensten, maar in geval van nood, kan men bellen met 1669 voor een ambulance om u naar het ziekenhuis te vervoeren. Deze service is gratis. Bellers moeten zoveel mogelijk basisinformatie over de patiënt doorgeven, zodat de medische staf in het ziekenhuis zich op de komende patiënt kan voorbereiden.

De Emergency Medical Service (EMS) in Phuket is een van de beste in het land als gevolg van de enorme ervaring, die de medewerkers hebben opgedaan in het verleden. De EMS wordt geleverd door goed opgeleid personeel en goed uitgeruste ambulances.

Op dit moment kunnen alle toeristen zonder reisverzekering medische behandeling krijgen in een staatsziekenhuis in Thailand, ongeacht of ze zich de kosten wel of niet kunnen veroorloven.

Niet altijd gratis

Houd er echter rekening mee dat niet alle medische zorg gratis wordt verstrekt. Als een betaling is vereist, zal het ziekenhuispersoneel de patiënt vooraf op de hoogte stellen van de kosten en bespreken hoe de factuur moet worden afgewikkeld.

Bijvoorbeeld, als er om een ambulance gebeld wordt en bij aankomst in het ziekenhuis blijkt, dat de oproep voor een ambulance niet voor een noodgeval gedaan is, zal de kosten voor die ambulance moeten worden betaald.

Groeiend probleem

De kwestie van onverzekerde of minvermogende patiënten is een groeiend probleem voor de Thaise overheid. Vorig jaar heeft het die Thaise overheid 240 miljoen Baht gekost om de medische kosten van deze categorie patiënten te dekken.

Het afgelopen jaar maakten ongeveer 25.000 toeristen e.d. gebruik van het Patong Ziekenhuis. Het aantal van deze patiënten, waarvan de medische kosten werden gedekt door medische verzekering wordt geschat op minder dan 1.000.

De overheid in Thailand, gesteund door de Thaise medische wereld, zijn bezig met het verplicht stellen van een adequate reisverzekering voor buitenlanders. Zeer binnenkort moet de toerist rekening houden met die verplichting bij aankomst in Thailand.

Ten slotte

Dit verhaal ging over de situatie in de provincie Phuket. Of die gratis medische behandeling ook elders verkregen kan worden (uit bovenstaande zou men kunnen afleiden, dat het inderdaad het geval moet zijn) kan ik niet zeggen.

Ook over die verplichte reisverzekering valt nog niets te zeggen. Mogelijk moet iedereen een verplichte Thaise verzekering afsluiten, maar mogelijk is een verklaring van de eigen verzekering in het thuisland voldoende. Dat laatste is dan weer een probleem voor Nederlanders, die nu geen aanspraak meer kunnen maken op de Zorgverzekeringswet. De kosten voor medische zorg buiten Europa worden immers vanaf 2017 niet meer door de basisverzekering gedekt.

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Ziekenhuiszorg voor toeristen zonder (reis)verzekering”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mijn uitgebreide ervaring: iedereen zal in acute gevallen in een staatsziekenhuis worden geholpen ook al staat daar niet meteen een financiele bijdrage tegenover. Iedereen krijgt achteraf (of tussendoor) wel degelijk een rekening gepresenteerd.
  Kan de patient het niet, of niet meteen betalen, dan heeft elk groot staatsziekenhuis een sociale dienst (sangkhomsongkhroh genaamd) die, ook voor Thais, achteraf een betaalregeling kan opstellen.

 2. Hans zegt op

  Bedankt voor het plaatsten!

 3. l.lagemaat zegt op

  Afgelopen week las ik een verhaal waarin een Russische vrouw haar paspoort in het ziekenhuis moest achterlaten tot zij betaald had. Bij een politie controle waarbij het paspoort getoond moest worden en dat dit uiteindelijk in het ziekenhuis gebeurde, bleek dat zij ook nog een “overstay” had van ruim 7 jaar.

 4. mister G zegt op

  Zorg toch gewoon dat je een goede reisverzekering afsluit en leg het probleem niet bij anderen neer!!!

 5. corriole zegt op

  Het zullen wel weer mensen zijn die het niet met mij eens zijn.
  Het volgende: Op reis naar Thailand verplichte reisverzekering afsluiten anders kom je het land niet in.
  Persoonlijk reis ik 2 tot 3 maal jaarlijks naar Thailand.
  Ik heb een reisverzekering afgesloten jaarlijks mondial kosten ongeveer 120 euro per jaar
  Lieve mensen als jullie dat bedrag niet kunnen ophoesten blijf dan lekker thuis.
  Dan de expats die in thailand leven.
  Ja sorry geen verzekering dan ook geen visum het land uit je weet n.m de problemen die je kunt krijgen.
  Er zijn nog steeds expats die in Thailand leven zonder medische verzekering.
  Ja sorry, lekker goedkoop leven daar en geen geld uitgeven aan een verzekering.
  Het moet mij toch even van het hart.
  Als ik mijn vriendin laat overkomen naar Nederland moet ik toch ook een reisverzekering afsluiten voor haar anders komt ze Nederland NIET in.
  Dit was mijn reactie

  • Tooske zegt op

   Ja lekker kort door de bocht, met je reisverzekering voor expads, als je de polis eens goed zou doorlezen zul je opmerken dat er een maximale verblijfsduur bestaat en die is meestal 6 maanden. Dus een doorlopende reisverzekering dekt maximaal de eerste 6 maanden.
   Als expad een ziektekostenverzekering afsluiten kost voor een 60+er al snel 5 a 600 euro per maand bv unive universal.
   Dit is niet op te brengen en daarom kiezen veel expads voor DIY oftewel betalen uit je spaarpotje.
   Zelf 2 x in het ziekenhuis 1 x voor hartaanval en 1 x voor een hartoperatie in bangkok hospital bkk, kostte THB 280.000 maar dan heb je ook wat.
   dus mijn premie over de afgelopen 5 jaar is opgesoupeerd, maar we sparen rustig verder.
   Voor kleinere mankementen naar het staats ziekenhuis en daar is de zorg ook goed alleen moet je veeeeeel gedult hebben i.v.m. de lange wachtrijen, het meeste wat ik betaald heb is thb 3000. dus das te doen.Ook mijn medicatie voor mijn hart problemen (betablokkers e.d.) via het staatsziekenhuis kosten een drol.

  • marino goossens zegt op

   Niet alle expats kunnen een verzekering afsluiten.Iemand zoals ik met een bestaande ziekte(hypofyse uitval) kan geen aanspraak maken op medische tussen komst.

   Ik heb een thaise vrouw en een kind die studeerd aan de universiteit in Bangkok.Moet ik hen dan zomaar achterlaten en alleen terug keren naar Belgie.

   Beter zou zijn dat de overheid een overeenkomst sluit betreft ziekte tussen komst expats.Zelf heb ik reeds meer dan 10 miljoen bath geinvesteerd in thailand.Dus zeg niet van dat ik hier goed koop leef.

   beste groeten

   marino

  • fons zegt op

   beste

   als je uitgeschreven bent in je thuisland kan je geen reisverzekering bekomen IN BELGIE
   en in Thailand is het peperduur dit verklaart dat er veel onverzekert rond lopen in thailand’
   als je een goedkope verzekering vind betalen z 100 000 tot 200 000 bath uit de rest kan je zelf ophoesten.

   fons khon kaen

 6. jansen ferdi zegt op

  Ik heb ongeveer 7 weken een trombose gehad in mijn been en had ook geen reisverzekering. Heb mij door een taxi naar een ziekenhuis laten brengen en werd daar geholpen als een prins, ze kwamen zelfs met een menukaart voor wat ik wilde eten. Heb savonds een vriend van mij die ook in thailand woont gebeld en die zei tegen mij dat ik maar eens moest vragen wat dat koste. Heb dat smorgens ook onmiddellijk gedaan en de prijs was voor een dag en nacht meer dan 21000 bhat met de medice verzorging bij. ik heb onmiddellijk gezegd dat ik naar een ander ziekenhuis wilde en ze hebben mij daar ook heen gebracht, heb 2 dagen en nachten verbleven en moest 3100 bhat betalen met de medice verzorging inbegrepen, moet om de 6 weken mijn bloed daar gaan laten controleren wat dan 430 bhat kost de medicijnen inbegrepen. De verzorging was wel niet hetzelfde als in het eerste en je moet eigenlijk iemand hebben die je kan verzorgen van buiten het ziekenhuis. De tuk tuk die mij naar dat ziekenhuis brengt is duurder dan het ziekenhuis. De verzorging in het staatsziekenhuis is zeer goed

 7. Henk zegt op

  corriole ::beetje kort door de bocht wat je allemaal schrijft over de expats die in Thailand leven .
  Als een expat er voor kiest zich niet te verzekeren moet hij dat zelf weten als hij bereid is de eventuele ziekenhuiskosten zelf contant te betalen .Als je vriendin naar Nederland komt ben je inderdaad verplicht een verzekering af te sluiten maar deze is gelijk aan het bedrag van een Nederlander en niet zoals in Thailand het 30 voudige voor een farang .
  In Nederland zijn de kosten voor een buitenlander gelijk aan een Nederlander doch in Thailand moet een buitenlander direct het veelvoudige van een Thai betalen.

 8. jeroen drabbe zegt op

  momenteel lig ik in een staatsziekenhuis en de behandeling is uitstekend. het is inderdaad zo dat je gewoon cash moet afrekenen en dat er verwacht wordt dat ook te kunnen. elk onderdeel zoals medicamenten, scans,rontgen,labproeven,worden allemaal afgerekend eens in de week of bij ontslag. ze beschikken vaak over de modernste middelen en zin niet uit op winst. De privehospitals wel en daar is een groot verschil waar je rekening mee moet houden

 9. Hans van Mourik zegt op

  Hallo Henk
  Ben toch niet met je eens.
  Reken eens uit als je in nederland woont wat je betaald aan je ziekenkosten verzekering.
  1) ziektekostenverzekering.
  2) Je zvw die van je loon automatisch wordt ingehouden.
  3) Je betaald je loonbelasting en je premies.
  Als je uitgeschreven ben betaald je alleen loonbelasting.
  Heb uitgerekend tussen ingeschreven en uit geschreven.de netto loon.
  Voor mij belangrijk
  Als je uitgeschreven ben hou je netto net zoveel over, als ingeschrevene ondanks de dure ZKV.
  Wil je meer overhouden dan uitschrijven en geen ZKV.
  Hans van Mourik

 10. Willem P. zegt op

  Ik vind het onwaarschijnlijk en onbegrijpelijk dat toeristen zonder een reisverzekering op vakantie gaan en dat sommigen blijkbaar ook nog eens geen ziektekostenverzekering hier in NL hebben, maar blijkbaar wel geld voor een ticket en verblijf hebben. De Thaise overheid is wat mij betreft van lotje getikt om deze mensen dan maar gratis te behandelen. Geef dit overheidsgeld uit aan de Thai die echt niets hebben. Verhaal gaat wat mij betreft nergens over. Als je geen geld hebt voor een reisverzekering en/of zorgverzekering, ga dan niet op vakantie, maar betaal je zorgverzekering ipv overheden in het buitenland lastig vallen met je geldtekort.

 11. Jack G. zegt op

  Als ik Nederlanders praat die in Thailand wonen is ziektekosten en verzekeren hiervoor 1 van de grootste hobbels die ze op hun pad tegen komen. Daarom goed dat dit artikel en de artikelen over de plussen en minnen van verzekeren op Thailandblog staan. Voor een vakantieganger is het inderdaad een ander verhaal. Die kan als je je ook een vakantie kan betalen naar Thailand de zaak relatief eenvoudig dicht timmeren voor relatief een laag bedrag. Momenteel ben ik zelfs dubbelverzekerd voor ziektekosten op kostprijs overal ter wereld. Dat komt omdat mijn aanvullende ziektekostenverzekering voor 2016 dit nu ook dekt. Uiteraard dekt de reisverzekering ook andere zaken die van belang zijn. Daar weet ik helaas alles van na een ongelukje in Vietnam.

 12. Andre zegt op

  Moderator: Het artikel gaat over toeristen niet over expats.

 13. Hans van Mourik zegt op

  Moderator: Het is niet de bedoeling dat er een off-topic discussie over ziekenhuiskosten wordt opgestart.

 14. David H. zegt op

  Intressant artikel met pro en contras , maar zou het nu ook niet aangewezen zijn een paar goed aangeschreven hospitalen te vermelden , ev. met adres dit zou toeristen met ziekte of ongevallen kunnen helpen.
  Ik ken er wel al een goed hospitaal , nl het militair ziekenhuis in sattahip (queen sirikhit hospital )waar zelfs enkele dokters ook in de dure commerciele ziekenhuis a la Pattaya Bangkok hospital part time werken

 15. nonkelwin zegt op

  Als Belg zijn wij allen (verplicht) aangesloten bij een “mutualiteit” (die bestaan in diverse politieke strekkingen). In het buitenland ben je bie al deze mutualiteiten verzkerd door “Mutas”.
  Er gelden inderdaad beperkingen inzake verblijfsduur (3 maand) en soms wordt een franchise toegepast (500€) (cijfers onder voorbehoud).

  Volstaat dit, indien men voldoet aan de voorwaarden of denken jullie dat er toch nog een aanvullende verzekering nodig is?
  We lezen hier diverse bedragen, is het niet aangewezen om ook het type verzekering te melden?

  • David.H zegt op

   Wel rekening houden dat voor Thailand je dan wel alles eerst moet voorschieten , en later met de rekening documenten terugvorderen , dit is anders dan in EU. landen waar je de tourist zou zijn ,
   Wel bij aanvang van hospitalisatie Mutas alarmcentrale inlichten ….!!

 16. Hans van Mourik. zegt op

  Ik ben alweer meer dan 10-jaar
  verzekerd bij het AIA.
  Ben eveneens al regelmatig
  opgenomen geweest in het
  staatsziekenhuis.
  Het is de regel aldaar dat men
  bij het ontslag aldaar de totale
  rekening gaat betalen.
  Deze rejening overleg ik aan mijn
  thaise verzekering AIA.,
  En na ca 4-weken krijg ik een cheque
  van het AIA met daarop de totaal
  genaakte kosten in het ziekenhuis.
  Deze cheque kan ik vervolgens weer
  inleveren bij mijn thaise bank.
  Binnen drie dagen is het bedrag
  bijgeschreven op mijn rekening.

  • patrick zegt op

   Ik heb voor mijn vriendin en haar kinderen eveneens een AIA-verzekering lopen. Nu blijkt dit niet echt de meest geschikte verzekering te zijn in geval van hospitalisatie. Ik onderschreef deze verzekering met de bedoeling dat mijn vriendin nooit zou moeten inzitten voor de ziekenhuisfactuur, maar na een schadegeval vorige maand, weet ik dus dat zij inderdaad eerst zelf alle kosten moet betalen. Bovendien levert de ziekenhuisarts niet automatisch een bewijs voor de verzekering af. Ik ben nu op zoek naar een échte hospitalisatieverzekering die rechtstreeks de kosten regelt met het ziekenhuis, ook voor- en nazorg en medicatie. Ikzelf ga regelmatig naar Thailand en ben steeds voorzien van een degelijke bijstandsverzekering + de verplichte ziekteverzekering in België + de bijstandsverzekering die aangeboden wordt bij mijn kredietkaart. Voor deze kaart betaal ik – toegegeven – wat meer dan voor de doorsnee kredietkaart, maar de extra’s in de verzekering zijn dit supplement zeker waard. Ik heb totaal geen begrip voor toeristen die zonder degelijke verzekering op reis gaan en dan moeilijk gaan doen als er een schadegeval voor komt.

 17. Casbe zegt op

  De toerist die zonder reisverzekering naar Azië vertrek is die hele praat niet waard, want daar scheelt wat mee voor hij vertrekt en kan aldus niet verantwoordelijk worden geacht voor zijn domheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website