Wijnbouw in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: , ,
16 april 2016

Net als in Nederland (al vanaf 1968, rond Maastricht) vindt er in Thailand wijnbouw plaats. Dit zijn de zogenaamde “nieuwe latitude wijnen”. Wijnen, die op een andere breedtegraad aanslaan dan de oorspronkelijke plaatsen zoals o.a. in Frankrijk en Italië om tot volle rijping te komen.

Enkele Thaise wijnen waren van dermate kwaliteit dat ze zelfs met succes de internationale wedstrijden bereikten. Sommige soorten passen uitstekend bij de scherpe aroma’s van de Thaise gerechten, die met wijnen uit andere landen niet te bereiken zijn. In het noord-oosten ligt één van de oudste wijngebieden van Thailand: het Chateau de Loei  (chateaudeloei.com).

De wijngaarden in het Phurua Hoogland in de provincie Loei bieden uitstekende voorwaarden voor de verschillende soorten druiven zoals de Chenin Blanc of Chiraz. Voor de bezoekers van het wijngoed worden rondleidingen aangeboden inclusief een bezoek aan het wijnproeflokaal.

Meer centraal gelegen in Thailand is het PB Valley Khao Yai Winery (www.khaoyaiwinery.com) te vinden in het bekende Khao-Yai-National Park. Slechts twee uur autorijden van Bangkok. Met een hoogte van meer dan 300 meter boven de zeespiegel biedt het perfecte voorwaarden voor de wijnbouw. Met een tractor wordt men door het wijngebied geleid en in de twee restaurants kan men genieten van zowel de wijn als wel de authentieke Thaise keuken met een schitterend uitzicht over het dal.

Een paar andere wijngebieden zijn Mae Chan Winery (www.maechanwinery.com) in de provincie Chiang Rai en in Hua Hin bevindt zich de Siam Winery (www.siamwinery.com) wijnbouw. Hier worden meerdere soorten uitgeprobeerd zoals de Colombard, de Muscat en de Tempranillo wijndruiven. Bovendien worden aangevoerde druiven uit andere gebieden hier verwerkt en in vaten opgeslagen.

Tegen de verwachting in staat de oudste wijnstok in Hampton Court nabij Londen, die meer dan 1000 jaar oud is, wortels heeft van 50 centimeter doorsnede en ranken heeft van 60 meter. lang.

2 reacties op “Wijnbouw in Thailand”

 1. Chelsea zegt op

  Mijn ervaring van 10 jaar in Thailand dat de kwaliteit en smaak van alle in Thailand geproduceerde wijnen in geen enkele relatie staan tot de gevraagde prijs.
  Sterker nog : ik heb nog nooit een Thaise wijn gedronken waarvan de smaak zelfs kon wedijveren met zelfs de goedkope wijnen uit de zg nieuwe wijnlanden als Chili ,Australie ,Argentinië, Zuid Afrika en zelfs niet met de Californische wijnen die allen mengwijnen zijn en , als je dan al zoals u schrijft al van 1968 bezig bent en de kwaliteit van de Thaise wijn is nog steeds op dit nivo .dan kan je er maar beter mee ophouden.
  Het zelfde geldt voor de aardbeien : ook te hard en te zuur in Thailand ,terwijl men in Indonesie wel goede aardbeien verbouwt. Ra, ra ?
  Het zal wel aan de Thaien liggen .
  Nog een ander voorbeeld ….de vooruitgang van de kwaliteit van de rijst gaat ook in Vietnam en India met stappen vooruit .

 2. TH.NL zegt op

  Door de jaren heen heb ik verschillende Thaise wijnen geprobeerd maar ben daar mee gestopt. De meeste goedkope supermarktwijnen hier zijn beter dan de Thaise veel duurdere wijnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website