Wie was priester Ray Brennan?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
16 augustus 2016

Zaterdag, 13 augustus, werd in de katholieke St.Nikolaus kerk van Pattaya een herdenkingsmis gehouden voor Father Ray Brennan, die in 2003 overleed.

Father Ray Brennan was een Amerikaanse priester, die naar Thailand uitgezonden werd. Zijn eerste post in Thailand was Sri Racha. Indertijd een klein vissersdorpje op 2 uur reizen afstand van Bangkok aan de Golf van Thailand. Hij werkte daar 6 maanden en leerde daar de Thaise taal.

Zijn volgende post was in de Isaan nabij de grens met Laos. Daar leerde hij het dialect van Laos. Maar in de plaats Loei had hij zijn parochie, vanwaar uit hij werkte. Daar verbleef hij 10 jaar tot hij verhuisde naar Pattaya. In 1969 volgde hij pastoor Godbout op van de St.Nikolaus kerk.

Na 1 jaar verblijf in Pattaya vond er een gebeurtenis plaats, die zijn leven radicaal veranderde. Op een zondag na de mis kwam er een vrouw op hem af met een baby in haar armen. Zij vertelde dat de vader van de baby er van door was gegaan en haar nieuwe man niets met het kind te maken wilde hebben. Father beloofde, dat hij zorg voor het kind zou dragen, hoewel hij op dat moment er geen enkele ervaring mee had. Deze ene actie zou zijn verdere leven drastisch veranderen.

Tijdens de Vietnam oorlog werden veel kinderen geboren met Thaise moeders en Amerikaanse vaders. Deze kinderen werden niet door de maatschappij geaccepteerd. Father Ray ving deze ongewenste kinderen op en gaf ze een tehuis. Dit werd snel overal bekend en arme families, die hun kinderen niet konden onderhouden, klopten ook aan bij Father Ray met de vraag of hij hen kon helpen. Het eerste kind kwam in 1974 en tot aan zijn dood in 2003 bleef hij onvermoeibaar door werken voor deze kinderen om hen een onderdak en opvoeding te geven: ‘We never turn a needy child away’.

Op 16 augustus 2003 overleed Father Ray. Zijn lichaam lag 3 dagen opgebaard in het auditorium van de Pattaya Orphanage en ‘s nachts sliepen de kinderen op de vloer bij de kist, zodat Father Ray niet alleen was!

Zijne Majesteit Bhumibol de Koning van Thailand schonk hem de hoogste onderscheiding die in Thailand mogelijk was en dit ging mee het graf in.

Momenteel geeft het Pattaya Orphanage onderdak aan 850 kinderen in verschillende leeftijdsgroepen en afdelingen voor de diverse soorten handicaps. Hoewel het instituut meerdere sponsoren heeft, worden jaarlijks acties gehouden voor onderhoud gebouwen, voeding, leermiddelen en medische zorg.

Meer informatie: www.fr-ray.org/en/

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website