Watersnood in Ubon

Door Hans Pronk
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
14 september 2019
Overstroming in het Meng District, Ubon Ratchathani op 10 september 2019 (narongpon chaibot / Shutterstock.com)

Een week geleden berichtte ik dat er in Ubon 81 cm regen in 2 weken tijd was gevallen. De afgelopen week is daar 17 cm bijgekomen met o.a. buien van 7 cm in een paar uur tijd. We zitten nu dus op bijna een meter regen in 3 weken tijd. Maar het is niet zozeer de regen die hier plaatselijk valt wat overlast veroorzaakt, maar meer de regen die stroomopwaarts is gevallen en die nu – met ruim een week vertraging – in Ubon tot overstromingen leidt, met name natuurlijk in die delen van de provincie Ubon die dicht bij de rivier de Moon gelegen zijn en daar valt Ubon-stad ook onder.

Een week geleden stonden in de omgeving waar wij wonen veel rijstvelden zover onder water dat de rijst niet meer zichtbaar was. Dat water hebben de boeren binnen 2 dagen kunnen lozen en de rijst staat er nu weer keurig bij. Dat geluk hebben de boeren die op lagergelegen land wonen natuurlijk niet en zeker niet de boeren die dicht bij de rivier wonen.

Maar niet alleen de boeren hebben last. Op sommige plaatsen staat het water 2 meter hoog en zijn de wegen onbegaanbaar geworden en zijn huizen ondergelopen. En het zijn veelal de armen mensen natuurlijk die op die laaggelegen plekken wonen. Maar niet alleen de arme mensen worden getroffen. Zo is Central Plaza onbereikbaar geworden al is het water nog niet tot de winkels doorgedrongen. Dat geluk had de eigenaar van een restaurant met een paar honderd zitplaatsen niet. Zijn restaurant – hoog gelegen op de oevers van de Moon rivier – staat nu ruim een meter onder water. En ook een ziekenhuis in de stad Ubon is vrijwel onbereikbaar geworden en loopt zelfs het risico onder te lopen.

Ubon Ratchathani op 11 september 2019 (khanwongfoto / Shutterstock.com)

Wij wonen echter op bijna 20 km van de rivier en hebben geen problemen. De plassen op ons land zijn zelfs al verdwenen. En ook op de plaatselijke markt vanmorgen ging alles zoals het altijd gaat. Maar toch zijn er helaas al 32 slachtoffers te betreuren waarvan 3 in de provincie Ubon. Had de altijd falende Thaise overheid daar niets aan kunnen doen? De maatregelen die ze in het verleden genomen hebben blijken nu onvoldoende en de 60 “water-pushing machines” die ze in de rivier geplaatst hebben zijn natuurlijk ook ontoereikend. Hadden ze niet een gebied van 20 bij 20 km 100 meter diep kunnen uitgraven? Want dat heb je nodig om die meter regen die in een gebied van omstreeks 200 bij 200 km is gevallen op te bergen. Had gekund natuurlijk, alleen zou je daar x miljard vrachtwagenladingen voor nodig gehad hebben. Onbegonnen werk natuurlijk. Tegen 1 meter regen in 3 weken tijd is gewoon geen kruid gewassen.

Om positief te eindigen: mensen hier helpen elkaar – net als in Nederland – in dergelijke omstandigheden. Zo is een Thaise vriend van ons samen met 3 anderen gisteren huisdieren in veiligheid gaan brengen. Hij stond soms tot z’n middel in het water. Om 9 uur in de avond kwam hij uitgeput maar goedgehumeurd thuis.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Watersnood in Ubon”

 1. Siamees zegt op

  Hoe is de situatie in de regio Phosai en Trakhan Phutphon?
  Heeft er iemand enig idee?
  Mijn vrouw moet er naar toe.

 2. Peter zegt op

  Ik ben in Phosai en hier zijn er geen problemen .
  Van Ubon naar Phosai waren er wel wat opstoppingen en werden
  we omgeleid..

 3. hans w zegt op

  Ik ben deze week met mijn vrouw vanuit Warin Chamrap naar Ubon geweest, bij het brandweerstation in Warin moesten we ergens de auto parkeren tussen de honderden nood tenten die de gemeente had geplaatst voor de door de overstroming getroffen mensen. We konden instappen in de legervoertuigen, die nu eens voor iets nuttigs van stal gehaald werden.Veel mensen waren daar aan het helpen met voedsel pakketten en drinkwater voor de tentbewoners en de helpers voor het in en uitstappen van de trucks. We reden door het water langs de Do Home die met zandzakken beschermt werd tegen het een halve meter hoge water, het water wat er toch door drong werd met pompen ( uit hun eigen voorraad?) weer terug gepompt, we reden over de weg naar de brug waar we door 80cm water reden en kwamen van de andere kant telkens de legertrucks tegen die op de terug weg waren, volgeladen met mensen, hier en daar stond een pick up van een eigenwijze bestuurder die de waarschuwingen genegeerd en toen gestrand was, in Ubon bij de eerste rotonde zat de tocht erop en konden we verder met de gratis motor taxi als we dat gewild hadden. Gelukkig wonen wij in het hoger gedeelte van Warin Chamrao maar daar stroomd het water ook na een hevige stort bui over de weg een paar honderd meter van ons huis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website