Voetbalclub Phuket FC heft zichzelf op

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
30 november 2017

Tijdens een persconferentie in het kantoor van het Sirikul Stadion in Phuket Stad, Waar Phuket FC zijn thuiswedstrijden speelde, kondigde de president van de club, Mr. Pitipol Nakulpanichwipat het einde aan van de nog maar 8 jaar oude voetbalclub.

Opheffing van de club was onvermijdelijk vanwege een uitstaande schuld van 83 miljoen Baht, veroorzaakt door rechtszaken aanhangig gemaakt door 3 ex-spelers tegen de vorige eigenaar, Mr. Pramookpisitt Achariyachai, eigenaar en president van de Kata Group Resorts.

Historie

Welbeschouwd, was het nog niet eens een slecht idee, een voetbalclub uit Phuket in de nationale voetbalcompetitie. Als steden zoals Buriram, Chonburi, Chiang Mai een club hebben, die in hoogste klasse voetballen, dan had Phuket met een achterban van bijna 300.000 inwoners toch zeker ook bestaansrecht. Dus werd de club opgericht, men contracteerde spelers en Phuket FC werd ingedeeld in de competitie op het tweede niveau. Het ging best wel aardig in die competitie, er kwamen soms wel 4000 voetballiefhebbers naar het stadion en er werd al voorzichtig uitgekeken naar promotie naar de Thai Premier League.

Nieuwe eigenaar

Dat zag ook Mr. Pramookpisitt, die – waarschijnlijk niet gehinderd door enige kennis van de voetbalwereld – zichzelf als eigenaar al verheugde op zijn toekomsitge aanwezigheid in de hoogste voetbalkringen in Thailand en – wie weet – zelfs in het buitenland. Maar, zoals we ook in Nederland maar al te goed weten, is een succesvolle zakenman nog niet direct een succesvolle voetbalbestuurder. Hij werd eigenaar van Phuket FC, maar was kennelijk niet staat de club goed te leiden. Er werd door hem wel geinvesteerd in spelers, zoals het contracteren van 3 Brazilaanse voetballers.

Braziliaanse voetballers

Maar niet elke Braziliaanse voetballer is een goede voetballer, naar later bleek. De prestaties van de Braziilaantjes bij de dames van Phuket waren succesvoller dan hun prestaties op het voetbalveld, kwamen vaak te laat en onverzorgd op de training en werden de laan uitgestuurd.

De 3 spelers dienden een klacht in bij de FIFA, want zij vonden dat zij niets verkeerds hadden gedaan en dat Phuket FC contractbreuk pleegde. De huidige president zei in de persconferentie, dat de hele juridische kwestie niet goed door de vorige clubleiding is behandeld met als gevolg, dat de spelers in het gelijk werden gesteld. De contracten met de drie spelers moeten alsnog worden nagekomen, hetgeen inclusief de boete, die FIFA aan Phuket FC oplegde, op een schuld van die 83 miljoen Baht uitkomt. Niet betalen betekent, dat Phuket FC op geen enkele wijze aan enige competitie kan deelnemen.

Terugslag

Waarschijnlijk door deze nare toestand met de drie Brazilaanse spelers en bovendien het slecht functioneren van de algehele organisatie bij Phuket FC zakte de club af naar het vierde niveau in Thailand. Een verslaggever van Phuket Gazette, zelf geen voetbalfan, was regelmatig in opdracht van zijn werkgever aanwezig bij thuiswedstrijden en hij zag de achteruitgang ook terug in de toeschouwersaantallen. Er was een groepje lokale voetballiefhebbers met heel veel keiharde muziek, dan een groepje buitenlanders, die de voetbalwedstrijd gebruikten voor een flink drankgelag en een groep VIPs en door de eigenaar genodigde gasten, die onder het genot van een hapje en een drankje ook af en toe een blik wierpen op het gepeupel op de tribunes en het “gedoe” op het voetbalveld. De eigenaar kon met trots zijn genodigden vertellen, dat hij een voetbalclub bezat.

Einde verhaal

FC Phuket houdt dus op te bestaan. Nu dat een vaststaand feit is, hoort de eerder genoemde verslaggever nog veel meer praatjes over de oorzaak, waarbij onder meer wordt gesproken van malversaties in de boekhouding. De claim van de Brazilaanse spelers verdwijnt niet, want Mr. Pramookpisitt blijft persoonlijk aansprakelijk voor die genoemde schuld van 83 miljoen Baht. Het valt uiteraard te bezien of die Brazilaanse spelers hun geld ooit ontvangen uit Thailand.

Tenslotte

De president van Phuket FC sprak in zijn persconferentie nog over een lichtpuntje. De man is ook een zakenman in Phuket en hij gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de oprichting van een nieuwe club met een nieuwe naam, waar dan mogelijk de werkloze spelers van de opgeheven club weer terecht kunnen. We zullen zien!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website