De laatste paar weken is de Thaise politie erin geslaagd verschillende loanshark en drugsbendes op te rollen. Het begon met de arrestatie van twee Chinese onderdanen, Lang Zhu, 29 jaar en Song Song Zhu, 28 jaar, die 22 juni opgepakt werden buiten het Riviera Hotel aan de Wong Amat Beach in Naklua.

Zij werkten vanuit een kantoor aan de Central Road wat gebruikt werd als computercentrum, waar 10 Thaise mensen werkten aan illegale online leningen. De twee Chinezen beschikten over maar liefst 100 miljoen baht cashflow. Na het ondervragen van de verdachten, was de politie in staat om een incassobedrijf in Soi Chokchai 4 met nog eens zes mensen aan te houden, die probeerden om geldleningen van gebruikers tegen enorme rentes te incasseren.

Cybercrime politiechef Pol. Col Padol Jandon zei dat de Chinese bende een app gemaakt had met de naam True Cash Pro – vergelijkbaar met het legitieme True Money app – en verder beschikte over een aanzienlijke hoeveelheid persoonlijke informatie van de gebruikers. Gebruikers kregen vervolgens leningen aangeboden tegen een rente van 22-28 procent. Als de rentebetalingen niet meer betaald konden worden, schakelde men “incassobureaus” in, waar met intimidatie en bedreigingen met geweld het geld en de rente teruggevorderd werd.

Uit verder onderzoek bleek ook nog een andere loanshark, Thawatchai Jantanadum, actief te zijn op dit gebied, die gelinkt kon worden aan de andere bendes. Als eigenaar van een P.Phone zaak in  Soi Boonsamphan 9 bleek hij al 12 voertuigen en 11 motorfietsen in “beslag“ genomen te hebben en enkele appartementen van mensen die de rente van 120 (geen tikfout!) procent niet meer konden opbrengen.

Elders werden meer afgepakte voertuigen aangetroffen. Verder was hij in het bezit van 36 illegale leencontracten en tal van eigendomsaktes. Bij het doorzoeken van de condo van Thawatchai werd ook nog een geladen pistool gevonden.  Thawatchai Jantanadum en zijn 2 Chinese compagnons kunnen op een warme belangstelling van de politie rekenen. Alle goederen zijn in beslag genomen en het gehele netwerk incluis “personeel” is overgedragen aan justitie.

In en ander deel van Thailand, Chiang Rai, werden 61 mensen gearresteerd wegens drugsdelicten en witwaspraktijken. Met 10 miljard baht was dit het grootste drugskartel in jaren. Ook hier stond weer een Chinees, Chien Ma, aan het hoofd van deze organisatie. Hij had al eens eerder gevangen gezeten in Bangkok, maar dat was kennelijk niet afdoende. Naast politie waren ook de fiscale opsporingsdienst en de Anti-Money Laundering Office betrokken. Er werden 700 bankboekjes met ruim 10 miljard cashflow in beslag genomen.

Het onderzoek begon in maart 2019 toen de politie 9,4 miljoen methamfetaminetabletten in beslag nam van verdachten in het dorp Ban Du in Chiang Rai. Onderzoekers konden het geld traceren naar een centrale drugsbende. De enorme hoeveelheden contant geld werd gebruikt om drugs te kopen in Myanmar via zogenaamde import-export bedrijven.

De Chinees Chien Ma verdeelde zijn witwaspraktijken over 3 kleinere eenheden. Opmerkelijk was dat over elke eenheid een ander persoon de leiding had. Deze bestonden uit een voormalig modemodel, de abt van een tempel in Myanmar en een zakenman uit de provincie Trang. Naast de 61 gearresteerde verdachten is justitie nog op zoek naar 35 andere medeplichtigen.

In Sattahip werd op 26 juni 2020 een samenkomst georganiseerd in het kader van de Internationale Dag tegen drugsmisbruik en illegale handel. Thailand werkt intensief samen met de internationale gemeenschap om campagne te voeren tegen drugs.

Bron: Pattaya Mail

2 reacties op “Verschillende loanshark en drugsbendes in Thailand opgepakt”

 1. janbeute zegt op

  Zo zie je maar weer dat de Chinezen een ondernemend volkje zijn.
  Maar waarom alleen Chinezen gearresteerd aan de top, of dulden de Thaise loansharks en drugbarons geen concurentie en hebben ze de lokale gendarmerie ingeschakeld om een handje te helpen.

  Jan Beute.

  • l.lagemaat zegt op

   Iedereen is opgepakt en terecht!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website