Als je voor langere tijd naar Thailand komt zul je in plaats van een hotel of guesthouse mogelijk woonruimte gaan huren in een wat bij ons een flatwoning heet. Een flatwoning wordt in Thailand een appartement of een condo genoemd en dit verhaal gaat over het verschil in die twee benamingen.

Verschil in eigendom

Het belangrijkste verschil tussen een condo en een appartement is de eigendom- structuur. In Thailand zijn appartementen in een appartementengebouw meestal eigendom van een enkele verhuurder. Deze verhuurder bezit het gehele gebouw en beheert daarom elke eenheid in dat gebouw. Er is maar één akte van eigendom, dat het gehele gebouw omvat en een “appartement” verwijst naar een eenheid in dat gebouw. Elke eenheid kan contractueel voor een bepaalde termijn aan een huurder worden verhuurd.

Het woord condominium betekent gezamenlijk eigendom, hetgeen betekent, dat er meerdere eigenaren zijn. Die eigenaren beschikken elk over een akte van eigendom op hun naam van één of meerdere units, terwijl zij ook een aandeel hebben in het gemeenschappelijke onroerend goed van het gebouw.

Kosten van voorzieningen

Als u ervoor kiest om een ​​appartement in Thailand te huren, kunt u verwachten dat u meer betaalt voor allerlei voorzieningen in vergelijking met hetzelfde gebruik in een condo. Omdat een appartementencomplex geheel eigendom is van een bedrijf, is de verhuurder de aanbieder voor de nutsbedrijven, waardoor ze een iets hoger tarief opleggen aan de huurder om alle administratiekosten voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water, kabeltelevisie, internet , enzovoort te dekken. .

In geval van een condo worden verbruiksrekeningen door de nutsbedrijven rechtstreeks naar elke eenheid verzonden. Hoewel de condo op naam staat van de verhuurder evenals een eventuele meter, dient de rekening te worden voldaan door de huurder.

Inrichting

Thaise appartementen zijn in het algemeen van een eenvoudig ontwerp. Ze worden al dan niet gemeubileerd verhuurd, maar de inrichting zal minimaal zijn. Mogelijk zijn er huishoudelijke apparaten aanwezig, maar dan zeker niet noodzakelijkerwijs de nieuwste modellen in de markt.

Als u voor een meer westerse of moderne look met meer decor kiest, kan een condo – zeker in Bangkok – een betere keus zijn. Als de condo goed gemeubileerd is en voorzien van een aantal moderne huishoudelijke apparaten, zal dat ook te merken zijn aan een hogere huur dan voor een appartement.

Onderhoud

Een groot voordeel van het wonen in een appartement in vergelijking met een condo is, dat de eigenaar van het appartementencomplex zorgdraagt voor het onderhoud. Er is meestal wel een klusjesman beschikbaar in het gebouw of op afroep, die allerlei kleine problemen oplost.

Daarentegen is de bouwmanager van een Thaise condomium verantwoordelijk voor het onderhoud van alleen de gemeenschappelijke ruimten (betaald uit uw aandeel in de gemeenschappelijke onderhoudskosten. Die kosten worden per vierkante meter in rekening gebracht wordt, hetgeen normaal gesproken al in de huurprijs verwerkt is.

De bouwmanager is niet verantwoordelijk voor problemen binnen de particuliere eenheden. De eigenaar van de condo is als verhuurder aansprakelijk voor het onderhoud van zijn condo. Al naar gelang het probleem kan de verhuurder de huurder natuurlijk aanspreken voor de kosten.

Gemeenschappelijke kosten (Homeowner Association Fee)

Voor de meeste appartementen in Bangkok wordt niet veel of helemaal niets voor een gemeenschapsvergoeding gerekend, aangezien de kosten hiervoor al in de huur zijn opgenomen.

 
Een condomiumgebouw kent wel een gemeenschapsvergoeding ter dekking van algemene diensten, zoals voor de beveiliging, onderhoud en landschapsarchitectuur, onderhoud van het zwembad, en vuilnisverzameling. De verhuurder zal zijn aandeel in die kosten zeker aan de huurder in rekening brengen, al dan niet verwerkt in de huurprijs.

Voorzieningen

In het algemeen staan condominiums bekend om goede voorzieningen te bieden, waaronder zwembaden, fitnessstudio’s of sportscholen, sauna’s, goede parkeerplaatsen, tennisbanen en dergelijke. Uiteraard zal daarvoor al naar gelang de faciliteiten een vergoeding gevraagd worden.

Dit soort voorzieningen kent een appartementencomplex niet, althans tot voor een paar jaar geleden. Veel van de nieuwste Thaise appartementenprojecten zijn begonnen met faciliteiten op dezelfde manier als condos.

Conclusie

Een appartement of een condo huren: dat is de vraag. Zoals in dit artikel wordt vermeld, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee en het is aan de huurder om de verschillen te wegen en een keus te maken.

Bron: tekst gebruikt uit een artikel van CBRE Thailand op hun website


» Laat een reactie achter


2 reacties op “Het verschil tussen een condo en een appartement in Thailand”

 1. Jacques zegt op

  Zelf hebben wij een aantal condo’s welke wij verhuren en van appartementen heb ik weinig weet. Dus Gringo heeft mij weer wat wijzer gemaakt. Ik stel zelf de contracten in het Engels op en verhuur in principe aan buitenlanders voor langere termijn. Vaak voor 6 of 12 maanden. Ik probeer zo duidelijk mogelijk naar de huurder te zijn en ondervang daarbij alle aspecten die spelen en waar mogelijke conflicten over zouden kunnen ontstaan. Je tekent ergens voor en beide partijen moeten zich hierin kunnen vinden. De thaise mensen gebruiken meestal standaard (Thai) contracten en daar blijkt het volgende niet uit. Wanneer een contract afgesloten is dan geldt standaard dat je vooraf 1of 2 maanden huur borg betaalt. Dit krijg je terug naar afsluiting van de contractperiode en bij vertrek, mits er geen gebreken zijn etc die worden gecompenseerd na de keuring voor vertrek. Dus voor een periode van 6 maanden, na 6 maanden en voor een jaar, na dat jaar. Indien men eerder dan de contractperiode vertrekt uit de condo dan heeft men geen recht meer op teruggave van de borg. Dit staat nergens in de thaise contracten, maar is algemeen erkent recht in Thailand. In mijn contract heb ik dit als zodanig verwoord en de buitenlanders zijn dan ook hiervan op de hoogte. Er zit niemand op gedoe te wachten. Maar weet dat dit speelt bij het afsluiten van je contract.
  De situatie m.b.t., de borg voor een appartement is mij niet bekend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Jan S zegt op

  Als ik in Nederland ben spreek ik over mijn appartement in Thailand over mijn condo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website