Het boekingsgedrag van vakantiegangers is sterk aan het veranderen. De bekende basisvereisten voor een vakantie zoals mooi weer, verschillende dingen die je kunt ondernemen, zijn minder bepalend voor de vakantiekeuze. Berichtgeving over aanslagen in toeristische bestemmingen, beïnvloedt de Nederlandse consument het sterkst. De kans op geweld is zelfs de belangrijkste factor bij de keuze voor een bestemming, zo blijkt uit panelonderzoek van GfK onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Webloyalty.

Voor de meerderheid van de Nederlandse reizigers is de veiligheid in een land de doorslaggevende factor bij het kiezen van een vakantiebestemming. Driekwart van de mensen vindt een onstabiele politieke situatie een belemmering. Bij geweld gerelateerd aan religie geldt dit voor bijna 70 procent.

Ook gezondheidsrisico’s spelen een rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Ruim zes op de tien Nederlanders kijkt naar de kans op besmettingen in het buitenland.

De meerderheid van de reizigers (52 procent) verandert van mening over een land door het reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft. Een positief reisadvies speelt bij deze respondenten een belangrijke rol in de keuze om wel of niet af te reizen naar een land.

Indien er een incident plaatsvindt op de vakantiebestemming, zoals een aanslag of een natuurramp, boeken reizigers liever om dan dat zij met korting alsnog naar de bestemming reizen. Van alle reizigers zegt 88 procent dit te willen doen. Amper tien procent wil met korting de reis voortzetten.

Zuid-Europa, Oceanië en Noord-Amerika populairste bestemmingen

Vakantieboekers zijn vooral positief over Zuid-Europa, Oceanië en Noord-Amerika. Zuid Europa vanwege het weer, de eerdere ervaringen en lekker eten. Oceanië vooral vanwege de goede dingen die men erover heeft gehoord, de bezienswaardigheden, het feit dat er veel te doen is en de veiligheid. Noord-Amerika ook vanwege de bezienswaardigheden, het feit dat er veel te doen is, goede voorzieningen en eerdere ervaringen. Opvallend is het dat jongeren en hoogopgeleiden vooral de voordelen van deze bestemmingen herkennen. Dit doen ze overigens ook bij bestemmingen die minder in trek zijn, zoals Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Midden en Zuidelijk Afrika.

Het onderzoek laat een omgekeerde trend zien bij de bestemmingen waar men negatief over is: politieke instabiliteit is bij de (Noord-) Afrikaanse bestemmingen de belangrijkste factor. Noord-Afrika is een bestemming waar men het meest negatief over oordeelt. Dit komt overeen met de ineengestorte boekingsaantallen voor deze regio. In ZuidAmerika is de kans op beroving of diefstal een belangrijk element. Bij de overige bestemmingen – met uitzondering van Zuid-Europa – geldt dat de bestemming te ver weg is. De angst om ziek te worden geldt vooral bij bestemmingen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Mooi weer is voor 51 procent van de deelnemers doorslaggevend, 48 procent vindt mooie natuur het belangrijkst.

Bron: Rapport Travel sentiment, een focus op boekingsgedrag

2 reacties op “Veiligheid bestemming belangrijkste aspect bij keuze vakantie”

  1. ERIC zegt op

    Belachelijk Noord Amerika veilig, behalve in the middle of nowhere is het safe, al eens verloren gereden in Los Angeles? Dan heb je pas het gevoel van onveilig. In Orlando ‘s middags verkeerd gereden en de weg aan een agent gevraagd die mij absoluut in volle dag verbood een wijk in te rijden om niet overvallen te worden. Geef mij maar Azie er zijn hier ziekenhuizen waar ze bij ons aan klant vriendelijkheid en organisatie nog een lesje kunnen leren. Ik voel mij veiliger in Bangkok om 1 u30 ‘s nachts op de straat bij het verlaten van het Hard rock cafe dan in Brussel zondag middag op de grote markt.

  2. chris zegt op

    1. Mensen zeggen het een, maar doen heel vaak het ander. Natuurlijk gaat niemand zeggen dat het aantal moslims per vakantieland er niet toe doet. Je zult voor gek worden verklaard. Maar mijden we dan Indonesie, China of Dubai als vakantiebetsemming? Nee hoor. En weten we hoeveel moslims er zijn per vakantieland? Geen mens. Mijden we Frankrijk na alle aanslagen? Heb niet de indruk als ik de EK Voetbal op TV zie.
    2. Wie bepaalt wat veilige landen zijn? Internet,de buren, de reisorganisator, Wilders en/of de media? Wie weet dat er in de USA per dag meer mensen worden doodgeschoten dan in de rest van de wereld bij elkaar? Niemand, want de pers schrijft er niet over. Wie weet dat er in Thailand ongeveer 80 verkeersdoden per dag zijn? En dat er in het zuiden in ongeveer 10 jaar 8000 mensen zijn vermoord?Niemand in Nederland want het is geen interessant nieuws. Als er een Nederlander voor 107 jaar in de Thaise gevangenis belandt vanwege witwassen van drugsgeld worden er vragen gesteld in de Tweede Kamer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website