Transgender of ladyboy?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
24 augustus 2019

Deze week stond een aardig stuk in het AD over een transgender in Nederland. De moeite waard om dat te lezen en ook hoe de Nederlandse overheid daarin staat. De Eindhovense transgender Nicole Bruining moest hard lachen toen ze een brief binnenkreeg van de overheid. “Of ze wil meedoen aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker”.

 
“Het is natuurlijk mooi dat je in alles meedraait als vrouw nadat je in de gemeentelijke basisadministratie van geslacht bent veranderd. Inderdaad, baarmoederonderzoek is dan niet van toepassing, maar onderzoek naar borstkanker is dat wel. Ook bij siliconenborsten is dat tot op zekere hoogte nuttig. Door de hormonen krijg je ook borstgroei. Transgenders hebben vaak niet voor honderd procent siliconen. Er zit wel degelijk ook een stuk natuurlijke borst. Ik kreeg telefonisch de tip van het ministerie om op dat formulier in te vullen dat mijn baarmoeder is verwijderd”.

Volgens mij is een transgender een persoon, die zich op een gegeven ogenblik meer thuis voelt als een persoon van het andere geslacht. Tegenwoordig bestaan er veel medische mogelijkheden om daarin tegemoet te komen.

In Thailand komen veel varianten van het menselijk geslacht voor. Een van die varianten is de ladyboy. Kenmerkend is dat deze persoon zich al van jongs af aan meisje en later vrouw voelde. Het merkwaardige is dat in Thailand relatief veel ladyboys voorkomen en dat ze merendeels normaal in de samenleving meewerken. Echter de Thaise overheid is daar nog niet op ingespeeld. Deze mensen krijgen een oproep voor militaire dienst. Op de identiteitskaart blijft het geslacht onveranderd: M en leidt soms tot komische situaties. In een ziekenhuis werd omgeroepen dat de heer…. naar de dienstdoende arts kon gaan, maar tot verbazing van de verpleegster stond een knappe vrouw op. Hoe kundig de chirurgen in onder andere Bangkok ook de veranderingen tot vrouw tot stand kunnen brengen, de baarmoeder en de clitoris en het functioneren daarvan blijft achterwege. Hoe is het bij de meisjes. Een aantal voelen zich tomboy met zeer kort haar, kleden en gedragen zich ook als zodanig. Ze hebben soms een vriendin, maar zijn geen lesbiennes. Deze laatste groep zijn beide als vrouw gekleed. Zij gedragen zich gelijkwaardig, terwijl een tomboy duidelijk degene is die de heersende partij is.

 

Een gewaagde veronderstelling maar zou een “meisjesachtige” jongen in Nederland opgroeien dan zou deze zich in de richting van gayman kunnen ontwikkelen. In Thailand heeft de ladyboy geen behoefte aan een gayman, uitzonderingen daargelaten, en ze zijn ook geen gayman. Het is een specifieke eigen groep, ook wel derde geslacht genoemd. Om het iets ingewikkelder te maken, bestaan er Thaise gayboys en mannen, die in een aantal gevallen vergezeld gaan van een farang.

Hoewel de Thaise overheid zich al enige tijd bezighoudt met de identiteit van de groep ladyboys is ervoor zover bekend nog geen wettelijk besluit genomen wat de aanpassingen betreft van de identiteitskaarten, rijbewijzen en dergelijke.

Bron: AD

Rating: 3.50/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website