‘Het is een hel’, zei een universiteitsstudent, toen hij zijn vertelde over zijn deelname aan één van Thailand’s beruchte en blijkbaar onontkoombare ontgroeningspraktijken.

Deze staan bekend onder het acroniem SOTUS (Seniority, Order,Tradition, Unity, Spirit) of ook wel Ráp Nóng (jongeren verwelkomen) genoemd en zou in de veertiger jaren van de vorige eeuw begonnen zijn op de Kasetsart Universiteit naar het voorbeeld van de Cornell Universiteit en andere universiteiten in de VS. Cornell heeft de ontgroening nu verboden, maar in Thailand vindt het nog steeds plaats op vele universiteiten.

Meer sadisme dan warm welkom

Deze maand werd bekend dat tussen 17 en 19 april nieuwe studenten werden geslagen op de Chiang Mai Universiteit. Beelden van hun kneuzingen en blauwe plekken, hoewel niet ernstig, verschenen op de sociale media. De universiteit beloofde een onderzoek en straffen als de senioren de ontgroening ‘zonder toestemming’ hadden gedaan. Maar de goedgekeurde SOTUS met haar onbeschaamde wijze van studenten op een gewelddadige manier laten kennismaken met de nieuwe universiteit en zijn hiërarchie zal wel niet verdwijnen want zij is het gevolg van een bredere Thaise ethische norm: jonge geesten verankeren in een hiërarchische orde.

In het ernstigste geval worden studenten naakt uitgekleed, geslagen, seksueel lastiggevallen, gedwongen door vervuild water te kruipen, en soms gedood (per ongeluk misschien). Op z’n minst wordt er tegen ze geschreeuwd en worden ze vernederd. Ontgroening lijkt soms meer op toegestaan sadisme dan op een warm welkom.

Overleden tijdens ontgroening

Phokhai Saengrojrat, een student op de Pathumthani Technische School stierf nadat hij gedwongen werd een alcoholische drank tot zich te nemen waarna zijn gezicht in het zand op de Sai Noi strand in Prachuan Khiri provincie werd geduwd. Zijn ouders vertelden de pers dat zij wilden dat dit de laatste keer was dat iemand stierf tijdens een ontgroening. Er waren meer doden. In 2008 stierf een student van de Uthenthawai Universiteit aan zijn verwondingen opgelopen tijdens een ontgroeningssessie. Studenten van de Chiang Mai universiteit beweren dat foto’s en video’s maken tijdens de ontgroeningsrituelen verboden zijn hoewel ze gelukkig toch verschijnen op de sociale media. Op de Maejo Universiteit in Chiang Mai werden studenten belaagd en gestraft die opnamen maakten van een ontgroening.

Een korte film, gemaakt door studenten en met Engelse ondertiteling, getiteld Vicieuze Cirkel, laat de brutaliteit van de ontgroeningsrituelen en het lot van hen die zich er tegen verzetten zien. Er zijn Anti-Sotus Facebook pagina’s (zie hieronder: een Thaise en een Engels-internationale) die de barbaarsheid van de rituelen onder de aandacht willen brengen maar ze gaan desondanks door. Kijken!

Video: De Vicieuze Cirkel

[youtube]https://youtu.be/1NgYr6GqofM[/youtube]

….ga dan staan en buig je hoofd

Het Ministerie van Onderwijs heeft verklaard dat de studenten niet verplicht zijn deze rituelen bij te wonen en heeft enige richtsnoeren gegeven waaronder: ‘volg moreel aanvaardbare tradities en de cultuur van de samenleving’ en ‘geen fysieke of psychische intimidatie’. Ook de Nationale Commissie voor Mensenrechten in Thailand heeft zich met enig succes met de zaak beziggehouden maar toch gaat de praktijk door.

De student die op de Anti-SOTUS Facebook pagina schreef dat de ontgroening een levende hel was noemde de bevelen op die studenten te horen krijgen op de Maejo universiteit bij Chiang Mai, berucht om zijn strenge ontgroeningspraktijken. Ze zijn:

 1. Respecteer de Maejo wet als de wet van het Koninkrijk.
 2. Doe wat juist is. Doe wat de senioren je vertellen te doen.
 3. Maak je zin af met ‘sir’ of ma’am’ telkens als je een senior aanspreekt.
 4. Als je het ‘Maejo lied’ hoort ga dan staan, buig je hoofd en breng een groet.

Angst voor uitsluiting

Studenten vertellen dat het vaak de druk van de peer-group en de angst voor uitsluiting is die maken dat ze de ontgroening bijwonen. Een filosofie student vertelde Chiang Mai City News dat ‘senioren alle eerstejaars vertellen niet uit de school te klappen. Ze doen het alleen om niet als buitenbeentjes te boek te staan. Veel studenten willen juist wel een keuze maken maar ze zijn bang. Wij willen in staat zijn te kiezen en we hopen dat het binnenkort zal veranderen’.

Er zijn studenten die de ‘traditie’ ondersteunen, ondanks de protesten. Anderen zeiden dat SOTUS hen kracht en vertrouwen gaf en bewondering voor het instituut terwijl een ex-student op een Anti-Sotus pagina schreef: ‘SOTUS deed mij de universiteit voor altijd liefhebben. Het zal me mijn hele leven bijblijven’.

Sotus is niet altijd aan laakbare gewelddadige activiteit zonder goede bedoelingen. Soms is het plezierig en lollig. Maar ook dan is er een onderliggende en duidelijke gedachte: iemand’s individuele vrijheid onderdrukken. Thaise dagbladen weeklagen vaak over het gebrek aan kritisch denken bij leerlingen en studenten. Het zou beter zijn als ze de ontgroeningsrituelen zouden veroordelen want daar wordt kritisch denken eruit gehamerd nog voordat ze hun studieboeken hebben betaald.

Studenten zijn het slachtoffer van een dictatoriaal systeem

De openhartige oud-docent aan de Chiang Mai Universiteit, Tanet Charoenmuang, schreef een artikel getiteld ‘Shouting The Creation and Inheritance of Dictatorship in University’ waarin hij schetst hoe Sotus mensenrechten- en vrijheden ondermijnt en zegt dat ‘studenten slachtoffers zijn van een dictatoriaal systeem’. Dat was voordat Thailand een echte dictator had.

Laten we de hierboven genoemde vier ‘bevelen’ tijdens de ontgroening op de Maejo Universiteit eens vergelijken met vier van de twaalf kernwaarden die leerlingen elke dag op school moeten opzeggen:

 1. Handhaven van de drie sleutel instituten: de Natie, de Religies en de Monarchie (respecteer de Maejo wetten).
 2. Wees dankbaar voor je ouders, voogden en leraren (Doe wat de senioren je vertellen).
 3. Handhaaf discipline, respecteer de wet, de ouders en andere senioren (Eindig je zin met ‘sir’ of ‘ma’am’).
 4. Stel het publieke en nationale belang boven je eigen belang ( Buig en groet als je het ‘Maejo lied” hoort).

Omdat SOTUS gelijk staat met een hiërarchisch en dictatoriaal systeem is het absoluut ondemocratisch. SOTUS is geen uitzondering, slechts beperkt tot slechte jongens en meisjes in de academische wereld. SOTUS is innig verbonden met de Thaise cultuur, met Thainess, dat wollige begrip dat alle Thais zou definiëren.

Homo-erotische ontgroening in het leger

Ontgroening vindt niet alleen plaats in de academische wereld. Het Thaise leger heeft zijn eigen vorm van ontgroening waar dienstplichtigen worden onderworpen aan gewelddadige homo-erotische activiteiten zoals te zien op foto’s en video’s op Facebook pagina’s als NoConscript en Abolish Conscription.

Zoals in SOTUS is de vernedering en de vernietiging van waardigheid de werkwijze van alle onderdrukkers. Het dient om de status quo te handhaven en mensen op hun plaats te zetten. Hoewel de aanpak van het leger een stuk heftiger is dan die op de universiteiten dient het allemaal eenzelfde doel en komt het voort uit dezelfde motivatie: de individualiteit verzwakken en het geloof in een nauwkeurig opgebouwde hiërarchie te versterken.

Uiteindelijk worden de onderdrukten de onderdrukkers zoals de titel van de korte film Vicieuze Cirkel perfect weergeeft. En het zal niet ophouden totdat dit gedachtengoed in de Thaise geest wordt ontmanteld.

Het Thaise woord wat dit gedachtengoed perfect weergeeft is saǎmákkhie wat ‘eenheid, harmonie, uniformiteit’ betekent. Het staat in het Thaise volkslied, in de bovengenoemde 12 kernwaarden en komt in de dagelijkse propaganda praatjes van de junta op de televisie voortdurend langs.

En dat gedachtengoed zal pas worden ontmanteld als er een echte revolutie plaatsvindt, voeg ik er aan tie.

Illustraties

 • www.facebook.com/NoConscript
 • www.facebook.com/Conscription

Bronnen
Bovenstaand artikel is een vertaling van Sanctioned sadism: Thai universities’ barbaric hazing culture door James Austin op asiancorrespondent.com/ (1 mei 2015). De passage over ontgroening in het leger is toegevoegd door Tino.

De Anti-Sotus Facebook pagina’s: www.facebook.com/AntiSOTUSPage?fref=ts (alleen Thais)

Internationaal (houdt begin 2014 op), de moeite waard om te lezen: www.facebook.com/AntiSotusInternationalEdition?fref=ts&hc_location=ufi

4 reacties op “Toegestaan sadisme: de barbaarse ontgroeningsrituelen op Thaise universiteiten”

 1. Jacques zegt op

  Ja typisch kuddegedrag, wat kennelijk nog steeds plaatsvindt. Het dient nergens toe, enkel geeft dit een kick voor sommige schreeuwgrage gasten die er kennelijk plezier aan beleven een ander op deze manier te behandelen. Aan mij hadden ze ook een verkeerde gehad en ik kan mij zeker vereenzelvigen met die jongeman uit het videoclipje. Ik heb jaren aan karate gedaan en dat vereist ook een zekere toewijding en specifiek gedrag, maar dat bleef op mijn oude sportschool nog binnen de perken en leidde nog tot een gewenst doel. Ook in de jaren dat ik les heb gegeven was discipline een item waar sterk op ingezet werd. Dit had echter een heel ander doel dan die jongeren mee bezig zijn op de universiteit tijdens het ontgroeningsritueel.

 2. theo hua hin zegt op

  Dank voor dit artikel en vooral de film. De film, goed gemaakt, en het artikel, nog beter geschreven. Voor mij, buitengewoon verhelderend aangaande de Thaise samenleving. En het woord Thainess heeft nu, althans voor mij, een zuivere invulling gekregen. Dank!

  • Tino Kuis zegt op

   Een paar dagen geleden bracht premier Prayut een bezoek aan Ubon, in de Isaan. Hij ontmoette daar een roodhemdleider wiens naam mij even ontschiet. Het eerste wat Prayut vroeg was: ‘Bent u een Thai?’ Uit het daarop volgende gesprek bleek dat Prayut vindt dat als je een Thai bent je doet wat je meerderen bevelen, als je dat niet doet ben je geen Thai. Past exact bij dit verhaal.

 3. Loeng Johnny zegt op

  Ontgroeningsrituelen zijn er over heel de wereld.

  Aan de Belgische universiteiten zijn die rituelen er nog steeds, maar ze zijn aan banden gelegd, nadat er doden waren te betreuren.

  Een mooi voorbeeld is de film ‘Ad Fundum’ van Erik Van Looy.

  Er zullen altijd voor- en tegenstanders van zijn. Zolang dat het allemaal ‘aanvaardbaar’ is zie ik er geen graten in, maar ja waar ligt de grens?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website