De rechtszaak en het vonnis, dat John van Laarhoven te slikken kreeg, houdt de gemoederen op dit blog aardig bezig. Aan het aantal reacties zou je denken dat heel Nederland op zijn kop staat, dat valt toch reuze mee. De Nederlandse kranten vermelden het nieuws natuurlijk wel, maar erg veel meer aandacht krijgt het toch ook weer niet.

Ook de Thaise media besteden de nodige aandacht aan deze toch wel zeer hoge strafoplegging, waaraan 42 overtredingen van de Thaise wet ten grondslag zou liggen. Ben wel benieuwd of het vonnis van de rechtbank met toelichting in het Engels of in het Nederlands binnenkort ergens te lezen valt.

Changrai Times

In deze Engelstalige krant eindigde het artikel over het vonnis van Van Laarhoven met de volgende zin: “According to authorities, at least 10 of the Netherlands’ big cannabis cafe entrepreneurs have interests in Thailand, including Henk de Vries, founder of the Bulldog chain”. Wie die autoriteiten zijn, Thaise of Nederlandse, wordt niet vermeld evenmin als wie de naam van Henk de Vries genoemd heeft. Wat is er dan met die Henk de Vries?

Bulldog Coffeeshops

Henk de Vries is de oprichter van Bulldog dat in de jaren tachtig begon als een kleine coffeeshop op de Amsterdamse Wallen waar men een jointje kon kopen en roken. Het is uitgegroeid tot een grote business van talrijke coffeeshops, maar ook hotels, souvenirwinkels e.d. behoren tot de groep. Kijk voor bijzonderheden van Bulldog op hun website: www.thebulldog.com Ook de Wikipedia pagina over Bulldog geeft interessant achtergrondinformatie.

Bulldog Foundation

Een zeer succesvolle onderneming dus, in de eerste plaats te danken aan de verkoop van (soft) drugs. Henk de Vries is inmiddels een welgesteld persoon, maar pure zelfzuchtigheid kan men hem niet verwijten. In 2001 richt hij de Bulldog Foundation op, een stichting, die zicht met liefdadigheidsprojecten in Nederland en in het buitenland bezig houdt. Hij steunt o.a. het Leger des Heils, dat veel goed werk op de Wallen verricht en een schoolproject in Indonesië.

Thailand

Op de website wordt vermeld, dat Henk de Vries regelmatig in Thailand is geweest, maar niet of hij er nu inderdaad woont of bezittingen heeft. Wel aandacht voor een aantal projecten die hij via de Bulldog Foundation heeft ondersteund of dat nog steeds doet. Genoemd worden:

 • The Pattaya Orphanage (weeshuis).
 • The Pattaya Retirement Home (bejaardentehuis).
 • Sidyodtong Kick Boxing Camp.
 • Thailand Long Necks.

Niets dan goeds over Henk de Vries te melden dus, maar feit blijft, dat het geld voor deze projecten uit de handel in drugs komt. Als de Thaise autoriteiten inderdaad jacht gaat maken op buitenlanders, die verdacht worden van drugshandel en/of witwassen van geld, dan zal ook Henk de Vries moeten uitkijken geen wettelijke overtredingen te maken in Thailand. De grond in dit land zou hem en de andere “ondernemers” van Nederlandse coffeeshops wel eens te heet onder de voeten kunnen worden.

11 reacties op “The Bulldog Foundation in Thailand”

 1. David H. zegt op

  Gringo quote:
  “Ben wel benieuwd of het vonnis van de rechtbank met toelichting in het Engels of in het Nederlands binnenkort ergens te lezen valt”

  @Gringo : och , valt nog mee , maar 8 paginas reacties op Thaivisa.com in English.

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/869821-thai-court-sentences-dutch-national-to-103-years-in-jail/

  • David H. zegt op

   Andere Coffeshophouders mijden /Vrezen nu Thailand verblijf

   .Bijschriftje (zwart veld wite txt) te vinden op
   http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/01/31/unhappy-ending-in-thailand-1461302

   Niet meer veilig voor justitie

   In 2008 verhuisde Johan van Laarhoven van Tilburg naar de Thaise kustplaats Pattaya. „Hier kun je nog winst maken. In Nederland verdien je nu hooguit 1,5 procent op je geld. ” Daarom heeft hij er samen met zijn broer miljoenen euro’s geïnvesteerd. In Pattaya wonen naar verluidt zo’n 20.000 Nederlanders. De stad maakt dankzij sekstoerisme een enorme groei door en telt ongeveer een miljoen inwoners.

   De bekendste coffeeshophouder van Nederland, Henk de Vries (64) van The Bulldog (vijf coffeeshops) beschrijft op de website van The Bulldog zijn activiteiten in Thailand. Hij geeft financiële steun aan een kickboksschool, helpt dakloze kinderen en andere weinig fortuinlijke Thai. De Vries wil niet praten over zijn activiteiten in Thailand, laat zijn woordvoerster Linda Versteeg weten. „Voorzichtigheidshalve” wil hij afstand nemen van collega Van Laarhoven. The Bulldog opereert altijd binnen de (juridische) grenzen en wij distantiëren ons van elk horecabedrijf dat dit niet doet”, zegt Versteeg.

   De oprichter van de oudste Rotterdamse coffeeshop Sensi Smile, Ben Dronkers (65) vertelde drie jaar geleden in het Financieele Dagblad dat hij eigenaar is van een resort in Thailand. En dan zijn er nog minder bekende coffeeshophouders in Pattaya: van Nijmegen tot Breda. Ze willen er niet over praten. „Het is op dit moment niet de tijd om in Thailand bekend te staan als een coffeeshopeigenaar”, zegt een Nederlandse betrokkene in Pattaya.

   René van Valkenburg van coffeeshop The Jungle uit Oss durft voorlopig niet naar Thailand. „Een corrupt land. Voor je het weet krijg je dus nu moeilijkheden. Het is bij de beesten af zoals Van Laarhoven wordt behandeld”. Van Valkenburg gaat dit jaar naar Spanje.

 2. Tino Kuis zegt op

  Dit is zoals Laarvoven’s naam wordt gespeld in het Thais:
  นายโจฮันเนส เปทรัสมาเรีย (โยฮัน) ฟาน ลาร์โฮเฟิน De heer Johannes Petrus Maria van Laarhoven.
  Ik ging eens zoeken op Thaise websites maar kwam alleen een tiental berichten over zijn arrestatie in juli ’14 tegen. Die meldden dat de openbare aanklager verklaarde dat hij uit Nederlandse bron had vernomen dat van Laarhoven in Nederland:
  1 cannabis (kanjaa in het Thais) verkocht zonder toestemming
  2 cannabis kweekte (‘ondergronds’)
  3 cannabis invoerde vanuit Azie
  4 geld witwaste
  Verder bleek bij huiszoeking dat hij in het bezit was van twee onwettige wapens. Dat waren de redenen voor zijn arrestatie.
  Het artikel wat ik las zei dat hij aan Nederland zou worden uitgeleverd.
  Ik kon niets vinden over zijn recente veroordeling. Ik weet wel dat in Thailand elke keer als je illegaal verkoopt etc dat als een aparte overtreding geldt. Zo kom je makkelijk aan 42 overtredingen.
  Als ik nog iets lees over de redenen van zijn veroordeling zal ik dat melden.

 3. Gerardus Hartman zegt op

  Ze moeten in Thailand is wat meer aandacht besteden aan de eigen corruptie binnen politie, leger en politicians die geld hieruit witwassen en besteden in aankopen van real estate e.a. Als een zekere Somsak als deputy minister van onderwijs kans ziet een huis te bouwen van 16 miljoen op een salaris van minder dan 200.000THB en hij kan niet uitleggen hoe hij aan het geld komt, is de uitslag van de impeachment: not guilty. De anderen die nu het parlement uitmaken hebben ook boter op hun hoofd. Zij vrezen dat zij de volgende kunnen zijn als hun niet aangegeven assets zich later vertaalt in een impeachment procedure. Daarom is het goed dat impeachment naar parlementsleden en regeringsfunctionarissen exclusief naar de NACC gaat zoals nu voorgesteld in de constitution drafting. Niet meer de corrupte vriendjespolitiek van elkaar de hand boven het hoofd houden waardoor de jongste jeugd wordt besmet met dit virus.

  • Moodaeng zegt op

   Wat je zegt Gerardus, maar het geeft eens te meer aan dat als je als farang de gebraden haan uithangt in Thailand, afgunst om de hoek komt kijken en dan weten die Thai heel goed hoe ze die haan moeten slachten.
   Low profile leven is altijd het veiligst.

 4. Kees zegt op

  Er even van uitgaande dat er geen drugs in Thailand verkocht zijn vind ik het een erg vreemd verhaal. Dat zou dan ook betekenen dat iemand die bv zijn geld meet een sex shop in Amsterdam zijn geld verdiend heeft – sex shops zijn illegaal in Thailand – strafbaar zou zijn dit geld in Thaland uit te geven?

 5. Roy zegt op

  The bulldog een liefdadigheidsorganisatie? Lezen mensen in Thailand dan nooit de internationale media?
  Oprichter Henk de Vries heeft in Duitsland 3 jaar in de gevangenis gezeten voor de invoer van 100 kg
  cannabis.Tijdens de eerste 20 jaar van het gedoogbeleid is er geen gulden aan belasting ontvangen.
  Alle handel was gebaseerd op corruptie en omkoping van het hele Nederlandse systeem.
  https://amsterdamgang.wordpress.com/2011/02/05/chronology-of-the-amsterdam-gangland/

 6. Soi zegt op

  Dat ondernemers in louche zaken zoals het bestieren van de NL-softdrugssector, proberen goede sier te maken met hun winsten en de buitenwacht hiermee op het verkeerde been zetten, is natuurlijk een enorme strategische zet. Leid de aandacht af van wat in werkelijkheid gaande is, en zorg voor een zweem van goedertierendheid. Doe het lijken alsof je een organisatie hebt opgezet die bezig is met weldadigheid. Strooi zand in de ogen en sla ondertussen verkeerde paden in. Dat is het businessplan!
  In mijn werkzame leven had ik te maken met mensen die te kampen hadden met de gevolgen van softdrugsgebruik, dus ik heb er geen enkel goed woord voor over wat betreft de handelwijzen van dit soort ondernemers. Laten we nou net niet doen waar NL 2 jaar geleden zich ook in heeft verslikt: de verheerlijking van Holleeder met als klap op de vuurpijl een optreden in Collegetour van Twan Huys. Het verhaal werd nijpender toen zijn 2 zussen met getuigenverklaringen durfden te komen.
  Is Johan v. L slachtoffer van een hem door het OM geleverde streek? Wie zal het zeggen. Slimmerds onder ons willen ons dat doen geloven, maar het feit dat hij langs de randen van het NL-gedoogbeleid manoevreerde, wil niet zeggen dat hij vrijuit gaat. Vreemd dat hij tijdens zijn TH-voorlopige hechtenis nog geen bezoek heeft gehad van vroegere NL-vrienden en collegae. Of was het toch allemaal niet zo koosjer wat zij aan ondernemingen bedreven?

  • David H. zegt op

   Persoonlijk denk ik dat de Thais ,nu door “Kantoor Spong” opgeleid te zijn in het twijfelachtig gedoogbeleid bij uitnodiging naar NL…, .(total verkeerd overgekomen bij Th justitie…!)
   Beetje meer “personen in zeer goeden doen “nader te bekijken wegens :

   A) voor de integeren onder de Thaise justitie (?!) pluimen te halen
   B)voor de niet integeren gouden tea money te behalen in oorlogsbuit of handgelden (lees blackmail )

   C Niemand nog niet in overweging genomen dat mildering van 30 jaar en “verhuis naar Vucht” voor JVL zou kunnen aangeboden worden als hij bereid is “te beginnen zingen ” en anderen aan de galg te praten …?, want veel heeft hij anders niet meer te verwachten ,en anders de Thai ook niets meer te halen !

   Zou goed kunnen dat er sommigen reeds verhuist zijn , of plannen ……

  • Jacques zegt op

   Mooi geschreven Soi, je slaat de spijker op de kop. Dat verhaal van die Amsterdamse onderwereld het is mij het zooitje wel en dan zijn er nog mensen die dit type mens verdedigt, onbegrijpelijk maar o zo waar. Geeft gelijk een verklaring waarom het zo’n bende is in de wereld. Ook ik heb in mijn werkzame leven van doen gehad met dit soort ondernemers en hun patiënten. Een hoop mensen hebben behoefte tot zelfvernietiging door de drang naar psychotogene stoffen. De verheerlijking van de Bulldog en soortgelijke tenten. Die uhrl van Roy hierboven daar was de inhoud voor mij redelijk bekend maar zeker voor anderen minder bekend en raadzaam om dit tot je te nemen. Van de menselijke zwaktes zijn er altijd personen die daar gretig gebruik van maken. Op ieder potje past een dekseltje. Allemaal nette ondernemers die zich netjes aan de wet houden en keurig belasting betalen. Allemaal niets mis mee volgens sommigen. Doe toch eens je ogen open en hou op met onzin verkondigen zou aan de orde moeten zijn.
   De gemiddelde drugsondernemer kan, jammer genoeg, een redelijk boterham verdienen binnen de wettelijke verkoop marge. Per klant geringe hoeveelheid voor eigen gebruik.(Gedoogbeleid regels). Nooit en te nimmer kunnen ze zich de grote rijkdom vergaren, maar er zijn er bij die dit wel kunnen ra ra hoe kan dat. Hier hoef je geen helderziende voor te zijn om dit te weten te komen. Ook andere wettelijke regels overtreden is hun core business. Witwassen is toch wel het meest favoriet. Ook andere fraudemisdrijven worden niet geschuwd en de geweldmisdrijven zijn hier onlosmakelijk mee verbonden en daar kan je weer anderen voor inhuren. Wel jezelf goed bewapenen want er zijn een hoop jaloerse mensen in de wereld. Alles voor het goede doel. Het grote eigen ik. De maffia zat in Italie ook altijd op de voorste rij in de kerk en deed ook het nodige aan geld in het zakje dat rond ging. Afkopen van je geweten heet zoiets en soortelijk vind ook plaats in Thailand namelijk door voor goede doelen doneren. De psychiaters zouden zeggen dat in iedere crimineel ook iets goeds schuilgaat en dat is ook zo, de mens zit complex in elkaar.

   De slag om andere drugs, namelijk de alcohol in de jaren 20 van de vorige eeuw, Elliot Ness en zijn mede strijders daar weten we de afloop van. De slag om de soft en harddrugs gaat voort maar het halfslachtige beleid in Nederland moet op de schop. Ook dit wordt niet gewonnen. Vele mensen kunnen de verleiding niet weertaan en zullen dit blijven kopen en gebruiken. In een democratisch bestel, dat Nederland pretendeert te zijn, beslist de meerderheid en ik ben benieuwd hoe de uitkomst zal zijn, wel of geen vrijgave van die rotzooi. De gezondheid van de burger zal, in mijn optiek, voorop moet blijven staan en uitwassen bestreden.

   Het negatief Nederland in Thailand in het daglicht zetten moet rijkelijk gewaardeerd worden door de Thaise autoriteiten en ik hoop dat er nog meer aanhoudingen gaan volgen, want ook in Thailand is het leed niet te overzien door de uitwassen van drugs en niets ontziende criminelen.

 7. leppak zegt op

  Afgezien van de schuldvraag van Van Laarhoven is de straftoemeting opmerkelijk. Zou het niet zo zijn dat deze straf voortkomt uit de wens van bepaalde lieden de bezittingen van Van Laarhoven te confisqueren.
  Berg hem voor altijd op en grijp zijn bezit, een echt Thais scenario maar hier prima passend in de algemene tendens: “pluk de farang”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website