Afgelopen zondag hield de NVTPattaya weer onder ruime belangstelling het jaarlijkse autorally evenement. Dit speelde zich voornamelijk af in de omgeving van Pattaya Oost. Een prachtig natuurgebied met vele verrassingselementen. Een daarvan was het bezoek aan “The Museum of Buddhist Art”. Veel internationale topstukken staan hier opgesteld.

Van de internationaal beroemde kunstenaar Thawan Duchanee vielen twee aparte werken op; niet alleen schilder, maar eveneens architect en beeldhouwer. In 2001 ontving hij de prijs van het Departement van Nationale Cultuur Commissie van Thailand.

Thawan groeide op in Chang Rai en begon zijn studie op 15-jarige leeftijd aan het Art and Craft College onder toezicht van het Ministerie van Education van Thailand. In 1958 vervolgde hij zijn studie aan de Silpakorn universiteit.

Reeds op jonge leeftijd ontpopte hij zich als een talentvol kind. Hij voelde zich sterk aangetrokken tot het Boeddhisme. Bekend is zijn serie Ramayana schilderijen met de interpretatie van de karakers zoals hij die zag. Daarmee verwierf hij een wereldwijde reputatie op het gebied van Boeddhistische schilderkunst.

Echter onder invloed van de Silpa Bhirarsi studenten aan de Silpakorn universiteit veranderde zijn houding. Zijn tekeningen konden geen waardering oogsten bij zijn docent. Deze noemde hem geen kunstenaar, maar iemand die alleen maar kon kopiëren. Thawan besloot een andere weg in te slaan en zelfstandig verder te gaan.

Thawan was de eerste graveur, die een nieuwe techniek toepaste. Hij gebruikte een speciale balpen om in heel fijne lijntjes te “graveren”. Deze manier van werken ging echter ten koste van zijn gezondheid en moest er mee stoppen. Hij ging schilderen volgens een Zen techniek om zo de Zen filosofie in een artistieke vorm te gieten. Thawan’s schilderijen worden vooral gekenmerkt door de gebruikte kleuren. Na geïnspireerd te zijn door Chinese, Indische en Japanse kunstwerken, ging hij over op het schilderen in zwart en wit om daarmee de innerlijke gevoelens te verdiepen.

Thawan is niet alleen beroemd vanwege zijn schilderijen, maar eveneens door de architectuur. Zijn meesterwerk was het ontwerp van het “Zwarte Huis”, waar hij zijn hele leven gewoond heeft.

Thawan is niet oud geworden. Hij werd slechts 74 jaar en overleed op 3 september 2014 aan diabetes en een leverziekte. Zijn crematie vond plaats in Wat Sririntwarat in Bangkok en werd bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Maha Chakri Sirindhorn.

3 reacties op “Thawan Duchanee, een internationaal schilder (1939 – 2014)”

 1. Hans de Jong zegt op

  Mijn vrouw en ik zijn een aantal jaren geleden naar zijn “zwarte museum” in Chiang Rai geweest. Zeer, zeer indrukwekkend. Ons werd toen verteld dat Thawan Duchanee van 1964-1968 in Nederland heeft gestudeerd, aan de Rijks Akademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam, waarvoor hij een Scholarship van het Ministerie van onderwijs, kunsten en wetenschappen had ontvangen.
  Zie http://www.thawan-duchanee.com/biography-1.htm

  • l.lagemaat zegt op

   Thawan heeft ook in een Duits kasteel fraaie plafondschilderingen gemaakt voor een adellijke famile.
   Helaas was mij de naam ontschoten.

 2. cor zegt op

  misschien is het aardig om te vermelden dat hij enige jaren in amsterdam aan de Rijksakademie heeft gestudeerd
  hij was er trots op dat hij wat nederlandse taal machtig was,
  als ik hem ergens op grotere culturele bijeenkomsten aanwezig zag
  dan riep hij altijd over alle thaisehoofden heen zoiets van:”mooie meisjes hier he? en gaat het u goed?”
  en iedereen was natuurlijk stomverbaasd.

  hij heeft meen ik een zoon in Schoonhoven.

  de zg zwarte tempel is meer een narcistisch gebeuren
  niet bepaald een sacrale plek of een artistiek hoogstandje
  veel verboden tijgervellen en buffelhoorns
  hier stelde hij zijn rijkdom te kijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website