De Thaise vlag is vandaag 100 jaar in gebruik

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
28 september 2017

De Thaise vlag, de Thong Trairong is vandaag 28 september precies 100 jaar in gebruik. De nationale vlag van Thailand bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, wit en rood.

De middelste blauwe strook is tweemaal zo breed als de andere vier. De drie kleuren rood, wit en blauw symboliseren achtereenvolgens de natie, de godsdienst en de koning. De vlag werd officieel in gebruik genomen op 28 september 1917. De Thaise naam voor de vlag is ธงไตรรงค์ (Thong Trairong), wat driekleurige vlag betekent, maar weinigen kennen de geschiedenis en weten, dat de ontwerper van deze vlag Koning Rama VI was.

Geschiedenis

Aangenomen wordt, dat Siam geen nationale vlag had tot aan de de heerser Koning Narai in de 17de eeuw. Het land begon er mee, toen een schip uit Frankrijk bij een fort in Bangkok de Franse vlag hees en wachtte op een antwoord met de Siamese vlag. Er was geen vlag en de leiders van het fort gebruikten daarom een rood stuk textiel, dat de vlag moest voorstellen. Dat werd dus de eerste nationale vlag van Siam. Dioe rode vlag werd in het tijdperk van de Chakri dynastie diverse keren aangepast.

Volgens sommige bronnen werden er later uiteenlopende symbolen op de rode vlag geplaatst, zoals een wit wiel (de zogeheten chakra, een boeddhistisch symbool), een witte cirkel met een zon erin of een witte olifant in een chakra. Het gebruik van al deze vlaggen was echter niet officieel.

De eerste officiële vlag werd in 1855 in gebruik genomen door koning Rama IV. Deze vlag toonde een witte olifant (een koninklijk symbool) op een rode achtergrond. In 1916 werd het ontwerp veranderd tot de huidige vlag, maar dan met een rode in plaats van een blauwe middelste band. Het verhaal gaat dat deze vlag werd ingevoerd, omdat koning Rama VI eens bij een bezoek aan een overstroomd gebied de vlag met de olifant op zijn kop zag hangen, hetgeen hij als een vernedering zag. Om dat te voorkomen, ontwierp hij de symmetrische rood-wit-rood-wit-rode vlag.

De vlag die in 1916 werd aangenomen, werd in 1917 alweer veranderd: de rode band werd door een blauwe vervangen. Volgens sommige bronnen gebeurde dit omdat blauw de kleur is van de vrijdag, de dag waarop Rama VI was geboren.

Grootste Thaise vlag

Ter gelegenheid van deze 100ste verjaardag van de Thaise vlag werd er op de morgen van 28 september de grootste vlag van Thailand ontvouwen op een voetbalveld van de Phitsanulok Universiteit. De vlag heeft een afmeting van 40 bij 60 meter, weegt 600 kilo en er waren 300 mensen nodig om de vlag volledig te ontvouwen. De vlag komt later aan een 189 meter hoge vlaggenmast te hangen in Chiang Saen, een district in de provincie Chang Rai. Het moet daar als een herkenningspunt de nationale eenheid symboliseren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “De Thaise vlag is vandaag 100 jaar in gebruik”

 1. Henk2 zegt op

  Laat ik nou gedacht hebben dat ze het van Nederland hebben afgekeken. Alleen om het probleem van op de kop plaatsen hebben ze voorkomen door er rood wit blauw wit rood van te maken. En op de kop dus het zelfde. Kan dus nooit fout gaan.

  • Bert Schimmel zegt op

   Volgens de overlevering ergerde Koning Rama VI zich aan het feit dat hij meermalen de Thaise vlag op zijn kop zag hangen, vandaar dat hij een vlag ontwierp die altijd goed hangt.

 2. Alex Ouddiep zegt op

  Er is een ander motief genoemd achter de wijziging van 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  Siam, always wanting to be on the winning side, zocht uiteindelijk aansluiting bij de
  Geallieerden: Groot-Brittannie – Frankrijk – Rusland – USA, wier kleuren alle rood-wit-blauw waren.
  “Het stond zo goed!”

 3. Piet zegt op

  Gewoon 2 Hollandse vlaggen ondersteboven aan elkaar genaaid
  Zo zie ik de Thaise vlag en doet me dubbel denken aan ‘thuis’

 4. Tino Kuis zegt op

  Denk er om te gaan staan als de vlag wordt gehesen en het volkslied klinkt. Doe je dat niet dan ben je strafbaar ook al is de straf vaak voorwaardelijk. We moeten als gasten in dit land de Thaise gewoonten en gebruiken respecteren.

 5. janbeute zegt op

  Wij kennen in Nederland zelfs ook het rood wit en blauw .
  Ooit hebben zij mij verteld dat dit ooit eens is ontstaan bij de fiscus .
  Blauw staat voor de kleur van de bij velen welbekende belastingaanslag envelop .
  Wit staat voor de angstige gelaatskleur van je gezicht wanneer de aanslag brief in je brievenbus valt .
  Rood staat voor de gelaatskleur van je gezicht van woede na het lezen van de hoogte van de aanslag .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website