Thaise tabaksboeren in de problemen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
28 augustus 2018

Doordat er minder gerookt wordt en de verhoging van de belasting op tabak in september afgelopen jaar, komen boeren die tabak verbouwen in de problemen. Voorheen werd er per jaar tot 600 ton tabak afgenomen, maar nu is de omzet sterk gedaald. Een reden voor de regering om de tabaksafname voor drie jaar te bevriezen.

Dit is vooral voor de boeren in Chiang Mai een zware slag. Echter de overheid wil eerst de opgeslagen hoeveelheden tabak van de hand doen, voordat er nieuwe tabak aangekocht gaat worden. Niet alleen de boeren worden hierdoor getroffen, maar ook de tabak verwerkende fabrieken. Naast Chang Mai zijn er meer gebieden die de gevolgen hiervan zullen merken, zoals in Chang Rai, Phrae, Nan, Phayao, Lampang, Phetchabun en Sukhothai. De boeren uit deze gebieden luiden de noodklok en hebben een petitie aangeboden om de maatregel van tafel te krijgen.

Mogelijk komt er later dit jaar nog een forse belastingmaatregel van 40 procent, die zowel de leveranciers, de verwerkende industrie als de distributeurs zwaar zouden treffen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Thaise tabaksboeren in de problemen”

 1. ruud zegt op

  De overheid wil eerst de opgeslagen tabak van de hand doen.

  Zou dat niet het werkelijke probleem zijn?
  Ze hebben in voorgaande jaren veel meer tabak gekocht, dan ze nodig hadden?
  Dat er minder wordt gerookt, is me niet echt opgevallen.

 2. Mark zegt op

  Zullen de bestuurlijke (on?)verantwoordelijke die dit bedisselt (beslist?) hebben nu ook juridische vervolgd en gestraft worden, zoals dat eerder gebeurde voor het gefaalde rijst-opkoop-beleid?

 3. john zegt op

  heb begrepen dat er iets anders speelt. Tabaksmonopolie brengt ongveer 7 a 9 Miljard per jaar naar de schatkist.Dar is een aanzienlijk bedrag dat de overheid gaat missen, als de volgende dus nu uitgestelde belastingverhoging net zo succesvol is als de eerste belstingverhoging !

 4. Ger--Korat zegt op

  Wat een geklaag weer. Gaan ze toch iets anders verbouwen en is het probleem opgelost. Het zelfde geldt voor de rubberboeren, tapiocaboeren, maisboeren en en alle andere boeren en dus ondernemers: als het ene niet lukt probeer je iets anders. Maar ga een ander niet lastig vallen als je opbrengst minder wordt, dat hoort bij het ondernemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website