(feelphoto / Shutterstock.com)

Op de laatste dag van 2019 publiceerde Nikkei Asian Review een artikel met als titel “Thailand – Land of a thousand generals”. Het verhaal gaat over de talrijke benoemingen en promoties van generaals, luchtmaarschalken en admiraals, die jaarlijks in september plaatsvinden.

Een episch aantal vlagofficieren

Volgens de Royal Gazette, waarin deze benoemingen en promoties worden aangekondigd, was het 2019 redelijk rustig met slechts 789 benoemingen, ruim onder de 980 in 2014 en 944 in 2017.

In een onderzoek 2015 van het Peace Research Institute meldt de Amerikaanse academicus Paul Chambers, een toonaangevende autoriteit op het gebied van het Thaise leger, dat er in Thailand 306.000 actieve militairen en 245.000 reservisten zijn. Het betekent volgens dat onderzoek, dat er één vlagofficier is voor elke 660 lager geplaatste militairen.

Vergelijking met andere landen

In het Amerikaanse leger is er voor elke 1600 man personeel één viersterren generaal. Engeland heeft door bezuinigingen drastisch gesneden in het aantal vlagofficieren en beschikt nog slechts over minder dan tien generaals.

De Telegraaf schreef in 2015, dat er na zware kritiek op het grote aantal topmilitairen in Nederland Defensie circa een kwart van haar generaals weggesaneerd heeft.

Eind 2013 telde de krijgsmacht nog 71 generaals, terwijl dat er drie jaar eerder nog 96 waren. In totaal werkten er begin 2015 59.000 mensen bij Defensie, van wie 43.000 militair.

De Koninklijke Landmacht is met elf generaals hofleverancier, maar is dan ook veruit het grootste krijgsmachtdeel. Luchtmacht en marine tellen zes generaals, de marechaussee vier. Liefst 42 generaals werken buiten de gevechtsonderdelen, zoals bij de bestuursdienst en de materieelorganisatie.

(feelphoto / Shutterstock.com)

Werksituatie

Opgemerkt wordt, dat in Thailand naar schatting tussen 150 en 200 vlagofficieren op daadwerkelijke commandoposten actief zijn. Veel van wat de rest van de vlagofficieren doen, zou in andere landen door een kolonel of door een nog lager in rang zijnde militair worden gedaan.

Een belangrijk punt hierbij is de grondwettelijke opdracht voor de strijdkrachten. Net als in vele andere landen is het leger er om de monarchie, nationale integriteit en soevereiniteit te beschermen, maar het heeft in de grondwet nog een traditionele , rol toegewezen gekregen, namelijk “Strijdkrachten zullen ook worden ingezet voor de ontwikkeling van het land.”

Actief in burgerlijke organisaties

Gebaseerd op die extra rol in de grondwet zijn er talrijke (hoge) officieren, die een functie bekleden in burgerlijke organisaties in bijvoorbeeld de landbouw, bosbouw, constructiebedrijven, wegenbouw en zelfs in scholenbouw.

Officieren gaan met 60 jaar met pensioen en hebben dan genoeg tijd om een tweede baan te zoeken. Lucratief is zo’n baan bij één van de meer dan 50 staatsbedrijven, inclusief de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways International. Militairen bezitten veel land in Thailand en doen veel zaken, zoals in de televisie- en radiowereld.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 5 votes.
Please wait...

17 reacties op “Thailand, het land van duizend generaals”

 1. Rob V. zegt op

  “Strijdkrachten zullen ook worden ingezet voor de ontwikkeling van het land.”

  Oh, dus die hoge piefen zitten in al die raad van commissarissen, directies etc. niet om hun zakken te vullen of omdat de meest welgesteld lucratieve netwerken hebben in the top van het bedrijfsleven, leger en politiek, maar om het volk ten goede te komen. De Thai mogen masr wat blij zijn met hun fantastisch dappere strijdkrachten die altijd het land dienen en heus niet de belangen van de elite of een bepaalde familie in het bijzonder. Wat een pracht van een grondwet hebben die Thai toch. Ge-wel-dig.

  • chris zegt op

   In plaats van deze ongenuanceerde tirade tegen het hebben van nevenfuncties of functies na pensionering (op zichzelf volgens mij heel gebruikelijk in bijna de hele wereld) zou ik graag een verklaring zien voor dit gegeven:
   “Volgens de Royal Gazette, waarin deze benoemingen en promoties worden aangekondigd, was het 2019 redelijk rustig met slechts 789 benoemingen, ruim onder de 980 in 2014 en 944 in 2017.”
   Waarom nu bijna 200 benoemingen (= 20%) minder?

   • Rob V. zegt op

    Heel gebruikelijk Chris? Hoeveel Navo generaals zitten er in bestuurs of commissaris functie bij Shell, ABN Amro, Ahold, Mcdonalds, Phillips, Heineken etc? Of runnen een houtzagerij etc? We hebben het hier niet gepensioneerde generaal die is gaan werken bij een restaurant ofzo. Nee we hebben het over actieve militairen die werken bij Thai Beverage, Mitr Phol Group, Thai Union Group, Bangkok Bank etc.

    Jij weet ook dondersgoed van de opmerkelijke netwerken (belangenverstrengelingen) aan de top die echt verder gaan dan wat internationaal gebruikelijk is. Dat noem ik geen tirade maar wijzen op feiten van dingen die schuren of een luchtje aan zit. Niet wegkijken of goedpraten van (potentiële) problemen of zeggen ‘gebeurt in andere landen ook’.

    https://asia.nikkei.com/Economy/Thai-military-moves-to-cement-relations-with-big-business

    • chris zegt op

     Ik had het over nevenfuncties na pensionering, dus gewoon beter lezen.
     Hoeveel ex-politici in Nederland hebben niet baantjes bij het Nederlandse en internationale bedrijfsleven (incl. prominente PvdA-ers)? En is Nederland niet een internationaal erkend belastingparadijs voor deze bedrijven? Hoe zou dat toch komen (bv. discussie over de dividendbelasting). Opmerkeijke netwerken en belangenverstrengeling? Ja, niks nieuws onder de zon. Maar de Nederlandse politici zijn niet zo slecht, alleen de Thaise generaals. Ik noem dat ‘boter op je hoofd hebben’.
     En: blijkbaar nooit gehoord van het militair-industrieel complex? (geen Thaise uitvinding)
     https://www.youtube.com/watch?v=3Q8y-4nZP6o

     En: ik wacht op antwoord op mijn vraag. Heb het antwoord ook niet gevonden in het Nikkei artikel.

     • Rob V. zegt op

      Chris, het artikel gaat over het onevenredig aantal generaals, dat vele hoge militairen (meerdere) nevenfuncties hebben tijdens hun actieve carrière (en ja ook daarna, wanneer het niet bepaald vreemds aan als je klaar bent baan X bent je verder gaat met een leuk baantje Y). Om een af andere reden leg je de focus bij de veel minder interessante functies van afgezwaaide personen en negeer je de kern van het artikel en mijn reactie op het stuk.

      Jouw vraag vind ik minder interessant, ik weet ook niet waarom je die aan mij stelt of wil je gewoon niet op de kern ingaan en van onderwerp veranderen? Ik vind deze vraag uit het artikel veel interessanter, ik citeer: “The question of whether the military is fit for its main purpose — national defense — is moot in the absence of any credible external threats. “. Vrij vertaald: Zijn de militaire wel correct met functie (defensie) bezig gezien het ontbreken van serieuze externe bedreigingen?

     • Tino Kuis zegt op

      Je hebt gelijk, chris! We moeten geen kritiek uiten op het militair-industriële complex in Thailand want andere landen hebben dat ook! Allemaal heel normaal, niks aan de hand.

      En ik heb geen antwoord op je vraag. Weet jij het? Vertel…..

 2. Mark zegt op

  Beste Rob, je reactie getuigt van ernstig gebrek aan inlevingsvermogen. Indien je over de nodige empathie zou beschikken dan zou je toch heweten hebben dat deze goede mensen het land zelve zijn.
  Per definitie is goed voor zichzelf zorgen dan ook goed voor het land zorgen.
  Jouw gebazel over volk en zo is onbestemd en laag bij de gronds. Goede mensen laten zich daarmee niet in. Begrijp je ???

  • Rob V. zegt op

   Ja, ik ben maar domme buitenlander. Die kan Thailand nóóit begrijpen. Sorry. 555 😉

   Nb: voordat iemand begint: de ene hoge pief is de andere niet. Je hebt veel zakkenvullers en meelopers maar er zijn er ook die wel voor verandering zijn. Die personen en fracties hebben echter niet het roer in handen.

  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad, Mark, die generaals offeren zich dagelijks op voor het land met gevaar voor eigen leven. Daarom gaan ze ook gebukt onder talloze medailles. Terecht ook dat ze bijna allemaal erg rijk zijn hoewel er iemand is die zegt dat dat komt omdat ze met rijke vrouwen zijn getrouwd.
   Je moet daar niet mee spotten.

   • chris zegt op

    https://nos.nl/artikel/2317138-vs-doodt-iraanse-generaal-met-raketaanvallen-op-vliegveld-bagdad.html
    Je kunt nog niet eens op koffie-visite.
    Generaal zijn in Thailand is PER DEFINITIE je leven wagen.

    • Tino Kuis zegt op

     Goed, meneer chris, vertel ons welke generaals in Thailand om het leven kwamen bij de verdediging van hun land?
     Er zijn meer dienstplichtigen gesneuveld bij martelingen in de kazerne door andere soldaten.

 3. KhunKoen zegt op

  Wat je zegt Rob V.
  @Gringo:
  Krijgen die generaals dan ook hetzelfde pensioen als alle Thai, of ligt dat wat hoger?

 4. Harry Romijn zegt op

  “In het Amerikaanse leger is er voor elke 1600 man personeel één viersterren generaal ”

  Misschien één brigade-generaal per 1600 man…

  Eventjes de rangen:
  * = brigade-generaal
  ** = generaal – majoor
  *** = luitenant generaal
  **** = viersterren-generaal, General of the Army = hoogste van het US leger.

  A four-star rank is the rank of any four-star officer described by the NATO OF-9 code. Four-star officers are often the most senior commanders in the armed services, having ranks such as (full) admiral, (full) general, or air chief marshal. This designation is also used by some armed forces that are not North Atlantic Treaty Organisation (NATO) members. zie https://en.wikipedia.org/wiki/Four-star_rank

  • Stu zegt op

   Gringo,
   Kleine correctie: er is 1 generaal (1-4*) per 1600 soldaten in het Amerikaanse leger (niet viersterren). Het leger (U.S. Army, incl. Reserve en Guard) telt iets meer dan 1 miljoen soldaten. Er zijn 14 viersterren generaals (en 49 driesterren, 118 tweesterren en 141 eenster generaals).
   Overigens is een ‘brigadier’ in thet Engelse leger niet een generaal. In de meeste legers worden die echter als brigadier generals beschouwd.

 5. Rob V. zegt op

  Die generaals zullen het wel druk hebben met bevelen uitdelen. Generaal Apirat bijvoorbeeld begint het jaar als volgt:

  ‘The army has ordered soldiers to stay alert to possible violent incidents as dissatisfaction with its alleged role in politics will likely continue unabated this year.

  While declining to get into details, commander Apirat Kongsompong said only that he has told all military units attached to the army to take care of their weaponry. “Officers have to be more careful from now on,” Gen Apirat told the Bangkok Post.’

  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1827009/discontent-fires-up-apirat

  • Erik zegt op

   Deze legerbaas is een ijzervreter die niets van democratie en oppositie wil weten en ook geen vriend is van de Eerste Minister en zijn adjunct. Hij is van het eerste legerkorps, de Eerste Minister c.s. van het tweede. De man bemoeit zich met politiek en dat is zijn taak niet; hij moet het land verdedigen. Ik ben bang dat er straks openlijk verlangen wordt geuit naar de situatie van voor 1932 en iemand ver weg in Europa zal daar buitengewoon blij mee zijn….. Niet voor niets zijn standbeelden over 1932 verplaatst en dan is er nog die gedenktegel…..

   Er komt een staatsgreep aan, wat ik je brom. De vorige is al zes jaar geleden dus het wordt weer tijd…..

 6. Ik stel voor dat Tino, Rob V. en Chris per e-mail verder gaan met hun discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website