Protesten tegen de regering (Goldenhearty / Shutterstock.com)

Ieder jaar reikt het ministerie van Buitenlandse Zaken de Mensenrechtentulp uit. Een prijs waarmee zij verdedigers van mensenrechten wereldwijd steunen in hun werk. Voor deze prijs is ook Thai Lawyers for Human Rights genomineerd.

Sinds de militaire coup in Thailand in 2014 geeft een groep mensenrechtenadvocaten juridische en procesbijstand aan burgers die willekeurig zijn opgepakt. Thai Lawyers for Human Rights heeft in toenemende mate te maken met intimidatie en represailles voor het uitvoeren van haar werk.

De winnaar van de Mensenrechtentulp ontvangt een tulpvormig bronzen beeld – en een bedrag van 100.000 euro, waarmee de winnaar het mensenrechtenwerk verder kan uitbreiden. Om nog meer mensen, op meer plekken te bereiken.

Oprichting van Thai Lawyers for Human Rights

Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) is opgericht door een groep mensenrechtenadvocaten en sociale activisten, twee dagen na de Thaise militaire coup van 2014. Na die militaire staatsgreep werden het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering, evenals het recht op een eerlijk proces ernstig beknot. Veel burgers, waaronder pro-democratische activisten, werden in het hele land door militaire rechtbanken vervolgd. TLHR werd opgericht met het doel om gratis juridische en procesbijstand te bieden aan personen die willekeurig waren opgeroepen, gearresteerd en vastgehouden door het leger.

Bescherming mensenrechten en democratische ruimte

Sindsdien heeft TLHR het werk uitgebreid, met juridische en procesbijstand aan burgers en mensenrechtenverdedigers die zijn vervolgd voor het vreedzaam uitoefenen van burger- en politieke rechten. De organisatie verzamelt ook gegevens en documenteert mensenrechtenschendingen om het Thaise publiek en de internationale gemeenschap bewust te maken van de mensenrechtensituatie. Verder werkt TLHR samen met andere mensenrechtenorganisaties en de VN-mensenrechtenmechanismen om de mensenrechten in Thailand te bevorderen en te beschermen.

Volgens de database van TLHR zijn van 18 juli 2020 tot 30 juni 2022 ten minste 1.832 personen vervolgd wegens deelname aan politieke demonstraties en politieke uitingen in 1.095 gevallen, waaronder 282 minderjarigen onder de 18 jaar. TLHR heeft in het hele land ten minste 1.506 personen bijgestaan.

Intimidatie

Thai Lawyers for Human Rights heeft in toenemende mate te maken gehad met intimidatie en represailles voor het uitvoeren van haar werk. In augustus 2021 stonden naar verluidt 183 mensen, waaronder politici van de oppositie, pro-democratische activisten, mensenrechtenadvocaten en journalisten, op een observatielijst van de overheid. Op de lijst stonden ook die van TLHR’s directeur Yaowalak Anuphan en procesmanager Pawinee Chumsri. Plaatsvervangend directeur Sirikan Charoensiri is eerder geïntimideerd en strafrechtelijke vervolgd in verband met haar werk als mensenrechtenadvocaat. Ze is de eerste Thaise advocaat die door Thaise autoriteiten is aangeklaagd voor opruiing, een aanklacht waarop een gevangenisstraf van 7 jaar staat.

Thai Lawyers for Human Rights maakt op 8 december kans op de Mensenrechtentulp. Er zijn nog drie genomineerden over.

Bron: Rijksoverheid.nl

5 reacties op “Thai Lawyers for Human Rights in de race voor de Nederlandse Mensenrechtentulp”

 1. Erik zegt op

  In Thailand ben je als advocaat voor mensenrechten opgejaagd wild. Nee, officieel natuurlijk niet want in de grondwet staat .. etc .. maar we herinneren ons allemaal de verdwenen mensenrechtenadvocaat Somchai die al vele jaren spoorloos is. Hij zette zich in voor mensenrechten in het diepe zuiden.

  Het zijn de ultraconservatieve monarchisten in leger, bij politie en onder de elite die wetten zoals de Computer Crime Act misbruiken om af te rekenen met politieke, zakelijke en persoonlijke vijanden en ze laten geen middel onbenut. Op dit terrein is Thailand een bananenrepubliek. Die groeperingen hebben zelfs aangedrongen op het vertrek van Amnesty.

  Wat mij betreft wint TLHR deze prijs om het goede werk voort te kunnen zetten.

 2. TheoB zegt op

  Alle drie de genomineerden zouden wat mij betreft de prijs moeten krijgen.
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/11/28/mensenrechtentulp-2022-top-3-genomineerden
  Maar als ik echt zou moeten kiezen gaat de prijs naar Human Rights Center Viasna uit Belarus, omdat zij door het regime sinds 2003 illegaal zijn verklaard. Thai Lawyers for Human rights is dan voor mij een goede tweede.

  • Erik zegt op

   Het is Viasna geworden.

   • TheoB zegt op

    Dan hoop ik van harte dat TLHR volgend jaar deze welverdiende prijs wint en zo internationale aandacht krijgt.
    En er zijn vast andere landen die een vergelijkbare prijs uitreiken, dus werk aan de winkel om TLHR bij die commissies onder de aandacht te brengen.

 3. Rob V. zegt op

  Deze advocaten doen prima werk, en ik geloof oprecht dat ze zich inzetten voor een Thailand waar democratie, mensenrechten, rechtspraak enzovoort eindelijk eens van goede kwaliteit zijn. Het zal Thailand veel goed doen, maar de powers that be zijn daar natuurlijk niet zo happig op (het is in strijd met hun belangen).

  Het enige punt wat enigszins (in zeer beperkte mate) moeilijk ligt voor mij is, zoals de Bangkok Post eens uitzocht, de sponsoring van de TLHR door de Amerikaanse NED (National Endowment for Democracy). Dat zijn wortels weer heeft in de CIA (een organisatie met bloed aan de handen door coups of steun aan coups enz). De Amerikanen (en andere wereldmachten) hebben er een handje van regimes/regeringen die hen niet welgevallig zijn van het podium te willen doen verdwijnen. Onder de banner van “democratie” zijn allerhande minder frisse zaken tot stand gebracht. Dat maakt het lastig: hulp aanvaarden van een grootmacht is soms noodzakelijk en kan een rol spelen in het tot stand brengen van een democratischer eigen land, maar omdat wereldmachten niet puur uit de goedheid van hun hart werken en zo hun eigen belangen hebben, kleeft daar altijd een risico aan. Ik vertrouw er op dat TLHR genoeg slimme koppen heeft die zich die risico’s beseffen en zich dus niet voor het karretje laten spannen van welke buitenlandse macht dan ook. Helaas is sponsoring door de NED aan TLHR (en enkele andere organisaties zoals Prachtai) meteen grond voor aanhangers van de (voormalige) junta leiding om deze pro-democratie spelers af te doen als nep, onoprecht en een gevaar voor het land…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website